Logg inn med Facebook eller Google!

Hva er egentlig rotekte norsk mat?

Started by IngeS, 10. Sep 10, 17:15:31

Previous topic - Next topic

IngeS

Quote from: \"Turid\"
Quote from: \"IngeS\"
Quote from: \"Turid\"
Quote from: \"Hellasfrelst\"He he!! Det her er viktig for oss som er inntrøndere da sjø: Innherredssodd består av kjøtt og kjøttboller i kjøttkraft som er smakssatt med salt og hel ingefær. Ved siden av serveres kokte poteter og gulrøtter i skiver som hver enkelt har i soddet før det spises. Så skal det være skjenning til. Mmmm!!

Kanskje Hellasfrelst har et poeng her? Dette var ihvertfall en god forklaring på forskjellen mellom sodd og suppe :)

Ja spør en trønder eller en nordlending bosatt i Nord Trøndeelag i 30 år. De vet hva det er og driver ikke på med synsing og tru.

Her er en annen sodd som ligger kloss opp til Innherredssodd i smak: http://matinorden.no/hjem/inderoysodd-_-trondersk-festmat/

Jeg er trønder jeg også da ;) Født og oppvokst i grisgrendte strøk på Fosen. Der hadde vi forresten vår egen variant av sodd, men jeg er litt usikker på hvordan det ble lagd. Det er så lenge siden jeg smakte det.

Da synes jeg du skulle koste på deg ei spann Inderøysodd, litt skjenning og ei flaske einfærøl
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Turid

Det skal ikke bli lenge til!  :cheers:
Det er etter regn at fuglene synger!

IngeS

Da står vi igjen med dette som mat med opprinnelse i Norge.

Skreimølje
Seimølje
Gammelsaltet sei (Rødsei)
Boknafisk
Klippfisk
Rakfisk
Svinesylte,
Innherredssodd
Rømmekolle
Rømmegrøt
Skjenning
Brunost
Gammelost

Merkelig i grunn at det ikke kom flere konstruktive innspill
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Mixelite

Quote from: \"IngeS\"Da står vi igjen med dette som mat med opprinnelse i Norge.

Skreimølje
Seimølje
Gammelsaltet sei (Rødsei)
Boknafisk
Klippfisk
Rakfisk
Svinesylte,
Innherredssodd
Rømmekolle
Rømmegrøt
Skjenning
Brunost
Gammelost

Merkelig i grunn at det ikke kom flere konstruktive innspill

Det synes jeg ikke er det grann merkelig! Du avfeide jo de innspillene som kom. Og _vi_ står ikke igjen med noe. Det er det du som gjør.

Tjorven

Jeg trodde du, Inge, var ute etter å få vite hva vi som bor i Norge regner som norsk mat, som du kan servere gjestene dine. Her mangler det ikke på gode tips, men du  avfeier omtrent alle. Hvorfor spør du, når du har svaret \"klappet og klart\" selv?
There are no strangers, only friends we haven't met.

Atle

Quote from: \"IngeS\"Da står vi igjen med dette som mat med opprinnelse i Norge.

Skreimølje
Seimølje
Gammelsaltet sei (Rødsei)
Boknafisk
Klippfisk
Rakfisk
Svinesylte,
Innherredssodd
Rømmekolle
Rømmegrøt
Skjenning
Brunost
Gammelost

Merkelig i grunn at det ikke kom flere konstruktive innspill

Klippfisk ? Klippfisk får meg til å tenke på Portugal.

Og Bare sånn til ettertanke
 norsk kystkultur er klippfisken et eksotisk innslag. I motsetning til tørrfisk er klippfisk et produkt som er introdusert i Norge fra utlandet i nyere tid. Trolig er det slik at spanske fiskere \"oppfant\" klippfisken da de fisket ved Newfoundland og trengte en konserveringsmetode, dette så tidlig som rundt 1500. I 1690-åra slo hollenderen Jappe Ippes seg ned i ladestedet Lille-Fosen og startet produksjon etter å ha fått kongelig privilegium. Seinere ble Kristiansund den norske klippfiskbyen framfor noen.
Jeg har den unike evnen at jeg på under 15 minutter kan si om det er en rød eller hvit vin hvis det er bra lyst i lokalet.
Sitat: Torkjell Berulfsen

Atle

Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"Atle\"
Quote from: \"Mixelite\"hummer, fisk, reker

Jøss :)

Hæ?

Hummer finnes så mange plasser liksom fisk og reker, bare derfor :) Men er enig i at det ikke er så mange plasser en kan sitte på brygga og spise ferske reker ( selv om jeg gjor det i Spania men måtte leite lenge etter det ) og drikke hvitvin med loff og majones.
Jeg har den unike evnen at jeg på under 15 minutter kan si om det er en rød eller hvit vin hvis det er bra lyst i lokalet.
Sitat: Torkjell Berulfsen

Mixelite

Quote from: \"Atle\"
Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"Atle\"
Quote from: \"Mixelite\"hummer, fisk, reker

Jøss :)

Hæ?

Hummer finnes så mange plasser liksom fisk og reker, bare derfor :) Men er enig i at det ikke er så mange plasser en kan sitte på brygga og spise ferske reker ( selv om jeg gjor det i Spania men måtte leite lenge etter det ) og drikke hvitvin med loff og majones.

Å sånn. -men det er vel fordi jeg definerer rotekte norsk mat som råvarer som naturlig finnes her. Jeg kan ikke forstå at ikke fisk, hummer og reker er rotekte når folk har spist det i alle tider.

Atle

Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"Atle\"
Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"Atle\"
Quote from: \"Mixelite\"hummer, fisk, reker

Jøss :)

Hæ?

Hummer finnes så mange plasser liksom fisk og reker, bare derfor :) Men er enig i at det ikke er så mange plasser en kan sitte på brygga og spise ferske reker ( selv om jeg gjor det i Spania men måtte leite lenge etter det ) og drikke hvitvin med loff og majones.

Å sånn. -men det er vel fordi jeg definerer rotekte norsk mat som råvarer som naturlig finnes her. Jeg kan ikke forstå at ikke fisk, hummer og reker er rotekte når folk har spist det i alle tider.


E vel enig men det virker ikke som det er kriteriene her ;)
Jeg har den unike evnen at jeg på under 15 minutter kan si om det er en rød eller hvit vin hvis det er bra lyst i lokalet.
Sitat: Torkjell Berulfsen

Atle

Jeg har den unike evnen at jeg på under 15 minutter kan si om det er en rød eller hvit vin hvis det er bra lyst i lokalet.
Sitat: Torkjell Berulfsen

Bjørg

Inge S , Hva serverte du? Som det du fant var mest typisk norsk ut fra alle velmenende råd og egne konklusjoner??????????????

IngeS

Quote from: \"Bjørg\"Inge S , Hva serverte du? Som det du fant var mest typisk norsk ut fra alle velmenende råd og egne konklusjoner??????????????

Jeg vil servere følgende:

Forrett:

Gamalost og røykelaks salat

150 g Gamalost frå Vik (Lovbeskyttet)
300 g røkelaks
2 Hardangerpærer (Lovbeskyttet)
8 ss tyttebær
6 dl rødvin
4 ss sukker

Drikke: skogsbærvin fra Seljord

Hovedretten:

Gammelsaltet sei

Gammelsaltet sei
Fjellmandel fra Oppdal (Lovbeskyttet)
Gulrotstuing
Bacon i terninger
stekt løk

Servert med skjenning
Drikke: Stjørdalsøl og Steinvikholmen akevitt

Til etterrett serveres:

Rømmekolle
med sukkerkavring, rørsukker og kanel

Velbekomme
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Siste innlegg i forumet

Re: Syros mai 2024
by marjana | 13. Jun 24, 19:32:24
Hetebølgen fortsetter, og mye tyder på at det bl...
Re: Hvor er dette? 1032
by kaka | 31. May 24, 09:52:14
- og hva er fasiten, Katherina?...
Re: Sifnos
by Runar Solvik | 21. May 24, 14:46:56
Takker 👍 Har vært på Sifnos en gang før...
Re: Transport fra Athen lufthavn til Rafina
by Frynse | 03. May 24, 09:16:44
Det tar fort 30-45 minutter før du får bagasjen,...
Steingjerdene i Kykladene
by marjana | 29. Apr 24, 17:05:52
Her er en artikkel om de gamle steingjerdene i Kyk...
Re: Artikkel om buegangene i Ano Syros
by Kabi | 29. Apr 24, 10:27:08
Nok en gang har jeg ruslet gjennom Ano Syros buega...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...