Logg inn med Facebook eller Google!

Vilken sorts fisk ???

Started by Tommy, 03. Jan 08, 18:04:00

Previous topic - Next topic

Tommy

Vilken sorts fisk är detta ?
Har någon tips på till-lagning, recept/oppskrift ?



:-) Tommy
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Riitta

Makrillsläkting,säger mannen i huset,men kan inte nåt mer :cyclopsani:

Riitta

Tommy

Quote from: \"Riitta\"Makrillsläkting,säger mannen i huset,men kan inte nåt mer :cyclopsani:

Riitta

Ja så långt är vi överens, jag har bytt bild nu, för den första stämde inte överens med originalet  ;-) Kolla igen :-)
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

ROLLE

De e en makrill fortfarande eller så är det liten tonfiskart ?? Vet inte hur den förra fisken du hade lagt ut såg ut, men bilden är nu inte den allra bästa ?? :pint:

Tommy

Quote from: \"ROLLE\"De e en makrill fortfarande eller så är det liten tonfiskart ?? Vet inte hur den förra fisken du hade lagt ut såg ut, men bilden är nu inte den allra bästa ?? :pint:

originalet ser ut så här Rolle, tillhör samma familj som Makrillen, o är av Tunasläktet ;



O jämfört med kopian så ser det ut så här ;

\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Gita

Jag skulle nog grilla den eller steka i ugn. Gör några sneda snitt i fisken (rensad!) och gnid in med havssalt, citronsaft, citronskal, färsk röd, hackad chili, lite örter om du har det. Svartpeppar och olivolja...

Lime passar nog också bra istället för citron... och kanske färsk koriander vore värt att prova?

Mmmm...

ROLLE

Skulle säga hästmakriller på ca 45- 50 cm lång, vikt ca 2 kg+, är intr precis god på något sätt, om du filerar den och gör barbecue ? kanske någon tycker den är god ??? Berätta va du tänkt göra av den var du fått tag på den ? Måste du tillreda fisken eller ge åt katten, ifall katten äter kan någon människa också tycka den är god och du har ju höns ??

Tommy

Näe Rolle, det är ingen Hästmakrill  :bom:  , Hästmakrillen ser ut så här  ;



Gitas tillagningstips lät gott :-) ,  o det kanske passar denna goda matfisk, som är oppskattad kring medelhavet o annorstädes där den förekommer.

Här är en annan bild av fisken, den är också eftertraktad som sportfiskebyte på grund av sin stridbarhet ;

\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

ROLLE

Tänkte det var en baracuda, men nej en \"yellovfin tuna\" ? mera och mera blir den nog en tonfisk, om du int säger snart va de e för fisk Tommy, så slutar jag gissa, nu tror jag själv att det bränner ! :bigsmurf:

Tommy

Quote from: \"ROLLE\"Tänkte det var en baracuda, men nej en \"yellovfin tuna\" ? mera och mera blir den nog en tonfisk, om du int säger snart va de e för fisk Tommy, så slutar jag gissa, nu tror jag själv att det bränner ! :bigsmurf:

Det var bra att du släppte Barracudan Rolle :-) Yellow fin Tuna är mycket nära. Men okey, jag ska inte hålla dig på halstret längret, det är en Bonit, Boniitti på finska. Kallas också Skipjack på engelska, och strimmig Tonfisk på svenska. På Grekiska Pelamys, Tonina, Tonopalamida, Riki.

namnöversättningar enligt fisk & produktlexikon hos www.fiskbasen.se

Originalbilden är från fiskhandlarns disk i Pythagorio o fotograferad nyligen, så då vet du kanske också vem som är fotograf :-) ?
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

ROLLE

Tonfisk hadde ja där i början, då jag såg den i låddan kunde jag se störrelsen på den. Av denhär typen av tuna finns det i hellas också men den är ej så eftertraktad som matfisk, och kan fås billigt av fiskarna där.Förra hösten hade jag en på 5 kg, den räckte till många mål åt ett helt gäng. Den är god ifall man vet vad man gör med den, tex grillar kotletter, huvudet avskräcker med sin storlek att köpa fisken, men man bör köpa den utan huvud, så ca e 5,- är gud inog för ingen grek vill ha den ?? Ifall du vill grava den är den också utmärkt men svår att filera !!

Tommy

Du skulle hållt dig till din första ingivelse Rolle ;-)

Fisken används också i japansk matlagning, men här är några andra recept på anrättningar av fisken ;

Blackened Bonito
A combination of warm seasonings and spices.

2 1/4 teaspoons Lawry\'s Seasoned Salt
1 1/2 teaspoons ground black pepper
1 1/4 teaspoons Lawry\'s Garlic Powder with Parsley
1 teaspoon cayenne pepper
3/4 teaspoon paprika
3/4 teaspoon dried thyme leaves
3/4 teaspoon dried oregano leaves
3/4 teaspoon onion powder
1 pound bonito, cut in 1-inch-thick steaks
2 tablespoons butter, melted
1 teaspoon vegetable oil

In shallow dish, combine first 8 ingredients; blend well. Pat fish dry. Brush both sides of bonito with butter. Dredge in seasoning mixture. Heat large, heavy skillet over high heat 10 minutes. Skillet will smoke while heating. Add vegetable oil and fish to skillet. Cook 2 minutes; turn fish and cook an additional 2 minutes or until fish just begins to flake.

Makes 2 servings

Prep time: 20 minutes
Cook time: 4 minutes


--------------------------------------------------------------------------------

Bonito with Olives and Capers
The olives, capers and tomatoes truly complement the bonito.

1 1/2 pounds bonito, cut in 4 1-inch steaks
3/4 cup Lawry\'s Herb & Garlic Marinade with Lemon Juice
1 tablespoon olive oil
1/2 cup chopped onion
1 teaspoon Lawry\'s Garlic Powder with Parsley
1 1/2 cups diced tomatoes
1/4 cup pimiento-stuffed green olives
1/4 cup capers

In re-sealable plastic bag, combine bonito and Herb & Garlic Marinade; seal bag. Marinate in refrigerator 1 hour. In medium skillet, heat oil over medium-high heat until hot. Add onion and sauté 3 minutes. Add Garlic Powder with Parsley and tomatoes; sauté 5 minutes. Place fish in baking dish; spoon onion and tomatoes over fish. Sprinkle with olives and capers. Bake in 350¡ F oven 15 minutes or until fish just begins to flake.

Makes 4 servings

Prep time: 15 minutes Marinate time: 1 hour
Cook time: 25 minutes


--------------------------------------------------------------------------------

Grilled Fish Fillet with Horseradish Sauce
So simple, but so good.

1 bottle (12 ounces) Lawry\'s Herb & Garlic Marinade with Lemon Juice
1 to 1 1/2 pounds bonito, cut in 4 1-inch steaks
4 tablespoons butter
2 tablespoons white horseradish sauce
1 teaspoon minced fresh dill

In resealable plastic bag, combine Herb & Garlic Marinade with Lemon Juice and fish; seal bag. Marinate in refrigerator 2 hours or up to several hours. Grill over medium-high heat 3 to 5 minutes each side or until fish just begins to flake. In small saucepan, melt butter; stir in horseradish sauce. Spoon mixture over fillets and sprinkle with dill.

Makes 4 servings

HINT: If using a fish other than bonito, such as yellowtail, you may wish to sprinkle each fillet with Lawry\'s Seasoned Salt and Lawry\'s Seasoned Pepper.

Prep time: 10 minutes Marinate time: 2 hours
Cook time: 10 minutes


--------------------------------------------------------------------------------

Jamaican Jerk Bonito
A combination of the warm and spicy flavors of the Caribbean.

1 cup chopped onion
1/2 cup sliced green onions, including tops
2 jalape-o chiles, seeded
2 teaspoons fresh thyme leaves
2 teaspoons Lawry\'s Seasoned Salt
1/2 teaspoon Lawry\'s Seasoned Pepper
1/2 teaspoon Lawry\'s Garlic Powder with Parsley
1/2 teaspoon ground allspice
1/4 teaspoon ground cumin
1/4 teaspoon nutmeg
1 to 1 1/2 pounds bonito, cut in 4 1-inch-thick steaks

In food processor or blender, combine all ingredients except bonito and salsa; blend until finely chopped. Pat fish dry, rub both sides of fish with seasonings. Grill fish on foil over medium-high heat 10 minutes or until fish just begins to flake. Spoon salsa over fish and serve.

Makes 4 servings

Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 10 minutes


recepten är hämtade här ; http://www.bigfishtackle.com/cooking/cooking_pacbonito.htm

:-) Tommy
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Siste innlegg i forumet

Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by fila | 18. Jun 24, 23:03:45
I det gamle Hellas og Roma var en asclepeion et he...
Re: Innførsel av bil til Hellas
by mouche | 18. Jun 24, 10:23:03
Har sett dette spørsmålet stilt en rekke ganger ...
Re: Syros mai 2024
by marjana | 13. Jun 24, 19:32:24
Hetebølgen fortsetter, og mye tyder på at det bl...
Re: Hvor er dette? 1032
by kaka | 31. May 24, 09:52:14
- og hva er fasiten, Katherina?...
Re: Sifnos
by Runar Solvik | 21. May 24, 14:46:56
Takker 👍 Har vært på Sifnos en gang før...
Re: Transport fra Athen lufthavn til Rafina
by Frynse | 03. May 24, 09:16:44
Det tar fort 30-45 minutter før du får bagasjen,...
Steingjerdene i Kykladene
by marjana | 29. Apr 24, 17:05:52
Her er en artikkel om de gamle steingjerdene i Kyk...
Re: Artikkel om buegangene i Ano Syros
by Kabi | 29. Apr 24, 10:27:08
Nok en gang har jeg ruslet gjennom Ano Syros buega...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...