Logg inn med Facebook eller Google!

Vilken sorts fisk ???

Started by Tommy, 03. Jan 08, 18:04:00

Previous topic - Next topic

bengalow

Ja, ja tycker det, men är långt ifrån någon som kan svara på frågor om fisk. Horngädda, ål och torsk vet jag, möjligens makrill abborre och gädda, jo laxöring och harr, för det har jag fiskat. Men utländska? Nä, bara dom smakar gott!!
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Tommy

Quote from: \"bengalow\"Ja, ja tycker det, men är långt ifrån någon som kan svara på frågor om fisk. Horngädda, ål och torsk vet jag, möjligens makrill abborre och gädda, jo laxöring och harr, för det har jag fiskat. Men utländska? Nä, bara dom smakar gott!!

Ja, jag håller med dig om att det kan vara svårt som \"torsk\"  :bom:   på området att avge något exakt vetande i ämnet. Men man lär så länge man lever o har lust :D

Här är lite om firren, med tillagningsförslag  :bounce:  :

 
Guldsparidens utsökta kött har sedan urminnes tid alltid
uppskattats av människan.


GULDSPARID - GILTHEAD SEABREAM
Sparus aurata - Linnaeus, 1758


Art: aurata (förgylld, guldglänsande)
Släkt: Sparus (kastspjut)
Familj: Sparidae (sparider)
Ordning: Perciformes (abborreformer)
Klass: Actinopterygii (strålfeniga fiskar)

Beskrivning: Högryggig. Lång ryggfena (11 taggstrålar, 13-14 mjukstrålar). Analfena,3 taggstrålar, 11-12 mjukstrålar. Vid gällockets överkant finns 2 mörka fläckar. Kropp och fenor gråblå, silveraktig buk. Det gyllene bandet kan hos vissa guldsparider sitta något högre upp på pannan och sträcka sig ner till gällockets bakre kanter beroende på var fisken lever. Livlig stim- och är rovfisk som i sin orientering är beroende av luktsinnet. Den lär också ha en välutvecklad hjärna och anses därför intelligent. När den vill hämta krafter söker guldspariden vila i klippbottnarnas stora håligheter eller i undervattensgrottor. Där står den nästan orörlig. Justerar sin position med hjälp av de ganska långa bröstfenorna och kan simma baklänges för att komma i rätt läge på platsen. Fiskens övre och undre käke har två rader av mycket starka framtänder. De främsta, 4-6 griptänder, är stora med en rundad spets. Med dessa bryter guldspariden loss musslor och snäckor från klipporna. De krossas sedan effektivt av de inre trubbknöliga, kindtandsliknande tandplattorna som är särskilt breda och starka. Guldsparider i stim kan därmed orsaka allvarliga skador på skaldjursbestånden och hos de som odlar musslor och ostron. Varmvattenälskande, sällskaplig, fredlig inbördes.
Fortplantning: Leker i havet under tiden oktober till december. Under lektiden bildar den revir och blir ofördragsam liksom många andra fiskarter. Senare under uppväxtstadiet kan en del mindre hanar könsomvandlas till större honor med romsäck för resten av livet. Allt för att hålla balans mellan könen och bestånden. Snabbväxande, Populationsfördubbligstid 1,4 - 4,4 år.
Storlek / max size: Totallängd 140 cm, vikt 17,2 kg(IGFA), 11 år.
Utbredning:  Guldsparider håller till på stenbottnar nära havsstränder med skaldjur och inne i kustens undervattensvegetationer. Man finner den också på olika sandbottnar eftersom den är euryhalin. Den kan även simma in i laguner och flodmynningar samt anpassa sig till söt- och brackvatten under en kortare tid. De yngre exemplaren vistas framför allt i brackvatten och när vinterns första köldinbrott inträffar, något som sker innan lektiden inträffar, drar alla ut i saltvatten. Det är mycket sällan att guldsparid påträffas på lägre djup än 40 meter men ibland kan den förekomma ner till 150 meters djup. Guldsparid föredrar i första hand grunt vatten, särskilt bränningszonen och kring havsrev i sökande efter föda. Östra Atlanten, från Cap Verdeöarna till England, Medelhavet, Svarta havet (sällsynt), mycket sällsynt i Skagerrak.
Föda: Hummer, räkor, krabbor, snäckor, musslor, ostron, (havsborstmask).
Status: Ej upptagen på internationell rödlista IUCN.
Användning: Kommersiell matfisk, odlingsfisk, sportfisk. Mycket uppskattad matfisk. Den har ett betydligt större köttvärde än lax, öring och regnbågsöring tillsammans anser internationella mästerkockar på fiskrätter som serveras på förstklassiga hotell och lyxrestauranger. Av den anledning finns det också cirka 500 fiskodlare i Medelhavet som odlar guldsparid. Fisken säljs i 6 viktklasser, small (200-300 gram), medium (300-450 gram), large (450-600 gram), extra (600-800 gram), extra large (800 gram - 1 kg) och tyngre än 1 kilo.
Etymologi: Släktnamnet Sparus betyder kastspjut som syftar på ryggfenans taggutrustning. Artnamnet auratus står för guldglänsande, förgylld, på grund av ett smalt gyllene band över pannan mellan fiskens ögon.
Svenska namn: Guldsparid 1988. Synonym: guldbrax(-en) 1926.
Övrigt: Förr fanns det gott om stora bestånd och populationer av guldsparid i Medelhavet. Men överfiskning och nedsmutsning reducerade antalen kraftigt. Därför satsades i stället miljontals kronor på odlingsanläggningar, men fisken var från början mycket svårodlad och dödligheten var så stor att det inte var ekonomiskt försvarsbart att fortsätta. Kunskapen om guldspariden förbättrades dock efter hand och sedan 1990-talets början nås framgångar, år efter år. Grekland är numera störst på odling av guldsparid i Medelhavet. Ibland importerar svenska fiskgrossister guldsparid även från Italien och då ska ni passa på att tillaga den. Den totala odlingen av guldsparid uppskattas vara minst 12 000 ton per år vilket är fyra gånger mer än vildfångsten.

.
 NÄRINGS- OCH ENERGIINNEHÅLL PER 100 GRAM ÄTLIG DEL
Vatten: 74,9 gram,
Protein: 19,7 gram,
Fett: 1,9 gram,
Omega-3: 0,4 mg,
Energi: 96 kcal.

Aurado i Poumo d´Amour
(Guldsparid i tomat)
1 guldsparid på 1,25 kg eller två mindre,
60 gram smör,
1 lök, skalad och finhackad,
4 tomater, flådda, urkärnade och grovhackade,
2 msk hackad persilja,
salt och peppar efter smak,
1,5 dl vitt vin.

 Rensa, fjälla, skölj och torka fisken samt skär den i fyra lika stora delar. Lägg smör, lök, tomater, persilja och kryddor i en lagom stor ugnsäker form. Placera fiskbitarna ovanpå, häll över vinet, täck formen löst med aluminiumfolie och låt den stå cirka 20 minuter i medelvarm ugn, 175 grader C, tills fisken är genomkokt. Vänd fisken efter halva tiden. Man kan också förbättra rätten med någon fin buljong.


Informationen har jag hämtat på denna länk ;

http://hem.passagen.se/kent.andersson/guldsparid.htm

Tror det är samma firre, det latinska namnet stämmer i vart fall, o jag ger mig fasiken på att det smakar gott med ett glas
Tzipourrou till  :flower:
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

bengalow

Tammetusan, jag tror jag ska köpa en lott imorgon!!
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Tommy

Quote from: \"bengalow\"Tammetusan, jag tror jag ska köpa en lott imorgon!!

Jag tror jag ska ta mig te fiskehoddorna o se vad som står te buds, om det inte stormar allt för j-ligt vill säja :D
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Mikke

....ja här i Kallsta stormar og regnar det ohemult i detta nu.....Kyv struling, minst sagt.. :D Vi skotar hem og brasser med sejsingene, samt lukker alt löst.....
Bra fiskförklaring, Tompan, tycker ävenså jag, som alls inte är särskilt road av fisk....Möjligens med undantag av makrill....:D
...dagen idag är en underbar sak,
evighet fram och evighet bak....
(Alf Henriksson)

Utan tvivel är man inte klok....
(Tage Danielsson)

Katta

Nei men Mikke da. Fisk som er så godt. Dessuten er det jo så koselig og avslappende å fiske den. Jeg fisker helst saltvannsfisk. Makrell er ikke min favoritt, men den er veldig gøy å fiske. Når man får en Makrell på kroken, så er det ingen tvil - den er litt \"vill\" av seg.

Mikke

Quote from: \"Katta\"Nei men Mikke da. Fisk som er så godt. Dessuten er det jo så koselig og avslappende å fiske den. Jeg fisker helst saltvannsfisk. Makrell er ikke min favoritt, men den er veldig gøy å fiske. Når man får en Makrell på kroken, så er det ingen tvil - den er litt \"vill\" av seg.

...ja...jo....kanske da, i visse fall.Dock har jag lite fiskegrejer i båten, lite flöten og ett gammelt kastspö....Så någon abborre (Perca Fluviatilis)blir det allt... :D
...dagen idag är en underbar sak,
evighet fram och evighet bak....
(Alf Henriksson)

Utan tvivel är man inte klok....
(Tage Danielsson)

Tommy

Här kan man undra vem som fångat vad egentligen  :D ???

Snake bites fisherman - must watch!! taken from Filmakia.gr

\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Mikke

...det såg ut som en muräna.... :D
Wikipedia:
Muränor (Muraenidae) är en familj i ordningen ålartade fiskar. Det finns ungefär 200 arter och den längsta moränan är Strophidon sathete som kan bli upptill 4 meter lång.

Muränor har ett oförkänt dåligt rykte om att vara elaka, i själva verket är de skygga och biter människor i självförsvar.
...dagen idag är en underbar sak,
evighet fram och evighet bak....
(Alf Henriksson)

Utan tvivel är man inte klok....
(Tage Danielsson)

Tommy

Quote from: \"Mikke\"...det såg ut som en muräna.... :D
Wikipedia:
Muränor (Muraenidae) är en familj i ordningen ålartade fiskar. Det finns ungefär 200 arter och den längsta moränan är Strophidon sathete som kan bli upptill 4 meter lång.

Muränor har ett oförkänt dåligt rykte om att vara elaka, i själva verket är de skygga och biter människor i självförsvar.

Javisst är det en Muräna Mikke :D o som de flesta djur så attackerar de ju bara homo sapiens i självförsvar, o här har ju exemplaret tagit ett rejält grepp om handleden på harpuneraren  :bom:
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Laila

Hva er dette for fisk

Tommy

lithr ini ? tsipoura ? Seabream av något slag ?  :bom:
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Siste innlegg i forumet

Re: Turister mister livet på øyer i Hellas
by kaka | 06. Jul 24, 21:27:30
Viktige påminnelser....
Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by fila | 18. Jun 24, 23:03:45
I det gamle Hellas og Roma var en asclepeion et he...
Re: Innførsel av bil til Hellas
by mouche | 18. Jun 24, 10:23:03
Har sett dette spørsmålet stilt en rekke ganger ...
Re: Syros mai 2024
by marjana | 13. Jun 24, 19:32:24
Hetebølgen fortsetter, og mye tyder på at det bl...
Re: Hvor er dette? 1032
by kaka | 31. May 24, 09:52:14
- og hva er fasiten, Katherina?...
Re: Sifnos
by Runar Solvik | 21. May 24, 14:46:56
Takker 👍 Har vært på Sifnos en gang før...
Re: Transport fra Athen lufthavn til Rafina
by Frynse | 03. May 24, 09:16:44
Det tar fort 30-45 minutter før du får bagasjen,...
Steingjerdene i Kykladene
by marjana | 29. Apr 24, 17:05:52
Her er en artikkel om de gamle steingjerdene i Kyk...
Re: Artikkel om buegangene i Ano Syros
by Kabi | 29. Apr 24, 10:27:08
Nok en gang har jeg ruslet gjennom Ano Syros buega...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...