Logg inn med Facebook eller Google!

Lys høstmorkel - Helvella crispa

Started by espeno, 19. Jan 18, 10:34:39

Previous topic - Next topic

espeno

Jeg er mer enn normalt interessert i sopp, men jeg har ikke plukket sopp for spising i Hellas ennå. Jeg har funnet og spist matblekksopp på Kypros i påsken for mange år siden, og jeg har sett dem på Ithaka i påsken. Men nå har jeg begynt å være litt mer aktiv både med fotografering og med å spørre mine lokale venner om råd. Et problem med det siste er ofte at de kjenner en eller et par sopparter som de plukker, men de kjenner bare lokale dialektnavn på dem, så hvis jeg ikke også kan se et bilde eller helst selve soppen, mangler det litt for å si det mildt. Men vi kjenner noen områder der det er en del sopp, særlig i oktober/november. Vi gikk to av disse stedene nå i begynnelsen av januar og fant litt sopp (nøyde oss med fotgrafering), for eksempel noen risker som jeg sikkert ville ha plukket og saltet hvis jeg fulgte finsk sopptradisjon. På den ene turen fant jeg en sopp som også finnes i Norge (sjelden, tror jeg, vil helst ha kalk): Lys høstmorkel (Helvella crispa). Der den sto, så den slik ut:



For å gjøre den tydeligere i fotografering har jeg plukket den opp og lagt den på bakken:



Og jeg har splittet opp stilken så man kan se at den ikke er hul slik ekte morkler er:



Soppen oppgis litt variabelt som spiselig. Den har to advarselanmerkinger: den kan gi mageproblemer hvis den ikke er godt kokt/stekt (det gjelder mange sopparter), og noen mener at den kan inneholde kreftfremkallende stoffer (også noe som gjelder for en del sopparter). Så en kortversjon av rådene må være at man ikke spiser mye av den eller ofte, men hvis man har lyst til å teste den, så bør man ihvertfall varmebehandle den godt. Noen anbefaler den tradisjonelle metoden med oppkok i kaldt vann som så helles bort før man steker den eller viderebehandler den på andre måter (det som i gamle soppbøker ble kalt forvelling). Dette er jo noe man kan gjøre med sopper som skjeggriske også.
Espen S. Ore

Siste innlegg i forumet

Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by vandrer | Today at 13:50:36
Nå bruker jeg denne tråden din som oppvarming fo...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 26. Mar 24, 21:43:02
Artemis går til/fra Lavrio, Kea, Kythnos, Syros, ...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Hvor er dette? 1032
by kaka | 27. Feb 24, 20:12:58
Så moro at jeg tok den :) Jeg har vært der i slu...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...
Re: Alonissos 2024
by Hellasfrelst | 16. Feb 24, 09:02:22
Jeg har heller ikke vært inne på Hellasforum på...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by fila | 14. Feb 24, 23:29:31
Agios Prokopios ligger 5,7 kilometer fra Naxos by....
Re: Hotel nær Athen International Airport
by Lavendel | 11. Feb 24, 16:33:09
Beklager for utrolig sent svar. Den ferien ble fyl...
Akropolis i Athens historie
by Kabi | 05. Feb 24, 18:58:56
Det er nylig kommet ut en bok som tar for seg Akr...
Re: Nedtellinger og annet småprat om Hellas-ferien
by kaka | 24. Jan 24, 16:06:27
Takk igjen, Kabi! Spennende! I går var jeg innom ...