Logg inn med Facebook eller Google!

Vilken sorts fisk ???

Started by Tommy, 03. Jan 08, 18:04:00

Previous topic - Next topic

Tommy

Eller är det här en jomfruskruv ? Namnet associerar möjligen till formen  :bom:

http://www.crap.ro/pagina/77/487/rechinul---caine-de-mare-rechinul-caine.html

Tack för visat intresse.......  

:-) Tommy ( fritids-torsk i god form  :blackeye:  )
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

ROLLE

Närmast är det nog en HAJ, på danske kallas den KONGE ÅL fast det är en haj ? på finska piikkihaj, hursker ikke va den är på svenska. Flådd ser den prexis ut så, största delen av den som fångas i Nordsjön även om det ej är densamma som de har i medelhavet exporteras dit framförallt till  :cheers: Italien ?

ROLLE

Hups svaret var ju redan där !!! Jungfruskruv kallas den säkert som rökt, då den skruvar sig vid rökning eller lockar sig då den är skuren i strimlor på längden ?(bättre sent än aldrig) ?

Epicuristen

Er det den som på kinesisk kalles \"lang tynn hai\"? :lol:
Μόνο ο μέτριος αντρόπος είναι πάντα στα υψη!

Tommy

Quote from: \"ROLLE\"Hups svaret var ju redan där !!! Jungfruskruv kallas den säkert som rökt, då den skruvar sig vid rökning eller lockar sig då den är skuren i strimlor på längden ?(bättre sent än aldrig) ?

Tack Rolle,  piikkihaj = Pigghaj - Piked dogfish

Simma lognt :-)
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Laila

Den som leter finner:

Pigghå:

Pigghåen kan være en pest og en plage når en fisker med agn, selvsagt er det en takknemmelig art å fiske etter i en havfiskefestival. Pigghåen kan komme inn i fjordene i et enormt antall. Etter at flatfisken tok slutt i den Engelske kanalen, er det nettopp Pigghåen de bruker i Fish and Ships. Pigghåen finnes i alle vannlag ( pelagisk ).Pigghåen liker det meste av hva du kan tilby den av agn, tilsett gjerne luktstoff da den har et  meget godt utviklet luktesans. Du bør bruke en langskaftet 3/0 krok  og kraftig sene når du fisker etter Pigghå, vist du kjenner på skinnet til Pigghåen, så er den nesten som sandpapir.  Her kan du bruke en lengre slangebit for å beskytte sena. Pigghåen har sitt navn etter de kraftige piggene på ryggfinnene og dem skal du passe deg for, ikke at de er giftige, men at kan gi deg en kraftig infeksjon. Når du har landet en Pigghå om bord i båten, så tråkker du på snuten, griper fast i halen og slår den med snuten på båtripa. ( hjernen til Pigghåen sitter fremst på snuten/nesen. Glem ikke at minstemålet for Pigghå er 70 cm.

http://home.no.net/owinther/havfiskekroken/slikfaardudeforskjelligearter.html

Pigghå biff

INGREDIENSER:
6-800 g. haikjøtt
mel
salt
pepper
smør
løk
jordskokker
2 limefrukter
sopp

http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift2993.asp

Tommy

Mer pigg :-) information om firren ;

Pigghaj - Piked dogfish
Squalus acanthias (Linnaeus, 1758)


Art: acanthias (taggig, pigg)
Släkte: Squalus (gammalt fisknamn)
Familj: Squalidae (pigghajar)
Ordning: Squaliformes (pigghajformer)
Klass: Elasmobranchii (hajar och rockor)

Copyright © Kent Andersson, 8 december 2003.
Uppdaterad / updated 27 november 2006.

Beskrivning: Kringströvande stimfisk med en stor gifttagg på framkanten av varje ryggfena (2st). Gråblå rygg och sidor, ibland grå, gråbrun eller roströd med ljusa prickar som i sällsynta fall saknas. Vit buk. Gröna ögon. Spetsig nos. Ger ibland ifrån sig ett rytmiskt trummande läte. Vår vanligaste hajart.

Fortplantning: Hanen blir könsmogen vid 9-10 års ålder, 60-80 cm längd. Honan vid 12-14 års ålder, 75-90 cm. Inre befrukning och efter 18-22 månaders dräktighet föder honan 3-25 levande yngel, 20-33 cm långa, november - mars, vid kusten.

Storlek / max size: Hane 160 cm TL, hona 120 cm TL, 10,4 kg(Sverige 1970), 12 kg (Norge 2005), blir troligen lite tyngre?, 75 år.

Utbredning: 0-1460 meters djup, 7-15 graders kustvatten i Stilla havet, Berings hav, Atlanten, Medelhavet, Svarta havet, Skagerrak, Kattegatt, sällsynt i Östersjön.

Föda: Allätare av småfisk (27 arter, speciellt olika torskfiskar), ål, skaldjur (13 arter), mask, bläckfisk, maneter.

Status: Svensk rödlista: starkt hotad (EN), maj 2005.

Användning: Säljs färsk, djupfryst, rökt, soltorkad. Fint benfritt vitt kött, tillagas på många olika sätt. Av äggen (\"äggblommor\", 1855) görs pannkaka. Levern till trankokning. Fenorna till hajfensoppa. Stjärtfenan (hå-rump) som fil, skinnet används som sandpapper.

Etymologi: Fick sitt namn av pigg, en framför varje ryggfena. Haj av medelnederländska haai eller plattyskt ursprung.

Svenska namn: Pigghaj 1843. Synonymer: blåhaj (Bohuslän), blåhå (Bohuslän), haa (1632), haalax (Nylöse, 1500-tal), hafkatt (Kullen, Råå 1855), haj (Gbg & Bohuslän 1667), havsål (flådd utan huvud, handelsnamn), hå (Bohuslän, Göteborg, Råå 1855), håfisk, håkatt (Västkusten, Öresund 1855), hålax (se haalax), nordsjöål (flådd utan huvud, handelsnamn), piggfisk (Västkusten), pigghå (norra Bohuslän, norskt ursprung), småhaj (Bohuslän), spirrhaj (Öresund).

Övrigt: Svenskt och europeisk sportfiskerekord är 10,4 kg, Fladen, august 1970.

• År 1995 sålde Göteborgs fiskauktion 25 ton haj mot 179 ton år 2002, 217 ton år 2003, 216,5 ton år 2004, nästan allt säljs via Danmark till Tyskland.


Informationen är hämtad här ;

http://hem.passagen.se/kent.andersson/pigghaj.htm

Simma lognt  :drunken:
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Katta

Takk Laila! Pigghå, ja det har vi her oppe også. Men jeg har aldri fisket den, eller sett den selv.

Tommy

HEJ O HÅ  :cheers:

Ett recept till på piked dogfish ( Pigghaj ) kommer här  :drunken: ;

PIGGHAJ MED RÖDVINSÅS

 Ingredienser:
600 g filé av pigghaj
1 st vitlöksklyfta
1 st morot
1 st gul lök
en halv purjolök
1 fl rödvin (75 cl)
2 krm timjan
2 st lagerblad
vitpepparkorn
2 msk smör
1 dl grädde
8 st sticklökar
20 sparrisar

Så här gör du:

Skala och tärna grönsakerna grovt. Lägg grönsakerna i en bunke med fiskfilén, vinet och kryddorna. Marinera allt i kylskåp, minst 30 minuter, gärna upp till ett dygn. Ta upp och torka av fisken och bryn den med grönsakerna. Håll på marinaden och låt allt sjuda i några minuter. Lyft bort fisken och koka ihop såsen till 1 dl återstår. Häll i grädde och smaksätt med salt och peppar. Låt koka några minuter och sila sedan såsen. Vispa i smöret precis innan servering. Dela pigghajen i fyra delar och häll såsen över. Servera med grillad sticklök och sparris som fått ett kort uppkok


Obeprövat men frestande  :bom:

Simma lognt  :blackeye:
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

JohnS

Det er riktig at pigghå kan være en pest og en plage når man fisker med line.  (Det samme kan forsåvidt flere andre hå-arter være også).  Den ble aldri brukt som matfisk, men den fantes i store mengder i Hardangerfjorden til tider, og kunne sitte på nesten hver eneste krok på lina.  

Særlig husker jeg mye av den i perioden da det ble kastet brisling i fjorden, som ble satt i steng langs stranda.  Da gikk pigghåen sammen med lyr og sei langs stenget og siklet etter godbitene innefor nota.  Jeg har faktisk vært med på at en kamerat som satt bak i båten tok ned i vannet, fikk et grepa tak foran sporden på en pigghå som gikk høyt i sjøen langs nota, og vippa den inn i båten.  Den var vel 4 - 5 kg, og ble vippa like kjapt på sjøen igjen.
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Tommy

HEJ O HÅ  :cheers:

Här kommer ett till recept  :bom: :

Pigghaj med ratatouille

4 Portioner

480 g Pigghaj; eller annan fast -vit fisk som piggvar eller -hälleflundra
2 msk Olivolja
1/2 Squash; zucchini
1 Lök
1 Röd paprika
1 Gul paprika
1 Grön paprika
1/2 Aubergine
1/2 Vitlök
2 msk Tomatpuré
1 dl Vatten Basilika Timjan Persilja Potatis Olivolja

Skär grönsakerna fint och fräs dem i oljan. Ta undan lite att garnera med. Tillsätt tomatpuré och vatten och koka på svag värme i 15 minuter. Tillsätt de hackade kryddorna. Strimla den skalade potatisen, ca 1 stor per portion. Stek strimlorna till en krispig kaka i olivolja. Låt dem rinna av på hushållspapper. Halstra pigghajen och lägg tillsammans med ratatouille och potatisflarnet på en varm tallrik. Garnera och servera eventuellt med en klick vitlökssmör på fisken.


Simma lognt  :drunken:
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Siste innlegg i forumet

Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by fila | 18. Jun 24, 23:03:45
I det gamle Hellas og Roma var en asclepeion et he...
Re: Innførsel av bil til Hellas
by mouche | 18. Jun 24, 10:23:03
Har sett dette spørsmålet stilt en rekke ganger ...
Re: Syros mai 2024
by marjana | 13. Jun 24, 19:32:24
Hetebølgen fortsetter, og mye tyder på at det bl...
Re: Hvor er dette? 1032
by kaka | 31. May 24, 09:52:14
- og hva er fasiten, Katherina?...
Re: Sifnos
by Runar Solvik | 21. May 24, 14:46:56
Takker 👍 Har vært på Sifnos en gang før...
Re: Transport fra Athen lufthavn til Rafina
by Frynse | 03. May 24, 09:16:44
Det tar fort 30-45 minutter før du får bagasjen,...
Steingjerdene i Kykladene
by marjana | 29. Apr 24, 17:05:52
Her er en artikkel om de gamle steingjerdene i Kyk...
Re: Artikkel om buegangene i Ano Syros
by Kabi | 29. Apr 24, 10:27:08
Nok en gang har jeg ruslet gjennom Ano Syros buega...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...