Hellasforum.no

Om Hellas => Mat og drikke => Topic started by: dimitris on 09. Sep 10, 08:28:49

Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: dimitris on 09. Sep 10, 08:28:49
SITAT
Fra en diskusjonstråd om Hellas

Gresk mat er desverre oppskrytt av turister som har stjerner i blikket og ser på Hellas med forelskede øyne.,
Kebab Pyrgos  Jeg elsker Kebab, men synes at Pyrgos smaker vondt ( muligens feil utalt )


Jeg tror han mener SOULAKI og GYRO, Begge disse rettene er tyrkiske, bare at tyrkerne ikke bruker svinekjøtt. Mousaka er arabisk, hva er da GRESK mat?  Gresk salat, Choriatiki?
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Admirala on 09. Sep 10, 10:17:38
For min del er jeg ikke opptatt av hvor rettene opprinnelig kommer fra, retter/oppskrifter reiser og har reist over landegrensene, fram og tilbake, de kommer nye råvarer til, oppskrifter fusjonerer og fisjonerer, og opprinnelsen kan være klar eller uklar. For meg er gresk mat det som grekerene selv oppfatter som gresk mat.

Retter som souvlaki, briam, fasoulada, moschari kokkinisto, frityrstekt torsk + skordalia, horta, \"gresk salat\", oljekokte grønnsaker (ladera), grove pølser og middelhavsfisk står ofte på mine greske venners bord hvis de skal servere meg \"gresk mat\", og da er det gresk mat, enten oppskriften opprinnelig er fra Peloponnes, Tyrkia eller Argentina.

Archeon Gefsis er en restaurant i Athen som serverer mat basert på greske oppskrifter fra det 5 årh. før vår tid. Er dette ekte gresk mat? Har den blitt påvirket av egyptisk mat, for eksempel? Har f.eks Alexander den store tatt noen av disse oppskriftene med seg til nåtidens Tyrkia, og har de kommet, i modernisert form, så klart, tilbake til Hellas i nyere tid som \"tyrkiske\"?

Norsk mat er både kjøttkaker og ferdigpizza, hvis vi ser på hva som spises i heimen, men ingen av dem oppsto i Norge. Kjøttkakene, som nærmest er en nasjonalrett, har vi fra danskenes frikadeller (og hvem vet hvor danskene fikk dem fra) og frossenpizza vil vi ikke kalle norsk, selv om vi spiser mest frossenpizza i verden.

Og tilsvarende dette er det nok i alle land!

(For øvrig viser folk som sier at \"Gresk mat er oppskrytt\" helt tydelig at de ikke har satt seg inn i gresk matkultur før de spiser i Hellas. Gresk mat er helt fantastisk, men man må sette sammen måltidet slik en greker gjør det, ikke bestille som om man satt på en norsk veikro eller en fiin fransk restaurant. Men det er en helt annen sak.)

PS: Poteten og tomaten kom til Europa for ca 500 år siden. Kan egentlig retter med disse ingrediensene kalles europeiske? Er fish and chips engelsk? Bolognesesaus italiensk? Hvor langt (eller kort) kan eller skal vi gå tilbake for å si at \"Denne retten er engelsk, italiensk, gresk\"? Og hvilke kriterier skal vi legge til grunn?
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: dimitris on 09. Sep 10, 12:03:58
Takk for interessant innlegg!
Hensikten var å få frem en liste over det som er av gresk opprinnelse.
Her har du straks gitt meg:
Ladera
Fasolada,
Briam
Kokinisto lam og oksekjøtt får ogå lov å være med!
Min mormor laget noe jeg ikke husker det greske navnet på, det var omtrent som norsk fårikål, men det var tomater isteden for kål og store kjøttstykker med ben som i fårikål samt pepper! Det var ikke arni kokinistå!
Har aldri kommet over det siden.
Flere forslag?
 Sitat:
(For øvrig viser folk som sier at \"Gresk mat er oppskrytt\" helt tydelig at de ikke har satt seg inn i gresk matkultur før de spiser i Hellas
ΣÏ...μφωνούμε! Dette er vi enige om!
Sitatet er fra HEIDRUN (Måten han skriver det på sier ikke så mye om maten!)
 
SITAT
Norsk mat er både kjøttkaker og ferdigpizza, hvis vi ser på hva som spises i heimen, men ingen av dem oppsto i Norge. Kjøttkakene, som nærmest er en nasjonalrett, har vi fra danskenes frikadeller (og hvem vet hvor danskene fikk dem fra)

SVAR

Etter 12 år i Norge må jeg ha rett til å hevde at jeg ikke er veldig imponert over norsk kjøkken på "normalplanet" (Norske kokker gjør det storartet på internasjonalt gourmetplan men dette er ikke tilgjengelig for hvermansen)
Jeg må imidlertid si at det er EN norsk rett som ikke overgås av noe på den beste greske restauranten: Nyfisket torsk med tilbehør! Bortsett fra dette har Norge fårikål og gravelaks, for ikke å snakke om lutefisk! Den må du venne deg til men den er fantastisk. Heller ikke den er av norsk opprinnelse! (Den er tysk, brukt på bekkørret) Norsk gravelaks kan du kjøpe i de fleste greske supermarkeder!

VIKTIG!
Matkvaliteten kan variere voldsomt på greske restauranter!!
Turistrestaurantene er mest opptatt av hurtig produksjon og fortjeneste! De fleste er engangsbesøkere! Mange turistrestauranter har ikke engang kvalifiserte kokker!
Gå for al del der hvor det er mest grekere, DE lar seg ikke by hva som helst! Spør hvilke restauranter som har åpne om vinteren!
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Admirala on 09. Sep 10, 12:35:23
Quote from: \"dimitris\"Min mormor laget noe jeg ikke husker det greske navnet på, det var omtrent som norsk fårikål, men det var tomater isteden for kål og store kjøttstykker med ben som i fårikål samt pepper! Det var ikke arni kokinistå!
Har aldri kommet over det siden.

Jeg serverte en gang fårikål til en gresk venninne, og hun sa det var veldig likt noe bestemoren pleide å servere! Den retten var uten tomater, men med en eller annen slags salat-type istedet for kål, mente hun. Bestemoren er død for lenge siden, så det forblir et mysterium.

Quote from: \"dimitris\"Flere forslag?

Som sagt, for meg er gresk mat det grekere definerer som gresk mat, og jeg oppfatter retter som stifado, gigantes og horta som greske.  Grekerne spiser mye pasta, noe vi oppfatter som italiensk, men det fantes pasta i Hellas for omlag to tusen år siden. Pastitsio kalles gjerne \"gresk lasagne\", men kanskje lasagne er \"italiensk pastistsio\"  :compress:


Quote from: \"dimitris\"Etter 12 år i Norge må jeg ha rett til å hevde at jeg ikke er veldig imponert over norsk kjøkken på "normalplanet"

Helt enig. Norsk hverdagskjøkken består av altfor mange retter basert på hel- og halvfabrikata. Nordmenn har aldri hatt så mye fritid som de har nå, men de bruker den ikke på å lage mat. (Jeg generaliserer, selvsagt.) Vi har heller aldri hatt så god tilgang på råvarer fra hele verden som vi har nå, (iallfall om vi bor i by), men posesauser og tex-mex-mixer er det som selger.

Quote from: \"dimitris\"Matkvaliteten kan variere voldsomt på greske restauranter!!
Turistrestaurantene er mest opptatt av hurtig produksjon og fortjeneste! De fleste er engangsbesøkere! Mange turistrestauranter har ikke engang kvalifiserte kokker!
Gå for al del der hvor det er mest grekere, DE lar seg ikke by hva som helst! Spør hvilke restauranter som har åpne om vinteren!

Igjen, enig. Folk som drar til Hellas og bestiller kun en hovedrett på den mest (turist)besøkte tavernaen på strandpromenaden har ikke skjønt det. Ellers kan du lese mer om hva jeg mener om dette her: http://www.visitnafplio.net/visitnafplio.net/Gresk_mat.html
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: dimitris on 10. Sep 10, 08:28:04
Her er to greske retter til:

Fava, ertestuing.

Tradisjonelt laget på kikkerter, nå brukes nesten bare gule erter. Her finnes mange oppskrifter! Fava kan kjøpes i poser i alle supermarkeder, ertene er knust slik at favaen er ferdig på ca 20 minutter.

Bekri mese.
Laget på svinekjøtt.
Har noen en oppskrift?

Siden kjøttkake er nevnt:

Gresk svar på mors kjøttkaker:

Keftedes, keftedakia, (aki = diminuativ alltid intetkjønn på gresk)

SITAT
Noen må ta til vett og etablere en \"ren\" gresk taverna uten turistmat

SVAR
De var der hele tiden men ikke der hvor turistene ferdes. Se ikke bare etter restaurant og taverna, men også etter

MESEDOPOLEIO, og OUZEREIO,

 disse navnene kjenner ikke turistene derfor går de ikke dit! Disse ville ikke passe inn i den vanlige turists spisevaner, du må først lære deg den greske matkulturen, mange småretter istedet for en hovedrett.

SITAT
Hva med å sette gresk preg på barene sånn at de ikke ser ut som barer i hvilken som helst by i Europa?

SVAR
Denne "institusjonen BAR" er ikke en gresk grei, den er i høyeste grad internasjonal med opphavsland i Amerika.Grekerne har ikke annet å gjøre enn å følge internasjonale tradisjoner. Gresk drikkekultur passer ikke inn her. Er det noe stort tap for landet?
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: marjana on 10. Sep 10, 11:31:43
Se på vårt måltid her:
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 10. Sep 10, 13:56:33
mmm Marjana.

Jeg slutter meg til anbefalingen om å spise som grekerne gjør; Mange retter på bordet og forsyne seg med det man har lyst på. Å spise på \"norsk vis\" med hver sin tallerken er ganske stusselig til sammenligning.
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 10. Sep 10, 13:59:59
Dimitris; Hvilken tråd er det du siterer? Det er litt forvirrende med så mange sitater og svar uten skikkelig sitering, synes jeg...
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: bengalow on 10. Sep 10, 15:41:35
För mig/oss är grekisk mat det som serveras i Grekland.  Du har räknat upp många rätter, som vi tycker om att äta därnere, men mest av allt tycker vi om Mezedes - att plocka en bit här och en bit där är önskedrömmen för mig.  Jag vet ju inte om det är speciellt grekiskt, dom hade likadant i Kina och Spanien eller Portugal, eller vilket land du vill, men den grekiska mezedes är helt speciell, ochh faller oss i smaken! Tänk er ett fat fullt med allt-möjligt och så ett par ouza till det, som vi fick i Volos!! (Men då var det förstås raki....mmmmm!)
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: dimitris on 10. Sep 10, 18:07:11
Quote from: \"Mixelite\"Dimitris; Hvilken tråd er det du siterer? Det er litt forvirrende med så mange sitater og svar uten skikkelig sitering, synes jeg...

Jeg har gjennomgått flere tråder med mat og drikke. Sitatene har jeg kopiert ut.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 10. Sep 10, 18:20:48
Quote from: \"dimitris\"
Quote from: \"Mixelite\"Dimitris; Hvilken tråd er det du siterer? Det er litt forvirrende med så mange sitater og svar uten skikkelig sitering, synes jeg...

Jeg har gjennomgått flere tråder med mat og drikke. Sitatene har jeg kopiert ut.

Det er det som gjør det så forvirrende. Jeg liker ikke sitater som er hentet ut av en sammenheng uten å se sammenhengen. Om jeg kan få lov å utrykke det så klønete.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: IngeS on 28. Jul 11, 16:17:20
Quote from: \"dimitris\"

SITAT
Noen må ta til vett og etablere en \"ren\" gresk taverna uten turistmat

SVAR
De var der hele tiden men ikke der hvor turistene ferdes. Se ikke bare etter restaurant og taverna, men også etter

MESEDOPOLEIO, og OUZEREIO,

 disse navnene kjenner ikke turistene derfor går de ikke dit! Disse ville ikke passe inn i den vanlige turists spisevaner, du må først lære deg den greske matkulturen, mange småretter istedet for en hovedrett.


Der fikk jeg svar på det jeg lurte på.

Midt på havnepromenaden i Pythagorion, blant alle turistspisesteder, ble det etablert et ekte gresk serveringssted i sommer. På Thanasis Sister får du mezedes etter oppskrifter fra hele landet, og ingen turistmat. Stedet går underbetegnelsen Kafenion/Ouzereio.  Det er live gresk musikk fra klokken ni hver kveld. Likevel er det svært få turister som spiser der. Kundene er stort sett grekere.

Så dette er altså svaret. \"disse navnene kjenner ikke turistene derfor går de ikke dit! Disse ville ikke passe inn i den vanlige turists spisevaner, du må først lære deg den greske matkulturen, mange småretter istedet for en hovedrett.\"
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Anders on 28. Jul 11, 22:59:15
For meg har gresk mat mye til felles med annen mat... det er det jeg føler for å spise der og da. Og med min sære gane så står jeg over både lever og hjerte og andre innvoller... for ikke å snakke om tarmer!
Men man kan vel ha megalo kardio (eller hvordan det skrives) for måten det skjer på, eller?
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: marjana on 28. Jul 11, 23:19:41
Admirala har vel tydeliggjort på en flott måte hva som er \"gresk mat\". Bloggen hennes med oppskrifter gir også et godt svar.

Ekte gresk mat er vel middelhavets og balkans blanding av gamle tradisjoner.
En gresk venninne har mange stabler med kokebøker som vi har sett på og snakket om mat over. Jeg ser likheter og forskjeller i det norske kjøkkenet, og jeg ser også hvor tradisjonelle og skeptiske grekere er til noe nytt som ikke er \"greske mors kjøttkaker\".

Derfor overlevde ikke en tibetansk restaurant i Ermoupolis på Syros. Ferske råvarer kom med ferga hver morgen fra Aten. Maten var god! Det var omtrent ikke gjester i restauranten, så jeg snakket lenge og vel med eieren. Han hadde hatt en restaurant i Paris før, så det lille franske miljøet på Syros var gjester der, men grekerne gikk ikke dit.

Selv om pastaen kom veien til Hellas fra Kina...
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Heidrun on 28. Jul 11, 23:25:07
Unnskyld at jeg spør. Men er Gresk mat uten saus. For denm Greske maten jeg fikk på Santorini skimret med fravær av saus. Stort sett tørt og seigt
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Anders on 28. Jul 11, 23:34:13
ikke at jeg vet så mye om det, men \"saus\" slik vi tenker i Norge er vel fremmed i Hellas? Da må du nesten satse på en \"sausrett\" eller \"fukte\" maten på annen måte (sitron kan gjøre underverker for tørt kjøtt :-) )
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 29. Jul 11, 00:21:05
Quote from: \"Heidrun\"Unnskyld at jeg spør. Men er Gresk mat uten saus. For denm Greske maten jeg fikk på Santorini skimret med fravær av saus. Stort sett tørt og seigt

Med mindre du bestiller en eller annen gryterett med tomatsaus eller sitronsaus, er vel det meste uten saus i seg selv. -men man skal jo bestille ting og tang ved siden av! Gigantes i tomatsaus, feks, da får man saus ;-) Eller tsatsiki eller andre diper, eller rett og slett som foreslått; kryst sitron over. Nydelig på både kjøtt og fisk! -men seigt... Nei, det er det sjelden jeg er ute for.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: marjana on 29. Jul 11, 00:37:08
Det kan jo virke som grekerne ikke har dette med \"brun saus\" til sine \"mors kjøttkaker\".

Det er ofte sitron, og olje og eddik som følger med maten.
Sitronsaus/hvitivinssaus til fiskeretter er jo vanlig.

Sennepssaus med kapers til hare er jo godt. Da er det en flytende saus, nok til flere porsjoner.

Ovnsretter er i saus fra før, så hvorfor saus på saus?

Meze med litt av alt bør vel kunne dekke sausebehovet?
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Admirala on 29. Jul 11, 09:26:44
Quote from: \"marjana\"Admirala har vel tydeliggjort på en flott måte hva som er \"gresk mat\". Bloggen hennes med oppskrifter gir også et godt svar.
/quote]

Tusen takk!!!
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: IngeS on 29. Jul 11, 10:48:10
Dette med brun saus minner meg om tre nordmenn som var her i Pythagorion i fjor. De skulle være en uke, men etter tre dager begynte de å sutre for at de ikke fikk kokt potet. Holdt seg hjemme skulle de ha gjort!!
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Heidrun on 29. Jul 11, 11:04:35
Tja- Bakt potet får man jo. Ellers kunne jeg godt tenkt meg kokt potet en gang imellom jeg også. Men skjønner jo at det ikke er vanlig i Hellas
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 29. Jul 11, 11:07:47
sitronpoteter er jo en god erstatning for kokte poteter :)
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Admirala on 29. Jul 11, 11:12:00
Møtte noen nordmenn i Parga for flere år siden som klaget over den greske maten generelt og mangelen på kokt potet spesielt. Det fantes en fransk/gresk restaurant i sentrum som vi hadde spist på dagen før, og hvor jeg så noen spise laks med kokt potet. Dette fortalte vi nordmennene. Etter det gikk de HVER DAG dit og spiste laks m kokt potet.
Stakkars folk.

Vi prøvde å forklare at i Hellas bør man spise som grekere (dvs bestille flere retter som man deler på), men det gikk liksom ikke inn...
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: IngeS on 29. Jul 11, 11:22:25
Må man absolutt ha kokt potet så kjøp et kilo og kok den selv på hotellrommet eller få hotellverten til å gjøre det
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 29. Jul 11, 11:26:20
Quote from: \"IngeS\"Må man absolutt ha kokt potet så kjøp et kilo og kok den selv på hotellrommet eller få hotellverten til å gjøre det

Det gjorde faktisk reisefølget vårt et år. En stor gryte med kokte poteter og gulrøtter. Ungene på bostedet stod i kø for å få poteter og gulrøtter når de oppdaget lekkeriene :-D Det er vel noe med at det er det man er vant til.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Heidrun on 29. Jul 11, 11:27:41
Quote from: \"Admirala\"Møtte noen nordmenn i Parga for flere år siden som klaget over den greske maten generelt og mangelen på kokt potet spesielt. Det fantes en fransk/gresk restaurant i sentrum som vi hadde spist på dagen før, og hvor jeg så noen spise laks med kokt potet. Dette fortalte vi nordmennene. Etter det gikk de HVER DAG dit og spiste laks m kokt potet.
Stakkars folk.

Vi prøvde å forklare at i Hellas bør man spise som grekere (dvs bestille flere retter som man deler på), men det gikk liksom ikke inn...


Det med meze hvis det er korrekt skrevet. Dette er noe jeg aldri har fått gjort. På grunn av at jeg alltid reiser alene til Hellas. Ja da suynes jeg det blir for dumt å bestille flere retter som jeg sitter der helt alene og spiser
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 29. Jul 11, 11:30:42
Quote from: \"Heidrun\"Det med meze hvis det er korrekt skrevet. Dette er noe jeg aldri har fått gjort. På grunn av at jeg alltid reiser alene til Hellas. Ja da suynes jeg det blir for dumt å bestille flere retter som jeg sitter der helt alene og spiser
Har du forsøkt å spørre om du kan få en halv porsjon av hvert, eller noe slikt?
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Heidrun on 29. Jul 11, 11:33:47
Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"Heidrun\"Det med meze hvis det er korrekt skrevet. Dette er noe jeg aldri har fått gjort. På grunn av at jeg alltid reiser alene til Hellas. Ja da suynes jeg det blir for dumt å bestille flere retter som jeg sitter der helt alene og spiser
Har du forsøkt å spørre om du kan få en halv porsjon av hvert, eller noe slikt?

Har ikke det. Føler det ser litt dumt ut å sitte der alene med flere retter
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: IngeS on 29. Jul 11, 11:48:56
Gjennom flere somre har jeg tatt mange venner med til den lille byen Mili åtte kilometer fra Pythagorion. Vi tar taxi frem og tilbake. Noen ganger har vi vært fire personer, andre ganger seks eller åtte. På torget i Mili ligger tre tavernaer, deriblant min favorittaverna. Mor Fotini tar alltid imot med et kyss på hvert kinn, mens mannen Jannis smilende ønsker oss velkommen. Svært sjelden er det andre turister der.

Først kommer drikkevarene på bordet. Vin av forskjellige farger, Ouzo, vann og øl eller brus til de som vil ha det. Så kommer Fotini til meg med blokken og pennen sin. Jeg informerer gjestene om hvordan grekere spiser og forvisser meg om det er noe de ikke kan spise.
 
For seks personer bestiller jeg: 2 gresk bondesalat, 2 Tzatziki, 2 Taramosalat, 1 porsjon kikerterboller, 2 porsjoner Keftedes, 2 Souvlaki, 2 saftige store svinekoteletter, 1 porsjon hjemmehøgde poteter. Har hun noe annet godt blir det en porsjon av dette også. Med brød blir dette i overkant nok til alle.
Når alt er på bordet skjønner gjestene at her blir det fest. De deler porsjonene etter beste evne, spiser, drikker og koser seg. Disse kveldene har aldri vært mislykket, og gjestene er alltid like forbauset over at vi inklusive taxier betaler det samme som en enretters middag i Pythagorion.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: samina on 29. Jul 11, 11:56:54
Quote from: \"IngeS\"Dette med brun saus minner meg om tre nordmenn som var her i Pythagorion i fjor. De skulle være en uke, men etter tre dager begynte de å sutre for at de ikke fikk kokt potet. Holdt seg hjemme skulle de ha gjort!!

Helt enig Inge   :wink: .  Gresk mat er for meg all den gode maten laget på gresk vis. Alt laget fra bunnen av. Ingen posesauser elller halvfabrikata og boksmat.
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Heidrun on 29. Jul 11, 12:00:55
Trenger ikke være posesaus for å lage god saus
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Admirala on 29. Jul 11, 14:53:47
Quote from: \"Heidrun\"
Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"Heidrun\"Det med meze hvis det er korrekt skrevet. Dette er noe jeg aldri har fått gjort. På grunn av at jeg alltid reiser alene til Hellas. Ja da suynes jeg det blir for dumt å bestille flere retter som jeg sitter der helt alene og spiser
Har du forsøkt å spørre om du kan få en halv porsjon av hvert, eller noe slikt?

Har ikke det. Føler det ser litt dumt ut å sitte der alene med flere retter

Det skjønner jeg godt!
Men be om å få en pikilía.
Dette er en tallerken med småstykker/munnfuller av mezedesretter, som noe av dette: tomat og agurk, taramosalata, tzatziki, tirokafteri, ost, kjøttboller, pølsebiter, biter av blekksprut, sardiner e.l. Ofte kan man be om pikilia basert på enten kjøtt eller fisk, noen ganger også ostepikilia.

Særlig mezedopolier, ouzerier og tsiporadika\'er serverer dette, samt noen barer med servering av mat. Det er ikke alltid det står på menyen, men man kan be om det likevel. Det kan man også på tavernaer, selv om pikilia ikke står på menyen deres heller, de lager en til deg hvis de er greie/serviceminded.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Tommy on 29. Jul 11, 15:01:56
Quote from: \"Heidrun\"Trenger ikke være posesaus for å lage god saus

Du slänger ofta ur dig påståenden utan att till synes tänka efter Heidrun, för visst finns det såser som tillbehör i grekisk matlagning, fast att sås som tillbehör i den bemärkelsen vi i skandinavien menar är inte så vanligt.

Men du kan kika här till exempel :

Den kanske mest vanliga såsen i Grekland:
http://www.whats4eats.com/sauces/tzatziki-recipe

FISH SAUCE RECIPES
http://www.ultimate-guide-to-greek-food.com/fish-sauce-recipes.html
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: IngeS on 29. Jul 11, 15:17:46
Quote from: \"Tommy\"
Quote from: \"Heidrun\"Trenger ikke være posesaus for å lage god saus

Du slänger ofta ur dig påståenden utan att till synes tänka efter Heidrun, för visst finns det såser som tillbehör i grekisk matlagning, fast att sås som tillbehör i den bemärkelsen vi i skandinavien menar är inte så vanligt.

Men du kan kika här till exempel :

Den kanske mest vanliga såsen i Grekland:
http://www.whats4eats.com/sauces/tzatziki-recipe

FISH SAUCE RECIPES
http://www.ultimate-guide-to-greek-food.com/fish-sauce-recipes.html

Denne hadde jeg sansen for: \"Medelmåttan fördömer i regel allt som ligger utom dess räckvidd.\"
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Ninette on 29. Jul 11, 15:32:57
Quote from: \"Heidrun\"Det med meze hvis det er korrekt skrevet. Dette er noe jeg aldri har fått gjort. På grunn av at jeg alltid reiser alene til Hellas. Ja da suynes jeg det blir for dumt å bestille flere retter som jeg sitter der helt alene og spiser

Jeg har også reist mye alene, men har likevel fått mye god mat.

Jeg setter ofte sammen en meze ved å bestille et lite antall forretter/starters. Etter min mening er greske \"starters\" uten unntak deilige retter  :-) Det kan være en god salat (ikke nødvendigvis gresk salt), kjøttboller, tsatsiki, fava, lokale pølser, horta, fylte zucchini blomster ..... Og reiser du til Kreta, kan jeg anbefale to lokale \"retter\", \"sfakian pie\" og graviera (gjerne stekt)...

Og har jeg ikke lyst på meze en dag, ber jeg om å få det de har i grytene denne dagen. Dette er mat laget på de beste råvarene og smaker alltid godt!

Du skal nok se, Heidrun, at du vil få smaken på ekte gresk mat, bare du får muligheten.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Tjorven on 29. Jul 11, 15:46:01
Quote from: \"Admirala\"Det skjønner jeg godt!
Men be om å få en pikilía.

Pikilia ja  :D  Den muligheten hadde jeg nesten glemt! Takk for påminnelsen, Admirala.  Da har man jo alt på \"ett brett\", og slipper å sitte med flere halve eller hele store retter foran seg når man spiser alene. Jeg har ofte lyst på flere ting enn kun EN hovedrett, og da spør jeg om halvt om halvt av to ting. Likevel blir det også litt i overkant, for porsjonene er jo så store  ;) Å få halvporsjoner har jeg aldri opplevd som noe problem, det er bare å spørre.
Men pikilia er absolutt løsninga for oss alenereisende, som vil smake på litt av hvert  :D
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: IngeS on 29. Jul 11, 16:27:34
Litt om Pikilia

http://www.organicallycooked.com/2010/10/pikilia.html
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Tjorven on 29. Jul 11, 16:53:48
Takk, Inge. NÅ ble jeg sulten nå.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: mouche on 29. Jul 11, 19:15:48
Quote from: \"Heidrun\"Tja- Bakt potet får man jo. Ellers kunne jeg godt tenkt meg kokt potet en gang imellom jeg også. Men skjønner jo at det ikke er vanlig i Hellas

Kan i farten ikke komme på så mange land hvor kokte poteter står øverst på menyen?

Reiser til Kreta snart og på denne tråden har jeg lært meg at det er to retter jeg skal \"oppsøke\", og det er sikoti og kokoretsi. Noen av de beste måltider jeg har spist noe sted eller noen gang har vært i Frankrike og da nettop innvoller!
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: IngeS on 29. Jul 11, 19:25:36
Jeg har ennå ikke funnet ut om grekerne tar vare på blodet når de slakter. Kan heller ikke finne blodpølse i butikken slik som i Norge.

Vet noen noe om dette?
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Heidrun on 29. Jul 11, 19:31:06
Konklusjonen må da muligens være at på turiststeder som lever av å dra inn turistene. Ja der får man ikke ordentlig Gresk mat. Mon tro om det finnes en taverna på Lesbos/Plomari som ikke er avhengig av turistene like mye. Tenker da på en evt tur i September
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Anders on 29. Jul 11, 21:25:56
Bra du hengte på et \"muligens\"... ellers hadde det der blitt til det ny-norske \"jump to conclusions\".
Til og med Scirocco på Naxos kan gi deg det meste du ber om, og at maten uansett er \"ordentlig\" er det vel ingen tvil om?
Title: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Anders on 29. Jul 11, 21:35:48
Dessuten er det vel tåpelig at jeg blander meg inn i denne tråden :-)
Jeg- som knapt spiser annet enn kjøtt uten tilbehør (og som attpåtil skal ha det Shermanised!)- har veldig lite av forutsetninger for å si så mye om gresk eller annen mat... men syns jo det er okay å spise seg mett, da!
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Poppi on 29. Jul 11, 22:30:02
Quote from: \"IngeS\"Må man absolutt ha kokt potet så kjøp et kilo og kok den selv på hotellrommet eller få hotellverten til å gjøre det

Grekerne kan koke poteter i hvertfall. Ett år, etter å ha spist mye stekt fisk, fikk vi det for oss at kokte poteter hadde vært prikken over i-en. Dette var på Astypalea og vi spurte om vi kunne på kokte poteter. Selvfølgelig kunne vi få det. Så der satt vi og ventet på stekt fisk og kokte poteter.

Så kom poteten, som er forrett med olivenolje og urter. Deretter kom fisken; som hovedrett:-)
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Admirala on 30. Jul 11, 08:29:24
Quote from: \"Heidrun\"Konklusjonen må da muligens være at på turiststeder som lever av å dra inn turistene. Ja der får man ikke ordentlig Gresk mat. Mon tro om det finnes en taverna på Lesbos/Plomari som ikke er avhengig av turistene like mye. Tenker da på en evt tur i September

Som Anders er inne på, så finnes det selvsagt unntak, men ofte er det best å holde seg unna turiststedene. Et tips (som jeg har gitt før) er å spise der du ser grekerne spise. Og det er sjelden der turistene spiser. Videre kan det være lurt å sjekke om tavernaen har et velinnredet innendørs serveringslokale - det betyr at den sannsynligvis er åpen om vinteren og altså også serverer lokalbefolkningen.

Turistmaten, om jeg kan kalle den det, skal tilpasse seg alle tunger. I tillegg spiser flertallet av turistene sjelden de litt ukjente greske rettene, slik at menyen har få variasjoner, mens det lages enorme mengder moussaka, tzatziki osv. Mange vil bare gå på den bestemte tavernaen én gang, det er altså ikke så viktig at maten er topp. Kokken trenger ikke velge de beste råvarene, ha 1 kilo hvit saus men bare 50 gram malt kjøtt i moussakaen osv. I tillegg vet jeg at endel turisttavernaer kjøper cateringmat og til og med fabrikklaget mat (som tikilos-spann med tzatziki) og serverer den som hjemmelaget.

For meg er de beste spisestedene i Hellas de små familiedrevne tavernaene e.l. uten meny, hvor \"mor\" går til markedet/slakteren/fiskehavnen etc hver morgen og ser hva som er godt og ferskt og fristende, og så lager dagens mat ut fra det. Slike steder har alltid nydelig mat, de har ikke problemer med å tilpasse seg individuelle ønsker (som å servere en pikilia til én), og det er rett og slett hyggelig å være der.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Tommy on 31. Jul 11, 15:29:16
En favoriträtt från nordvästra fastlandet  :razz:

Korv- och paprikagryta - Spetzofai

Skiva och bryn paprikan ( använd helst den avlångsmala typen, med mer sting i). Tillsätt skalade och hackade tomater. Salta och peppra. Låt stå på svag värme i fem minuter.

Bryn löken och korven och häll över vinet. Häll över tomat- och paprikaröran. Tillsätt socker och låt småkoka i 10-15 min på medelhög värme.

Serveras rykande het, o därtill passar det bra med en flaska rött vin, \"Makedonikos Tsantalis\" är utmärkt till exempel.

    Ingredienser:
 
200 g kryddig bondkorv (alt valfri tjock korv)
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st gul paprika
2 st tomater
1 st gul lök
0.5 dl  olivolja
1 dl vitt vin
0.5 tsk socker
Salt och peppar
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: marjana on 02. Aug 11, 02:26:50
Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"IngeS\"Må man absolutt ha kokt potet så kjøp et kilo og kok den selv på hotellrommet eller få hotellverten til å gjøre det

Det gjorde faktisk reisefølget vårt et år. En stor gryte med kokte poteter og gulrøtter. Ungene på bostedet stod i kø for å få poteter og gulrøtter når de oppdaget lekkeriene :-D Det er vel noe med at det er det man er vant til.

Og etterpå ble de kjempekjukke fordi de også spiste melkesjokolade til dessert også!

Midddelhavskosten er rå grønnsaker, lett dampede bønner i sitron og saus, proteiner i fisk og kjøtt i mange versjoner.
Sitron over fett er for å ned blodsukkeret.

Kokte rotgrønnsaker er søte, alle liker det, men det driver opp blodsukkeret fort, sa å gi en lokal 10-åring som dykker etter fisk og enda dypere kan gi han et problem.
Title: Re: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: Mixelite on 02. Aug 11, 08:30:16
Quote from: \"marjana\"
Quote from: \"Mixelite\"
Quote from: \"IngeS\"Må man absolutt ha kokt potet så kjøp et kilo og kok den selv på hotellrommet eller få hotellverten til å gjøre det

Det gjorde faktisk reisefølget vårt et år. En stor gryte med kokte poteter og gulrøtter. Ungene på bostedet stod i kø for å få poteter og gulrøtter når de oppdaget lekkeriene :-D Det er vel noe med at det er det man er vant til.

Og etterpå ble de kjempekjukke fordi de også spiste melkesjokolade til dessert også!

Midddelhavskosten er rå grønnsaker, lett dampede bønner i sitron og saus, proteiner i fisk og kjøtt i mange versjoner.
Sitron over fett er for å ned blodsukkeret.

Kokte rotgrønnsaker er søte, alle liker det, men det driver opp blodsukkeret fort, sa å gi en lokal 10-åring som dykker etter fisk og enda dypere kan gi han et problem.

Nå følger jeg deg ikke helt... Og jeg tror ikke ungene ble kjempetjukke av to poteter.

Du får det til å høres ut som om alle rundt middelhavet er slanke, og det stemmer iallfall ikke! Ikke nå, og ikke for 20 år siden da vi dro dit første gangen.
Title: Sv: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: nadia on 09. Apr 13, 22:38:20
Quote from: dimitris on 09. Sep 10, 08:28:49
SITAT
Fra en diskusjonstråd om Hellas

Gresk mat er desverre oppskrytt av turister som har stjerner i blikket og ser på Hellas med forelskede øyne.,
Kebab Pyrgos  Jeg elsker Kebab, men synes at Pyrgos smaker vondt ( muligens feil utalt )


Jeg tror han mener SOULAKI og GYRO, Begge disse rettene er tyrkiske, bare at tyrkerne ikke bruker svinekjøtt. Mousaka er arabisk, hva er da GRESK mat?  Gresk salat, Choriatiki?

Opprinnelsen til moussaka ikke historisk patentert, men mange hevder at parabolen kommer fra det persiske Maguma, en mat som er en kombinasjon av lam og aubergine.
Den greske versjonen av moussaka er datert til det 20. århundre. Mer spesifikt, dukket moussaka som det er populært kjent i dag i 1910 med utgivelsen av oppskrifter kokken Nicholas Tselemendes. Forskjellen er tillegg av bechamel og fjerning av mange krydder fra gjennomføring av oppskriften.
Title: Sv: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: JohnS on 09. Apr 13, 23:01:27
Quote from: mouche on 29. Jul 11, 19:15:48
Quote from: \"Heidrun\"Tja- Reiser til Kreta snart og på denne tråden har jeg lært meg at det er to retter jeg skal \"oppsøke\", og det er sikoti og kokoretsi. Noen av de beste måltider jeg har spist noe sted eller noen gang har vært i Frankrike og da nettop innvoller!


Kokoretsi blir mer og mer vanskelig å finne, kommer i farten bare på en taverna i Rethymnon hvor jeg har funnet det de siste årene (samt Metzovo da, men det er vel litt for mye utenfor allfarvei for de fleste).  Sikoti kan man finne både her og der hvis man ser etter det.  Corner i Nacos by har forsempels en ypperlig grillet lever. 
Title: Sv: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: JohnS on 09. Apr 13, 23:02:52
Jeg bomma visst litt på quote'n der.... ja, ja
Title: Sv: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: JohnS on 09. Apr 13, 23:14:48
Men ellers er vel ikke så mye gresk mat som er unikt gresk, man finner vel varianter rundt det østlige middelhavet av det meste.  Men en god del av den greske maten bygger på mye av den samme filosofien som den norske:  Sleng noen kjøttbiter i ei gryte sammen med litt forskjellig annet, kok det et par timer.  Hvis det ikke er mørt da, så kok det en time til, eller kanskje to.  Fårikål/stifado/erter, kjøtt og flesk/kokkinisto/ frikasse/kleftiko osv.......  Det svenskene kaller långkok som en fellesbetegnelse, tror jeg ikke vi har noe norsk ord for....
Title: Sv: Hva er egentlig gresk mat?
Post by: nadia on 09. Apr 13, 23:30:16
all mat er laget med mye kjærlighet og så er fin!