Hellasforum.no

Om Hellas => Mat og drikke => Topic started by: Tommy on 05. Nov 07, 12:35:12

Title: anka
Post by: Tommy on 05. Nov 07, 12:35:12
Någon som vet om något grekiskt recept på anka ????
Äter man ankor i Grekland ???
Title: Re: anka
Post by: KyriaT on 05. Nov 07, 13:06:09
Det siste kan jeg i hvert fall svare på; man spiser definitivt and/anka i Hellas. Håper noen andre kan hjelpe deg med selvutprøvd oppskrift, men her har du i hvert fall en uprøvd:

And med oliven stuffing (http://www.faliraki-info.com/susie/greek-recipes/poultry/duck-olive.htm)

(Er det noe som i det hele tatt er spiselig, man ikke spiser i Hellas forresten?)
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 05. Nov 07, 16:07:42
Quote from: \"KyriaT\"Det siste kan jeg i hvert fall svare på; man spiser definitivt and/anka i Hellas. Håper noen andre kan hjelpe deg med selvutprøvd oppskrift, men her har du i hvert fall en uprøvd:

And med oliven stuffing (http://www.faliraki-info.com/susie/greek-recipes/poultry/duck-olive.htm)

(Er det noe som i det hele tatt er spiselig, man ikke spiser i Hellas forresten?)

Tackar för svar, det där låter ju gott och inte så svårt att applicera efter svenska mått mätt. Jag har aldrig hört att man i Grekland äter anka som vi gör här, där det åter blivit vanligt att man föder upp tam-anka till o ha att äta. Jag ska ha ankmiddag i helgen, egentligen och mer traditionellt ska det ju vara gås, men den tar sån förbaskad plats i ugnen, o så får man fettsanera hela köket efteråt, med anka blir det lite mindre efterarbete. O så hade jag tänkt pröva något grekiskt inspirerat recept, och det jag fått här låter ju inte fel.

Kan tänka mig att i Grekland handlar det kanske mer om vildand än tamanka, har inte funnit något recept på anka i vart fall. Men på annan fågel ( förutom kyckling eller tupp ) har jag hittat dessa recept i min grekiska kokbok ; Ortiakia pilafi ( Vaktlar med ris ) , Pitsounia krasata ( ungduvor i vin ) , Perdikes me saltsa tomata ( Rapphöna i tomatsås ).

Vad heter anka/and på grekiska ? vad heter Gås på grekiska ? skulle ju gå att googla på de grekiska namnen kanske, skulle ju vara skoj om det fanns fler alternativ att välja på.
Title: Re: anka
Post by: bengalow on 05. Nov 07, 16:24:59
And heter  \"papia\" på grekiska
Jag kan inte motstå att dra en \"redi skånsk historia\"

\"-Man ska va två när man edår ånka: Ånkan och jag säl!\"
Title: Re: anka
Post by: Liv on 05. Nov 07, 16:30:29
...og gås heter xina (n xnva)
Title: Re: anka
Post by: Liv on 05. Nov 07, 16:51:49
Quote from: \"Tommy\"
Quote from: \"KyriaT\"Det siste kan jeg i hvert fall svare på; man spiser definitivt and/anka i Hellas. Håper noen andre kan hjelpe deg med selvutprøvd oppskrift, men her har du i hvert fall en uprøvd:

And med oliven stuffing (http://www.faliraki-info.com/susie/greek-recipes/poultry/duck-olive.htm)

(Er det noe som i det hele tatt er spiselig, man ikke spiser i Hellas forresten?)

Tackar för svar, det där låter ju gott och inte så svårt att applicera efter svenska mått mätt. Jag har aldrig hört att man i Grekland äter anka som vi gör här, där det åter blivit vanligt att man föder upp tam-anka till o ha att äta. Jag ska ha ankmiddag i helgen, egentligen och mer traditionellt ska det ju vara gås, men den tar sån förbaskad plats i ugnen, o så får man fettsanera hela köket efteråt, med anka blir det lite mindre efterarbete. O så hade jag tänkt pröva något grekiskt inspirerat recept, och det jag fått här låter ju inte fel.

Kan tänka mig att i Grekland handlar det kanske mer om vildand än tamanka, har inte funnit något recept på anka i vart fall.

Men på annan fågel ( förutom kyckling eller tupp ) har jag hittat dessa recept i min grekiska kokbok ; Ortiakia pilafi ( Vaktlar med ris ) , Pitsounia krasata ( ungduvor i vin ) , Perdikes me saltsa tomata ( Rapphöna i tomatsås ).

Vad heter anka/and på grekiska ? vad heter Gås på grekiska ? skulle ju gå att googla på de grekiska namnen kanske, skulle ju vara skoj om det fanns fler alternativ att välja på.

En liten kommentar til overstående.

I landsbyene i Nord Hellas er det veldig vanlig å ha tamme ender gående i hagen.
Jeg spiser ikke fugl,(er også veldig pysete på tamme dyr som skal spises,kaniner etc.) så jeg har aldri orket å spørre om de ales opp til og spises,eller om det bare er \"kjæledyr\".
På markedet selges det alltid mye andunger,ihvertfall i Nord Hellas og på Kreta,som er de stedene jeg kjenner best til.
Title: Re: anka
Post by: bengalow on 05. Nov 07, 17:03:02
Andungar, papakia, är \"ganska\" vanligt i Grekland som mat. Och dessutom änder, alltså tamänder, vita saker som vaggar omkring ganska fritt. På Ikaria fanns det ett sällskap om 4 stycken som man ofta kunde finna vid den läckande, allmanna vattenkranen. Dom försvann på hösten....
På Syros/Kini hade dom t.o.m. änder som tiggde vid bordet på en reastaurang nära vattnet. Dom kom och käbblade, och \"hackade\" näbbet mot låret för att påminna att dom gärna ville ha en smakbit...

Anka är en läckerhet. Vi brukade köpa myskanka förr i tiden. Otroligt god, och inte så fet som tamanka, med lite mörkare kött. Mums!!!
Title: Re: anka
Post by: Liv on 05. Nov 07, 17:04:50
Quote from: \"KyriaT\"(Er det noe som i det hele tatt er spiselig, man ikke spiser i Hellas forresten?)

Godt spørsmål!
Jeg vet ikke om noe...he-he. Det spises mer \"rart\" der enn her,er erfaringen min.
Men nå er jeg utenom spørsmålet til Tommy. Måtte bare kommentere på dette. :offtopic:
Skal se om jeg finner en oppskrift til deg som \"plaster på såret Tommy\".   :flower:
Title: Re: anka
Post by: KyriaT on 05. Nov 07, 17:07:30
Ser du har fått svar av andre på det du spurte om, så da ønsker jeg bare lykke til med middagen, og fortell gjerne hvordan resultatet ble!
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 05. Nov 07, 17:13:16
Quote from: \"Liv\"
Quote from: \"Tommy\"
Quote from: \"KyriaT\"Det siste kan jeg i hvert fall svare på; man spiser definitivt and/anka i Hellas. Håper noen andre kan hjelpe deg med selvutprøvd oppskrift, men her har du i hvert fall en uprøvd:

And med oliven stuffing (http://www.faliraki-info.com/susie/greek-recipes/poultry/duck-olive.htm)

(Er det noe som i det hele tatt er spiselig, man ikke spiser i Hellas forresten?)

Tackar för svar, det där låter ju gott och inte så svårt att applicera efter svenska mått mätt. Jag har aldrig hört att man i Grekland äter anka som vi gör här, där det åter blivit vanligt att man föder upp tam-anka till o ha att äta. Jag ska ha ankmiddag i helgen, egentligen och mer traditionellt ska det ju vara gås, men den tar sån förbaskad plats i ugnen, o så får man fettsanera hela köket efteråt, med anka blir det lite mindre efterarbete. O så hade jag tänkt pröva något grekiskt inspirerat recept, och det jag fått här låter ju inte fel.

Kan tänka mig att i Grekland handlar det kanske mer om vildand än tamanka, har inte funnit något recept på anka i vart fall.

Men på annan fågel ( förutom kyckling eller tupp ) har jag hittat dessa recept i min grekiska kokbok ; Ortiakia pilafi ( Vaktlar med ris ) , Pitsounia krasata ( ungduvor i vin ) , Perdikes me saltsa tomata ( Rapphöna i tomatsås ).

Vad heter anka/and på grekiska ? vad heter Gås på grekiska ? skulle ju gå att googla på de grekiska namnen kanske, skulle ju vara skoj om det fanns fler alternativ att välja på.

En liten kommentar til overstående.

I landsbyene i Nord Hellas er det veldig vanlig å ha tamme ender gående i hagen.
Jeg spiser ikke fugl,(er også veldig pysete på tamme dyr som skal spises,kaniner etc.) så jeg har aldri orket å spørre om de ales opp til og spises,eller om det bare er \"kjæledyr\".
På markedet selges det alltid mye andunger,ihvertfall i Nord Hellas og på Kreta,som er de stedene jeg kjenner best til.

Oky doky, och ja jost det ja, tänker jag efter lite så har jag nog sett andungar säljas också i Athen, eller var det kyckligar ???? I vart fall kom jag o tänka på att jag faktiskt ätit vildkalkon en gång i Parga, det var gott.

Och på nätet fann jag detta recept på Kalkon som kanske kan fungera också på anka/Gås. Hmmmm det blir nokk en intressant middag detta  :-)

Galopoula Yemisti: Stuffed Turkey (or Capon)

http://greekfood.about.com/od/maindishes/r/stuffedturkey.htm
Title: Re: anka
Post by: Liv on 05. Nov 07, 17:15:18
Prøv Kyrias oppskrift før min. Den så god ut.

Jeg bare legger inn en til som jeg fant på nettet, (er uprøvd), hvis du får lyst til å kokkelere enda mer.

Ha en god middag!

http://www.gourmed.gr/greek-recipes/1/17/9105/Duck-Terrine.htm
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 05. Nov 07, 17:22:50
Tack så mycket för goa svar, nu har jag fått lite att fundera vidare på och så klart berättar jag om vad jag kokar ihop till slut och gästernas recensioner efteråt :-)

Finner någon fler alternativa recept o tips mottages det tacksamt.
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 08. Nov 07, 19:02:47
Nu är ankan levererad o klar för tillagning, det blir enligt receptet som Kyria tipsade om..... Ska bli spännande, möjligtvis tillsätter jag även lite basilika och/eller dragon i anrättningen på lördag.

KVACK KVACK Så länge :D

(http://i32.photobucket.com/albums/d46/toy778/anka04-03-07-29b.jpg)
Title: Re: anka
Post by: Mikke on 08. Nov 07, 20:20:05
....hm...vill du ha lite lagerblad, månne ?? :D
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 09. Nov 07, 16:07:11
Quote from: \"Mikke\"....hm...vill du ha lite lagerblad, månne ?? :D

Ja Mikke, det passar ju inte till ugnsstekt anka, men har du nåra tillövers tackar jag allra ödmjukast o tar gärna emot en bunke :D
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 10. Nov 07, 18:19:42
Nu är ankan tillredd o klar att förtäras, skvätte till lite dragon oxå, luktar gott gör det, o gästerna står här o dreglar strax klara att spisa av ugnsverket. Så nu utbringar vi en skål för att besvärja den stundande vintern o värma oss med lite umgänge o glamm i den mörka kvällen.

Så här ser den stakkars ankan ut just nu :

(http://i32.photobucket.com/albums/d46/toy778/Malmo/allhelgona002.jpg)

Skål på er grefar o patroner :D
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 10. Nov 07, 20:00:14
och så här ser den stakkars ankan ut nu :-), resterna blir nokk till en \"Pytt i panna\" i morgon. Gott i gott, gott var det, o lite speciellt med olivjuxet i innanmätet som smaksättare till anrättningen, o nu sätter vi åt resterna av cognacen till desserten o kaffet. Hip häp allesamman  :bounce:

(http://i32.photobucket.com/albums/d46/toy778/Malmo/allhelgona003.jpg)
Title: Re: anka
Post by: ROLLE on 10. Nov 07, 20:48:15
Är du säker på att du fick en anka och inte en broiler ? Den ser så fanånamma ynklig ut så här på bild, kålla du att den hade simhud mellan klorna då du köpte den ? Men den ser ut att ha haft bra åtgång ! Var det någon annan än du som karva på den :axe:  ?
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 10. Nov 07, 20:49:27
Här följer ett modifierat recept på härligheten  :cheers:

-Salta o peppra ankstakkarn o gnid in den med olivolja

-bryn bacon o lök

-blanda olivhacket med ströbröd, cognac o buljong ( ca hälften ) o baconet o löken.

-stoppa in härligheten i ankan

-snöra igen öppningen på ankan så gott det går

-släng in ankan i ugnen i ca 175 grader celsius 1/2 timme

-sänk värmen till ca 150 grader celsius och låt den vara kvar i ugnen ca 1 o en halv timme till.

-häll buljong i en långpanna i ugnen under grillgallret varpå ankan är placerad under hela tillagningsprocessen, med jämna mellanrum.

-O sist men inte minst ta en eller två cognagare medans du väntar på middags-gästerna.  

Vi voro alla förnöjda med anrättningen som intogos i afton, lite annorlunda piff på ankan, men ikke alls att förakta ur smaklig synponkt, tyckte vi. Gott härtill var ett lätt rödvin, inlagd gurka, kokta potäter, äpplemos o rödvinsås.

Ha en fortsatt goder afton, where ever you are :D
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 10. Nov 07, 20:53:57
Quote from: \"ROLLE\"Är du säker på att du fick en anka och inte en broiler ? Den ser så fanånamma ynklig ut så här på bild, kålla du att den hade simhud mellan klorna då du köpte den ? Men den ser ut att ha haft bra åtgång ! Var det någon annan än du som karva på den :axe:  ?

Näe, det var mest jag som karva Rolle, o andra som åt, men man får vara glad för det lilla som blev över ändå ;-)
Title: Re: anka
Post by: Mikke on 10. Nov 07, 20:59:09
ack,ack...den som va me där å mumsa på anka
 i Malmoe... :D
Här äre starka vindar och vinterns första snö...Dax att sätta på dubbdäcken på cykeln....
Trevlig helg till alla og enhver!!
MikkePikkePö
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 10. Nov 07, 21:13:55
Quote from: \"Mikke\"ack,ack...den som va me där å mumsa på anka
 i Malmoe... :D
Här äre starka vindar och vinterns första snö...Dax att sätta på dubbdäcken på cykeln....
Trevlig helg till alla og enhver!!
MikkePikkePö

Shit, samma väder där som här alltså, det är för j-la trist , hagel o skitväder. Men i brist på anka i malmoe Mikke, får du trösta dig med bamse så länge tills vårvindarna vänder åter  :D

Title: Re: anka
Post by: Mikke on 10. Nov 07, 21:24:03
...Jaha,då är jag tröstad, takk takk.... :D
Title: Re: anka
Post by: KyriaT on 11. Nov 07, 02:13:36
Gud det så godt ut!!!  :tongue:
Eia var vi der...
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 11. Nov 07, 10:17:48
Quote from: \"KyriaT\"Gud det så godt ut!!!  :tongue:
Eia var vi der...

Det var gott Kyria, o inte så svårt att laga till, så du ska ha ett stort Tack för receptet. Möjligtvis hade det passat bra med lite russin i anrättningen också :D
Title: Re: anka
Post by: gesse on 12. Nov 07, 15:03:32
Quote from: \"Tommy\"Nu är ankan tillredd o klar att förtäras, skvätte till lite dragon oxå, luktar gott gör det, o gästerna står här o dreglar strax klara att spisa av ugnsverket. Så nu utbringar vi en skål för att besvärja den stundande vintern o värma oss med lite umgänge o glamm i den mörka kvällen.

Så här ser den stakkars ankan ut just nu :

(http://i32.photobucket.com/albums/d46/toy778/Malmo/allhelgona002.jpg)

Skål på er grefar o patroner :D


Den anda så helt nydelig ut.   :cheers:  Nå ble jeg sulten, nå.
Hvor stor (tung) var den og hvor mange hadde du invitert til middag?

(Tror ikke du spiste alt sammen alene). 8)
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 12. Nov 07, 18:03:52
Hej Gesse

Ankan vägde närmare 3 kg, så det var en tungviktare i sin klass o näppeligen inget man äter opp själv till middag. Jag hade 4 gäster o vi blev mättade allesamman, men inte mer än att vi också orkade äta dessert :-)

Det blir ju alltid rätt mycket kött över på en stor fågel, om man bara vill kan det ju karvas av från benen dagen efter. O det använde jag till en pytt i panna på söndagen.

Anka är så gott o rätt billig mat ju, o relativt enkelt att laga till, o det här var ju också ett lite annorlunda o oprövat recept, också sett ur ett grekiskt matlagningsperspektiv tror jag, i vart fall om man inte är grek ju ;-)
Title: Re: anka
Post by: Riitta on 12. Nov 07, 18:09:03
Det var bra gjort Tommy och fixa till en så fin och god anka :tongue:
Du klarar nog julkakorna också :happy7:

Riitta
Title: Re: anka
Post by: Mikke on 12. Nov 07, 18:30:30
...jag tror det var sprängd anka, för man ser stubinen... :D
Vem tände på ??
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 12. Nov 07, 18:31:30
Quote from: \"Riitta\"Det var bra gjort Tommy och fixa till en så fin och god anka :tongue:
Du klarar nog julkakorna också :happy7:

Riitta

Njae, det med julkakor sträcker sig utanför min tillagings-kompetens o förhållande till ugnar, Gås o Anka o fjäderfän o maträtter går bra, men bakverk, näeh det är inte min grej  :blackeye:
Title: Re: anka
Post by: Riitta on 12. Nov 07, 18:34:35
Jag skulle inte klara av någon gås eller anka :cyclopsani: Men kakorna har jag börjat med redan :bom:

Riitta
Title: Re: anka
Post by: Tommy on 12. Nov 07, 20:39:27
Quote from: \"Riitta\"Jag skulle inte klara av någon gås eller anka :cyclopsani: Men kakorna har jag börjat med redan :bom:

Riitta

Det låter gott, Riitta, blir de där grekiska julkakorna som Camilla la ut recept på  :tongue: ????
Title: Re: anka
Post by: Riitta on 12. Nov 07, 20:48:32
Det blir finska kakor i det här huset :bom:

Riitta
Title: Re: anka
Post by: Mikke on 12. Nov 07, 20:57:51
Finska Pinnar..?... :D