Logg inn med Facebook eller Google!

Bakaliaros m/ skordalia

Started by Bebavax, 26. Mar 15, 08:29:10

Previous topic - Next topic

Bebavax

Denne ble postet på Facebook siden til Hellas Forum og jeg ble bedt om å legge den ut her.

Den greske nasjonalretten for 25 mars er bakaliaros skordalia.

Her er hvordan jeg lager den:

Lag først
SKORDALIA, gjerne noen timer i forveien.
For meg den originale skordalia er den som er laget med gammelt brød (loffbrød)
For en minimumsporsjon (jeg pleier å bruke et helt brød) bruk:
Bløttlegg innmaten av en 1/2 tørket/ gammel loff bløttet i melk. Skvise ut væsken og legg i blender sammen med:
2-3 hvitløksbåter (mengden avhengig av smak og behag - bruker du altfor mye hvitløk får du en bitter ettersmak, ikke bra)
2-3 ss hvitvinsedikk eller epleedikk. Start med 1-2 ss og smak deg frem
Litt salt, pepper.
Kjør først alt til glat, kremete konsistens.

Så tilfør strålevis 1 dl-1,5 dl minimum ekstra jomfru olivenolje (mild). Litt smak og behag det også. Liker du det mer oljete så bruk litt mer...
oljen mens du kjører mikseren

Mitt råd: Smak underveis røret og juster mengdene...Skordalia som mye annet med gresk kjøkken krever litt impulsivitet! Det skader heller ikke å drysse v/ servering litt persille på toppen og kanskje noen dropper sitron!

Slikt har jeg alltid lagt denne retten her hjemmet og den har aldri skuffet oss. Den er bare utrolig godt!

PS:
1. Jeg syns det er viktig å ikke overdøve skordalia med altfor mye hvitløk - den må være tydelig - det er jo skordalia -  men ikke overkjørende!
2. Kjøp en ordentlig loff fra bakeren - beste kvalitet. Kjøper du loffen fra lavprissupermarked risikerer du å ende opp med en klissete, seig masse.
3. Hemmeligheten med en luftig, sprø tempura er at den må lages asap og ingrediensene MÅ være KALDE! Altså, edikken, egget og pilsen!

BAKALAO
Jeg kjøper alltid loin delen av klipfisk av beste kvalitet og legger den i vann i ca. to dager (en hele døgn og frem til ettermiddag dagen etter) med 2-3 vannutskiftinger hver dag.

Like før tilberedelsen: Fisken skylles, tørkes og skjæres i store biter.
Vendes inn i tempurarøren som er laget umidelbart og friteres i mild jomfruolje. Server helst straks!

TEMPURA til Bakalao (kan brukes til andre ting også, reker, squashskiver o.l). På gresk KOURKOUTI
Det er kjempeviktig at alle ingrediensene er kalde og alt blandes i siste liten, bare minuter før stekingen.

1 liten boks pils (mild smak)
Mel så mye at det blir en tykkflyttende røre
½ ts baking powder
1 egg
Litt salt og pepper

KALI OREKSI!
Mvh,
Beba Vaxevanidou Holøyen

Siste innlegg i forumet

Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by vandrer | 28. Mar 24, 13:50:36
Nå bruker jeg denne tråden din som oppvarming fo...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 26. Mar 24, 21:43:02
Artemis går til/fra Lavrio, Kea, Kythnos, Syros, ...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Hvor er dette? 1032
by kaka | 27. Feb 24, 20:12:58
Så moro at jeg tok den :) Jeg har vært der i slu...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...
Re: Alonissos 2024
by Hellasfrelst | 16. Feb 24, 09:02:22
Jeg har heller ikke vært inne på Hellasforum på...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by fila | 14. Feb 24, 23:29:31
Agios Prokopios ligger 5,7 kilometer fra Naxos by....
Re: Hotel nær Athen International Airport
by Lavendel | 11. Feb 24, 16:33:09
Beklager for utrolig sent svar. Den ferien ble fyl...
Akropolis i Athens historie
by Kabi | 05. Feb 24, 18:58:56
Det er nylig kommet ut en bok som tar for seg Akr...
Re: Nedtellinger og annet småprat om Hellas-ferien
by kaka | 24. Jan 24, 16:06:27
Takk igjen, Kabi! Spennende! I går var jeg innom ...