Hellasforum.no

Om Hellas => Mat og drikke => Topic started by: Bebavax on 26. Mar 15, 08:29:10

Title: Bakaliaros m/ skordalia
Post by: Bebavax on 26. Mar 15, 08:29:10
Denne ble postet på Facebook siden til Hellas Forum og jeg ble bedt om å legge den ut her.

Den greske nasjonalretten for 25 mars er bakaliaros skordalia.

Her er hvordan jeg lager den:

Lag først
SKORDALIA, gjerne noen timer i forveien.
For meg den originale skordalia er den som er laget med gammelt brød (loffbrød)
For en minimumsporsjon (jeg pleier å bruke et helt brød) bruk:
Bløttlegg innmaten av en 1/2 tørket/ gammel loff bløttet i melk. Skvise ut væsken og legg i blender sammen med:
2-3 hvitløksbåter (mengden avhengig av smak og behag - bruker du altfor mye hvitløk får du en bitter ettersmak, ikke bra)
2-3 ss hvitvinsedikk eller epleedikk. Start med 1-2 ss og smak deg frem
Litt salt, pepper.
Kjør først alt til glat, kremete konsistens.

Så tilfør strålevis 1 dl-1,5 dl minimum ekstra jomfru olivenolje (mild). Litt smak og behag det også. Liker du det mer oljete så bruk litt mer...
oljen mens du kjører mikseren

Mitt råd: Smak underveis røret og juster mengdene...Skordalia som mye annet med gresk kjøkken krever litt impulsivitet! Det skader heller ikke å drysse v/ servering litt persille på toppen og kanskje noen dropper sitron!

Slikt har jeg alltid lagt denne retten her hjemmet og den har aldri skuffet oss. Den er bare utrolig godt!

PS:
1. Jeg syns det er viktig å ikke overdøve skordalia med altfor mye hvitløk - den må være tydelig - det er jo skordalia -  men ikke overkjørende!
2. Kjøp en ordentlig loff fra bakeren - beste kvalitet. Kjøper du loffen fra lavprissupermarked risikerer du å ende opp med en klissete, seig masse.
3. Hemmeligheten med en luftig, sprø tempura er at den må lages asap og ingrediensene MÅ være KALDE! Altså, edikken, egget og pilsen!

BAKALAO
Jeg kjøper alltid loin delen av klipfisk av beste kvalitet og legger den i vann i ca. to dager (en hele døgn og frem til ettermiddag dagen etter) med 2-3 vannutskiftinger hver dag.

Like før tilberedelsen: Fisken skylles, tørkes og skjæres i store biter.
Vendes inn i tempurarøren som er laget umidelbart og friteres i mild jomfruolje. Server helst straks!

TEMPURA til Bakalao (kan brukes til andre ting også, reker, squashskiver o.l). På gresk KOURKOUTI
Det er kjempeviktig at alle ingrediensene er kalde og alt blandes i siste liten, bare minuter før stekingen.

1 liten boks pils (mild smak)
Mel så mye at det blir en tykkflyttende røre
½ ts baking powder
1 egg
Litt salt og pepper

KALI OREKSI!