Linsesuppe, som er en proteinbombe, men uten alt fettet og de hurtige karbohyratene vi blir så fete av:
500 gram små linser, røde eller gule. Skylles godt i en sil.
I liter kraft. Evt. 2 terninger med hønsebuljong.
1 boks tomater. (Det blir for mye, så en halv boks, eller 2-3 skjeer tomatpure, smak deg frem).
Et par, tre hakket små løk og noen fedd med hvitløk mørnes lett i olje, og kokes i en halv times tid i overstående kraft. Tilsett et par laurbærblader,
salt, pepper, en liten skje sukker, et lite glass rødvin, eller 2 skjeer vineddik.
Etter en liten halvtime er linsene ferdige, det er bare å tygge og smake seg frem.
Linser er godt som et eget måltid, eller kan kokes litt mer inn, som tilbehør i stedet for poteter.
Nå laget jeg linsesuppe, men uten tomater.
Jeg brukte heller mye spisskummin og litt stangselleri, så den ble litt mer "Marokkansk".
Godt blir det, uansett!
Jeg har gjort et par forsøk med fava i det siste. Første gang helte jeg nok ut for mye væske, men det ble godt (også godt å steke, som små "lapper")
I dag kunne jeg tatt ut litt mer væske :)
Artig å prøve seg fram med disse linsene.
Her er Fedons FAVA oppskrift.
https://fedon.no/oppskrifter/santorini-fava-bonnestuing-med-sauterte-kapers/
Her er en oppskrift med linser, DAL, på indisk:
https://www.nrk.no/mat/indisk-dal-med-rode-linser-1.12413808
Jeg har brukt denne oppskriften på FAVA :
https://www.mygreekdish.com/recipe/authentic-greek-fava-recipe-yellow-split-peas-puree/
Jeg ringte og hørte hvordan en kompis har det nå. Sist vi hadde kontakt rundt nyttår så var han i Aten, og jobbet i en liten bar/restaurant. Så etter en del prat så måtte jeg bare spørre om linsesuppen. Han er kokk, så jeg spurte han om mengden med tomater i linsesuppen i oppskriften jeg la ut først her i tråden. Han mener det er altfor mye med en boks med tomater. Bruk bare noen friske tomater, sa han. Ellers er han helt blakk, kommer seg ingen vei, og får betalt 24 euro per dag, svart, når han får jobbe.
Spør de lokale, ja. Men, vondt å være i hans situasjon nå.