Logg inn med Facebook eller Google!

Diverse oppskrifter fra det gamle forumet

Started by Ole, 02. May 07, 17:19:29

Previous topic - Next topic

Ole

Kotosoupa avgolemono

1 stor kylling (ca. 1,2 kg)
1,8 l vann
1 stor løk i båter/ ringer
2 gulrøtter
1 nellikspiker
2 egg
nypresset sitronsaft av 2 sitroner
225 g. ris
pepper og salt

Kok kyllingen sammen med løk, salt og pepper og nellik til kyllingen løsner fra beinet. Skum av underveis. Skjær kyllingkjøttet i passende biter og legg det tilbake i kjelen og kok opp. Tilsett ris samt gulrøtter delt i skiver og la dette småkoke under lokk i 15- 20 min til risen og gulrøttene er kokt. Pisk eggene og sitronsaften til den skummer. Ha opp i noen øser med kyllingkraft under oppiskingen. Slå eggeblandingen opp i gryta og rør om underveis. Suppa må nå ikke koke, bare varmes opp til kokepunktet. Smak til med salt og pepper.

Denne suppa slår virkelig an som vintermat. Jeg må alltid koke 2 kyllinger fordi våre 4 gutter samt vi voksne har en tendens til å forspise oss når denne suppa står på menyen.

God appetitt!



LAMMELEVER MED OLJE OG OREGANO

5-6 porsjoner

1 kg.lammelever
1 tekopp olivenolje
saften av 2 sitroner
salt- pepper- oregano

Kutt leveren opp i små biter. Varm oljen i en stekapanne og brun leveren på sterk varme. Tilsett salt, pepper, oregano og sitronsaften. La det koke i ca. 10 min. Serveres varmt!

Yummi.....  Beste som finnes sammen med horta, salat, stekte poteter, tzatziki og...og....feta  


STUEDE GRØNNE BØNNER MED POTETER

Her kommer nok en grønnsaksrett. Har akkurat laget den og skal ha den med på avslutningen på greskkurset i kveld. Alle skal ha med seg en eller flere greske retter. Yummi....  

5-6 porsjoner

1 kg. grønne bønner
2 medium store poteter
3-4 modne tomater (jeg bruker hermetiserte tomater, noe som går fint)
2 hvitløksfedd
2 ss finhakket persille
2-3 løk, finhakket
1 1/2 tekopp olivenolje
salt- pepper

Kutt av bunnen og toppen på bønnene med en skarp kniv. Ha løk og hvitløk i en kjele sammen med oljen, til løkblandingen er blank. Vask bønnene og ha dem i kjelen og la det hele småkoke i 5 min, mens du rører rundt. Ta så opp i de skrellede og oppkuttede potetene, tomatene, persillen, salt og pepper og ønsket mengde vann.

La det koke på medium varme i ca. 1/2 time eller mer. Serveres enten kaldt eller varmt med feta eller annen ost til.


Här kommer mitt baklava-recept också  

Antal portioner: Detta är recept till en stor ugnsplåt så vill man göra i mindre så får man dela receptet.

Ingredienser:
1 kilo filodeg
½ kilo grovhackad valnöt
½ kilo grovhackad mandel
3 msk. kanel
1 msk. nejlika
400 gr. smör
hela nejlikor

Till indränkningen (sirapen):
1½ liter vatten
1 liter socker
½ kilo glukos eller honung
lite vanilj el. 2 citronskal el. 2 msk. konjak

Tillagning av recept
Blanda nötter, kanel och nejlika (den malda) i en skål. Smält smöret. Lägg fyra filodegar i botten som du penslar smör på var och en emellan. Strö ett lager med nötblandningen på dom. Fortsätt lägga 2 penslade filodegar med nötter emellan osv. tills allt tar slut. Avslutande ska det vara 4 filo igen, som i början.

Snitta därefter hela kakan i lagom stora fyrkanter, trekanter eller annan valfri form. Pensla ordentligt med smör på och stick ner en hel nejlika i var skuren bit. Stänk kallt vatten på hela ytan innan den ska in i ugnen. (så här går det även att frysa in för senare tillfälle)

Grädda i ugnen i 175 graders värme i ca. 30-40 minuter tills den fått fin och gyllene färg. Mot slutet av gräddningen blandar man ihop alla ingredienser till sirapen som får koka i 5 minuter. (Om konjak används så ska det tillsättas efter kokningen.) Häll sirapen över kakan när den precis kommit ur ugnen. Låt den stå och dra åt sig sirapen och svalna av väl.

Obs! För att den ska hålla sig bäst så ska den inte förvaras i kylskåp eller i något med åtslutande lock. Den håller sig i en vecka. Går utmärkt att använda endast valnötter eller mandel.




SPANAKÒRYZO:
For de som er glad i spinat, har jeg testet ut en rett fra en av mine greske kokebøker  

Synes det smakte så godt at jeg skal lage spanakòryzo på nytt i morgen  
6 porsjoner

1 KG. SPINAT
1 1/2 TEKOPP LANGKORNET RIS (vaskes)
3-4 VÅRLØK (finkuttet)
1/2 TEKOPP DILL (finhakket)
2 TEKOPPER OLIVENOLJE
2 SITRONER

Fres vårløken i olivenoljen i en kjele. Vask spinaten godt og ha den opp i kjelen med vårløken. Kok på middels varme i 5 minutter.

Tilsett risen, 2 tekopper vann, dillen, salt og pepper og fortsett å koke i 15 minutter til.

Server spinatrisen enten varm eller kald med presset sitron over.


FAKÜ SOÙPA (linsesuppe)

6 porsjoner

500 g brune eller grønne linser
1 liter hønsekraft (bruk eventuelt buljongterning)
4 dl friske eller hermetiske tomater, moste
2 1/2 dl olivenolje
2 små løk, grovhakket
5 hvitløkfedd, knust
2 ss edikk
1/2 ts sukker
havsalt og nymalt pepper etter smak
2 laurbærblader (kan sløyfes)
1/2 ts tørket oregano (kan sløyfes)
2 ts kaldpresset linfrøolje (ekstra omega 3- kan sløyfes)

1) Vask linsene godt. Hell hønsekraften i en stor kjele, og tilsett alle ingrediensene unntatt linsene og linfrøoljen. La det få et oppkok.

2) Ha i linsene, legg på lokk og la det stå å koke i 1/2 til 1 time, til linsene er møre og suppen er jevnet. Spe evnt.med mer vann. Koketiden er avhengig av hva slags linser du bruker.

3) Ta kjelen av varmen, fisk opp laurbærbladene. Ha i linfrøoljen. Server suppen varm eller kald, med et dryss av nymalt pepper.


Har funnet oppskriften i Fedon Lindbergs bok \"Helt gresk\"
Suppen er hverdagsmat og han forteller at det var mye akking og uffing når dette stod på middagsbordet da han var barn. Nå derimot, er suppen en av hans favoritter.

Suppen er knallgod, men husk at linser har samme effekt som erter!  


BRIAM

2 squash
1 aubergine
2 løk
3 paprika i forskjellige farver
3 hvitløsfedd, presset
(3- 4) poteter
1 boks skinnfrie tomater
1 dl virgin olivenolje
(persille)
salt, pepper, oregano


Alt kuttes i passelige biter. Bland sammen i ildfast form som stekes i ovnen på 200 gr. i ca. 1 1/4 time eller mer. Snu og vend på grønnsakene underveis. Grønnsakene må være helt møre. Til denne retten er det nyyyyydelig med fetaost. Kan brukes til kjøtt og fisk eller bare som en rett i seg selv.

Dersom man utelater poteter, er dette en rett med svært lav glykemisk indeks for de som er opptatte av det!


Kleftiko

Antal portioner: 4

Ingredienser:
500 - 600 g lammekjøtt (uten ben)
4 fedd (klyftor) hvitløk i skiver
4 små løk i skiver
4 små/middels poteter i skiver
4 små gulrøtter delt i fire biter
100-200 gram fetaost
4 ss (matsked) nypresset sitronsaft
4 ss smeltet smør
Eventuelt 8 ss rødvin
1 ts oregano
1 ts mynte
nykvernet pepper og salt

Tillagning:
Del kjøttet i store biter og fordel det til fire stykker. Ta et passende stykke aluminiumsfolie slik at det blir plass til alle ingrediensene inni. Smør litt smør på folien. Legg kjøtt på folien sammen med poteter, gulrøtter, løk og hvitløk. Fetaost i terninger. Hell over sitronsaft. Krydre med pepper, salt, oregano og mynte. Lag tre pakker til. Tilsett gjerne 2 ss rødvin i hver pakke. Brett godt slik at det blir tett. Løft hjørnene litt opp så saften ikke renner ut. Legg pakkene i en ildfast form. Kok dem i ovn på 175 grader i 1 1/2 - 2 timer.

Alternativt kan pakken fylles med tomat, paprika, squash, aubergine eller andre grønnsaker du liker. Prøv deg fram.

Mikke

....att du var en saden kjokkenfantom, Ole... :D Fine resepter, det vattnes i munnen da.....
Mikke
...dagen idag är en underbar sak,
evighet fram och evighet bak....
(Alf Henriksson)

Utan tvivel är man inte klok....
(Tage Danielsson)

Ole

Quote from: \"Mikke\"....att du var en saden kjokkenfantom, Ole... :D Fine resepter, det vattnes i munnen da.....
Mikke

De er ikke mine...de stammer fra diverse folk fra det gamle forumet.

Mikke

....ok, men du har vael testet dem, Ole ?? :D
...dagen idag är en underbar sak,
evighet fram och evighet bak....
(Alf Henriksson)

Utan tvivel är man inte klok....
(Tage Danielsson)

Ole

Nei, får vente til vinteren... :grin:

Tommy

Jag ska pröva detta recept på lördag ;
LAMMELEVER MED OLJE OG OREGANO

Snålvattnet rinner i munnen vid bara tanken   zxcccccxx
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Mikke

Quote from: \"Tommy\"Jag ska pröva detta recept på lördag ;
LAMMELEVER MED OLJE OG OREGANO

Snålvattnet rinner i munnen vid bara tanken   zxcccccxx

...intressant stavning....Lamm-elever..... :D
...dagen idag är en underbar sak,
evighet fram och evighet bak....
(Alf Henriksson)

Utan tvivel är man inte klok....
(Tage Danielsson)

Tommy

Quote from: \"Mikke\"
Quote from: \"Tommy\"Jag ska pröva detta recept på lördag ;
LAMMELEVER MED OLJE OG OREGANO

Snålvattnet rinner i munnen vid bara tanken   zxcccccxx

...intressant stavning....Lamm-elever..... :D

skojig tolkning, Mikke, men jag synes nokk receptet är mer intressant  :razz:
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Katta

Er det noen av dere som har en anelse om hva denne retten heter? Skal prøve å beskrive den her: Lever, ris, og jeg tror det var urter - fyllt i et gjennomsiktig \"pølseskinn\". Høres ikke noe delikat ut, men det var faktisk veldig godt. Fikk dette på en liten taverna på Chios, nærmere bestemt Thymiana. Å tørre å smake - er et must når du er i Hellas.

Tommy

Har prövat detta recept i afton ;

LAMMELEVER MED OLJE OG OREGANO

5-6 porsjoner

1 kg.lammelever
1 tekopp olivenolje
saften av 2 sitroner
salt- pepper- oregano

Fick dessvärre ikke tag i någon lammlever, så det fick bli kalvlever istället.
Det hele blev mycket gott, och serverades med ris o lättstuvad bladspenat.

Slurp och mums fillibabba

 zxcccccxx Tommy
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

bengalow

Jadu, Tommy! Lyckan ost Det lät helt lysande. Vi hade lammvecka fööra veckan, och när du nu skriver om det, så aktiveras smaklökarna igen. Vi hade lammlever. Tyvärr är den nu slut ... suck. Men som sagt drömma kan man - snart är vi där!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Tommy

Quote from: \"bengalow\"Jadu, Tommy! Lyckan ost Det lät helt lysande. Vi hade lammvecka fööra veckan, och när du nu skriver om det, så aktiveras smaklökarna igen. Vi hade lammlever. Tyvärr är den nu slut ... suck. Men som sagt drömma kan man - snart är vi där!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nöp mig själv nyss i armen, aj, jag drömmer inte..... det går lika bra med selleri, eller hur det nu var de sa ? Werner & Werner  zqr2333222222
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Siste innlegg i forumet

Artikkel om buegangene i Ano Syros
by marjana | 24. Apr 24, 16:02:28
Her er en grundig artikkel om historien rundt alle...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...