Logg inn med Facebook eller Google!

Hva er egentlig gresk mat?

Started by dimitris, 09. Sep 10, 08:28:49

Previous topic - Next topic

dimitris

SITAT
Fra en diskusjonstråd om Hellas

Gresk mat er desverre oppskrytt av turister som har stjerner i blikket og ser på Hellas med forelskede øyne.,
Kebab Pyrgos  Jeg elsker Kebab, men synes at Pyrgos smaker vondt ( muligens feil utalt )


Jeg tror han mener SOULAKI og GYRO, Begge disse rettene er tyrkiske, bare at tyrkerne ikke bruker svinekjøtt. Mousaka er arabisk, hva er da GRESK mat?  Gresk salat, Choriatiki?
dimitris

Admirala

For min del er jeg ikke opptatt av hvor rettene opprinnelig kommer fra, retter/oppskrifter reiser og har reist over landegrensene, fram og tilbake, de kommer nye råvarer til, oppskrifter fusjonerer og fisjonerer, og opprinnelsen kan være klar eller uklar. For meg er gresk mat det som grekerene selv oppfatter som gresk mat.

Retter som souvlaki, briam, fasoulada, moschari kokkinisto, frityrstekt torsk + skordalia, horta, \"gresk salat\", oljekokte grønnsaker (ladera), grove pølser og middelhavsfisk står ofte på mine greske venners bord hvis de skal servere meg \"gresk mat\", og da er det gresk mat, enten oppskriften opprinnelig er fra Peloponnes, Tyrkia eller Argentina.

Archeon Gefsis er en restaurant i Athen som serverer mat basert på greske oppskrifter fra det 5 årh. før vår tid. Er dette ekte gresk mat? Har den blitt påvirket av egyptisk mat, for eksempel? Har f.eks Alexander den store tatt noen av disse oppskriftene med seg til nåtidens Tyrkia, og har de kommet, i modernisert form, så klart, tilbake til Hellas i nyere tid som \"tyrkiske\"?

Norsk mat er både kjøttkaker og ferdigpizza, hvis vi ser på hva som spises i heimen, men ingen av dem oppsto i Norge. Kjøttkakene, som nærmest er en nasjonalrett, har vi fra danskenes frikadeller (og hvem vet hvor danskene fikk dem fra) og frossenpizza vil vi ikke kalle norsk, selv om vi spiser mest frossenpizza i verden.

Og tilsvarende dette er det nok i alle land!

(For øvrig viser folk som sier at \"Gresk mat er oppskrytt\" helt tydelig at de ikke har satt seg inn i gresk matkultur før de spiser i Hellas. Gresk mat er helt fantastisk, men man må sette sammen måltidet slik en greker gjør det, ikke bestille som om man satt på en norsk veikro eller en fiin fransk restaurant. Men det er en helt annen sak.)

PS: Poteten og tomaten kom til Europa for ca 500 år siden. Kan egentlig retter med disse ingrediensene kalles europeiske? Er fish and chips engelsk? Bolognesesaus italiensk? Hvor langt (eller kort) kan eller skal vi gå tilbake for å si at \"Denne retten er engelsk, italiensk, gresk\"? Og hvilke kriterier skal vi legge til grunn?
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

dimitris

Takk for interessant innlegg!
Hensikten var å få frem en liste over det som er av gresk opprinnelse.
Her har du straks gitt meg:
Ladera
Fasolada,
Briam
Kokinisto lam og oksekjøtt får ogå lov å være med!
Min mormor laget noe jeg ikke husker det greske navnet på, det var omtrent som norsk fårikål, men det var tomater isteden for kål og store kjøttstykker med ben som i fårikål samt pepper! Det var ikke arni kokinistå!
Har aldri kommet over det siden.
Flere forslag?
 Sitat:
(For øvrig viser folk som sier at \"Gresk mat er oppskrytt\" helt tydelig at de ikke har satt seg inn i gresk matkultur før de spiser i Hellas
ΣÏ...μφωνούμε! Dette er vi enige om!
Sitatet er fra HEIDRUN (Måten han skriver det på sier ikke så mye om maten!)
 
SITAT
Norsk mat er både kjøttkaker og ferdigpizza, hvis vi ser på hva som spises i heimen, men ingen av dem oppsto i Norge. Kjøttkakene, som nærmest er en nasjonalrett, har vi fra danskenes frikadeller (og hvem vet hvor danskene fikk dem fra)

SVAR

Etter 12 år i Norge må jeg ha rett til å hevde at jeg ikke er veldig imponert over norsk kjøkken på "normalplanet" (Norske kokker gjør det storartet på internasjonalt gourmetplan men dette er ikke tilgjengelig for hvermansen)
Jeg må imidlertid si at det er EN norsk rett som ikke overgås av noe på den beste greske restauranten: Nyfisket torsk med tilbehør! Bortsett fra dette har Norge fårikål og gravelaks, for ikke å snakke om lutefisk! Den må du venne deg til men den er fantastisk. Heller ikke den er av norsk opprinnelse! (Den er tysk, brukt på bekkørret) Norsk gravelaks kan du kjøpe i de fleste greske supermarkeder!

VIKTIG!
Matkvaliteten kan variere voldsomt på greske restauranter!!
Turistrestaurantene er mest opptatt av hurtig produksjon og fortjeneste! De fleste er engangsbesøkere! Mange turistrestauranter har ikke engang kvalifiserte kokker!
Gå for al del der hvor det er mest grekere, DE lar seg ikke by hva som helst! Spør hvilke restauranter som har åpne om vinteren!
dimitris

Admirala

Quote from: \"dimitris\"Min mormor laget noe jeg ikke husker det greske navnet på, det var omtrent som norsk fårikål, men det var tomater isteden for kål og store kjøttstykker med ben som i fårikål samt pepper! Det var ikke arni kokinistå!
Har aldri kommet over det siden.

Jeg serverte en gang fårikål til en gresk venninne, og hun sa det var veldig likt noe bestemoren pleide å servere! Den retten var uten tomater, men med en eller annen slags salat-type istedet for kål, mente hun. Bestemoren er død for lenge siden, så det forblir et mysterium.

Quote from: \"dimitris\"Flere forslag?

Som sagt, for meg er gresk mat det grekere definerer som gresk mat, og jeg oppfatter retter som stifado, gigantes og horta som greske.  Grekerne spiser mye pasta, noe vi oppfatter som italiensk, men det fantes pasta i Hellas for omlag to tusen år siden. Pastitsio kalles gjerne \"gresk lasagne\", men kanskje lasagne er \"italiensk pastistsio\"  :compress:


Quote from: \"dimitris\"Etter 12 år i Norge må jeg ha rett til å hevde at jeg ikke er veldig imponert over norsk kjøkken på "normalplanet"

Helt enig. Norsk hverdagskjøkken består av altfor mange retter basert på hel- og halvfabrikata. Nordmenn har aldri hatt så mye fritid som de har nå, men de bruker den ikke på å lage mat. (Jeg generaliserer, selvsagt.) Vi har heller aldri hatt så god tilgang på råvarer fra hele verden som vi har nå, (iallfall om vi bor i by), men posesauser og tex-mex-mixer er det som selger.

Quote from: \"dimitris\"Matkvaliteten kan variere voldsomt på greske restauranter!!
Turistrestaurantene er mest opptatt av hurtig produksjon og fortjeneste! De fleste er engangsbesøkere! Mange turistrestauranter har ikke engang kvalifiserte kokker!
Gå for al del der hvor det er mest grekere, DE lar seg ikke by hva som helst! Spør hvilke restauranter som har åpne om vinteren!

Igjen, enig. Folk som drar til Hellas og bestiller kun en hovedrett på den mest (turist)besøkte tavernaen på strandpromenaden har ikke skjønt det. Ellers kan du lese mer om hva jeg mener om dette her: http://www.visitnafplio.net/visitnafplio.net/Gresk_mat.html
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

dimitris

Her er to greske retter til:

Fava, ertestuing.

Tradisjonelt laget på kikkerter, nå brukes nesten bare gule erter. Her finnes mange oppskrifter! Fava kan kjøpes i poser i alle supermarkeder, ertene er knust slik at favaen er ferdig på ca 20 minutter.

Bekri mese.
Laget på svinekjøtt.
Har noen en oppskrift?

Siden kjøttkake er nevnt:

Gresk svar på mors kjøttkaker:

Keftedes, keftedakia, (aki = diminuativ alltid intetkjønn på gresk)

SITAT
Noen må ta til vett og etablere en \"ren\" gresk taverna uten turistmat

SVAR
De var der hele tiden men ikke der hvor turistene ferdes. Se ikke bare etter restaurant og taverna, men også etter

MESEDOPOLEIO, og OUZEREIO,

 disse navnene kjenner ikke turistene derfor går de ikke dit! Disse ville ikke passe inn i den vanlige turists spisevaner, du må først lære deg den greske matkulturen, mange småretter istedet for en hovedrett.

SITAT
Hva med å sette gresk preg på barene sånn at de ikke ser ut som barer i hvilken som helst by i Europa?

SVAR
Denne "institusjonen BAR" er ikke en gresk grei, den er i høyeste grad internasjonal med opphavsland i Amerika.Grekerne har ikke annet å gjøre enn å følge internasjonale tradisjoner. Gresk drikkekultur passer ikke inn her. Er det noe stort tap for landet?
dimitris

marjana

Se på vårt måltid her:
Glika i zoi

Mixelite

mmm Marjana.

Jeg slutter meg til anbefalingen om å spise som grekerne gjør; Mange retter på bordet og forsyne seg med det man har lyst på. Å spise på \"norsk vis\" med hver sin tallerken er ganske stusselig til sammenligning.

Mixelite

Dimitris; Hvilken tråd er det du siterer? Det er litt forvirrende med så mange sitater og svar uten skikkelig sitering, synes jeg...

bengalow

För mig/oss är grekisk mat det som serveras i Grekland.  Du har räknat upp många rätter, som vi tycker om att äta därnere, men mest av allt tycker vi om Mezedes - att plocka en bit här och en bit där är önskedrömmen för mig.  Jag vet ju inte om det är speciellt grekiskt, dom hade likadant i Kina och Spanien eller Portugal, eller vilket land du vill, men den grekiska mezedes är helt speciell, ochh faller oss i smaken! Tänk er ett fat fullt med allt-möjligt och så ett par ouza till det, som vi fick i Volos!! (Men då var det förstås raki....mmmmm!)
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

dimitris

Quote from: \"Mixelite\"Dimitris; Hvilken tråd er det du siterer? Det er litt forvirrende med så mange sitater og svar uten skikkelig sitering, synes jeg...

Jeg har gjennomgått flere tråder med mat og drikke. Sitatene har jeg kopiert ut.
dimitris

Mixelite

Quote from: \"dimitris\"
Quote from: \"Mixelite\"Dimitris; Hvilken tråd er det du siterer? Det er litt forvirrende med så mange sitater og svar uten skikkelig sitering, synes jeg...

Jeg har gjennomgått flere tråder med mat og drikke. Sitatene har jeg kopiert ut.

Det er det som gjør det så forvirrende. Jeg liker ikke sitater som er hentet ut av en sammenheng uten å se sammenhengen. Om jeg kan få lov å utrykke det så klønete.

IngeS

Quote from: \"dimitris\"

SITAT
Noen må ta til vett og etablere en \"ren\" gresk taverna uten turistmat

SVAR
De var der hele tiden men ikke der hvor turistene ferdes. Se ikke bare etter restaurant og taverna, men også etter

MESEDOPOLEIO, og OUZEREIO,

 disse navnene kjenner ikke turistene derfor går de ikke dit! Disse ville ikke passe inn i den vanlige turists spisevaner, du må først lære deg den greske matkulturen, mange småretter istedet for en hovedrett.


Der fikk jeg svar på det jeg lurte på.

Midt på havnepromenaden i Pythagorion, blant alle turistspisesteder, ble det etablert et ekte gresk serveringssted i sommer. På Thanasis Sister får du mezedes etter oppskrifter fra hele landet, og ingen turistmat. Stedet går underbetegnelsen Kafenion/Ouzereio.  Det er live gresk musikk fra klokken ni hver kveld. Likevel er det svært få turister som spiser der. Kundene er stort sett grekere.

Så dette er altså svaret. \"disse navnene kjenner ikke turistene derfor går de ikke dit! Disse ville ikke passe inn i den vanlige turists spisevaner, du må først lære deg den greske matkulturen, mange småretter istedet for en hovedrett.\"
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Siste innlegg i forumet

Artikkel om buegangene i Ano Syros
by marjana | 24. Apr 24, 16:02:28
Her er en grundig artikkel om historien rundt alle...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...