Logg inn med Facebook eller Google!

Peloponnes 2016 - tur til Delfi og litt til

Started by Katherina, 20. Jan 17, 10:59:32

Previous topic - Next topic

kari

Å så koselig det ser ut til at dere har det på ferie  :)
Takk for at vi får lov til å være med.
Snille jenter kommer til himmelen, slemme jenter får det som de vil.

Diddi

Følger nøye med på den flotte tråden din, Katherina  :) Vi har bestemt oss for Peloponnes 12-29 oktober, og har så smått begynt å orientere meg i området  :)
Å undre seg er begynnelsen til større innsikt:)

Katherina

 :bye: Så begynner vi på vår vandring i Delfi. Vi hadde hørt at det var her og det var det i sannhet!  :o Vi svetta oss oppover, høyere og høyere.  ::) Egentlig merket vi vel ikke så mye til stigningen og "anstrengelsen". Vi stoppet titt og ofte for å beundre datidens praktverk og storhet. Restene / ruinene kunne jo bare gi et minimalt inntrykk av hvor storslått det må ha vært. Vi brukte guideboka vår og fantasien og prøvde å forestille oss det hele. Runden i museet ga en enda bedre bilde av hvordan det kan ha vært. Jeg blir mer og mer imponert over hva de fikk til å bygge og lage den gang. Hvor stort mye var. Alle detaljene og betydningen de la i det meste av utsmykninger.  :D

Der vi kom inn så vi restene av det som en gang må ha vært en vakker søylegang. Slik jeg har forstått det var dette en del av den romerske Agoraen, / torget.

Høyere opp kommer vi til en bygning vi hadde sett mange bilder av og som hadde en stor betydning i Delfi. Det var Athens skattkammer. Det ble bygget til minne om athenernes seier i slaget ved Marathon og ble bygd i år 490 f.Kr. "Skattene" er offergaver til Apollo i forbindelse med seire og skulle være en tiende av krigsutbytte.

I denne delen av Delfi må vært vakkert med alle sine statuer og andre små bygninger bygd av forskjellige greske bystater for å gi Apollo ære og for å takke oraklet for hennes råd og for å minnes og feire seire. De ble kalt skatter fordi de ble gitt i forbindelse med offerseremonier  til Apollo.










Athens skattekammer









Katherina

 :D Da prøver jeg på nytt med bildene

















Katherina

  :D Koselig at dere slår følge med oss.
Vi fortsetter forbi Det athenske skattekammer" og videre på Den hellige vei opp til områdets hovedbygning, det enorme Apollo templet. Langs veien lå det flere bystaters skattekamre /små Apollon templer.  Nå var det bare steiner igjen. De var vakkert utsmykket med skulpturer og og annen utsmykking. Langs veien var det skulpturer i marmor og bronse. Vi legger merke til en lang mur. Dette er rester av Den athenske søylegangen. Muren er vakker og steinene ligger stødig oppe på hverandre og formet til hverandre. For en enorm jobb det må ha vært å forme disse steine til hverandre. Ja, hele Delfi. Bare det å bringe all marmoren hit fra øyene og inn i landet og opp i terrenget!  :D Jeg beundrer den tids mennesker mer og mer.  ;D
Vi legger merke til en ellipse formet stein. Dette er en kopi av den opprinnelige steinen. Denne er nå i museet. Om dette er originalen er ikke sikkert, men den er vakker og skal være lik den opprinnelige. Jeg nevnte i begynnelsen av bildene fra bildene fra Delfi om historien med Zeus som sendte ut to ørner i hver sin retning og der de krysset hverandre, skulle Verdens navle befinne seg. Jeg har lest litt mer om dette og det siste jeg har lest, forteller at fra dette punktet kastet Zeus en stein fra himmelen. Der den falt skulle verdens navle / midtpunkt være. Steinen falt ned i Delfi. Steinen kalles omphalos - "Jordens navle". Steinen ble et symbol på Apollo og dermed Delfi. Når vi ser steinen i museet legger vi merke til hvor vakkert dekorert  den er. Dekorasjonen skal symbolisere Knyttet lintøy. For å forstå dette, har jeg også søkt hjelp i den greske mytologien. Helt kort fortalt. Vi må tilbake til de tidlige fortellingene og til Rhea. Hun var datter av Gaia (Jorden) og Uranus (Himmelen). Hun var Kronos (Tiden) hustru og ble mor til 6 barn, blant dem Zeus, som var hennes yngste. Han var blitt spådd at han skulle bli avsatt av sine egne barn og i frykt for at dette skulle skje svelget han barna strakt de var født. Før Zeus ble født la hun en plan, for å redde ham og etter råd fra Gaius og søkte tilflukt i en grotte på Kreta. Hun ga Kronos en stein som var pakket inn i fødselkleder. Kronos svelget straks denne steinen.
Motivet som ble gravert på den steinen som befinner seg i museet, skal være et symbol på dette.  :D


Rester av Den athenske søylegangen og muren.




Rester av et Apollo alter








Omphalos - slik den står i utgravingsområdet


Fra museet















Katherina

 :) For å få litt mer forståelse av hva Delfi var og den betydningen stedet hadde i antikken, er det nødvendig å kjenne litt til den greske mytologien. Jeg kan ikke mye om gresk mytologi, men turer til Hellas og flere av stedene som stammer fra antikken og deres historie og mytologiens innflytelse på disse stedene har gjort meg mer nysgjerrig på de greske gudene og deres myter.

:D Dyrkingen av Apollon var sentral i Delfi. Stedet var bygget opp ut i fra fortellingene om han. Men hvem var Apollon, som vi hører så mye om i gresk mytologi og som det finnes flere templer reist til hans ære og for å kunne dyrke ham?
:) Apollon var lysets, musikkens og spådommens gud. Grekerne tenkte han som vakker. Han var lang og atletisk og hadde vakkert hår. Han var sønn av Zeus og hans elskerinne, Leto og han hadde en tvillingsøster, Artemis.  Zeus hustru, Hera,  var familiens og de gifte kvinners beskytter og hun straffet utroskap og hevnet seg på Zeus mange elskerinner. Så da Leto ble gravid og ventet Apollon og Artemis fikk hun slangen / uhyret Python til å jage Leto rundt omkring i landet, slik at hun ikke kunne føde noe sted hvor solen skinte.  Leto fikk til slutt lov til å slå seg ned på Delos og her fødte hun tvillingene. Slangen hadde sitt faste tilholdssted i Parnassos ved Delfi. Apollon dro derfor dit og jagde den og drepte den med sine piler.
;D Prestinnen ved oraklet i Delfi ble kalt Pythia etter stedsnavnet, Pytho, som det stedet der slangen ble drept ble kalt.
Det er selvfølgelig mye mer å fortelle om Apollon, men jeg har valgt dette som har en betydning for Delfi.
:) Jeg har også lurt på hva et orakel egentlig er. Et orakel blir definert som en meddelelse som gis av en guddom gjennom et medium.Begrepet blir også brukt om et hellig sted der orakelsvaret blir gitt.

Menneskenes ønske om å forstå det guddommelige har alltid vært til stede. Ja, helt fra verdens opprinnelse. Gudenes makt har virket skremmende, men også gitt håp. Man ønsket kontakt med dem. Kunne kommunisere med dem. Få råd, slik at de kunne handle etter dette. Det oppstod da en lang periode med orakel og spådomsdyrkelse. Orakelsvaret fikk stor betydning for avgjørelser i både enkle og viktige saker.
I følge mytene satt Pythia (prestinnen) på et stativ over den bergsprekken der Pythons døde kropp ble kastet ned og lå og råtnet. Det steg røyk opp fra åpningen, som bedøvet prestinnen, som også tygget på laurbærblad og drakk vann fra den hellige kilden. Hun falt da i transe og i denne transen kom det budskap / oraklsvar ut av hennes munn. Dette ble tolket som Apollons vilje. Svar som ikke ble forstått ble tolket av prester.

:) Så litt om Apollon templet som sikkert var et vakkert syn der det lå øverst i skråningen på en steinterrasse. Det skal ha vært flere tempelbygninger. Det var her man ofret og orakelsvarene ble gitt. Her skal man også ha oppbevart listene over seierherren i de pythiske lekene. Disse skal ha blitt ødelagt da templet ble ødelagt under jordskjelvet i 373 f.Kr.
I følge "Visit Greece": Ifølge legenden var første Apollo-tempelet i Delfi laget av laurbær grener, andre av bivoks og fjær, og tredje av bronse, mens fjerde sannsynligvis av stein." Alle ble bygget under veiledning av Apollo. Det fjerde templet ble ødelagt av brann i 548 f.Kr. Et nytt ble reist og stod ferdig i 510 f.Kr. Det hadde seks søyler på endene og femten på langsidene. Det var stein og marmorgulv og var overdådig dekorert med skulpturer. Dette templet ble ødelagt i jordskjelv i 373 f.Kr og enda et stod ferdig 330 f.Kr.










Apollon. Legg merke til laurbærkransen. Laurbærkranser har sin opprinnelse i dyrkingen av Apollon. Laurbærkranser ble båret av prester og prestinner og ble gitt som belønning først i de pythiske leker og senere i de olympiske.


Apollon


Artemis



Til slutt legger jeg inn bildet av Delfi og templet på nytt











Katherina

 :kd66: Vi fortsetter vandringen i Delfi. Når vi ser på illustrasjonsbildet av det antikke Delfi, så kan vi ikke unngå å legge merke til alle statuene.
Omtrent midt på bildet i forkant for templet, ser vi en høy søyle med en sfinx på. Jeg har prøvd å finne ut litt om denne. Sfinxen står nå i museet. Det er en kolossal statue og den gjorde inntrykk på oss både i sin størrelse og utforming.
Sfinxen, som var av marmor, var en offergave fra Naxos som var en av de rikeste øyene i Kykladene i sin samtid. Den var plassert på en marmorsøyle og hele monumentet var 12,5 meter høyt. Det var et av de eldste monumentene i Delfi. (Gitt rundt år 560 f.Kr.) Det var plassert på et av de helligste stedene i Delfi. Nær det som het Halos. Der Apollon skal ha drept dragen, Python. Sfinxen, som er en mytologisk skapning, har et kvinne ansikt med et gåtefullt smil, en løvekropp og vingene er som hos en rovfugl. Den har rike detaljer f.eks i forhold til håret, på vingene og brystet. Statuen gir inntrykk av at den er vital og i bevegelse.
;D En annen berømt statue er "vognføreren", kjent som "Heniokhos" -"hestetømmeholderen" ". Dette var opprinnelig en gruppe med statuer. Vognføreren og noen elementer fra resten av monumentet er også i museet. Vognføreren er en av de best bevarte statuene fra antikkens Hellas. Den var laget i bronse og var i naturlig størrelse.
Fra Wikipedia:
"Statuen ble reist i Delfi i år 474 f.Kr. for å feire seieren til hestevognlag i Pythiske leker som ble holdt i Delfi hvert fjerde år til ære for Pythiske Apollon. Vognkjøreren var opprinnelig en del av en langt større statuegruppe som innbefattet en vogn, fire (muligens seks) hester og to på vognen. En inskripsjon på kalksteinfundamentet av statuen forteller at den ble bestilt av Polyzalos, en tyrann i Gela, en gresk koloni på Sicilia, som en hyllest for hjelp til at han vant hestekappløpet."

Man regner med at statuene ble begravd under et skred i 373 f.Kr. Dette har antagelig dekket hele monumentet og ble liggende der til man fant det under arkeologiske utgravninger i 1896. Vognkjøreren ble funnet i tre deler: den høyre armen holder 3 tømmene, hodet og øvre del av brystet og den delen som starter ved beltet og føttene. Venstre arm  mangler. fremdeles. Øynene er av marmor i, små strimler av bronse danner øyevipper og sølv for tennene. Hodebåndet er av sølv og kan ha vært innlagt med kostbare edelsteiner som siden har blitt fjernet.             Den har mange rike detaljer og forteller om et flott håndverk.
Monumentet skildrer seier. Dette symboliseres ved at det dreier mot høyre, som ble betraktet som den gode siden. Den er et takkeoffer til Apollon for seieren i hesteløpet.








Vognkjøreren er iført en lang tunika og belte som går fra livet til skulderen. To reimer som krysset høyt opp på ryggen hindret klesdrakten å stå ut som en ballong under kappløpet.I sin høyre hånd holder han løst på hestetøylene. 
Figuren viser en ung mann. Dette uttrykkes med hans myke krøller på sidene av hodet. Som dagens moderne jockeyer ble vognkjørere utvalgt for sin letthet, men de måtte også være høye og var derfor ofte tenåringer.






På hodet hadde han et hårbånd dette holdt håret på plass, samtidig som det var et uttrykk for seier.






vandrer


Er virkelig imponert over all kunnskap og fine bilder du deler i denne Delfitråden Katherina!💐

Fia

Kan bare si meg helt enig med vandrer! :)
Den som er lei av å reise er lei av livet...

Katherina

 :kd66: :kissand: Tusen takk, Fia og Vandrer. Koselig å få slike hyggelige hilsener!
:) Vi er nesen kommet helt til topps i Delfi og nærmer oss slutten på besøket. Men først blir det en liten titt på teateret og stadioenen som ligger enda litt høyre opp og litt for seg selv.
Teateret ligger vakkert til ovenfor Apollon templet. når vi kommer opp hit og setter oss ned øverst i teateret, så blir vi fylt av en spesiell følelse. V skuer utover den storslåtte utsikten utover dalen. Vi ser bare restene etter alt det vakre som menneskene en gang har skapt her. Gitt i takknemlighet til gudene og først og fremst til til Apollon. Gitt også for å vise sin makt og sin rikdom. Slik var deres tro og kultur. Vi vet at det var slaver og mennesker av lavere rang som utførte grovarbeidet, men uansett så var det deres hender som utførte det. Deres kropper som ble slitne. Alle håndverkerne og kunstnere. Alle disse som ga av seg selv og skapte mesterverker i ærefrykt for det de trodde på og som i sin tur gledet andre. Slik deler vi våre tanker, mens vi puster ut på et eldgammelt sete, der mange har sittet før oss. Hva skuet de? Hva ble framført på scenen der nede. Det var poesi, taler, tragedier og stykker som formidlet historier fra deres gudeverden. Men også musikk, sang og resitasjon som var en del av de pythiske leker. Før jeg forteller litt om disse idrettslekene, så før vi se litt nærmere på teateret.
:) Teateret ligger som en naturlig del av skråningen. Herfra så man ned mot templet og resten av Delfi og utover dalen. Det ble opprinnelig bygget på 300 tallet f.Kr., men ble ombygget flere ganger. Blant annet i år 67 e.Kr. i forbindelse med besøk av keiser Nero. Man kom inn i teateret gjennom to korridorer. Det bestod av 27 rader, pluss en øvre rad som var litt adskilt fra disse andre. I alt kunne teateret romme 4500 - 5000 tilskuere.
:D De pythiske lekene ble arrangert hvert 4. år for å gi Apollon ære og minnes hans seier over den mytiske slangen, Python. De pythiske leker ble arrangert første gang i 582 f.Kr.
Deltagerne forberedte seg i den nedre delen av Delfi, som jeg fortalte litt om i begynnelsen av besøket i Delfi. Lekene gikk over flere dager.
Dag 1 var avsatt til religiøse seremonier. Dag 2: En stor bankett. Dag 3 møttes de til musikalske konkurranser i teateret. Dag 4 var det idrettskonkurranser. Dette var gjerne de samme type konkurranser som i Olympia og ved andre panhellenske leker. Løp, 5 kamp som bestod av løp, diskos, spyd, bryting og nevekamp. Lekene ble avsluttet den 5. dagen med hesteløp.
Vinnerne fikk en krans av laurbær, som var Apollons symbol. Det ble sett på som en stor ære å vinne og seierherrene fikk statuer av seg og det ble skrevet dikt til deres ære.

Et tips: NRK TV - Delfi - møtested for natur og kultur
https://tv.nrk.no/program/frep42001376/delfi-moetested-for-natur-og-kultur
















Godt med en liten pust i bakken









Admirala

Så totalt nydelige bilder fra kjente trakter, Katherina! Og så må jeg bare si at smiler litt ekstra når jeg ser bilder av ektemannen din, han ser bare så snill og god ut, og det virker som dere har det så fint sammen på ferie  :)
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

Katherina

 :kd66: :kissand:Takk, Admirala, for koselig hilsen! Vi samtidig takke for all den inspirasjon vi har fått gjennom "www.visitnafplio.com".  :99wywy:
Etter en god stund i museet, var det tid for å forlate Delfi og antikken for en stund. Vi kjente oss mette av inntrykk og litt sliten både i føttene og ellers i kroppen. Dagen var heller ikke slutt. Vi hadde sett ut Loutraki som overnattingssted og å være der i ro dagen etter. Første stopp var Arahova. Det var ikke lange biten, bare 12 km fra Delfi.
:) Arachova er en vakker fjellandsby som ligger ved foten av Parnassos fjellene. Det er nok mer liv her vinterstid enn det var nå på våren, for det er en av de mest kjente vintersportstedene i Hellas. Det er flere moderne skianlegg i området rundt. Selv navnet Arachova har slavisk opprinnelse og betyr "valnøtt tre!, men det har også en gresk betydning:" De som lever på fjellet". Fjellene og naturen var nydelig, så det er ikke vanskelig å forestille seg at det er fint å være her om vinteren. Byen lå fint i et amfi, slik veldig mange greske byer gjør og den hadde pene hus og vi fikk inntrykk av at her kunne vi gjerne komme tilbake. Skulle vi overnatte her? "Nei, det var best å følge planen." "Ingen kjenner dagen før solen går ned", heter det. Resten av turen den dagen skulle vise seg at dette noen ganger er bedre enn andre ganger. Men det kommer vi tilbake til neste gang. Nå blir det bilder fra Arachova.


Arachova






Her var det nydelig kaldt vann rett fra kilden


Og han var tørst.




Med raske steg opp


og ned







Siste innlegg i forumet

Artikkel om buegangene i Ano Syros
by marjana | 24. Apr 24, 16:02:28
Her er en grundig artikkel om historien rundt alle...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...