Logg inn med Facebook eller Google!

Arki

Started by IngeS, 27. Dec 11, 17:42:56

Previous topic - Next topic

IngeS

Søker du stillhet, skjønnhet og ekte gjestfrihet av lokalbefolkningen er den lille øya Arki, nord i Dodekaneserne, noe for deg. Arki er trolig en av de minst besøkte øyene i Hellas.

Det meste av turistsesongen er det så godt som fullstendige mangel på turister på Arki. De få du kan møte er folk fra seilbåter og andre båter som har ankret opp utenfor øya, eller det er turister som kommer med dagsturbåter fra Patmos. Bortsett fra august, som jo er den travleste måneden overalt, kan du resten av sesongen oppleve det  gammeldags og ekte autentiske greske øyliv. Du vil oppleve at øya er full av positiv energi, at den er sjarmerende, og at beboerne er svært åpne, gjestfrie og vennlige.

Rundt 45 mennesker bor fast på Arki. De livnærer seg som fiskere og med avl av geiter og sauer.
Det er ca 20 rom til leie på hele øya, så det med antallet boende turister sier seg selv. Leter du etter overnatting har du telefonnumrene her Pantelis.  tel: + 30 22470-32609 (til høyre på stranden) og Mihalis, tel: +30 22470-31580 (til venstre på stranden).
Priser for dobbeltrom = juni: 30 €, juli: 35 €, august: 40 € og rom for tre personer: juni: 35 €, juli: 40 €, august: 45 €

Torget ved siden av havnen er omgitt av tavernaer som holder åpent mesteparten av døgnet. Her treffer du lokalbefolkningen etter mørkets frembrudd. Den viktigste begivenheten i året finner også sted her, nemlig 23. august - Panigiri. Da setter tavernaene ut bord utenfor og fra tidlig morgen er det lokal musikk, de beste og mest delikate matretter og de mest fantastiske greske danser som alle kan slutte seg til.
Ellers i året serverer alle tavernaer utmerket mat.
Et eksempel er Pantelis Taverna som ligger i en hage. Maten er hjemmelaget, fra brød til dessert.  Gresk-australske Toula og Manolis driver stedet og hvis du leier et av deres rom vil du ha muligheten til å spise frokost der. Frokosten inkluderer hjemmelaget syltetøy, ferske egg og frukt.
Her kan du også få de beste greske delikatesser. Oftest bestilt lokale retter er tilberedt med den største presisjon og lidenskap. Blant de mest kjente rettene fra kjøkkenet bør du prøve lokal ost som produseres på øya og heter ksinomizitra, eller fersk sjømat, blekksprut, hummer og mange andre forskjellige delikatesser fra regionen.
Blant retter med kjøtt vil du bli fornøyd med retter av lam og geit, tilberedt etter en hemmelig oppskrift av tavernaens kokk Maria. Til dessert anbefales sitron kake (lemonopita) som er berømte i hele Hellas.  Eller du kan velge den søte sjokoladedesserten biskoto gliko.
Tradisjonell gresk musikk lager en hyggelig atmosfære under ditt måltid. Om kvelden kan du føle kraften av tradisjonell gresk dans mens du koser deg med et glass Ouzo, øl eller vin.

Ellers kan du på alle tavernaene spise fersk fisk som lokalbefolkningen har fisket natten i forveien.

Liker du å sole deg og bade så finns det en rekke strender på Arki. Mange bukter, steinete kyst og det krystallklare vannet oppfordrer til endeløse timer med snorkling og dykking. Alt er innenfor gangavstand, de lengst vekk ligger rundt en times gange unna.
Da det er dårlig med veier og skilting lønner det seg å spørre seg frem. Tiganakia i den sørlige delen av øya er den vakreste stranden av dem alle.  Det ligger i en skjermet bukt og omgitt av forskjellige bergarter.  Andre strender er Limnari, Padelia og Kapsaliasmenos som du finner øst på øya.  Foruten disse strendene finnes det også mange små og sjarmerende bukter. Stranden Tiganakia ligger i en vik som er delt i tre deler av et berg. Herfra kan du faktisk svømme over bukta til flere nærliggende små øyer, helst når det er flat sjø. Men pass deg for båter.

Vil du gjøre noe annet enn å ligge på stranden kan vandring rundt om på øya være interessant. I tillegg til naturen kan du se historiske minnesmerker og bygninger av forskjellig slag.

Øya kan enkelt karakteriseres som steinete.  Med svært lite vann i jorda er vegetasjonen lav og ganske tørr.  Du vil finne vanntanker spredt rundt på øya.  Om vinteren blir regnvann samlet i disse tankene.  Behovene til øya, spesielt i sommerperioden, blir ikke fullt dekket av vinterlige vanneserver, derfor blir vann fraktet med båt ut til Arki. Det gjør at både  lokalbefolkningen, så vel som besøkende må bruke vann med omtanke.

I Åsen ovenfor Arki by kan du se rester av en antikk acropolis. På nordsiden av øya finner du en
interessant grotte. Inngangen er godt gjemt blant steiner og buskete planter, så hvis du ønsker å besøke hula, ville det være klokt å spørre en lokalkjent om å følge deg.  Mye har blitt hørt om hulen, noen historier er sanne og andre litt mindre sanne.  Spør en lokalkjent om å fortelle deg et par ...
Her finner du også en godt vedlikeholdt italiensk festning som ble brukt til å kontrollere marinebåter som gikk fra og til Samos, Leros og Asia under siste verdenskrig.

På øya er det også mange små kirker (ikke uvanlig i Hellas ...) også fordi Arki, i likhet med naboøya Lipsi, var i hendene på klosteret i Patmos i lang tid. Du vil kunne se kapellene Panagia Pantanassa, Saint Anargyri, Panayitsa, Agioi Anargiri, Metamorphosi og Agios Lefterios.
Panaghia Pantanassa er også det eldste tempel på øya. Det ligger på toppen av fjellet Pantanassa, hvor den gamle bebyggelsen på Achaians (Arki) lå. 

Om man liker fotturer på en times avstand kommer du på baksiden av øya til en fantastisk hule med stalaktitter og stalagmitter. Hulen er fortsatt lite utforsket.

Oppe fra høydene vil du se at Arki er en av mange små øyer. Leier du en båteier kan du besøke flere av dem. Marathi er nok den mest aktuelle. Her bor det to familier og det er et par tavernaer som er åpen i turistsesongen. Det er et par rom til leie her. Øya har en fin strand nedenfor tavernaene.

Hvordan kommer du så til Arki? Fra Samos går det båt hele året med anløp på Agathonissi - Arki - Patmos - Leros - Kalymnos - noe som gjør en stopp her på rundt tre ganger i uken på veien opp og veien ned.  Om sommeren er det dessuten forbindelse med Patmos to ganger i uken, men det går også dagsturer herfra.Noen bilder fra MarathiAthen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Ole

Dette var spennende og lærerik lesing, Inge! Takk for strålende innlegg! Vet du noe om folketallet er minkende på Arki, eller er det stabilt?

IngeS

Quote from: Ole on 27. Dec 11, 19:11:30
Dette var spennende og lærerik lesing, Inge! Takk for strålende innlegg! Vet du noe om folketallet er minkende på Arki, eller er det stabilt?


Venter på svar om det fra en kompis som har feriehus der
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Greece-Traveller

Jeg hadde lest om Marathi, og leide en båt fra Patmos for å komme dit. Dette var i 1991 - altså 20 år siden - og da var det kun en taverna der. Ellers ble øya brukt som ankringsplass over natten for seilbåter.

Ting har virkelig forandret seg når jeg ser på dine bilder !
Lykken er ikke en stasjon du kommer til; det er en måte å reise på

Tjorven

28. Dec 11, 01:39:52 #4 Last Edit: 28. Dec 11, 01:42:54 by Tjorven
Herlige lengte/mimrebilder fra Arki, Inge.
Vil bare opplyse at man kan komme seg til Arki fra Lipsi også   :)  Derfra går det dagsuflukter flere ganger i uka til Arki og flere andre øyer. Man kan selvfølgelig stoppe der for en overnatting  (eller flere) også. Jeg kommer med reiseskildring fra Lipsi og deriblant med litt bilder fra bl.a Arki på nyåret, fra turen min i september.
Dette var et gledelig gjensyn, Inge   :)
There are no strangers, only friends we haven't met.

kirtor

Arki er en fantastisk øy. Vi har vært innom der på en del dagsbesøk, og etterhvert har vi også vært der flere dager i strekk! Ta med lesestoff og gode sko. Det er faktisk en del steder å vandre på. Nisos Kalymnos går innom der (om noen skal av eller på) på vei fra Lipsi til Agathonisi. Prøv da vel!

Ole

De som ønsker å se flere bilder fra Arki, kan ta turen innom fotogalleriet: http://hellasforum.net/index.php?action=gallery;cat=123

IngeS

Håper det er fler i forumet som har besøkt denne lille øya
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net


Siste innlegg i forumet

Re: Antiparos og Naxos i september
by Frynse | 29. Sep 23, 07:10:10
Da var hjemreisedagen kommet.Taxi til flyplassen o...
Keith Richards på Patmos
by Ole | 26. Sep 23, 20:44:29
Keith Richards har tatt turen til Patmos. Tipper h...
Re: To og ei halv uke unnagjort
by kaka | 20. Sep 23, 09:35:04
Du verden, RS. Dette var ikke bare "litt av e...
Hilsen fra Leros
by Diddi | 17. Sep 23, 08:09:39
Her kommer en solfylt hilsen fra oss på Leros. Vi...
Re: Erfaringer med powercube?
by kaka | 13. Sep 23, 09:22:37
Jeg har akkurat den erfaringen du beskriver, Mouch...
Re: Kalo mina
by Martin Scorseze | 11. Sep 23, 13:09:16
Nå er det vel igjen mulig å håpe på bedre dage...
Re: Godt nytt år 2023!
by marjana | 01. Sep 23, 13:37:01
Kalo mina, september....
Re: Nydelig program på NRK fra Hellas - Athen og Tilos
by mouche | 30. Aug 23, 20:31:06
Jepp, så det samme programmet, bare helt herlig! ...
Re: Mai og juni 2023
by marjana | 29. Aug 23, 23:26:45
En uke i Hellas går fort! Det var veldig varmt de...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by fila | 29. Aug 23, 20:50:39
Dette er en snart 20 år gammel video og jeg bekla...
Re: Donasjon 2023
by Frynse | 18. Aug 23, 11:13:04
Takker så mye til Ole, som holder ut til tross fo...
Re: "Mine" Kirker, moskeer og klostre 7/10
by fila | 10. Aug 23, 20:55:36
På våre reiser i Hellas har vi besøkt en rekke ...
Re: Brannene i Hellas sprer seg
by Frynse | 25. Jul 23, 15:05:43
Og nå har et av brannflyene gått i bakken...
Meteora, Metsovo, Ioannina
by Kabi | 23. Jul 23, 17:45:37
Vi drømte i mange år om å komme til Meteora, og...
Re: "Mine" greske tavernaer
by fila | 17. Jul 23, 22:32:29
Taverna Hide Away, Ag. Prokopios, Naxos.Tango Mar,...