Logg inn med Facebook eller Google!

2004 Del 3: Lefkas - Kastoria - Thessaloniki

Started by espeno, 18. Feb 15, 12:50:31

Previous topic - Next topic

espeno

De to siste dagene vi var på Lefkas, fikk vi litt dårlig vær (i slutten av juli). I vindbygene så jeg på nordenden av øya for første gang folk som drev med kiting. Neste dag, da vi dro, så det slik ut over nordenden og Lefkada by:Vi kjørte inn til fastlandet og oppover langs kysten til vi kom til Igoumenitsa. Derfra kjørte vi innover i landet og oppover i høyden. Veien til Kastoria gikk forbi Konitsa, og nå virket Aoös ikke innbydende til bading etter at regnværet hadde gjort vannet ganske ugjennomsiktig:Men vi skulle videre, til Kastoria der navnet kanskje henger sammen med ordet for "bever", kanskje med noe annet. Det er fristende å tenke på bever, siden Kastoria i mange hundre år har vært et senter for pelshandel. Og da vi nærmet oss byen, så vi reklameskilt på russisk langs veien. Kastoria ligger på en halvøy i en innsjø. Her lever det også pelikaner, og vi så dem fly rundt over innsjøen. I Kastoria finnes det noen gamle rikmannshus ("arkhontiko" - det nygreske ordet άρχονÏ,,αÏ, kommer fra det gammelgreske á¼,,ρχων, og i det klassiske Athen var arkonten, den ledende embetsmannen noe man kunne bruke til tidfastesettelse, altså regjeringstid, litt på samme måte som consul i det gamle Roma). I et av disse rikmannshusene i kastoria er det hotell, http://www.vergoulas.gr/ , og her ville vi gjerne oppleve litt høyere bostandard enn vi hadde hatt de siste ukene. Vi kom til paléet om vi kan kalle det det:Og vi fikk et rom med schwung over:og en akseptabel utsikt over byen og innsjøen:Litt utpå kvelden gikk vi opp til torget og fant en lokalt preget restaurant. Vi ble med inn på kjøkkenet for å se hva de hadde, og der hadde de ferske lammehoder i gryte, litt a la stifado (ferske, ikke tørket og saltet som norske smalehoder). I 1974 fikk jeg grillet lammehode på Angkistri, den lille naboøya til Aigina, men her var det altså i gryte - og riktig godt.

Neste dag krysset vi gjennom innlandet. Underveis kom vi forbi et senter for bjørner: http://www.arcturos.gr/en/main.php . Vi hadde først tenkt oss opp for å se på selve bjørneområdet, men det var så mye tåke at vi ga opp. I stedet gikk vi til opplevelsessenteret (jeg er glad i muséer). Her var det en ansatt som drev med omvisning og forklaring. Hun hadde bodd i Sverige og snakket svensk, og det var like greit. Opplegget var beregnet på skolebarn, og det var særlig to ting som festet seg hos meg: da hun skulle forklare om mamma bjørn og pappa bjørn og bjørnunger, og plansjene vi fikk se om hvordan det går når bjørnehabitatet blir redusert av menneskelig aktivitet - til slutt står bjørnen igjen i en rundkjøring med en bærbusk i hånden.

Fra bjørnene til svanene - vi kom til en restaurant "Den svarte svane" der de serverte nydelig grillet ørret - og annen grillet mat. Og her også så vi at gjestene fikk med seg doggy-bags.

Og så videre til Thessaloniki og Hotell Bill der det denne gangen ikke kom noen uventede gjester. I Thessaloniki gikk vi på det etnologiske muséet der det var en spesialutstilling om vannkraft. Vi fikk *to* omvisninger. Først en diktatorisk på gresk (diktatorisk på den måten at vi fikk klar beskjed om når vi hadde sett nok og skulle gå videre), og så en grundigere og roligere på engelsk: vi traff nemlig én av de faglige ansvarlige for utstillingen da vi var ferdig med første runde. Og da vi fortalte at vi kom fra et land som også hadde en forhistorie med vannkraft og vannsager og -møller, viste han oss stolt rundt i hele utstillingen igjen.

Men før vi dro derfra var det ikke bare work-and-no-play:

Espen S. Ore

Siste innlegg i forumet

Re: Coronavirus
by JanBe | 29. Jul 21, 21:50:30
Offisielt, engelskspråklig, gresk korona-kart, ne...
Re: Mens vi venter...
by JanBe | 29. Jul 21, 18:14:47
Varmt i Hellas denne uken og med flere steder over...
Re: 200 års revolusjonen
by Kabi | 27. Jul 21, 10:41:26
Selv om jeg ikke skjønner kommentarene, taler bil...
Re: Våger å bestille igjen......
by kaka | 26. Jul 21, 19:57:08
Naxos leverer det, altså. Deilige landsbyer, men ...
Re: Ferger
by Diddi | 24. Jul 21, 21:19:36
Fergen Artemis går hele runden i Kykladene:https:...
Re: Avinors nettside ang. reising fra norske flyplasser i koronatider.
by JanBe | 18. Jul 21, 05:14:12
Beskjeden fra Apollo var at Man kunne sjekke inn v...
Never on a Sunday
by marjana | 17. Jul 21, 15:19:08
Her er Melina Mercouri på you tube:https://www.yo...
Re: Husk skjemaet for å reise med fergene!
by marjana | 15. Jul 21, 22:42:30
https://sea.travel.gov.gr/#/Dette bør være det s...
Kosmos radio
by marjana | 09. Jul 21, 15:34:01
http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1319https:/...
Re: Hvor lang tid tar det å komme igjennom alle prosedyrer på Athen flyplass?
by marjana | 02. Jul 21, 21:26:49
Her har SAS en "alt på ett sted"-løsni...
Re: Kalo mina 2020-2021
by mouche | 01. Jul 21, 18:41:08
Kalo mina :)Jeg har hørt det er varmt nedover nå...
Re: Sur på SAS
by marjana | 24. Jun 21, 16:03:54
Jeg er fortsatt sur på SAS. Jeg har ikke fått re...
Re: Typisk gresk ???
by marjana | 20. Jun 21, 14:20:22
Kanskje den bare tar gamle Drakma-mynter?...
Sommerens kulturprogram på Syros 2021
by marjana | 19. Jun 21, 16:25:54
Her er sommerens kulturprogram på Syros 2021. Det...
Re: Online fergebilletter
by marjana | 15. Jun 21, 20:33:23
Her er en link til Blue Star-fergene om online bes...