Et godt måltid på en gresk taverna er toppen :cheers:
Og bilder av god mat og drikke er heller ikke å forakte :icon_smile:
Begynner med en god lunsj på Lelas taverna i Kardamili. Poteter og kjøtt bakt i ovnen med masse sitron, olivenolje og oregano. Nam, nam...
Salat, brød, vann og vin hører også med :occasion5:
Mmmm en av favorittene når man er i Hellas:)
Athina, siden du viser matbilde fra Lelas taverna i Kardamili, kan jo jeg fortsette med et matbilde fra Kikis taverna på samme sted? Dette var en utrolig herlig middag: Kjekjøtt som var så mørt at det smeltet på tunga; en tomat- og bønnesalat som var smaksatt med dill - nydelig - et liten mugge retsina - ummm.... og kveldssol + havutsikt...
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-kjekjaott_hos_kiki.jpeg)
... og dette er fra Agios Nikolaos på Peloponnes - en varm dag, der det virkelig smakte med agurksalat, akkar og en iskald Mythos!
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-290120082121pcwekhta9jkgy9ytrq.jpeg)
... og min favorittdessert: (inntas uansett tid på døgnet): Yoghurt, gresk honning og frukt!
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-290120082124hvusv9wdtkay5kzmvo.jpeg)
(Fikk lyst på nattmat nå...)
Her er favoritt-desserten min i en annen variant:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-yoghurt_dessert.jpeg)
... and yet another one (med masse honning, uten frukt) :
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-10-18.jpeg)
... og en gresk salat fra Galatas, tvers over sundet fra Poros:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-290120082220ocqzjkewdd3xvzce6a.jpeg)
Et godt måltid fra Ag. Roumeli, Kreta - etter å ha gått et stykke av Samariaravinen: Red snapper - nydelig krydret, helt fersk fisk, samt ovnsttekte potater og gresk salat... Uhmmmm...
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-red_snapper.jpeg)
... litt grillet blekksprut fra Kardamili:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-290120082138dielzi8g6vgt5xfess.jpeg)
Litt solnedgangsmat: Gyros fra sjappa i et gatekryss på Naxos - inntas sammen med Mythos - på hotelltaket, akkompagnert av solnedgang..
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-gyros_og_mythos.jpeg)
Denne bønnesuppa har jeg visst vist bilder av tidligere i en annen tråd.. Den er fra Zorbas i Ag. Marina, Kreta... Nydelig suppe på en litt småkjølig høstdag. Jeg har laget bønnesuppe noen ganger selv nå, og oppskrifta finner dere et annet sted på Mat og drikke- sidene her på forumet...
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-sulten_na_.jpeg)
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-smak.jpeg)
... og sommerens nyeste matbeskjentskap: Mastikskake med is fra Nissaki, Naxos!
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-mastikskake.jpeg)
(ETTERLYSNING: Har noen en oppskrift på mastiks-kake? Hvis JA, vennligst legg ut oppskrift her på forumet!)
Åh..., her var det mange lekkerbiskener, MaFi!
Her er en liten tallerken mezé som ble servert ved siden av et glass ouzo på tavernaen Gialos i Kardamili:
Jeg har bare EN kommentar: SLAFS!!! :tongue8:
Nå ble jeg veldig sulten.... For å si det mildt... :colors:
MaFi, jeg har en Mastikkake-oppskrift fra et gresk blad a la \"God mat\" (gratisblad fra kjeden AB i Hellas). Har dog fått oppskriften via engelsk:
225 gram smør
250 gram melis
4 egg
150 gram hvetemel eller høyprotein-mel
250 gram hvite mandler (kan sikkert bruke vanlige også...)
5 gram mastik-pulver (malt mastik)
Finhakk eller knus mandlene til de nesten er som mel. Ha i smør, melis og mastik og elt til blandingen er myk, hvit og kremete. Ha det så i en stor bolle, og bland inn melet, litt etter litt. Bland alt godt med en sleiv eller skje, og la deigen kaldsvelle i kjøleskapet i noen timer.
Hell så røren i en smurt kakeform og stek på ca. 170 grader i ca. en halvtime. Skru ned til 150/160 grader, og stek i en halvtime til. Når kaken er ferdigstekt, la den avkjøle seg et øyeblikk, og sikt over litt melis som mynt. Mastikbiter kan også brukes som pynt, men er ikke nødvendig.
(Har ikke prøvd denne selv, i mangel av mastik-råvarer. Kan man få kjøpt det i Oslo noe sted, eller må man bestille på nettet?)
Tusen takk for mastikskake-oppskrift! Er allergisk mot mandler... (tror ikke det kan ha vært så mye av det i den kaka jeg spiste på Naxos - og spurte om det også), men mandlene kan kanskje erstattes på ett eller annet vis... Jeg har både mastiks-likør og mastiks som kan knuses til pulver her hjemme - kjøpte i fjor sommer..
Ellers er det midt i februar, og det nærmer seg fastetid... og deretter påske. Jeg kvitterer med noen påskemat-bilder fra Athen!
Akkurat DETTE ser ikke så delikat ut for en eks-vegetarianer...
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-pa_skelam1.jpeg)
..men det smakte veldig godt:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-pa_skelam2.jpeg)
Søt og god tsourékia (påskekake -- mastiks i den også, tror jeg):
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-pa_skekake.jpeg)
.. og her foregår knekking av rødfargete påske-egg! (Mitt egg knakk først..)
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-pa_ske_egg.jpeg)
...men først kommer fastetida, altså. En av mine favoritter er en klippfisk-form med masse grønnsaker og oliven... og diverse kaker av belgfrukter - med masse smak!
Quote from: \"MaFi\"Tusen takk for mastikskake-oppskrift! Er allergisk mot mandler... (tror ikke det kan ha vært så mye av det i den kaka jeg spiste på Naxos - og spurte om det også), men mandlene kan kanskje erstattes på ett eller annet vis... Jeg har både mastiks-likør og mastiks som kan knuses til pulver her hjemme - kjøpte i fjor sommer...
Synd med mandlene! Sammen med melisen skaper de en fin deig (samme kombo som i kransekaker). Men de bør da fint kunne erstattes med en annen type nøtter, hvis du tåler det? Noen kransekake-oppskrifter for allergikere erstatter også mandlene med havregryn og mandelessens, vet ikke om det kan funke her?
I verste fall får du dra ned igjen og kjøpe kake på Naxos... He-he!
Quote from: \"MaFi\"..men det smakte veldig godt:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-pa_skelam2.jpeg)
Ser tallerkenen min slik ut, er alle mine drømmer om mat oppfyllt!! Kjøttstykket ser helt perfekt ut! Og slike poteter er nå best, da. Får helt vann i munnen her jeg sitter
Åååå slutt(nei, ikke slutt)! *slurp*
Mmmmmmmm - synd at vi ikke kan spise bildene :cyclopsani: Sol - sommer - Hellas - gresk mat - kald Mythos .... jeg vil ha sommer NÅ :colors:
Her i Grimstad snør det og minner lite om sommer ..
Vennlig hilsen Anita
Ja, det er morsomt å ta matbilder. Vertskapet ler like godt hver gang jeg tar bilder av den gode salaten på Panagiotas kafé i den lille landsbyen Proastio på Mani :cheers:
Det er et kjærkomment avbrekk å ta en matpause her når vi er på fottur fra landsby til landsby. Sist høst var vi sju personer som bestilte gresk bondesalat. Vi fikk tre skåler på bordet og hver vår gaffel, så her var det bare å gafle inn :cheers:
Alt vi spiste var produsert av vertskapet selv, også de gode olivenene som Panagiota forærte oss en hel tallerken av. Nærbildet viser hvordan hver eneste oliven blir snittet før de blir lagt i lake.
Så hungrig man blir :cyclopsani: Jag har inte så många matbilder, för ofta kommer jag på först efteråt att jag skulle ju tagit bild på maten innan jag åt upp den :drunken:
Några bilder på lättare luncher tog jag på Karpathos i somras i allafall :bom:
(http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/Salladochvitlksbrd.jpg)
(http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/LunchpParasol.jpg)
(http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/LunchpLimanaki.jpg)
Riitta
Vet ikke om det teller når jeg har laget det i Norge, med \"norske\" ingredienser, men...
(http://i159.photobucket.com/albums/t127/arnesentouring/vintervaar2009/gemista.jpg)
Gemistá med potetbåter, med oregano, sitronsaft, salt, pepper og hakket hvitløk som krydder. Og olivenolje. M-m-m!!
Jeg hadde jasminris, tomathakk, raspet løk, krydder og litt agurk som fyll i tomatene og paprikaen. Det var overraskende godt med agurk i, ihvertfall mot den friske og søte jasminrisen (den lukter og smaker blomster, helt herlig). Men brukes agurk i gemistá i Hellas? Har ikke sett det i noen oppskrift (men har sett at squash er populært).
:happy7: For en deilig tråd. Her var det mye lekkert! Deilig, saftige grønsaker og saftig lammekjøtt som det dufter rosmarin av og bakt i ovnen og sitron sjy over. Potetbåter. Godt drikke. Ja, da har jeg det godt.
:drunken: Her komemr påskemåltidet hos Gialos i Kardamili
Herlige matbilder fra Riitta, operafantomet og Katherina :flower:
På tide med et nytt bilde. Norsk utgave av gresk salat. (Men oreganoen er iallefall gresk, den har jeg tatt med hjem fra Kardamili :love2: ).
MMMmmmm!!
Her var det mye godt. Dette frister så mye at det ligger an til et gresk måltid på hytta i påska.
:duckie: :duckie: :duckie: :duckie: :duckie: :duckie: :duckie: :duckie:
Hehe... Matvraket slår til med noen flere matbilder, og plukker opp denne tråden igjen... :-)
Et par lunsjer fra Kardamili; den første er definitivt fra Elies:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-fisk_og_blekksprut.jpeg)
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-akkarlunsj1.jpeg)
..og avlutter med en deilig, svalende frappé fra Stoupa, Kalogriastranda:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-frappe_i_stoupa.jpeg)
Så her at noen hadde tatt et bilde av mat laget i Norge, så da gjør jeg det jeg også.
Jeg er veldig glad i stifado - så det lager jeg ofte her hjemme (du finner oppskriften min her (http://assashusoghobby.blogspot.com/search/label/Matoppskrifter))
Jeg må spise denne retten når jeg er i Hellas også :love2:
(http://2.bp.blogspot.com/_sz8hM_0IZIs/Siv8DSmH20I/AAAAAAAABj8/lJC2g8ZhL5E/s200/resized_047.jpg)
Helstekt smågris er tradisjonsmat uken i oktober med den greske nasjonaldagen;\"Ochi dag\".
Her bilder fra Nafpaktos hvor \"hele byen\" spiser gris!
Etter første regnværet om ettersommeren går grekerne ut i skogen og plukker snegler. Disse får gå seg rene i en stor lukket beholder et par dager. Så lages det et nydelig måltid av dem.
Så hungrig man blir :bom:
Riitta
Sniglar är gott :tongue3: Men vad är det där gröna för nåt ? Ser nästan ut som rabarber, men det kan det väl ikke vara :bom:
Quote from: \"Tommy\"Sniglar är gott :tongue3: Men vad är det där gröna för nåt ? Ser nästan ut som rabarber, men det kan det väl ikke vara :bom:
Det har du fått i fiskesuppen. Selleristang er det
Quote from: \"IngeS\"Quote from: \"Tommy\"Sniglar är gott :tongue3: Men vad är det där gröna för nåt ? Ser nästan ut som rabarber, men det kan det väl ikke vara :bom:
Det har du fått i fiskesuppen. Selleristang er det
Oky doky :-)
Squash
Det er s å utrolig mange fine bilder i Forumet fortiden :cheers: - og i denne tråden løper tennene mine stadig i vann :iconbiggrin:
Tenkte jeg også ville bidra , jeg skulle gitt m y e for en porsjon BRIAM i dag !!!!!!
- tenk om jeg kunne sette d e n n e formen i ovnen :
(http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/P1010614.jpg)
- og etterpå spise verdens beste briam :sunny:
(http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/P1010617.jpg)
Nå fikk du virkelig opp Hellaslengselen her, Filhellener! Briam er noe av det beste jeg får i Hellas, og dette her var jo bare helt utrolig fristende!
Tavern Psili Ammos på Samos servere den beste kalamari jeg har fått i noe land. Den må jeg ha hver gang jeg kommer til tavernaen med samme navn som stranden den ligger ved
Fiskesuppen jeg og Tommy laget må selvsagt få sin plass her
Klart for Octopus Stifado
Languster er halvbroren til hummeren
Du får de nok andre steder også, men disse ble både fanget og spist på Samos
Her var det mange fine bilder som minner om herlige Hellas. Siden jeg er nesten 100% vegetar var det filhelleners Briam jeg falt for...uhm...det er godt det!!
Det lager vi av og til her hos oss etter oppskrift fra Dimitri på Taverna Lyhnari på Skiathos!
Den beste kleftikoen jeg har smakt, fikk vi på taverna Oasis på Poros.
Ikke så avansert som Inges middager, men likevel. Her er et bilde av en enkel middag laget på Maria Studios på Naxos.
(http://olesivert.com/naxos/naxos2008-17.JPG)
Tzatziki med gulrot i Agii Apostoli, Kreta.
Quote from: \"brit\"Her var det mange fine bilder som minner om herlige Hellas. Siden jeg er nesten 100% vegetar var det filhelleners Briam jeg falt for...uhm...det er godt det!!
Det lager vi av og til her hos oss etter oppskrift fra Dimitri på Taverna Lyhnari på Skiathos!
Briam er fantastisk godt, og selv om jeg ikke er vegetarianer så velger jeg ofte og g j e r n e å spise de utsøkt deilige vegetarrettene i det greske kjøkken :flower:
Tenkte jeg skulle \"servere\" en annen av mine greske favoritter, en v e l tillaget artisjokrett er ubekrivelig godt synes jeg :thumbup:
(http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/P1010281c.jpg)
Gavros
Ohhh, det er jo fullstendig galskap å se igjennom denne tråden når man er sulten :cyclopsani: SÅ mye fristende og godt. Namnam
Quote from: \"Tjorven\"Ohhh, det er jo fullstendig galskap å se igjennom denne tråden når man er sulten :cyclopsani: SÅ mye fristende og godt. Namnam
Å herregud, man kan bli gal av mindre.
Vegetarrettene har jeg aldri prøvd, skammer meg litt over å si det, men Briam tror jeg at jeg skal prøve når anledningen byr seg.
IngeS: Hvilken oppskrift bruker du på Octopus Stifado?
Jeg er litt interessert i denne retten.
:flower:
Herregud så jeg lengter nå..... men 3 juli drar vi til Skiathos !
Har bare vært på Kreta før,blir artig å prøve noe nytt. Er det noen som vet om det er noen forskjell på maten ?
Quote from: \"MaFi\"... og sommerens nyeste matbeskjentskap: Mastikskake med is fra Nissaki, Naxos!
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-mastikskake.jpeg)
(ETTERLYSNING: Har noen en oppskrift på mastiks-kake? Hvis JA, vennligst legg ut oppskrift her på forumet!)
Kikka gjennom denne tråden med matbilder og så
denne
etterlysningen har du sett
denne bloggen (http://www.google.no/imgres?imgurl=http://3.bp.blogspot.com/_UTFhjZBO5ac/SajRSnVGljI/AAAAAAAAELk/7Hw0b6VDKhA/s400/mastic-ice-cream-2.jpg&imgrefurl=http://morselsandmusings.blogspot.com/2009/02/mastic-ice-cream.html&usg=__CVwvweabiEv0vvJePaWIxRiNZcs=&h=400&w=300&sz=15&hl=no&start=21&um=1&itbs=1&tbnid=RAz1gOZWaS0_9M:&tbnh=124&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dmastic%26start%3D18%26um%3D1%26hl%3Dno%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:nb-NO:official%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1) med Mastic Ice Cream?
Det ligger referanser til flere oppskrifter der!
Quote from: \"ASSA\"Quote from: \"MaFi\"... og sommerens nyeste matbeskjentskap: Mastikskake med is fra Nissaki, Naxos!
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384-mastikskake.jpeg)
(ETTERLYSNING: Har noen en oppskrift på mastiks-kake? Hvis JA, vennligst legg ut oppskrift her på forumet!)
Kikka gjennom denne tråden med matbilder og så
denne etterlysningen
har du sett denne bloggen (http://www.google.no/imgres?imgurl=http://3.bp.blogspot.com/_UTFhjZBO5ac/SajRSnVGljI/AAAAAAAAELk/7Hw0b6VDKhA/s400/mastic-ice-cream-2.jpg&imgrefurl=http://morselsandmusings.blogspot.com/2009/02/mastic-ice-cream.html&usg=__CVwvweabiEv0vvJePaWIxRiNZcs=&h=400&w=300&sz=15&hl=no&start=21&um=1&itbs=1&tbnid=RAz1gOZWaS0_9M:&tbnh=124&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dmastic%26start%3D18%26um%3D1%26hl%3Dno%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:nb-NO:official%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1) med Mastic Ice Cream?
Det ligger referanser til flere oppskrifter der!
Tusen takk for tipset! :cheers: Jeg har noen mastiksbiter liggene, så kanskje jeg skal prøve...?
Kalymnos Mai 2010
Noen bilder av gresk mat
Hmmm. man begynner visst å bli frisk og får matlysten tilbake! Det hjelper å se på bildene her.. Inge, fine bilder! Her er noen flere av årets matbilder fra Naxos:
Salat fra Apiranthos, med lokal ost:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/village_salad_apiranthos.jpg)
Mmm-moussaka - fra samme sted:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/mmmmoussaka_fra_apiranthos.jpg)
Kaffetørst... Ax! (Jeg likte koppesettet...)
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/kaffetaorst_kopp.jpg)
... og mer kommer etter hvert! Nå er jeg middagssulten...
Her var det mange utrolig fristende bilder!!! :occasion5:
Tror jeg må lage noe gresk mat idag...
Herlige matbilder. I går hadde jeg grilla nakkekotteletter med gresk salat, og det blir nok rester \"the greek way\" i dag også ;)
I dag tar jeg dere med til Nissaki på Naxos, lunsjstamplassen vår:
Først en forfriskende lunsj en varm dag:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/normal_forfriskende_lunsj.jpg)
Diverse smågodt:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/diverse_sma_godt_til_lunsj.jpg)
Akkarlunsj:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/normal_akkarlunsj_fra_nissaki.jpg)
Gemista, dvs. fylte grønnsaker (godt!)
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/gemista_fra_nissaki___.jpg)
.. og en storfavoritt i sommer: Fylte squash:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/normal_mmm_innbakt_squash_fra_nissaki.jpg)
Octopus:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/normal_octopusma_ltid_.jpg)
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/octopusma_ltid2.jpg)
Her har jeg lastet reker saganaki, poteter og salat på tallerkenen:
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/normal_deilig_lunsj_-_reke_saganaki_m_m_.jpg)
... og mmmmm - mastikskaka fra Nissaki har dere stiftet bekjentskap med tidligere i denne tråden. De har den fremdeles på menyen! :-)
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/normal_mmm-mastikskaka_fra_nissaki.jpg)
- Og disse fristelsene fra kakebutikken i Chora får meg til å sikle...
(http://www.hellasforum.net/modules/coppermine/albums/userpics/10384/normal_deilige_fristelser.jpg)
Quote from: \"MaFi\"Kaffetørst... Ax! (Jeg likte koppesettet...)
Jeg har seks krus i denne serien, og de er jeg kjempeglad i! :-)
I år har jeg spist verdens beste moussaka. Det er jeg ikke i tvil om! Den var bare så himmelsk god! Og en atensk avis hadde i sommer kåret den til Europas beste moussaka, men jeg holder en knapp på verdens beste... ;-)
Her var det mange fristelser, ja. Jeg er slettes ikke noe kake/dessert- menneske, men t.o.m disse bildene frista meg, MaFi :) De matbildene dine er så utsøkte at de fint kunne gjort seg veldig bra i ei kokebok!
Dessert vi fikk i Drakei
1. Nydelig kyllingrett med fiken og mandler på restauranten SoSo i Naoussa. Akkompagnert av det greske ølet Zita.
2. Lite måltid bestående av cheeze saganaki, fritystekte auberginer og tzatziki m/brød i en hyggelig restaurant øverst på Lefkes.