29. Mar 24, 11:45:30

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Tzasiki

1
Hilsen fra Hellas / Hilser fra Keffalonia!
02. Aug 11, 10:21:28
Tzasiki hilser fra Keffalonia til alle forumvenner! Nyter dagene her!! Herligt aa besoke denne vakre oy igjen!! Livet er herligt!!:grin:
2
Reiseskildringer / Tzasiki på Chios
02. Aug 09, 19:21:03
:cat:


I går, lørdag  ettermiddag, 1 august ,landet jeg og mitt reisefølge på Oslo Lufthavn Gardermoen etter å ha vært 2 uker på Chios.

Vi var 6 voksne og 5 barn fra 12  til 17 år som reiste sammen til denne utrolig vakre øya i det nordøstlige Egeerhavet. Jeg og min ektefelle har vært på Chios  før,  første gang på bryllupsreise for 21 år siden , Vi var med det første charterflyet som landet på øya faktisk!. Vi skulle nå bo i Karfas, som vi har bodd på tidligere.  Karfas er bygget ut med mange villaer og hoteller siden den gang. Og flere veier har også blitt bygget. Karfas er \"turiststedet\" på Chios. Sandstranden er lang og svært langgrunnt er det også. Jag og mine medreisende synes stedet var nydelig!. Åh, ja jeg må inrømme at jeg ikke hadde lyst til å reise hjem fra Chios i går formiddag..., og flere med meg også....Øya er så betagende vakker!!

Det er ikke mange greske øyer som har så vakre landsbyer som Chios!!(og vi har vært på mange av øyene!).

For å nevne: Mesta, Olompoi, Vessa, Avgonyma, Pirgos, Lagada,Kampos, Vrontados,m.m. , m.m.,ALT var bare vakkert!!! Må også nevne Nea Moni, nonneklosteret. Jeg har vært der før, men flott å se det igjen. Vi overvar gresk barnedåp der. Var også i mange kirker rundt omkring på øya, , tente lys bla..

Leiebilene våre og kartet ble flittig brukt, kjørte bil fra morgen til kveld og jeg må si at veiene var bra!. Flott å kjøre over fjellene også!!. For en utsikt over alt!! Og jeg som har høydeskrekk, sjåføren min lo godt av meg noen ganger... Hm.. Men gud så vakkert det var over alt!!

Øya har vakre strender, vi var flere ganger på
Komi beach og på Lithi beach. Lithi var vi kanskje mest på (selv om det var veps der, men de sa at de ikke stakk, hvilket de heller ikke gjorde!). :. Det var et par fisketavernaer som vi flittig besøkte der. Og en liten vakker strand/bukt rett før Lagada, husker ikke navnet på stranden. (Lagada  er en nydelig liten by!!, ligger bortenfor  Psara.) Agia Fotini var også en perle!!!, neste gang vi besøker Chios vil vi bo der!!Vi valgte Karfas da dette passer best for våre barn, litt mer å foreta seg der og nærme Chios by!!. Kjekt å gå rundt i Chios by, var på arkeologisk museum bl.a. Masse å se.., shoppe, sitte på taverna bla...nyte folkelivet..

Jeg tror ikke jeg har \"landet\" ennå jeg, må få summet meg, har så mange inntrykk, møtt flere  hyggelige og spennende mennesker , også nordmenn som er bosatte på øya!.... Jeg får fortelle mer og legge ut bilder også litt senere. Synes jeg hører sirissene på Chios i mine ører ennå...  Lengter tilbake.... :cat:
3
Alt annet / Nyinnkjøpt PC
24. May 09, 10:49:49
Hurra,nå har jeg fått meg egen pc, nå kan ektefelle og barn ha sine i fred..... Skriver for første gang på den nu... :cheers:
4
Saroniske øyer / Kythera
22. May 09, 19:12:55
Kythera ble kalt Tserigo av venetianerne  og er et av Afrodites legendariske fødesteder. Historisk har øya delt venetiansk og britisk styre med Joniske øyer. I dag styres den fra Pireus sammen med de andre Saroniske øyene. Eukalyptustrær virker som symbolske understrekinger av øyas moderne klengenavn \"kenguruøya\".  Besøk fra 60 000 emigranter fra Kythera til Australia er en sentral del av øyas liv.
Den er også populær blant athenerne på jekt etter strender og feriehjem som ofte er den typiske blandingen av egeisk og venetiansk arkitektur.
Det er mange fine landsbyer rund omkring på øya.
Og fine strender. Og mye å se!
5
Saroniske øyer / Kythera
22. May 09, 17:25:14
Er det noen som har vært på denne øya?. Har veldig lyst til å reise hit selv i alle fall.. Har lest om øya, og den ser meget vakker ut.Jeg leser nå  om Kythera. :reading:

Spennende med steder/eller øyer som ikke er så \"kjente\", og det er disse som frister meg mest.. :flower:
6
Mykonos / Mykonos
16. May 09, 09:35:52
Selv om Mykonos er tørr og ufruktbar, gjør sandstrendene og det dynamiske nattelivet (som er i Mykonos by) til en av de mest populære  av  kykladene.  Under det venetianske herredømmet fra 1207 grunnla øyboerne i 1615  mykonernes fellesskap og blomstret som et selvforsynt samfunn. Mens Mykonos i turismens tidligere periode ble besøkt av intellektuelle, lever øya i dag høyt på sitt ry som Hellas mest glitrende øy.
7
Syros / Rundt på Syros
16. May 09, 09:18:49
Syros har mange attraktive bukter og populære feriesteder.  Noen av dem er Vari, Galissas og Kini bl.a.  Landskapet er variert med palmer og terasserte åkrer.  De tradisjonelle gårdene i regionen Apàno Merià  i nord er bygd for å huse både folk og dyr, og er en total kontrast til de italienskinspirerte herskaps-og feriehus særlig i sør, og øya er lett å utforske med bil eller sykkel. Det går rutebuss fra havnen til Ano Syros ,og til  de viktigste feriestedene og omkringliggende landsbyer.
8
Syros / Syros
16. May 09, 09:08:36
Den steinete Syros eller Syra, er Kykladenes kommersielle, administrative og kulturelle sentrum. Arkeologiske utgravinger har avdekket funn fra den kykladiske sivilisasjonen fra 2800 til 2300 f.kr.  Innbyggerne gikk over til katolisismen under de franske kapusinerne i middelalderen. På 1800-tallet ble  Syros en velstående og mektig havn i det østlige Middelhavet.  Syros lever ikke av turismen, men det kommer stadig flere som blir tiltrukket av øyas tradisjonelle havn.
9
Syros / WebCam Syros
13. Apr 09, 10:34:08
:flower:

Her ser man hvordan været er på Syros akkurat nå. Lengter..
Jeg trodde at jeg hadde fått til WebCam ordentlig, men det ble jo bare tre bilder!!. Ja ja, jeg er ikke helt stødig i dette tekniske,  men det får bli som det blir. Bilder fra Syros i alle fall mandag formiddag 13 april 2009. :colors:
10
En utrolig fin øy, Kefalonia. Anbefaler Kefalonia på det varmeste!!.  Dit skal vi  tilbake en gang..


\"Dette er min greske yndlingsmelodi - og de som synger er mine favorittsangere!.. :flower:  :flower:
11
Syros / Film fra vakre Syros.
01. Mar 09, 16:11:04
Film fra Syros.  
12
Rhodos / Gamlebyen i Rhodos.
01. Mar 09, 09:31:57
En dagstur i Rhodos by.
13
Syros / Bilder fra vakre Syros.
28. Feb 09, 22:58:35
Syros juli 2007.
14
Rhodos / Bilder fra Lardos, Rhodos.
28. Feb 09, 22:39:20
Her noen bilder fra Lardos -Rhodos.
15
Rhodos / Lardos - Rhodos
26. Feb 09, 14:50:25
Prøver å sette inn et bilde fra veien på Lardos (ved sjøen).
16
Rhodos / Lardos - Rhodos
26. Feb 09, 14:49:51
Prøver å sette inn et bilde fra veien på Lardos (ved sjøen).
17
Mat og drikke / TIMIAN
14. Feb 09, 20:46:35
:flower:

Duften av vill timian som henger i luften, og den blålilla disen av masse blomster står høyt på listen over gleder ved å utforske landbygda i Hellas. Etter en slitsom klatretur opp en stenete geitesti er det noe spesielt forfriskende å la seg falle over ende ved siden av en strittende tue med denne mest aromatiske av alle hardføre planter. Den arten som oftest forekommer i Hellas, er en man tror også ble dyrket i oldtiden, Thymus capitatus, som har kanskje den kraftigste duften av alle. Et ekstrakt av oljen, tymol, er lenge blitt verdsatt for sine antiseptiske egenskaper, og urten ble også brukt i behandlingen av plager i luftveiene og med fordøyelsen.  

For å vende tilbake til det kulinariske så vet jeg ikke om noen annen urt som bidrar mer til å høyne en rett med kjøtt, fugl eller fisk som grilles eller stekes, eller er mer allsidig i sin aroma!. Du kan strø de friske eller tørkede bladene  - blomstene også, hvis du kan få tak i dem -. over biff og lammekjøtt før grilling, over svine- eller lammekoteletter eller kylling før steking.  Kombiner urten med ris, nøtter og andre ingredienser for å \"løfte\" et kyllingfyll, og med tomater og andre smaksgivende grønnsaker når du baker fisk i ovn. Legg kvister av timian i olivenolje og eddik til bruk i fine salatdressinger, i sauser og gryter, og ha dem i krukker med syltet fisk eller grønnsaker.

God nytelse!.
 :flower:
18
Mat og drikke / OLIVENOLJE
14. Feb 09, 20:30:36
:flower:

Penslet på skinnende fisk før grilling, dryppet over skiver med fetaost og biter av landbrød for å sette en spiss på en hverdagssnack, varmet i en jerngryte til den er overskyet av røyk, klar til å frese saftige kjøttbiter.
Helt i en tynn stråle over sprø, fargerike grønnsaker for å gi den karakteristiske smaken til salata horiatiki (gresk bondesalat), kombinert med robust lokal vin og kryddere som et konserveringsmiddel for fisk og grønnsaker (blekksprut og artisjokker, f.eks.) Lett oppvarmet for å gi grytegrønnsaker den rette møre og smakfulle startenm eller dynket over en kikertpure til den glinser...  hva ville gresk kokekunst ha vært uten olivenoljens velsignelser?.

De sølvgrønne og nesten selvlysende trærne som dekker så mye av landsbygden - et anslag går ut på 7 millioner trær på Korfu alene -  har sine røtter fast plantet i gresk historie og kultur.
Det er tegn som  tyder på at olivenoljen har vært viktig i det nasjonale kostholdet siden stenalder og minoisk tid. I en ideell verden ville trærne ha fått alt det vannet de trengte - som er ganske mye - men der hvor det ikke er mulig å ha tilstrekkelig vanning, lider avlingen, og trærne bærer frukt bare annet hvert år. En stor del av olivenene som dyrkes i Hellas - så mye som 98 prosent i noen områder - er bestemt for produksjon av olivenolje enten i lokalt eide kooperative enheter plassert midt i en olivenlund, eller i stadig økende grad produsert i moderne familiebutikker. Frukten gir meget høy oljeavkastning, fra 75 til 82 prosent, og frukten fra ett enkelt velholdt tre kan gi så mye som 100 liter olje.
Den fineste kvaliteten, kjent som \"ekstra jomfru\" eller \"ekstra jomfru uraffinert\" for å si det mer nøyaktig, lages simpelthen ved å knuse friske , kalde, førsteklasses oliven, ingen oppvarming eller andre prosesser er involvert. Oljen skal være klar, blekgul og helt luktfri. Produktet som kalles \"ren olivenolje\" kan være presset av fruktmosen og stenene av annenklasses frukt, og den tredje kvaliteten som vanligvis har en grønnlig farge og kraftig lukt, fremstilles av annen pressing under oppvarming.
Når oljens egenskaper er en viktig del av en rett, som i salater, sauser, dressinger og garnityr, er det verdt pengene å bruke den fineste kvaliteten som er å få.

Olivenolje har, liksom alt annet fett, kommet kraftig i søkelyset hos de av oss som tenker på helsen. Fordelen av fettsyrer - ca. 12 prosent flerumettede, 16 prosent mettede fettsyrer og 72 prosent umettede - gjør olivenoljen omtrent nøytral rent helsemessig.
Den har verken de høye nivåene med mettet fett man finner i fast fett som smør, eller de antatt kolesterolsenkende egenskapene til andre vegetabilske oljer som solsikke- eller tistelolje, som har mye høyere bestanddel flerumettede fettsyrer.
 Men når en greker overrekker deg en flaske av den fineste oljen hans landsby kan lage, er det ikke akkurat slike tanker som først faller deg inn!.   :flower:
19
Mat og drikke / GRESK KAFFE.
14. Feb 09, 20:04:59
:flower:

Gresk kaffe er faktisk tyrkisk kaffe - det sies at den ble introdusert i Europa via Tyrkia i det 16.århundre - men det er ikke taktfullt å kalle den tyrkisk når du er på gresk jord!. Å lage kaffe er både et rituale og gjenstand for nasjonal stolthet, og hver detalj i prosedyren vies den ytterste oppmerksomhet. Leg merke til uttrykket av fryd i ansiktet til en landsbyboer som gir deg en kopp kaffe i hagen sin, eller eieren av den mest beskjedne \"kafanion\" når han kommer bærende på en knøttliten kopp med tilhørende glass med vann. Den kaffen innebærer essensen av gresk gjestfrihet!.

For å lage gresk kaffe selv kan du kjøpe veldig finmalt kaffe, eller hvis du ønsker et mer autentisk resultat, male bønnene nesten til støv i en av de høye, sylindriske, meget dekorative balkanske kaffekvernene. Det går an å lage kaffen i en liten kasserolle, men vi glemmer det, og går inn for en briki, den tradisjonelle metallkannen med langt håndtak, som en mugge med en liten tut. Du kan kjøpe dem meget billig i forskjellige størrelser i vanlige butikker for kjøkkenutstyr.
 
Mål opp vannet i kaffekoppene, hell nøyaktig mengde i kannen og kok opp. Tilsett ca. 10 ml (en toppet teskje) kaffe for hver kopp, la det ligge oppå vannet og tilsett sukkeret etter smak. (Hvis noen vil ha kaffe uten sukker, må den lages separat.)  Kok vannet opp igjen, fremdeles uten å røre, ta så kannen av varmen for å la skummet falle sammen. Gjenta denne prosessen en gang til, kok så kaffen opp en siste gang, rør i den for å fordele kaffepulveret jevnt, og tøm den straks i koppene før det synker til bunns. Og husk at den langsomme nytelsen av gresk kaffe er den beste delen av ritualet.

God nytelse!. :flower:

 \"Den som kan se skjønnheten i de små detaljer, vil alltid finne noe å glede seg over\".
20
Mat og drikke / LAURBÆR
14. Feb 09, 19:52:14
:flower:

Laurbærtreet, med sine mørkegrønne, læraktige og søtt duftende blader rager høyt i gresk mytologi - og på fuktige, stenete steder, i kløfter og buskas også. Vi husker at Daphne, elveguden Peneus datter, ble reddet fra de uønskede tilnærmelsene fra Apollo da hun ble omskapt til et laurbærtre i armene hans. Den trofaste og angrende Apollon laget en krone av laurbærblader, og erklærte at treet skulle holdes hellig.
I oldtidens Hellas ble laurbærkranser brukt til å ære diktere militære helter og vinnere av de olympiske og pythiske leker. Greske kokker bruker laurbærblader mye på samme måten som kokker ellers i den vestlige verden - et bld eller to setter smak på supper og sauser, gryter og puddinger og pickles - og mange har en bunt laurbærblader hengende i kjøkkenet for å ha smaken like for hånden.

\"Den som kan se skjønnheten i de små detaljer, vil alltid finne noe å glede seg over\".  :flower:
21
Mat og drikke / OREGANO
14. Feb 09, 19:40:47
:flower:

Det kan kanskje være høflig å la Theofrastos, den gamle greske urtesamler, presentere denne planten, som også er kjent som kung eller bergmynte. \"Denne planten\", skrev han, \"har vidunderlige egenskaper og er brukbar til mange formål, men spesielt for fødende kvinner...  Hvis geiter spiser den når de er blitt skutt, blir de kvitt pilen. Han fortsatte med å forklare at bunter av oregano satt inn i de hule stenglene til kjempefennikel vil sikre at de \"ikke taper sin kraft\". Man støter på viltvoksende oregano i fjellområdene i hele Hellas, men særlig på Kreta. Dens svært aromatiske blader og klaser med rosa blomster står i vakker kontrast til det steinete terrenget. Og man kommer over de tørrede bladene i svulmende pakker merket Riani på mange av øyene også. Kjøp masse!. Tørket oregano holder bedre på sin aroma enn andre urter, til og
med timian, som den ofte kan byttes ut med. God matlaging!.
 :flower:

\"Selv en reise på tusen mil, begynner med et lite skritt\".     :flower:
22
Mat og drikke / SALVIE
14. Feb 09, 18:56:57
:flower:

Salvie,som betegnes som eviggrønn halvbusk har en lang, gresk stamtavle. Den ble listet opp som medisinsk og kulinarisk urt av Theofrastes i hans verk om planter. Romerne satte også pris på dens mange egenskaper, nevnet er utledet av det latinske salveo \"å være frisk\".
Gjennom århundrene har salviebladene og oljen man får fra dem vært brukt til behandling av nervøse lidelser, og for problemer med bryst, hals og hud, og som antiseptisk middel. Salviete, sundt og godt!.Forfriskende strøurt på gulvene i kapeller/kirker...  sies det. Ellers er salvie godt i matlaging.  :flower:

 :cat:

\"Den som kan se skjønnheten i de små detaljer, vil alltid finne noe å glede seg over\".  :flower:
23
Mat og drikke / BASILIKUM
14. Feb 09, 18:46:47
:flower:

Jeg lurer på hvor mange potter, bøtter og malte bokser med buskete, klargrønne basilikumplanter som er utstilt på hvitkalkede trapper, langs fortau, i vinduskarmer og døråpninger med blåmalte karmer, eller som er pent  plassert ved bittesmå minnekapeller langs veien? Tenk på Hellas, og du ser for deg basilikum. Tenk på basilikum, og du tenker på Hellas.
Planten, som er ettårig, antas å stamme fra Midtøsten, Sør-Afrika og Afrika, og ble dyrket av antikkens grekere som en kulinarisk og medisinsk urt. Den varianten som er mest poplulær i Hellas, har ganske små. klargrønne blader og kraftig aroma, og bærer små, uanselige hvite blomster gjennom hele sommeren. Bladene har en lett kryddersmak som er spesielt god sammen med tometer, sopp og egg, og retter av fugl, men greske kokker utnytter sjelden hele dens potensiale. I hjemmemedisinen har basilikum vært brukt som middel mot mageonder og oppkast, og som et lett beroligende og antiseptisk middel. I Hellas har urten en spesiell religiøs betydning. Menn bærer kvaster med de frodiggrønne bladene i hattebåndet eller bak øret når de skal i kriken på Stavros dag (korsets dag) 14.september.Og en kvast knipes gjerne av planten og gis til en gjest som tegn på velkomt og vennskap.

Dette var om Basilikum (dufter himmelsk) fra meg.

\"Den som kan se skjønnheten i de små detaljer, vil alltid finne noe å glede seg over\". :flower:
24
Rhodos / Rhodos, Lardos.
06. Feb 09, 20:33:32
:flower:  :flower:
RHODOS, LARDOS (ved Pefkos og like ved Lindos).

Rhodos er en flott øy. Vil en litt vekk fra alle turistene, er Lardos eller Pefkos noen km. bortenfor Lindos å foretrekke. Det er som å være på en  \"annen øy\" å bo på Lardos..  Helt annerledes enn på den andre siden av øya. Lite turister faktisk!. Rart egentlig... Jeg og min familie bodde på Lardos for tre år siden, og likte oss veldig godt. Bodde hos en meget hyggelig familie (mor/datter) som drev et leilighetshotell rett på stranden, storkoste oss. Ble veldig gode venner med vertinnen vi bodde hos. Ble ofte bedt på kake og kaffe av henne. Sønnen vår som var 9 år da vi var der fikk mye oppmerksomhet av henne , og ellers. Ja de er glade i barn!.   Synes grekerne på Rhodos var veldig hyggelige og interessert i å prate med oss, både på engelsk og litt gresk.. (til å være grekere var de det). Mulig de er mer hyggeligere på denne siden av øya...

Fint å ta lokalbussen rundt om på øya,  og fint å ta bussen fra Lardos og inn til Rhodos by, mange fine landsbyer en kjører gjennom.
Nydelig natur!.

 Rhodos er så mye mer enn bare  Rhodos by og omegn.!. Vakre landsbyer og masse å se på den andre siden av øya! (Lindos, Pefkos, Lardos). Vi likte oss best der i den mer  stille delen\" av øya. Vi var ofte i  Lindos, en \"perle\". Badet og koste oss på stranda der ofte. Tok taxi (noen km) fra der vi bodde inn til Lindos om kveldene, spiste ofte middag i Lindos.

Andre kvelder var vi inni Lardos landsby, satt sammen med lokalbefolkningen, ikke mange turister der nei!. Veldig fint!.. Obs: Lardos landsby ligger et par km vekk fra havet (må ikke forveksles med Lardos som ligger ved sjøen. Begge steder har likt navn..  

Var en dagstur (en time med buss) til Rhodos by som bare er fantasktisk flott!. Har vært der før, så det var fint å se denne vakre byen igjen!. Maten på Rhodos er bare fantastisk god, ja maten på Dodekanesene har vel muligens den beste maten i Hellas.
 Det sier de fastboende også, litt tyrkisk inspirert sa flere av kokkene på spisestedene der nede -  og det stemmer, for maten i Tyrkia er jo også bare fantastisk!.  :flower:  :flower:

Lardos på Rhodos anbefales på det varmeste!. Reiser nok dit igjen en gang..og til samme sted..
25
Folegandros / Folegandros
05. Feb 09, 20:24:48
Har noen vært på Folegandros?. Hvet at det er litt dyrere å overnatte der, men har du noen tips om bosteder?. Ser utrolig vakkert ut!. Men hellas er jo vakkert hvor enn en er..