26. Apr 24, 23:50:17

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Ole

1921
Storbyferie i Aten eller badeferie på en gresk øy? Hva bør du få med deg? Alexandros Kesisoglu er informasjonssjef ved det greske turiskontoret i Stockholm. Send inn dine spørsmål.

Tirsdag 8. mai kl. 14 svarer han på dine spørsmål.

http://www.dagbladet.no/dinside/2007/05/03/499583.html
1922
Da er endelig visittkortene til forumet klare! Jeg har fått trykt opp en del, og sender første ladning med Pjokken til Chios på tirsdag. Jeg håper at andre også vil ta med seg noen visittkort og gi til folk man treffer på i Hellas. Jeg mener ikke at man skal springe på stranda som en galning og rope \"Ella! Ella! hellasforum.net!\". Det kommer i alle fall ikke jeg til å gjøre. Tanken er at man har et kort eller to liggende i lommeboka eller veska, for så å gi bort et kort hvis man kommer i prat med noen. Det er tanken.

Dermed er det bare å sende en PM til admin om hvor mange kort du ønsker å motta. Fritt tilsendt! Wow! Eller legg inn en beskjed her.

Kortet ser slik ut i en litt forstørret utgave:



PS: Teksten er noe utydelig på bildet. I virkeligheten er den skarp og fin.
1923
Musikk / Greske nettradioer
03. May 07, 07:54:07
Er man på utkikk etter greske nettradioer, så er dette et bra sted å begynne:

http://www.e-radio.gr/
1924
Kotosoupa avgolemono

1 stor kylling (ca. 1,2 kg)
1,8 l vann
1 stor løk i båter/ ringer
2 gulrøtter
1 nellikspiker
2 egg
nypresset sitronsaft av 2 sitroner
225 g. ris
pepper og salt

Kok kyllingen sammen med løk, salt og pepper og nellik til kyllingen løsner fra beinet. Skum av underveis. Skjær kyllingkjøttet i passende biter og legg det tilbake i kjelen og kok opp. Tilsett ris samt gulrøtter delt i skiver og la dette småkoke under lokk i 15- 20 min til risen og gulrøttene er kokt. Pisk eggene og sitronsaften til den skummer. Ha opp i noen øser med kyllingkraft under oppiskingen. Slå eggeblandingen opp i gryta og rør om underveis. Suppa må nå ikke koke, bare varmes opp til kokepunktet. Smak til med salt og pepper.

Denne suppa slår virkelig an som vintermat. Jeg må alltid koke 2 kyllinger fordi våre 4 gutter samt vi voksne har en tendens til å forspise oss når denne suppa står på menyen.

God appetitt!



LAMMELEVER MED OLJE OG OREGANO

5-6 porsjoner

1 kg.lammelever
1 tekopp olivenolje
saften av 2 sitroner
salt- pepper- oregano

Kutt leveren opp i små biter. Varm oljen i en stekapanne og brun leveren på sterk varme. Tilsett salt, pepper, oregano og sitronsaften. La det koke i ca. 10 min. Serveres varmt!

Yummi.....  Beste som finnes sammen med horta, salat, stekte poteter, tzatziki og...og....feta  


STUEDE GRØNNE BØNNER MED POTETER

Her kommer nok en grønnsaksrett. Har akkurat laget den og skal ha den med på avslutningen på greskkurset i kveld. Alle skal ha med seg en eller flere greske retter. Yummi....  

5-6 porsjoner

1 kg. grønne bønner
2 medium store poteter
3-4 modne tomater (jeg bruker hermetiserte tomater, noe som går fint)
2 hvitløksfedd
2 ss finhakket persille
2-3 løk, finhakket
1 1/2 tekopp olivenolje
salt- pepper

Kutt av bunnen og toppen på bønnene med en skarp kniv. Ha løk og hvitløk i en kjele sammen med oljen, til løkblandingen er blank. Vask bønnene og ha dem i kjelen og la det hele småkoke i 5 min, mens du rører rundt. Ta så opp i de skrellede og oppkuttede potetene, tomatene, persillen, salt og pepper og ønsket mengde vann.

La det koke på medium varme i ca. 1/2 time eller mer. Serveres enten kaldt eller varmt med feta eller annen ost til.


Här kommer mitt baklava-recept också  

Antal portioner: Detta är recept till en stor ugnsplåt så vill man göra i mindre så får man dela receptet.

Ingredienser:
1 kilo filodeg
½ kilo grovhackad valnöt
½ kilo grovhackad mandel
3 msk. kanel
1 msk. nejlika
400 gr. smör
hela nejlikor

Till indränkningen (sirapen):
1½ liter vatten
1 liter socker
½ kilo glukos eller honung
lite vanilj el. 2 citronskal el. 2 msk. konjak

Tillagning av recept
Blanda nötter, kanel och nejlika (den malda) i en skål. Smält smöret. Lägg fyra filodegar i botten som du penslar smör på var och en emellan. Strö ett lager med nötblandningen på dom. Fortsätt lägga 2 penslade filodegar med nötter emellan osv. tills allt tar slut. Avslutande ska det vara 4 filo igen, som i början.

Snitta därefter hela kakan i lagom stora fyrkanter, trekanter eller annan valfri form. Pensla ordentligt med smör på och stick ner en hel nejlika i var skuren bit. Stänk kallt vatten på hela ytan innan den ska in i ugnen. (så här går det även att frysa in för senare tillfälle)

Grädda i ugnen i 175 graders värme i ca. 30-40 minuter tills den fått fin och gyllene färg. Mot slutet av gräddningen blandar man ihop alla ingredienser till sirapen som får koka i 5 minuter. (Om konjak används så ska det tillsättas efter kokningen.) Häll sirapen över kakan när den precis kommit ur ugnen. Låt den stå och dra åt sig sirapen och svalna av väl.

Obs! För att den ska hålla sig bäst så ska den inte förvaras i kylskåp eller i något med åtslutande lock. Den håller sig i en vecka. Går utmärkt att använda endast valnötter eller mandel.




SPANAKÒRYZO:
For de som er glad i spinat, har jeg testet ut en rett fra en av mine greske kokebøker  

Synes det smakte så godt at jeg skal lage spanakòryzo på nytt i morgen  
6 porsjoner

1 KG. SPINAT
1 1/2 TEKOPP LANGKORNET RIS (vaskes)
3-4 VÅRLØK (finkuttet)
1/2 TEKOPP DILL (finhakket)
2 TEKOPPER OLIVENOLJE
2 SITRONER

Fres vårløken i olivenoljen i en kjele. Vask spinaten godt og ha den opp i kjelen med vårløken. Kok på middels varme i 5 minutter.

Tilsett risen, 2 tekopper vann, dillen, salt og pepper og fortsett å koke i 15 minutter til.

Server spinatrisen enten varm eller kald med presset sitron over.


FAKÜ SOÙPA (linsesuppe)

6 porsjoner

500 g brune eller grønne linser
1 liter hønsekraft (bruk eventuelt buljongterning)
4 dl friske eller hermetiske tomater, moste
2 1/2 dl olivenolje
2 små løk, grovhakket
5 hvitløkfedd, knust
2 ss edikk
1/2 ts sukker
havsalt og nymalt pepper etter smak
2 laurbærblader (kan sløyfes)
1/2 ts tørket oregano (kan sløyfes)
2 ts kaldpresset linfrøolje (ekstra omega 3- kan sløyfes)

1) Vask linsene godt. Hell hønsekraften i en stor kjele, og tilsett alle ingrediensene unntatt linsene og linfrøoljen. La det få et oppkok.

2) Ha i linsene, legg på lokk og la det stå å koke i 1/2 til 1 time, til linsene er møre og suppen er jevnet. Spe evnt.med mer vann. Koketiden er avhengig av hva slags linser du bruker.

3) Ta kjelen av varmen, fisk opp laurbærbladene. Ha i linfrøoljen. Server suppen varm eller kald, med et dryss av nymalt pepper.


Har funnet oppskriften i Fedon Lindbergs bok \"Helt gresk\"
Suppen er hverdagsmat og han forteller at det var mye akking og uffing når dette stod på middagsbordet da han var barn. Nå derimot, er suppen en av hans favoritter.

Suppen er knallgod, men husk at linser har samme effekt som erter!  


BRIAM

2 squash
1 aubergine
2 løk
3 paprika i forskjellige farver
3 hvitløsfedd, presset
(3- 4) poteter
1 boks skinnfrie tomater
1 dl virgin olivenolje
(persille)
salt, pepper, oregano


Alt kuttes i passelige biter. Bland sammen i ildfast form som stekes i ovnen på 200 gr. i ca. 1 1/4 time eller mer. Snu og vend på grønnsakene underveis. Grønnsakene må være helt møre. Til denne retten er det nyyyyydelig med fetaost. Kan brukes til kjøtt og fisk eller bare som en rett i seg selv.

Dersom man utelater poteter, er dette en rett med svært lav glykemisk indeks for de som er opptatte av det!


Kleftiko

Antal portioner: 4

Ingredienser:
500 - 600 g lammekjøtt (uten ben)
4 fedd (klyftor) hvitløk i skiver
4 små løk i skiver
4 små/middels poteter i skiver
4 små gulrøtter delt i fire biter
100-200 gram fetaost
4 ss (matsked) nypresset sitronsaft
4 ss smeltet smør
Eventuelt 8 ss rødvin
1 ts oregano
1 ts mynte
nykvernet pepper og salt

Tillagning:
Del kjøttet i store biter og fordel det til fire stykker. Ta et passende stykke aluminiumsfolie slik at det blir plass til alle ingrediensene inni. Smør litt smør på folien. Legg kjøtt på folien sammen med poteter, gulrøtter, løk og hvitløk. Fetaost i terninger. Hell over sitronsaft. Krydre med pepper, salt, oregano og mynte. Lag tre pakker til. Tilsett gjerne 2 ss rødvin i hver pakke. Brett godt slik at det blir tett. Løft hjørnene litt opp så saften ikke renner ut. Legg pakkene i en ildfast form. Kok dem i ovn på 175 grader i 1 1/2 - 2 timer.

Alternativt kan pakken fylles med tomat, paprika, squash, aubergine eller andre grønnsaker du liker. Prøv deg fram.
1925
Er det noen som vet om det går organiserte sightseeing-turer fra Athen til Nafplio, med stopp der det er noe å se...? Det hadde vært artig med en slik tur, men jeg vet ikke om jeg våger å kjøre leiebil ut av Athen.

Er det noen som kjenner til noe slikt?
1926
Regler

Det konkurreres i sju kategorier/klasser:

1. Bygninger/arkitektur
2. Dyr
3. Mennesker
4. With a twist (humor/kreativ problemløsning/surprise osv)
5. Det unike Hellas
6. Manipulerte bilder
7. Åpen klasse


- Hvert medlem i forumet kan sende inn ett bilde i hver kategori/klasse. Totalt sju bilder.
- Det må komme tydelig fram hvilken kategori de innsendte bildene skal delta i.
- Det må komme tydelig fram hvem som sender inn bilder (brukernavn i forumet).
- Bildene kan ikke være større enn 800x600 (600x800) megapixel. Hvis du sender større bilder, så vil admin forminske bildet til angitt størrelse. Mindre bilder blir ikke gjort noe med.
- Alle bilder må være tatt i Hellas, eller ha et innhold som kan relateres til Hellas.
- Behandling av bildene i bildebehandlingsprogram er lov. Gi en kort og enkel forklaring på hva som er gjort.
- Bildene trenger ikke være tatt i år.
- Samme bilde kan ikke delta i flere klasser.
- I \"Åpen klasse\" kan man delta med det motivet man måtte ønske.
- Bilder som allerede ligger på nettet kan ikke delta.
- Bilder kan sendes f.o.m. 1. september.
- Siste frist for å sende bilder settes til fredag 12. oktober kl. 12:00.
- Bildene sendes til: ole.warnes @ adsl.no


Alle bilder blir offentliggjort her fredag 12. oktober kl. 21:00. Bildene legges også i et eget album i fotogalleriet.


Avstemning:
-Medlemmer i forumet kan stemme.
-Stemmeavgivning skjer i PM til admin (Ole).
-Man kan stemme på bilder i alle de sju klassene. Man kan stemme på fire bilder i hver klasse. Poengene som kan gis er 1, 2, 3 og 5, der 5 er best. Man kan altså ikke gi 4 poeng til noe bilde.
Totalt 11 poeng i hver klasse. Til sammen kan altså hver bruker gi 77 poeng.
-Man kan stemme mellom lørdag 13. oktober klokka 21:00 og fredag 19. oktober klokka 19:00.
-Resultatene blir offentliggjort fra klokka 21:00 og utover den 19. oktober.
-Prøv å avgi stemmer på en oversiktlig måte, slik at det blir enkelt for admin å telle (og forstå) stemmene.

Eksempel på hvordan man kan stemme:


  1. Bygninger/arkitektur

1 poeng til bilde 3

2 poeng til bilde 6

3 poeng til bilde 9

5 poeng til bilde 1

  2. Dyr

1 poeng til bilde 12

2 poeng til bilde 6

3 poeng til bilde 4

5 poeng til bilde 2

   3. Mennesker


1 poeng til bilde 3

2 poeng til bilde 15

3 poeng til bilde 13

5 poeng til bilde 7

 

etc"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦




Eierne av bildene blir presentert når konkurransen er over.

Lykke til!
1928
Hellas generelt / Gamle bilder fra Hellas
29. Apr 07, 07:08:13
Denne tråden fortjener å bli ført videre!

Her er et bilde fra Akropolis 1872:



Parthenon 1872:



Herodes Atticus-teateret 1896:

1929
Da er vi oppe igjen. En skrivefeil av admin gjorde at forumet ble borte i en og en halv dag. Huffameg! Når skal jeg lære?

De nyeste innleggene mangler dessverre, for det lot seg ikke gjøre å laste opp den siste databasen. Databasen som brukes nå, er fra 5. april. Som dere ser så er det også problemer med bokstavene ø, æ, å. Jeg har rettet på dette på framsiden og jeg kommer til å rette alle overskrivfter til tråder. Nye innlegg vil inneholde de riktige bokstavene. Det blir litt tungvint å lese gamle innlegg, men jeg håper det går bra. Hvis noen har backup av noen innlegg, f.eks. reiseskildringer, så kan jo de legges ut på nytt.

Jeg håper at alle klarer å logge seg inn. Jeg har gått inn og ordnet brukernavnene til de som benytter seg av æ, ø, å og tilsvarende svenske bokstaver. Jeg klarte ikke å tolke dette brukernavnet: Janérik og Røffe
Og så er det passordene. Hvis noen ikke klarer å logge inn, vennligst send en mail til ole.warnes@adsl.no

Noen medlemmer har også gått med i dragsuget. Hvis noen kjenner de nyeste registrerte, så vennligst ta kontakt med dem!

Da tar jeg meg en pause....
1930
Athen og Pireus / Kart over Pireus havn
27. Mar 07, 20:39:28
Her er et oversiktlig kart over havna i Pireus. Fint å printe ut og ta med seg for de som skal reise gjennom Pireus. Scroll ned på siden.

http://www.athensinfoguide.com/arrival_airportopiraeus.htm
1931
I dag er det en dobbelside om Athen i Dagbladets papirutgave. Den skal jeg kose meg med sammen med en Grandis akkurat nå! Jeg har ikke funnet artikkelen på nettet....
1934
Mykonos / Video-Palmesøndag på Mykonos.
19. Mar 07, 21:01:59
Hentet fra www.mykon.net

[video width=500 height=400]http://www.mykon.net/videos/vaya02.wmv[/video]
1936
Mykonos / Video fra Mykonos.
19. Mar 07, 20:51:49
1937
Athen og Pireus / Bilder fra Athen 1999.
19. Mar 07, 19:50:14
Fra gammelt forum:

Noen bilder fra Athen 1999:















1938
Den lenge annonserte linkesiden er nå tilgjengelig. Sjekk hovedmenyen til venstre. Her kan dere legge inn linker til sider dere vet om. Jeg har delt inn siden etter øygrupper + en generell del. Hvis det er noen kategorier jeg burde hatt med, så er det bare å rope ut!

Vær oppmerksom på at linkene dere legger inn må inneholde http://
Det er altså ikke nok å skrive f.eks. www.islandstrolling.com.

Da håper jeg at flest mulig vil legge inn linker, slik at denne samlingen med linker blir nyttig og omfangsrik.
1939
Om forumet (gamle tråder) / Smilefjes
16. Mar 07, 20:34:48
Da er jobben begynt.....kjedelig....ja.... :shock: ...følg med utover kvelden og se om det dukker opp noe som kan brukes. om det kommer to eller tre like, så please overse det!
1940
Litt tidlig kanskje, men jeg prøver likevel: http://hellasforum.net/index.php?name=Surveys
1941
Om forumet (gamle tråder) / Linker
11. Mar 07, 23:22:49
Gode linker som kan brukes til en linkeside her i forumet mottas med stor takk! Legg gjerne ved en kort beskrivelse av siden du linker til også. :smile:
1942
Hellas generelt / Den store video-tråden!
09. Mar 07, 20:48:09
Jeg ser at forummedlemmer stadig er innom nettsteder der det legges ut video og finner fine videoer fra Hellas. Jeg foreslår at vi prøver å lage en samling i denne tråden, slik at det blir enkelt for medlemmene å finne gode videosnutter. Jeg lager en liste i dette første innlegget etterhvert som dere kommer med linker til videoer, så slipper man å lete gjennom hele tråden etter det man er ute etter. Er dere med på dette?


Videoer:

Båttur fra Rhodos til Symi:
http://youtube.com/watch?v=qFMz_Aa9o0g

Gresk reklame:


Reklame for fetaost:


Dansende gresk gud:


Påske \"Mantinade\" fra Kreta med Nikos Zoidakis,som er en av de største lyrespillerne på Kreta.
(Mantinade er en spesiell diktestil som brukes mye på Kreta):


Michalis Tzouganakis (kretisk folkemusikk):


Mer fra M.Tzouganakis:



Kretisk folkedans:


Pontisk dans fra avslutningsseremonien under OL i Athen:


Basketball er en stor sport i Hellas.
Her er det fans i Thessaloniki:


Litt fra Thessaloniki:


Athen/Akropolis:


EM-finale i fotball 2004 da Hellas vant:


\"To telefteo Vradi mou\" med Stelios Kazantzidis
(danses som Zeimbetiko):


Ithikon Akmeotaton - To telefteo Vradi mou (live):


Thanos Petrelis store hit fra i fjor, \"Thimzeis kati apo Ellada\"(Husker du noe fra Hellas):


Bilder som er satt sammen til en videosnutt. Dette er fra Athen og det er meget vakkert laget til!
http://youtube.com/watch?v=V4Xo5UiD2Xw

Thanos Petrelis store hit fra i fjor, \"Thimizeis kati apo Ellada\"(Husker du noe fra Hellas):


Dimitris Basis, Pasxalis Terzis og Dimitris Mitropanos synger \"Opa re paidia\"


Ithikon Akmeotaton - Fevgontas (live)


Notis Sfakianakis- Genethlia


Mixalis Xatzigiannis- Afta pou tha lega se sena


Antonis Remos- Filaraki


Christina Koletsa og Stathis Raftopoulos- I agapi thelei dio (tekstet video)


Dionisis Makris -Apolausi..


Finnes ikke mer ekte tsifteteli enn denne:


Her er noen folkedanser fra Kreta:


[/img]

Santorini:





Kos:





Naxos:




Rhodos:



Athen:




De ti \"flotteste\" turistattraksjonene i Hellas:

Video fra Patmos:

Flott musikk i flotte omgivelser:

Video fra Chania, Platanias og Agia Marina mai 2005:
http://youtube.com/watch?v=TqSTwgpiCMI

Video fra Patmos 2006:


Video fra Symi 2006:


Video fra Rhodos 2006:


Til Mixalis Tzouganakis fans:
Fra konsert i Xania,Kreta 2006.
(På denne sida kommer det opp flere videoklipp fra div. konserter med Tzouganakis).


Et historisk videoklipp med Mikis Theodorakis:
Konserten er en politisk konsert rett etter juntaens fall.
Theodorakis satt i fengsel,og hans musikk var forbudt under juntaen.
Her synger Theodorakis selv.
(Flere klipp fra samme konsert finnes her).



Dalaras fra samme konsert i -74.


Flott dans fra Kreta!

En pontisk dans-TIK.
Flott musikk.


www.youtube.com/watch?...mp;search=
Ithikon Akmeotaton - Medley Hasaposervika
Mange kjente sanger,og flott dansemusikk.

Kom over denne videosnut som skal være fra Chios.
Ganske morsom.
www.youtube.com/watch?v=rLC7eds50xg

Efter en sökning på Mitropanos hittade jag ett spår av
bra kvalitet från supercdn Yparhei kai to Zeimbekiko. Det är
spår 02 Zeimbekiko på cd1. Mitropanos i högform och härligt
assisterad av Admantidis och Basis.
Här är länken!!
www.youtube.com/watch?v=zYlb24zcASA
Superstämning.

Fant denne lille videoen fra middelalderbyen Mesta på Chios:
1943
Her er en videosnutt fra Chania og Platanias mai 2005. Filen er 6 Mb, og jeg valgte en middels bra oppløsning slik at de som ikke har de aller kjappeste linjene også kan laste ned.



[video width=599 height=499]http://olesivert.com/forum/kretaweb.wmv[/video]
1944
Hellas generelt / Hellas-bilder
09. Mar 07, 18:05:05
Her er en side med mange fine bilder fra Hellas. Scroll nedover, og bildene dukker opp.

Edit: http://web.mit.edu/manoli/
1945
Fourni / En dag på Fourni.
09. Mar 07, 15:28:56
Fra Retsina:


Her kommer bildene fra min tur til Fourni sommeren 2000.
Vi var 6 personer som reiste sammen. Turen var lagt opp til \"ære\" for meg som ønsket å se en liten, stille og ekte gresk øy uten alt for mange turister. Kan ikke huske at jeg såg noen turister der den dagen. Alle bildene er tatt rundt og i byen Fourni.

1.   Utsikten fra stranden i byen.



2.   Det gikk mot kveld før båten kom.



3.   På torvet var det minnestund på formiddagen.



4.   Reisefølget på vei opp hovedgaten.



5.   Sjø og berg.



6.   Her venter vi på fiskesuppen.




      Den beste jeg noen gang har spist og første gang jeg fikk servert fiskesuppe på den    
      måten. Senere har jeg ofte spist fiskesuppe på samme vis på Psilli Ammos på Samos.

Slik servertes den:
Fiskekraften med masse grønnsaker oppi ble servert i en stor bolle. Så kom fisken på bordet, og det var det som var opplevelsen. Vi var 6 personer som skulle ha av samme fisken så den var ganske stor. Større enn fatet den ble servert på.  Så der lå den da, plassert midt på fatet med hode og spor godt utenfor på hver sin kant. Etter å ha øst opp hver vår tallerken med kraft og grønnsaker var det å renske seg ett fiskestykke borte på det store fatet og lempe det over til suppen. Jeg minnes ennå hvor godt det smakte. Og så var det brød og masse hvitvin til, naturligvis. Ser også at Aleka har sitt ouzoglass. Rekner med at jeg hadde det også. Vi var jo de to �?grand old lady�?.
Hvorledes tror dere dette bordet såg ut da vi var ferdige med måltidet. Fiskeskinn og sø over alt. Godt de brukte papirduker med plast under.
1946
Syros / Bilder fra Syros 2003.
09. Mar 07, 15:25:32
Her er noen bilder fra den største byen i Kykladene, Ermoupolis (Syros). Bildene tok jeg i 2003.



















1947
Naxos / Bilder fra Naxos by 2003.
09. Mar 07, 15:23:18
Her er noen bilder fra Naxos by 2003. Fargene er ikke de beste på alle bildene, dessverre. Det skal bli bedre i år med nytt kamera.











1948
Kykladene / Bilder fra Ios 1999.
09. Mar 07, 15:22:15
Her er noe bilder som jeg har scannet. Bildene er fra Ios 1999.











1949
Dodekanesene / Video fra Symi
09. Mar 07, 15:16:36
Nå er videoen fra Symi ferdig redigert. Den ble på ca 30 Mb, så god linje er en fordel. Musikken varer ca. ett minutt lengre en filmen, men sånn er det når en er nybegynner innen filmredigering. Ikke glem å skru på lyden!



[video width=599 height=499]http://olesivert.com/forum/symi.wmv[/video]

Skal fikse på lyden en vakker dag!
1950
Patmos / Video fra Patmos 2006
09. Mar 07, 15:15:02
(56 Mb)