Logg inn med Facebook eller Google!

Endelig slutt på TINE Fetaost ?

Started by ofriis, 05. Jul 11, 13:41:18

Previous topic - Next topic

ofriis

I går sendte jeg en E-post til Hellas Ambassade i Oslo med henvisning til den osten TINE benevner Fetaost. Jeg ba de protestere på dette da det åpenbart er ulovlig.
 :twisted:

I dag fikk jeg følgende E-post fra Den greske ambassaden i Oslo:

HELLAS AMBASSADE
NOBELSGATE 45
0244 OSLO
                                                                                                                        Oslo, 5.juli 2011
TINE
Postboks 25
0051 Oslo
 
Kopi: Handelsseksjonen, Utenriksdepartement i Hellas

VEDRØRENDE: ULOVLIG VAREMERKE PÅ DERES PRODUKT EPD-NR. 1081389 TINE VARENR. 5725
 
Vi viser til Deres annonsering av ovennevnte produkt på bl.a. Deres webside som følgende:
http://www.tinepamenyen.no/produkter/ost/annen-hvitost/215789.cms?kybos-fetaost-naturell
 
Deres produktnavn med nummer EPD-NR. 1081389 og TINE varenr. 5725 er ulovlig, og vi ber Dem om at De  straks trekker nevnte produkt tilbake fra markedet. I henhold til EUs regulativ, som er adoptert av Norge, er fetaost et beskyttet navn som kun kan brukes på fetaost produsert i Hellas.
 
Hellas Ambassade reagerer sterkt på at Deres bedrift ignorerer etablert lovgivning for beskyttelse av varemerker og forebeholder oss retten til å ta rettslige skritt dersom Deres bedrift ikke innordner seg etter dette.
 
Med vennlig hilsen
Hellas Ambassade
 
Embassy of Greece in Oslo
Nobels Gate 45, 0244, OSLO
Tel:  (+47) 22442728, 22431221
Fax:  (+47) 22560072
Email: gremb.osl@mfa.gr, gremb@online.no
Website: www.ypex.gov.gr/oslo

 :grin:  :grin:  :grin:  :grin:
Så da blir det vel slutt på jukset ?   Det er i alle fall noe på gang.
The farther one travels / The less one knows

Admirala

Strålende!

Jeg skrev for en stund siden til Tine om dette, her er svaret jeg fikk:

Kybos - bruk av fetaost i navnet

Vi takker for din henvendelse på internett vedrørende bruk av betegnelsen fetaost..

I 2002 ble produktnavnet Feta registrert som et \"Product of Designation of Origin\" av \"European Commission Regulation tilknyttet
fetaost produksjon gjort på den gamle greske metoden. Svært mange produsenter mistet da muligheten til å bruke Feta som del av produktnavnet.
Osten kalles derfor salatost eller salatterninger. Det er riktig som du skriver at \"Fetaost\" ikke skal være en del av produktnavnet. Vår Ost heter Kybos, f.eks. Kybos - med soltørket tomat - fetaost i olje. Her er ikke \"Feta\" en del av produktnavnet, og dermed lov.

Med vennlig hilsen
TINE SA

Ann Kristin Bugdø-Petersen
Forbrukerkonsulent


Dette er selvsagt bare vås, når man ser pakken og markedsføringen går det ikke fram at Feta ikke er en del av produktnavnet. Det skrev jeg til Tine, men fikk ikke svar. Jeg har også skrevet til danske Arla, som også bruker ordet Feta i markedsføringen, uten å få svar. Kanskje et brev til den greske ambassaden i København gjør susen!
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

Heidrun

Hender jeg er i butikken og kjøper med meg disse ostene som dere nevner. Og hvis de blir borte. Ja hvordan pokker skal jeg få tak i slik ost med en smak av Hellas på Rema da
Yamas til livet og til

Admirala

Quote from: \"Heidrun\"Hender jeg er i butikken og kjøper med meg disse ostene som dere nevner. Og hvis de blir borte. Ja hvordan pokker skal jeg få tak i slik ost med en smak av Hellas på Rema da

De smaker da ikke Hellas, spør du meg! De er laget på kumelk, ikke sau og evt geit som en feta skal. Les mer her: http://godgreskmat.wordpress.com/2011/06/29/piperies-gemistes-me-feta/

For øvrig trenger de jo ikke slutte å lage osten sin, bare endre navnet.
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

Heidrun

Vel. Vanskelig å få noe til å smake Hellas i Norge. det er stemningen som gjør sitt til at smaken av Hellas er der
Yamas til livet og til

ofriis

Quote from: \"Admirala\"
Quote from: \"Heidrun\"Hender jeg er i butikken og kjøper med meg disse ostene som dere nevner. Og hvis de blir borte. Ja hvordan pokker skal jeg få tak i slik ost med en smak av Hellas på Rema da

De smaker da ikke Hellas, spør du meg! De er laget på kumelk, ikke sau og evt geit som en feta skal. Les mer her: http://godgreskmat.wordpress.com/2011/06/29/piperies-gemistes-me-feta/

For øvrig trenger de jo ikke slutte å lage osten sin, bare endre navnet.

Helt enig. Ingen grunn til å fjerne produktet, det er sikkert mange som liker denne osten. Jeg synes heller ikke at den er så ille i salat, det er bare ikke Fetaost !!!
Nå blir det spennende å se hva som skjer.
 :wink:
The farther one travels / The less one knows

operafantomet

Hadde disse reglene eksistert for 50 år siden, så hadde vi ikke hatt yoghurt, edamer, pizza, tortilla og karri i hyllene i dag...

Jeg skjønner behovet for å verne om enkelte produkter, slik at en merkevare/P.D.O. beholder det høye kvalitetsnivået. Men historisk sett har det ikke vært slike skiller, og det har gitt rikere matkultur på tvers av grensene. Hva om det kun var dansker som fikk lov til å lage \"Danish\" (wienerbrød)? Og Edamerost, skulle den bare produseres i Edam?

At feta laget på kumelk er humbug, er jeg helt enig i. Men det burde være mulig å skille mellom ekte gresk feta og generell feta i merkingen. Feta er for meg en måte å produsere ost på, og slik tror jeg de fleste forbrukere tenker. Så får heller Tine presses til å lage feta på ekte måte.

(og jeg nevner ikke den utvannede Tzatzikien deres med et ord...)

Νομιζω ειναι τα φαρμακα μου παιρνω...

bengalow

Nu skjuter du högt över målet, fantomet! Varför skulle vi inte ha pizza i butikerna, om det var namnskyddat? Och feta är en ost, inte en tillverkningsmetod. Feta, den riktiga grekiska,  finns i butikerna, och kommer så att förbli - bara det att den är äkta. Tänk om man skulle kalla all gulmetall för \"guld\"? Det är också att ljuga om en vara.
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Admirala

Nettopp, bengalow!

Da fetaen fikk sin beskyttelse av PDO-kommisjonen, var det blant annet fordi det ifølge kommisjonen er et spesielt biologisk mangfold i Hellas (de delene av Hellas man har lov å produsere feta), og dette kombinert med de spesielle rasene av melkeproduserende sau og geiter som beiter der, gir fetaost en unik aroma og smak.

Akkurat som f.eks Champagne bare kan lages i Champagne-distriktet i Frankrike, med sitt særegne klima og vær og hvilken smak det gir druene. Andre \"champagne\"-produsenter må kalle sin vin musserende, cava e.l.

Jeg synes det er flott at det finnes en del helt unike varer blant alt det masseproduserte. Så kan andre lage sine etterligninger, som selvsagt kan være gode de også, men gi dem et annet navn, slik at det blir enkelt å finne fram til originalen.
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

Admirala

... og her er svaret fra Arla:

Vi takker for din henvendelse til Arla Foods i Norge og interesse for våre
produkter.
Fetabetegnelsen er beskyttet innenfor EU. Siden Norge ikke er en del av EU
er det anledning for å bruke denne betegnelsen i Norge.
Ta gjerne kontakt igjen dersom du har flere spørsmål!

Med vennlig hilsen

Marion Nesje
Arla Foods Norge Forbrukerservice


PDO-reglene må ikke følges i Norge!! Jo, de må det. Makan til frekt svar!
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

Scheimpflug

Kanskje en digresjon men, vi kjøper vår tyrkiskproduserte geitost i en av innvandrerbutikkene på Heimdal i Trondheim. Ikke ekte Fetaost, men et godt og rimelig alternativ. De har også en variant av kumelk, den blir for mild for meg.

marjana

Bare for å kommentere smaken av fetaost i Hellas og de man kjøper på supern i Norge. Hellas vinner der i smak.

Jeg handler stort sett ferskvarer i Hellas på supern i byen der, og der har de en ferkvaredisk. Der får man se og smake på alle ostene. Der så snudde mannen seg rundt og gikk på hodet ned i en tønne. \"Liker du Feta\"? da han kom opp, og ga meg en stor bit rett i munnen. \"Ekte Feta\" sa han med glitrende øyne. Det er stor forskjell i smak på industriost de kaller feta, til den som er laget lokalt.
Er det noe grekerne kan så er det i hvert fall å lage ost!
Glika i zoi

Siste innlegg i forumet

Artikkel om buegangene i Ano Syros
by marjana | 24. Apr 24, 16:02:28
Her er en grundig artikkel om historien rundt alle...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...