Hellasforum.no

Om Hellas => Mat og drikke => Topic started by: marjana on 16. Sep 10, 22:33:53

Title: Tzatziki
Post by: marjana on 16. Sep 10, 22:33:53
Jeg laget en supergod tzatziki i dag!

Jeg gjorde som grekerne sa i sommer:
Ta ut alle frøene i agurken før den rives!
Skrell agurken. Skjær agurken på langs, og skrap ut \"ryggmargen\" med en teskje.
Jeg brukte den tyrkiske fete youghurten vi får på alle supermarkeder nå! Nesten som rømme, men tykkere.
Da er det bare å smake til med rå hakket hvitløk, litt god olivenolje, sitron/eddik, pepper, salt. Dill er godt, også mynte.

Etter en times tid eller to i kjølekap bør smakene ha blitt bundet sammen, og en god omrøring da og en liten justering med ofte sitron gjør susen!
Title: Re: Tzatziki
Post by: Admirala on 16. Sep 10, 23:30:27
Mhm, tztatziki er godt. Har lært at om den skal stå i kjøleskapet og utvikle smaken (som den bør) skal saltet tilsettes like før servering, ellers trekker det væske ut av agurken.
ADen revne agurken kan også legges i et par kaffefiltre eller et kjøkkenpapir, og så klemmer man alt man kan for å få ut mest mulig væske.
Alt for å gjøre tzatzikien skikkelig fet, tykk og god.
Title: Re: Tzatziki
Post by: marjana on 18. Sep 10, 02:27:15
Poenget er vel å trekke væsken ut av agurken, defor skrape ut frøene. Hvis man salter agurken så trekker man også væsken ut av den.
Youghurten derimot bør man sile gjennom et kaffefilter for å bli kvitt all væske. Da blir den tykk og kremete.
Title: Re: Tzatziki
Post by: Bjørg on 19. Sep 10, 01:05:38
Tzatziki er toppers!! Min erfaring er at bruker du den norske yoyghurten så må den siles (og blandes med rømme for å få fyldig smak), men den greske/tyrkiske trenger ikke det da den inneholder lite vann/væske. Den tyrkiske er absolutt best og ligner mest på den man får i hellas, uvisst av hvilken grunn. Fatter ikke hvorfor gresk youghourt i boks i butikkene ikke smaker som den greske??  :drunken:
Jeg rasper nå agurken som den er ,blander i masse salt, lar den stå en halv time og skyller godt og klemmer uta lt vann. Tar med alt innholdet som er igjen.
Title: Re: Tzatziki
Post by: marjana on 05. Feb 11, 21:52:46
Øving gjør mester!

Bruk tyrkisk youghurt, som er ganske fet og tykk. Jeg brukte rivjern på agurken, som jeg har fjernet frøene i margen fra.
Rivjern på to store fedd med hvitløk. Ca en hel agurk og to store fedd hvitløk brukte jeg nå.

Jeg begynte med å rive agurken og hvitløk i en skål.
Toppet med pepper, salt, litt mild epleeddik, olivenolje og litt mynte. Youghurt blandet inn, og vente i to-tre timer kaldt, og jeg tror det er rekkefølgen som får dette til å bli veldig godt.

Revet agurk og revet frisk hvitløk sammen først.
Olje/eddik
Så krydder og urter

Youghurt blandet inn til slutt.

Og et par timer kaldt før servering
Title: Re: Tzatziki
Post by: 5ifamilien on 08. Feb 11, 10:08:31
Jeg putter den revne agurken i et kjøkkenhankle - og vrir ut væsken  :diabloanifire:
Title: Re: Tzatziki
Post by: marjana on 12. Feb 11, 19:56:29
Da kan man også ha reven agurk i et kaffefilter og youghurt naturell, den litt flytende typen, i et annet kaffefilter. La dette renne av en times tid, og så blande tzatzikien sammen. Et ørlite sukkerdryss trengs da.

Jeg synes det ble en god forskjell med to ferske, revete hvitløksfedd.
Det smaker faktisk annerledes enn med hakket hvitløk. (Hvitløkspresse ødelegger bare).
Title: Re: Tzatziki
Post by: Stedvard on 15. Feb 11, 00:58:52
Quote from: \"Bjørg\"Fatter ikke hvorfor gresk youghourt i boks i butikkene ikke smaker som den greske??  :drunken:

Kan være fordi den er laget i Sverige?   :iconbiggrin:
Title: Re: Tzatziki
Post by: marjana on 06. Mar 11, 06:23:49
Jeg skriver det nok engang: Øving gjør mester!
Jeg serverte min tzatziki, som oppskriften over, til en venninne, og hun jublet og ville vite hvordan jeg får den til sånn.

Det er vel det lille myntedrysset sikkert?
Title: Re: Tzatziki
Post by: bengalow on 06. Mar 11, 12:47:25
Stedvard! Grekisk youghurt får inte tillverkas i Sverige, eller någon annanstans...Det finns så mycket import från Grekland, så det borde inte vara något besvär att hitta, men det är väl som med vin, som man tycker om på en restaurant. Man köper med sig hem, men inte f-n smakar den som den gjorde i Grekland...
Title: Re: Tzatziki
Post by: brit on 06. Mar 11, 17:41:57
Bengalow! Jeg har smakt youghurt hvor det står på boksen at det er gresk youghurt....og den var \"made in Sweden\". Var på besøk hos venner i Sverige.
Title: Re: Tzatziki
Post by: bengalow on 06. Mar 11, 22:04:06
Då glömmer du att det står \"typ\" framför, alltså \"youghurt av grekisk typ\". EU-lagstiftningen är ganska sträng därvidlag. Man kan heller inte göra fransk ost i Norge...eller Fetaost i Danmark. Så är det bara. et finns ett mejeri i Jönköping som åkte på en fet smäll häromåret. Man hade fotograferat en oldgammal kretensare på sin burk med \"youghurt av turkisk typ\" . Det var bara det, att man hade glömt att fråga kretensaren om man fick lov att använda bilden av honom. Vid stämningen tillerkändes \"gubben\" 1½ miljon kronor i skadestånd. Dessutom var han inte turk, vilket upprörde honom mest.
Title: Re: Tzatziki
Post by: Stedvard on 07. Mar 11, 21:17:46
Jeg tok feil! Den er ikke laget i Sverige, men i Tyskland for et svensk meieri.
Og det står ingenting om \"typ\"! Den heter \"Grekisk Yoghurt\" (eller tilsvarende \"Turkisk\")
http://www.lindahlsfood.se/NewBasicPage.aspx?product=11
Title: Re: Tzatziki
Post by: bengalow on 07. Mar 11, 23:52:05
Hehe, det var dom som åkte dit med dryga böter för att ha en kretensare som \"turk\". Jaja, det smusslas med mycket här i världen, när det står pengar på spel!
Title: Re: Tzatziki
Post by: marjana on 09. Mar 11, 17:05:21
Det er LINDAHLS youghurt jeg bruker. Den får man i alle de store kjedesupermarkedene her i Oslo i hvert fall i både 1/2 liter og i 1 liter spann.

I innvandrerbutikkene har de EKTE tyrisk youghurt, men de er ofte i et kilos spann, og det blir litt mye for meg.