Jeg laget en supergod tzatziki i dag!
Jeg gjorde som grekerne sa i sommer:
Ta ut alle frøene i agurken før den rives!
Skrell agurken. Skjær agurken på langs, og skrap ut \"ryggmargen\" med en teskje.
Jeg brukte den tyrkiske fete youghurten vi får på alle supermarkeder nå! Nesten som rømme, men tykkere.
Da er det bare å smake til med rå hakket hvitløk, litt god olivenolje, sitron/eddik, pepper, salt. Dill er godt, også mynte.
Etter en times tid eller to i kjølekap bør smakene ha blitt bundet sammen, og en god omrøring da og en liten justering med ofte sitron gjør susen!
Mhm, tztatziki er godt. Har lært at om den skal stå i kjøleskapet og utvikle smaken (som den bør) skal saltet tilsettes like før servering, ellers trekker det væske ut av agurken.
ADen revne agurken kan også legges i et par kaffefiltre eller et kjøkkenpapir, og så klemmer man alt man kan for å få ut mest mulig væske.
Alt for å gjøre tzatzikien skikkelig fet, tykk og god.
Poenget er vel å trekke væsken ut av agurken, defor skrape ut frøene. Hvis man salter agurken så trekker man også væsken ut av den.
Youghurten derimot bør man sile gjennom et kaffefilter for å bli kvitt all væske. Da blir den tykk og kremete.
Tzatziki er toppers!! Min erfaring er at bruker du den norske yoyghurten så må den siles (og blandes med rømme for å få fyldig smak), men den greske/tyrkiske trenger ikke det da den inneholder lite vann/væske. Den tyrkiske er absolutt best og ligner mest på den man får i hellas, uvisst av hvilken grunn. Fatter ikke hvorfor gresk youghourt i boks i butikkene ikke smaker som den greske?? :drunken:
Jeg rasper nå agurken som den er ,blander i masse salt, lar den stå en halv time og skyller godt og klemmer uta lt vann. Tar med alt innholdet som er igjen.
Øving gjør mester!
Bruk tyrkisk youghurt, som er ganske fet og tykk. Jeg brukte rivjern på agurken, som jeg har fjernet frøene i margen fra.
Rivjern på to store fedd med hvitløk. Ca en hel agurk og to store fedd hvitløk brukte jeg nå.
Jeg begynte med å rive agurken og hvitløk i en skål.
Toppet med pepper, salt, litt mild epleeddik, olivenolje og litt mynte. Youghurt blandet inn, og vente i to-tre timer kaldt, og jeg tror det er rekkefølgen som får dette til å bli veldig godt.
Revet agurk og revet frisk hvitløk sammen først.
Olje/eddik
Så krydder og urter
Youghurt blandet inn til slutt.
Og et par timer kaldt før servering
Jeg putter den revne agurken i et kjøkkenhankle - og vrir ut væsken :diabloanifire:
Da kan man også ha reven agurk i et kaffefilter og youghurt naturell, den litt flytende typen, i et annet kaffefilter. La dette renne av en times tid, og så blande tzatzikien sammen. Et ørlite sukkerdryss trengs da.
Jeg synes det ble en god forskjell med to ferske, revete hvitløksfedd.
Det smaker faktisk annerledes enn med hakket hvitløk. (Hvitløkspresse ødelegger bare).
Quote from: \"Bjørg\"Fatter ikke hvorfor gresk youghourt i boks i butikkene ikke smaker som den greske?? :drunken:
Kan være fordi den er laget i Sverige? :iconbiggrin:
Jeg skriver det nok engang: Øving gjør mester!
Jeg serverte min tzatziki, som oppskriften over, til en venninne, og hun jublet og ville vite hvordan jeg får den til sånn.
Det er vel det lille myntedrysset sikkert?
Stedvard! Grekisk youghurt får inte tillverkas i Sverige, eller någon annanstans...Det finns så mycket import från Grekland, så det borde inte vara något besvär att hitta, men det är väl som med vin, som man tycker om på en restaurant. Man köper med sig hem, men inte f-n smakar den som den gjorde i Grekland...
Bengalow! Jeg har smakt youghurt hvor det står på boksen at det er gresk youghurt....og den var \"made in Sweden\". Var på besøk hos venner i Sverige.
Då glömmer du att det står \"typ\" framför, alltså \"youghurt av grekisk typ\". EU-lagstiftningen är ganska sträng därvidlag. Man kan heller inte göra fransk ost i Norge...eller Fetaost i Danmark. Så är det bara. et finns ett mejeri i Jönköping som åkte på en fet smäll häromåret. Man hade fotograferat en oldgammal kretensare på sin burk med \"youghurt av turkisk typ\" . Det var bara det, att man hade glömt att fråga kretensaren om man fick lov att använda bilden av honom. Vid stämningen tillerkändes \"gubben\" 1½ miljon kronor i skadestånd. Dessutom var han inte turk, vilket upprörde honom mest.
Jeg tok feil! Den er ikke laget i Sverige, men i Tyskland for et svensk meieri.
Og det står ingenting om \"typ\"! Den heter \"Grekisk Yoghurt\" (eller tilsvarende \"Turkisk\")
http://www.lindahlsfood.se/NewBasicPage.aspx?product=11
Hehe, det var dom som åkte dit med dryga böter för att ha en kretensare som \"turk\". Jaja, det smusslas med mycket här i världen, när det står pengar på spel!
Det er LINDAHLS youghurt jeg bruker. Den får man i alle de store kjedesupermarkedene her i Oslo i hvert fall i både 1/2 liter og i 1 liter spann.
I innvandrerbutikkene har de EKTE tyrisk youghurt, men de er ofte i et kilos spann, og det blir litt mye for meg.