Logg inn med Facebook eller Google!

Gresk påske

Started by nille, 24. Jan 08, 10:22:35

Previous topic - Next topic

Måne

Tråden min om Påskefeiring i Aten 2008. Har noen planer for i år også. Har lyst på litt \"annerledes påske\" i år =)

kaka

Du verden, dette var gripende, Måne. Takk for en veldig flott formidling!

Og til Liv! Morsomt å se og lese om deres påskefeiring i Oslo i fjor. Jeg var i samme kirken langfredag, og fikk med meg messen. Det var jeg glad for.
KariK

Morten

Her går minnene tilbake til 2008, vi var så heldig å få være med på deler av den greske påskefeiringen i Chania. Som flere av dere skriver her, det er noe spesielt med den greske påsken, det setter varige minner.

Nå har jeg bestilt tur til Chania i år også. Måtte bare tilbake for å oppleve noe av det samme som vi fikk mulighet til i fjor. Har satt opp en litt dagbok format fra vår tur i fjor, mest for å huske alt til senere. Men håper også det kan gi noen andre lyst til å reise ned. Eventuelle liturgiske feiltolkninger fra min side kan forekomme. Dette er mine opplevelser av de fine dagene.

Vi var som sagt så heldige å få være med på deler av den Greske påskefeiringen i 2008. Slår vi sammen norsk julefeiring, nyttårsaften og litt 17.mai stemning, ja da har du Gresk påskefeiring etter min mening.

Skjærtorsdag - 24.april.
Vi ankom Chania flyplass seint torsdag kveld/natt, og tok taxi fra flyplassen og inn til leiligheten i Chania by. I kafegata ( Sarpidona) like ved leiligheten, var det fullt av folk og stor stemning. Mange hadde kommet hjem for å feire påske.

Langfredag - 25.april.
Langfredag er vel den "helligste" dagen i påsken. På Firkasfestningen flagget de på halv stang og kirkeklokkene i byen slo flere slag med jevne mellomrom hele dagen. Men det var også dagen for å kjøpe inn honninglys (gullfarget).



Utenfor Chania Domkirke var det lang kø hele dagen for å komme inn og tenne lys og kysse Epitafien. En Epitafi er en båre eller en symbolsk Jesu kiste. Den var bygget opp av hvite og røde roseblader.  
Det var stort salg av lyspakker i butikkene. Tradisjonen er visstnok slik at alle kjøper lys til sine fadderbarn.  Mange av lysene var pyntet med dukker som Barbie, Lynvingen eller med forskjellige dyr.  
Vi gikk opp til Chaniadomen kl. 20.  Det var allerede mye folk foran domen og lang kø for å komme inn.
 


Forsvaret hadde stilt opp med tre forsvarsgrener på plassen foran domen. Vi fant oss en fin plass å stå ute. Gudstjenesten ble overført via store høytalere på kirkeveggen så det var like greit å stå ute. Enkelte hadde også funnet sin egen æresplass oppe på takserveringen på Tavernaen rett ovenfor kirkeplassen.



Lysselgerne gikk rundt og solgte lys med små samlekopper/skjerm. Jeg antar det var for at lysene ikke skulle slokke. Det er viktig å merke seg at ingen tente sine egne lys med lighter eller fyrstikker. Etter hvert i gudstjenestens gang kom det folk ut fra kirka med tente lys i hånda. Slik spredte lyset seg utover plassen. Hva som egentlig startet dette inne i kirka er jeg ikke sikker på. Er det noen som vet det?

Rundt kl. 21.15 delte plutselig militæret seg i to og den ene halvdelen marsjerte over plassen. Militæret dannet da et vaktledd på hver side av plassen. Epitafien kom da til syne i kirkedøra og ble båret ut på plassen.
En flaggborg og flere prester stilte seg opp foran, før prosesjonen startet opp og gikk ut i byen. Etter Epitafien gikk det flere jenter som sang sørgmodige sanger. Deretter fulgte folkemassen på etter hvert.  Hvorfor det bare var jenter her, det vet jeg ikke ?

Langfredags prosesjon i Chania Domkirke


Vi tok farvel med prosesjonen for å rekke brenningen av Judas utenfor byporten ved Akti Miaouli.  Der var ungdommene klare til å tenne på bålet. Judas hang i galgen, med palmeblader under som bål. I dette tilfellet var det en oppkledd dukke som forestilte Judas.



Det var her det skjedde en misforståelse "¦ Jeg spurte en av ungdommene når bålet skulle tennes, og han ca  kl. 01. Det var lenge å vente tenkte jeg, klokka var jo knapt 21.45. Vi bestemte oss for å gå og spise litt i stedet. Vasilikos Taverna ved havna hadde god mat og drikke. Mens vi satt og spiste kom prosesjonen fra Agios Nikolaos-kirken sigende mot oss. Fruen på Tavernaen var rask til å slukke lysene i Tavernaen når prosesjon passerte, og hun kastet roseblader på Epitafien. Vi andre sto andektig å så på. Bak Epitafien fulgte det også her unge jenter som sang sørgmodige sanger.
Det var her vi mistet "Judas". Misforståelsen var at Judas skulle brennes om ca. 1 time.. Ikke kl. 01.00, som jeg trodde"¦
Judas brennes i det prosesjonen passerer det stedet Judas henger, så det får vi heller passe på å få med oss en annen gang.
Men vi fikk da med oss to fine Epitafier og prosesjonene som fulgte etter.

Påskeaften - 26.april.
Påskebrødet ble kjøpt inn hos den lokale bakeren, med et rødt egg midt i.


Denne dagen hadde butikkene åpent fra 9-15, slik som i Norge på påskeaften. Det var lettere kaos i trafikken. Hadde inntrykk av at alle var ute for å gjøre de siste innkjøp til påsken. Sakte, men sikkert senket stillheten seg i byen. Butikkene stengte og barene ble tømt for folk. De siste turistbarene stengte sånn ca kl. 22, men alt i 20 tida på kvelden hørte vi enkelte fyrverkeri. Små raketter og noe som lignet kinaputter var til salgs i mange av butikkene i byen.

Da vi gikk ut på kvelden i 21-tida var det utrolig stille i gatene. Vi hadde sporet opp "The Well of the Turk", en av de få restaurantene som var åpne på påskeaften. Vi hadde flaks og fikk det siste bordet.  Tror det bare var franskmenn utenom oss to nordmenn som var der.
Restauranten hadde god mat, men om husets rødvin virkelig var rødvin var vi i tvil om. Den var lysebrun og smakte mere rosiner enn rødvin, men det var visst rødvin...
Det var godt å ha en Mythos i bakhånd.

Etter et godt måltid i trivelige lokaler var det på tide å begi seg opp til kirken Agios Nikolaos i Splantzia. Det er den kirken som tilhører det område vi bodde i. Agios Nikolaos kirken er spesiell med sine 2 spir. En minaret og et klokketårn. Årsaken til dette er da Tyrkerne okkuperte Kreta bygget de om kirkene til moskeer. Minareten ble da bygget inntil og senere er det bygget til et klokketårn på motsatt side.  
På turen opp til kirka fikk vi kjøpt hvite lys.  Det er viktig"¦: "Honning lys på Langfredag og hvite lys på Påskeaften".

Vi ankom kirka litt over kl. 23. Da var det lite folk på torget foran kirka, så vi gikk inn for å se, og gudstjenesten var i full gang. Det var god plass bakerst, så vi stilte oss opp der. Folk kom og gikk hele tiden. Dette var en fantastisk fin kirke, som var fullt opplyst med mange fine lysekroner og ellers fine farger, spesielt mye gull og rødt. Etter en stund gikk vi ut på torget igjen. Et lite musikkorps hadde stilt opp på torget klar til å spille. Det var en spesiell god lukt som lå i lufta ute, jeg vil tro det var røkelse.
Torget ble sakte, men sikkert fylt opp med folk. Alle sammen var kledd i fine klær, og mange barn hadde med seg de fine hvite lysene med figurer på.
Ca. 23.45 ble det helt mørkt i kirka, og rett etterpå kom det ut noen med tente lys. Det var noen ungdommer som var først ute med sine tente lys, akkurat som om det var konkurranse om å være først ut med lyset.
Deretter kom prestene ut med sine "trearmede lys".
Folkene gikk da bort til dem og fikk tent sine lys.
Mens prestene inntok det midlertidige podiet midt på torget, spredte lyset seg rundt og etter kort tid var hele torget fylt opp av tente lys, noe som var utrolig stilfullt.
Prestene fortsatte gudstjenesten ute, og det ble lest fra den store gullforgylte boka. Vi hørte enkelte som sendte opp raketter før kl. 24, og presten sa ett eller annet mens folkemassen lo. Vi antar det var en formaning om å vente med rakettene til etter kl. 24.
Plutselig sa presten med høy og klar stemme "Kristos anesti" og folket svarte "Alithos anesti".
Dette gjentok seg flere ganger. Lokalt fyrverkeri satte i gang og "Fargelappene" lå i lufta. Musikkorpset spilte. Folkemassen hilste hverandre med Kristos Anesti  / Alithos Anesti  og ga hverandre klemmer.

Påskeaften på Splantzia torg


Det var helt klart en gledens stund. Etter hvert ble torget tømt for folk, og alle gikk hjem med sine lys for å sote et kors over inngangsdøra.



.. Vi klarte å bringe med oss lysene hjem uten at de sluktes.
Mens de fleste gikk hjem for å spise sin Mayeritsasuppe, gikk vi en tur til Kafe Criti. Der var det kretisk musikk med god mat og drikke langt utover natten.



Søndag 1. Påskedag - 28.april.
Denne dagen sov vi ekstra lenge, og det var nesten ikke en lyd å høre ute. Påskestillheten lå der fortsatt. Et kraftig regnvær vekket oss, men etter en times tid med regn var det like stille igjen. Vi åpnet påskebrødet til frokosten, et brød det var en egen god smak på. Det kan sammenlignes med smaken av julebrødet, men uten rosiner og sukat. Etter frokosten gikk vi en tur rundt i byen og kikket. Grillingen av påskelammet var i gang på mange av de tavernaene som hadde åpnet igjen. De reklamerte for "Spesiell påskemeny" med både salat, tzatziki og grillet lam.



 Enkelte Tavernaer hadde kun åpent for private selskaper. Vi fant etter en stund Taverna Ela , men den var stengt i dag. For å finne den går du nederst i Halidon , inn gata mellom minibanken og Starbucks, deretter første gata til venstre (Kondilaki). Helt opp i den gata ligger Taverna Ela på venstre side. Vi gikk til Kafe Blå for å se om den var åpen, og det var den. Vår venn hadde et stort lam på grillen, så vi ble servert lam og souvlaki. Nå må det sies at det var en del bein, men det kjøttet som var der var veldig godt. Du får bare kjøtt hvis du ikke bestiller noe annet, så skal du ha poteter etc. må det bestilles i tillegg. Mythos var like god i dag også.
Etter måltidet gikk vi hjem for å slappe av. Det var kaldt i lufta så gass ovnen ble rullet frem og fyret opp. Resten av kvelden ble viet til en Kretisk rødvin "Sitia of Crete" som ble innkjøpt på Supermarkedet. En enkel og god rødvin, som i tillegg var rød"¦  Mens regnet øste ned var det riktig godt å sitte inne i varmen.



Jeg var en snartur borte hos vår venninne i Tobaksbutikken for å handle litt snacks. Hun holder trofast ut nesten hver dag til kl. 24, men i dag skulle hun stenge kl. 22.

Mandag 2. Påskedag - 29.april.
Denne dagen var nesten som en vanlig dag igjen, og vi hørte mer rørelse fra gata. Duene var også tilbake på utsiden av soverommet, der de satt og kurret. Lurer på hvor de hadde tilbringt påsken?



Frokosten denne dagen ble en liten utskeielse.. Det ble en Engelsk Breakfast på Kafé Blå. Det er nok på tide og skifte navn på den kaféen. Ikke har de blå stoler lenger , og egentlig så heter kaféen: "To Faliro".
Den engelske frokosten var ok, det var godt med kaffe og juice, toast og stekt egg.



Turistshopene var åpne igjen denne dagen og de fleste tavernaene var  også åpne. Grekerne feiret fortsatt påske og denne dagen var det tid for å promenere. Alle familiene går tur rundt om kring på havna i sine fine klær. De sitter på tavernaene og tar et enkelt måltid eller en drink / kaffe. Det var dagen for å hilse "Kronja Polla". Mange traff igjen sine venner som de kanskje ikke hadde sett siden forrige sommer. Det var litt 17.mai stemning i dag.

Vi gikk ut på moloen og videre ut til fyret for å se byen derifra. Vi satte oss ned på en benk på moloen, men det ble for varmt for meg. Jeg måtte en tur på toppen av moloen for å få litt luft under vingene. Men det var i hvert fall deilig med litt skikkelig varme i kroppen etter noen kjølige dager. Vi gikk tilbake til Vasilikos og tok en lunsj hos de i solveggen. Mousaka og Spagetti var på menyen i dag, samt Mythos. Vi avsluttet det hele med "ena  Kafe Metrio ke ena ouzo"  i solveggen.

Senere på kvelden gikk vi og spiste middag på Taverna Ela. En sammensetning av flere småretter (Mezedes) ble valgt ut, og det var riktig godt, selv om det nesten ble for mye mat for to stk.
Kl. 22 hørte vi et skikkelig fyrverkeri, noe som trolig var avslutningen på den greske påska. Det var også konsert i havna, med fin gresk musikk.



Det var en fin avslutning på påske dagene. Nå var en stort sett i vanlig gjenge igjen. Tavernaer og kafe'er var oppe som vanlig. Men nå var det tid for "Kronja Polla"  (Vil ikke det  bli som:  Til Lykke ). Hadde inntrykk av at det ble brukt i mange dager fremover, første gang du traff en du kjente etter påske, brukte du Kronja Polla.



Å få være med på den greske påskefeiringen var en utrolig opplevelse og kan helt klart anbefales for alle som er i Hellas på denne tiden. Så i år blir det ny tur....   :compress:
Κρήτη στην καρδιά μου.

kaka

Så fin formidling, Morten. Takk sakl du ha!
KariK

bengalow

När diskussionen gick som högst angående \"galna kosjukan\", så kom EU med besked om att den grekiska påsksoppan, mageiritsa, inte längre skulle bli godkänd som matvara. Den blir kokt på bland annat märgben, och det fanns risk för spridning av BSE till människor.
Grekerna protesterade vilt mot att deras \"nationalrätt\" skulle förbjudas, och det kan man ju förstå.
Hur har det gått nu?, någon som vet?
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

bengalow

Jag är inte naturvetare, men visst har får också märgben?
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Tommy

Quote from: \"kritikos\"Magreritsa, påskesuppe.

Jeg oppsøkte i dag en av mine favorittresauranter i byen, LIMNI den ligger ved innsjøen. Se bilde i tråden bilder fra Agios Nikolaos. Jeg hadde en lang diskusjon med eieren, Michalis og konen, Zoi: Sannheten om mageritsa, påskesuppen.

Michalis har tidligere jobbet på mange av de bedre restaurantene i distriktet før han fikk sin egen restaurant, Limni.

Tradisjonelt ble mageritsa laget av hele \"pakka\" samtlige innvoller. Det gjør de fremdeles i landsbyene.

Michalis: Jeg ville aldri lage margeritsa på den måten. Vi bruker bare de \"edlere innvollene\" hjerte lever nyrer etc.

Oppskriften var for lang til at jeg kan memorere hele leksa. De lovet å skrive den opp slik at jeg i neste uke kan presentere den i denne tråden.

Det var utrolig mange ingredienser som jeg aldri hadde drømt om! Blandt annet dill!

Här är ett antal recept på Mayiritsa, Magiritsa etc.  som jag funnit på google ;

http://greekfood.about.com/od/soupsstews/r/mayieritsa1.htm

http://www.faliraki-info.com/susie/greek-recipes/soups/magieritsa.htm

http://www.santonet.gr/restaurants/recipe_mageiritsa.htm

http://www.razzledazzlerecipes.com/easter/greek-easter-recipes.htm

http://www.globalgourmet.com/destinations/greece/soup.html

http://www.recipesource.com/ethnic/europe/greek/01/rec0123.html

http://www.hub-uk.com/foodpages12/recip0563.htm

http://www.saveur.com/article/Food/Greek-Easter-Soup

http://auntkizzys.com/recipes/article/cuisine-s/greek/mayeritsa-greek-easter-soup.html

http://www.google.se/search?hl=sv&rlz=1T4SKPB_svSE294SE295&q=easter+soup+greece&meta=


Där tycks vara många olika slags kockar om samma soppa :D
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Ingeborgimevind

BSE, også kalt kugalskap, er en nevrodegenerativ sykdom som antagelig forårsakes av prioner, som er små proteinstrukturer med litt andre karakteristika enn virus.

Hellas hadde ikke mange forekomster, og heller ikke av den menneskelige varianten Creuzfeldt-Jacobs syndrom, da opphopningen av tilfeller i industrielt drevne storfehusholdninger skremte hele verden tidlig på 2000-tallet.

Prionene overføres ved inntak av nervevev som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet; f.eks hjerne eller ryggmarg.

Margben, slik jeg bruker dem i suppe, er vanligvis rørknokler av storfe med vanlig beinmarg, som ikke er nervevev. Dersom man koker suppe på ryggvirvler kan nok nervevev følge med.

Sauebesetninger har også vært plaget av nervesykdommer en antar forårsakes av prioner; særlig kjent er skrapesyken.

Når alt dette er sagt: jeg spiser gjerne margbein, jeg nyter smalahove, og tenker ikke mer på dette enn på tyfus, kolera eller salmonella. Renslighet og varmebehandling av risikoråvarer er alfa og omega.

I dag har vi for øvrig spist hvalbiff; intelligent food for intelligent people..

 :cheers:
Mette og Øyvind
LG7509
MMSI: 258123660
http://www.ingeborgimevind.blogspot.com

Tommy

Quote from: \"Tommy\"
Quote from: \"kritikos\"Magreritsa, påskesuppe.

Jeg oppsøkte i dag en av mine favorittresauranter i byen, LIMNI den ligger ved innsjøen. Se bilde i tråden bilder fra Agios Nikolaos. Jeg hadde en lang diskusjon med eieren, Michalis og konen, Zoi: Sannheten om mageritsa, påskesuppen.

Michalis har tidligere jobbet på mange av de bedre restaurantene i distriktet før han fikk sin egen restaurant, Limni.

Tradisjonelt ble mageritsa laget av hele \"pakka\" samtlige innvoller. Det gjør de fremdeles i landsbyene.

Michalis: Jeg ville aldri lage margeritsa på den måten. Vi bruker bare de \"edlere innvollene\" hjerte lever nyrer etc.

Oppskriften var for lang til at jeg kan memorere hele leksa. De lovet å skrive den opp slik at jeg i neste uke kan presentere den i denne tråden.

Det var utrolig mange ingredienser som jeg aldri hadde drømt om! Blandt annet dill!

Här är ett antal recept på Mayiritsa, Magiritsa etc.  som jag funnit på google ;

http://greekfood.about.com/od/soupsstews/r/mayieritsa1.htm

http://www.faliraki-info.com/susie/greek-recipes/soups/magieritsa.htm

http://www.santonet.gr/restaurants/recipe_mageiritsa.htm

http://www.razzledazzlerecipes.com/easter/greek-easter-recipes.htm

http://www.globalgourmet.com/destinations/greece/soup.html

http://www.recipesource.com/ethnic/europe/greek/01/rec0123.html

http://www.hub-uk.com/foodpages12/recip0563.htm

http://www.saveur.com/article/Food/Greek-Easter-Soup

http://auntkizzys.com/recipes/article/cuisine-s/greek/mayeritsa-greek-easter-soup.html

http://www.google.se/search?hl=sv&rlz=1T4SKPB_svSE294SE295&q=easter+soup+greece&meta=


Där tycks vara många olika slags kockar om samma soppa :D

å här ett annat recept till samma soppa :-)

http://greekfood.about.com/od/soupsstews/r/mock_mayiritsa.htm
\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Thera

Herlig lesning, Morten.. Det høres så fint ut å være der i påska!
..Don`t dream your life, live your dreams..

Ikaros

Nå kan dere gleder dere, - alle som skal til Hellas i påsken. :cheers:

Er i Kalamata nå og temperaturen her er fantastisk!
I går var det +28 og idag +26. Alt blomstrer, - og et nyinnkjøpt badetermometer viser +20 i overflaten og +18 en meter ned i sjøen. Vet at dette ikke kan vare, men situasjonsrapporten må dere få allikevell.

Gled dere alle Hellasfarere!!! :cheers:  :cheers:  :cheers:

kaka

Herlig situasjonsrapport fra Kalamata, Ikaros! Skulle gjerne vært der nå, -og tatt med meg påsken på kjøpet!
KariK

Siste innlegg i forumet

Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 29. Mar 24, 09:48:51
Håper vi kan følge deg i Kardamili! Det er minst...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Hvor er dette? 1032
by kaka | 27. Feb 24, 20:12:58
Så moro at jeg tok den :) Jeg har vært der i slu...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...
Re: Alonissos 2024
by Hellasfrelst | 16. Feb 24, 09:02:22
Jeg har heller ikke vært inne på Hellasforum på...