Logg inn med Facebook eller Google!

Hva er egentlig rotekte norsk mat?

Started by IngeS, 10. Sep 10, 17:15:31

Previous topic - Next topic

IngeS

I en tråd tilsvarende denne synses det litt om hva som egentlig er gresk mat. Der nevnes også en del nrske retter, deriblant frossenpizza. Ærlig talt, om folk foretrekker frossenpizza er det ikke det samme som at det er en norsk rett.

Det jeg nå er ute etter er å prøve å få belyst hva som er rotekte norske matretter eller norsk mat. Når jeg vil servere mine greske venner et skikkelig ekte norsk måltid hva skal jeg servere da?
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Mixelite

Kjøttkaker med kålstuing, lapskaus, kjøttsuppe, fårikål, kompe/klubb/raspeball/hvadenåheterrundtomkring, hummer, fisk, reker loff og majones, vafler :-D

Ninette

Jeg ville servert skreimøja. Eller kanskje boknafesk eller klæppfesk, begge deler med mandelpotet og gulrotstuing :-)
Rundtomkring - Ekte turglede
www.rundtomkring.no

Admirala

Quote from: \"IngeS\"Der nevnes også en del nrske retter, deriblant frossenpizza. Ærlig talt, om folk foretrekker frossenpizza er det ikke det samme som at det er en norsk rett.

Før jeg forsvinner for kvelden må jeg bare understreke at det var slett ikke det jeg sa. Faktisk sa jeg det totalt motsatte :tusk:
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

Tjorven

Hva med røykalaks eller gravlaks og lutefisk, er ikke det også \"typisk\" norsk? Spiser ingen av delene selv  ;)  men kokt og grilla laks med poteter, rømme og agurksalat er snadder for meg  :D

Og foruten det Mixelite nevner, er vel pannekaker (med blåbærsyltetøy og bacon), og pølser (med eller uten saltkjøtt) med potetstappe, også ganske tradisjonelt. Dessuten må man ha tyttebærsyltetøy til kjøttkakene  :)

Til jul er det foruten lutefisk og kokt torsk, også ribbe og pinnekjøtt som gjelder i mange norske hjem. Så er det mye godt vilt da; rype, bekkasin, ærfugl, elg, hjort, rådyr.... Herremin, nå ble jeg sulten!
There are no strangers, only friends we haven't met.

Atle

Kokt torsk med sandefjordsmør og poteter eller pinnekjøtt/kolirabistappe/akevit  ser jeg som norsk mat.
Jeg har den unike evnen at jeg på under 15 minutter kan si om det er en rød eller hvit vin hvis det er bra lyst i lokalet.
Sitat: Torkjell Berulfsen

Atle

Quote from: \"Mixelite\"hummer, fisk, reker

Jøss :)
Jeg har den unike evnen at jeg på under 15 minutter kan si om det er en rød eller hvit vin hvis det er bra lyst i lokalet.
Sitat: Torkjell Berulfsen

marjana

Hva med å gjøre som Tove C. Fasting å servere grekerne svinesylte, som hun gjør på sin taverna. Roló choirinó.
Oppskriften står i boka \"Min greske taverna\". Frifant forlag.

Ellers så er det vel fårikål som gjelds som nasjonalrett i Norge. Vi har til og med fårikålens dag engang i september. Husker ikke helt når.
Glika i zoi

Mixelite

Quote from: \"Atle\"
Quote from: \"Mixelite\"hummer, fisk, reker

Jøss :)

Hæ?

JohnS

Jeg tror nok det måtte bli noe med fisk, og skreimølje med rogn og lever høres ut som en fulltreffer.

Det viser seg jo at mye av det vi ser på som erkenorske spesialiteter, er det andre som har kommet på også.  Pinnekjøtt var nevnt i et innlegg.  Noe av det beste og møreste pinnekjøtt jeg har smakt, fikk jeg i en fjellandsby i Kroatia.  Riktignok var kjøttet renset fra beina, men smaken var umiskjennelig.  I en taverna i Agios Nikolaos på Kreta serveres det  saltet, tørket, utvannet og dampet lammekjøtt, en spesialitet fra Anogia, litt lengre vest på øya, som også hadde gått rett inn på et vestlandsk middagsbord i jula.

Hva med spekesild da?  Noen som har prøvd sardheles pastes fra Kalloni på Lesvos?  Våre sildesaltere kunne sikkert lært ett og annet triks der også.

Men både til pinnekjøtt og spekesild serveres jo kålrotstappe, som vel er noe av det mest rotekte (!) norske.  Vi er vel noen av de svært få som betrakter kålrot som menneskeføde, det blir stort sett brukt som dyrefor andre steder.

Og vi skal ikke glemme at både poteter og de aller fleste krydder ikke har noen så fryktelig lang historisk tradisjon her i landet, men har kommet fra andre verdensdeler, slik matvaner har blitt spredt i alle tider.  På min dialekt ble fra gammelt av karve kalt \"krydd\" og vokste vilt i enga, så det er nok et krydder som \"alltid\" har vært norsk.  Så samme hva man serverer som det ultimate norske måltid,  kan det ikke være feil å la maten følges av en liten akevitt  ;-)
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Heidrun

Synes dette kan bli noe av en krangletråd med tiden. Først hva er Gresk mat ?, og så en typisk formærmet tråd. Hva er Norsk mat ?.
For meg personlig så synes jeg det faktisk er viktifgere med hva er god mat ?. Om den er fra Hellas, Norge,Kenya eller Vest Sahara. Ja da er det smaken som betyr noe. Men dette er meg. Så kanskje jeg er litt spesiell i matveien da
Yamas til livet og til

Tjorven

Krangletråd, Heidrun? ;) Her strømmer jo forslagene inn på hva man anser som typisk norsk mat. Hadde man derimot diskutert hva som er god eller dårlig mat, hadde det nok blitt diskusjoner   :argue:  for det blir en subjektiv sak. For smaken er som baken, den er delt  :)
There are no strangers, only friends we haven't met.

Siste innlegg i forumet

Artikkel om buegangene i Ano Syros
by marjana | 24. Apr 24, 16:02:28
Her er en grundig artikkel om historien rundt alle...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...