Hellasforum.no

Om Hellas => Gresk natur => Topic started by: espeno on 19. Jan 18, 10:34:39

Title: Lys høstmorkel - Helvella crispa
Post by: espeno on 19. Jan 18, 10:34:39
Jeg er mer enn normalt interessert i sopp, men jeg har ikke plukket sopp for spising i Hellas ennå. Jeg har funnet og spist matblekksopp på Kypros i påsken for mange år siden, og jeg har sett dem på Ithaka i påsken. Men nå har jeg begynt å være litt mer aktiv både med fotografering og med å spørre mine lokale venner om råd. Et problem med det siste er ofte at de kjenner en eller et par sopparter som de plukker, men de kjenner bare lokale dialektnavn på dem, så hvis jeg ikke også kan se et bilde eller helst selve soppen, mangler det litt for å si det mildt. Men vi kjenner noen områder der det er en del sopp, særlig i oktober/november. Vi gikk to av disse stedene nå i begynnelsen av januar og fant litt sopp (nøyde oss med fotgrafering), for eksempel noen risker som jeg sikkert ville ha plukket og saltet hvis jeg fulgte finsk sopptradisjon. På den ene turen fant jeg en sopp som også finnes i Norge (sjelden, tror jeg, vil helst ha kalk): Lys høstmorkel (Helvella crispa). Der den sto, så den slik ut:



For å gjøre den tydeligere i fotografering har jeg plukket den opp og lagt den på bakken:



Og jeg har splittet opp stilken så man kan se at den ikke er hul slik ekte morkler er:



Soppen oppgis litt variabelt som spiselig. Den har to advarselanmerkinger: den kan gi mageproblemer hvis den ikke er godt kokt/stekt (det gjelder mange sopparter), og noen mener at den kan inneholde kreftfremkallende stoffer (også noe som gjelder for en del sopparter). Så en kortversjon av rådene må være at man ikke spiser mye av den eller ofte, men hvis man har lyst til å teste den, så bør man ihvertfall varmebehandle den godt. Noen anbefaler den tradisjonelle metoden med oppkok i kaldt vann som så helles bort før man steker den eller viderebehandler den på andre måter (det som i gamle soppbøker ble kalt forvelling). Dette er jo noe man kan gjøre med sopper som skjeggriske også.