27. Apr 24, 01:17:47

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - marjana

271
Jeg får kun opp regionbussene KTEL sin hjemmeside på gresk. Finner ikke en knapp/flagg der for engelsk. Noen som har en annen side til KTEL-bussene på engelsk?

Uansett, jeg lurer egentlig på hvor lang tid det tar fra Atens flyplass til Rafina.
Jeg har lagt det inn i søkeboksen på gresk, og det ser ut som bussen går hver 45. minutt t/r. Ca 30-35 minutter til Rafina?

Regner med at bussen stopper i havna i Rafina?

Jeg så på Oles bilder fra Rafina, og det ser riktig så trivelig ut i havna med fiskebutikker, bilettkontorer og ouzerier side ved side.
En fergebillett, en øl og meze, og en kilo fersk fisk å ha med videre på fergen, parakalo....
272
Jeg tror nok jeg vil gi www.booking.com høyeste terningkast på å finne hotell etter mitt valg overalt! Kjempepluss fordi de gir et kart i venstre marg der man kan se alle hotellene med pris på stedet/byen.
273
Jeg fikk en e-mail fra en venn fra England som bor i et eldre steinhus i en landsby på Syros. Han skriver at det har vært en mild vinter på Syros, men da han kom tilbake fra en liten tur til England var hele huset hans oversvømmet av masse møkkete vann. Han har fått ut alt vannet nå, men det er masse rot. Så det er ikke bare idyll å bo i Hellas om vinteren. Det er jo en slags trøst når lengselen blir for sterk...

Legger ved noen vinterbilder fra Syros, de er ikke fra denne vinteren.
274
Syros / Metro til Syros
05. Mar 11, 19:39:34
Arkitekten og kunstneren Kippenberger tenkte et metrosystem som kunne forbinde jordkloden.
På Syros, i Xroussa er det en inn/utgang. Sylvie bor nå like ved, og i Geneve foran huset hennes der, så er det et også en metroinngang...

http://www.newmediastudies.com/art/mk.htm
275
Reisetips og spørsmål / Riva Thirassoa
04. Feb 11, 02:02:45
Hva skjer der? Hvorfor går en stor fergebåt innom Riva Thirassoa, en liten øy utenfor Santorini, like før fergen er i havn på Santorini?

En reisemulighet jeg ser på er å ta fly/kun fly til Santorini og ta båt innover om morgenen \"hjem\" til Syros samme dag, og da se alle havnene på øyene båten går innom på veien dit fra dekk. (En grei dagstur, ca 6 timer).

http://www.gtp.gr/RoutesDetails.asp?routeid=12&schedid=20263425&expanded=&searchcompany=0,2&SchDay=0&SchMonth=0&SchYear=2011&OrigExpand=0&DestExpand=0&ForigId=3125&FdestId=12203&Oorigid=3125&Odestid=12203&SortType=1,2&Intern=0

(Jeg kjenner en gresk dame som heter Riva, forresten, noen sammenhenger og betydinger her? Hun uttaler navnet sitt riifa på gresk).
276
Transport / Ferge om natten
23. Jan 11, 06:04:51
Reisemessig er det godt å ha en lugar på fergen, dette er uansett hvor i Hellas egentlig. Det koster ikke mer enn et par hundre kroner for en køye med rent sengetøy, og da er det bad og dusj der, så man kommer ren og pen i havn om morgenen.

Hvis man ikke har bestilt sete eller lugar på forhånd, så går man til receptionen, og de ser da over hva som er ledig av seter og lugarer.

Over lange strekninger med ferge er det godt å sove i en seng. Det kan vel føles trangt langs korridorene til lugarene, men i lugarene er det frisk luft, og det er nesten som et hotellrom.
277
Mat og drikke / Gresk mat i Oslo
11. Jan 11, 08:06:09
Det finnes gresk mat hos Vatan i Oslo.
Kefalo tiri, baklava, feta, kapari, kalemata oliven, filo i fryseren med mer.
278
Mat og drikke / Etter all julematen
02. Jan 11, 01:34:31
Linsesuppe, som er en proteinbombe, men uten alt fettet og de hurtige karbohyratene vi blir så fete av:

500 gram små linser, røde eller gule. Skylles godt i en sil.
I liter kraft. Evt. 2 terninger med hønsebuljong.
1 boks tomater. (Det blir for mye, så en halv boks, eller 2-3 skjeer tomatpure, smak deg frem).

Et par, tre hakket løk og noen fedd med hvitløk mørnes lett i olje, og kokes i en halv times tid i overstående kraft. Tilsett et par laurbærblader,
salt, pepper, en liten skje sukker, et lite glass rødvin, eller 2 skjeer vineddik.
Etter en liten halvtime er linsene ferdige, det er bare å tygge og smake seg frem.
Linser er godt som et eget måltid, eller kan kokes litt mer inn, som tilbehør i stedet for poteter.
279
Hilsen fra Hellas / Hilsen TIL Hellas
27. Nov 10, 23:33:22
Det finnes ingen tråd der vi kan hilse TIL Hellas her i forumet.

Jeg begynner, for nå har jeg tenkt på julehilsner:

Kalo Xristogenna kai Xronia pola. (God jul og godt nytt år).

Julekort i posten går spesielt til dem jeg har bodd hos der.
Til noen eldre som ikke bor på Syros, men som egentlig vil dit.

Et kort går til \"navet i hjulet\", til Michalis i baren, og da inkluderer det til broren hans på hjørnet, og hele deres familie.

Det er alltid litt stas når posten kommer, også for oss som bare er der på ferie. Posten blir alltid sendt til baren først.

Ja, jeg vet at alle er på Internettet, men likevel så er det veldig koselig og godt med et brev eller et kort i posten. :cheers:

Hvem sender dere jul/nyttårshilsen til? Og hva legger dere til i brev? Sommerbilder? Og hva skriver dere om?
280
Litteratur / Kollektivt selvmord
14. Nov 10, 01:37:18
Nå har jeg oppdaget den finske forfatteren Arto Paasilinna. Han er er en type \"feelgood\"-forfatter, og mange av bøkene hans er også oversatt til gresk. For eksempel \"Kollektivt selvmord\".
281
Jeg fant "En mann" på bruktmarked for kun kr 10,-.
Men boka er så grusom, så jeg kan bare lese ca 50 sider av gangen.

Boka handler om en viktig mann i Hellas' historie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandros_Panagoulis


(Endret fordi linken til wiki om Alekos ikke ble med i forrige innlegg. Det ble vel litt vanskelig å forstå for dem som ikke har lest "En mann". Marjana).
282
Mat og drikke / Syltede grønnsaker
26. Sep 10, 02:38:37
Yaya serverte som en forrett, eller en meze til ouzo, en liten tallerken med syltede grønnsaker. Aubergin delt på langs med små løk, hakkede gulerøtter, blomkålbuketter, erter, sukkererter, litt syltet kål og mere til.

Nå prøver jeg å sylte kål, her på kjøkkenet mitt, uten at det blir kokt surkål, men blir syltet sur/søt kål, som en frisk salat.

Noen råd?
283
Sistemann som fricamper på stranda sendte e-mail i dag:

\"It is very quiet here now, but the weather is fantastic, so no need for a room so far.  I\'ve been swimming every day to the point!.  This weekend we expect 33C and almost no wind!  So the days are good, but the nights are slow.  Thank God for football!\"

Jeg skulle veldig gjerne vært der nå, selv om det er litt stille og øde.
Det er jo da det egentlig er deilig å være der!
284
Mat og drikke / Tzatziki
16. Sep 10, 22:33:53
Jeg laget en supergod tzatziki i dag!

Jeg gjorde som grekerne sa i sommer:
Ta ut alle frøene i agurken før den rives!
Skrell agurken. Skjær agurken på langs, og skrap ut \"ryggmargen\" med en teskje.
Jeg brukte den tyrkiske fete youghurten vi får på alle supermarkeder nå! Nesten som rømme, men tykkere.
Da er det bare å smake til med rå hakket hvitløk, litt god olivenolje, sitron/eddik, pepper, salt. Dill er godt, også mynte.

Etter en times tid eller to i kjølekap bør smakene ha blitt bundet sammen, og en god omrøring da og en liten justering med ofte sitron gjør susen!
285
Lesvos / Råd til ny Lesvosfarer
13. Sep 10, 23:39:09
Jeg har vært nysgjerrig på Lesvos i åresvis, men har aldri klart å komme meg dit!
Nå har jeg sett med stor glede gjennom kakas tråder med flotte bilder og kommentarer.
Jeg tror jeg vil foretrekke å dra til Lesvos på våren eller høsten, og ta \"kun fly\" til Mytilini by. Bo en dag eller to i byen, og så dra litt rundt på øya, men ikke ha et fast hotell.
Lesvos er jo relativt stor, så en natt eller to, tre, på hvert sted, er kanskje nok til å gi en følelse av stedet?
Min rute i tankene er som følger;
Et par netter i Mytilini by, så lokalbuss til Molivos.
Kanskje bo på campingen der, siden jeg er på et typisk lavbudsjett, og rom til 30-40 euro blir for dyrt.
Campingen har flere fine linker, forresten:
http://www.molivos-camping.com/
Fra Molivos vil jeg også ta turen til Eftalou og kildene der.
Jeg vil så ta lolkalbussen videre til Kolloni og se og oppleve den bukta med fugleliv og sardiner og hva ellers de har, jeg må lese meg opp igjen...
Og etter det rekker jeg vel ikke mer enn å ta lokalbussen tilbake til Mytilini by og ha en siste overnatting der, eller to, før hjemreise. Dette er tenkt som en uke. For liten tid? Bør jeg ha minst to uker på Lesvos?

Det virker som om det er flere charterselskap som flyr fra Oslo til Lesvos: Lilleput, Apollo og Ving, så vidt jeg vet... Hvem er vanligvis billigst på \"kun fly\", og hvis man skal bare ha en ukes pakketur alene, hvem bør man fly med da, og hvor bør man bo? Ser at feks. Lilleput bare har \"kun fly\" på oppfordring.

Mnage spørsmål, men håper på svar!
286
Syros / Syros august 2010
06. Sep 10, 00:46:18
Hele august forsvant i en laaang hetebølge. Rundt 35-42 grader i skyggen, og hvor ble den forfriskende Meltemien av? Det ble alfor varmt for min del, så sove og sløve i skyggen, eller bade hele tiden, ble løsningen mot heten.

Jeg var tilbake på campingen i Galissas igjen i år. Har ikke bodd der på tre år, men var der ofte før om årene, så det var et hyggelig gjensyn med en sjenerøs og inkluderende familie som driver campingen. Fikk min gode venn fra US som nærmeste nabo, som var veldig koselig, så klart.

Ellers er det å være på Syros mer en sosial opplevelse for meg enn å oppdage nye ting der, selv om jeg aldri blir ferdig med Ermoupolis: å gå der gatelangs, se nye utstillinger, konserter, restaurantene og barene.

Jeg legger ut noen bilder fra Ermoupolis først, og så kommer det flere etterhvert.
287
Hilsen fra Hellas / Hilsen fra Galissas
16. Jul 10, 02:46:24
Det er merkelig å få en hilsen på tekstmelding på min mobiltelefon fra to mennesker jeg ikke kjenner, og de har det fint i Galissas!

Supert det, og jeg er der i hele august, men da er jeg på min greske mobiltelefon.
288
Syros / Kulturfestival i Ermoupolis
21. Jun 10, 19:29:21
Nå er programmet for kultufestivalen Ermoupolia 2010 lagt ut (i pdf).
Klikk på bildet til høyre, og hele programmet kommer opp.
Det står på engelsk nederst på siden i blått.

Her er det noe for enhver smak, og programmet varer fra disse dager og langt ut over sommeren/høsten.
Det er slett ikke dyrt heller, og mye er gratis.

Programmet i papirutgave finnes på Apollo teatret eller på kultursenteret i bygningen til høyre for rådhuset.

http://www.pkde.gr/
289
Kultur / Gresk film på NRK2 i kveld!
11. Jun 10, 18:59:24
21:20Film: Et hint av krydder(A Touch of Spice) Gresk-tysk-britisk drama fra 2003. Den greske gutten Fanis vokser opp i Konstantinopel i Tyrkia. En dag blir han deportert til Hellas sammen med moren og faren. Med seg har han også bestefarens visdom om gastronomi og astronomi. Med George Corraface, Iereoklis Mihailidis, Renia Louizidou, Tamer Karadagli og Basak Koklukaya. Regi: Tassos Boulmetis.
290
Hilsen fra Hellas / Gaver fra bryllup
06. Jun 10, 14:40:08
De gir alltid gaver til gjestene når det er dåp og bryllup. Så nå sender Gratsiella en gave til meg fra bryllupet deres, jeg måtte reise hjem tre dager før deres bryllup.

Hilsen fra Gratsiella:

i hope my mail finds you in best condition!
291
Syros / Galissas i mai 2010
19. May 10, 16:26:07
Jeg var på en 12 dagers tur til Syros nå i april/mai. Været var kaldt med mye vind i ca syv dager med mye inneliv, og resten av tiden var deilig forsommer med noen og tyve grader, og da var det fint å gå tur og være ute.
Jeg bodde på Galissas Studios. Vi var tre franske jenter og meg, som hadde det veldig artig sammen, og vi hadde hele stedet for oss selv! Galissas Studios er vakkert, velholdt og velutstyrt.
292
I disse vulkantider er vi flere her i forumet som sitter på gjerdet i spent forventning om, hvis, vi kan dra i de nærmeste dagene, og har sikkert mange tanker.
Hva med et personlig -lite- vulkanutbrudd her, og la oss dele erfaringene våre her i denne tråden. Tenker også på hva man får av opplysninger og
alt det vi trenger å vite i forhold til å reise i de nærmeste dagene.

(jeg har lagt inn en del i \"baren\", men synes det kan være greit å ha en ny tråd).

Jeg drar ihvertfall, hvis jeg det er mulig.
293
Mat og drikke / Blåskjell med ris
10. Apr 10, 18:22:15
En smak av Middelhavet og litt til:

Noen fedd med hvitløk og en løk og/eller vårløk
mørnes i olivenolje på middels varme

Et nett med blåskjell (ca et kilo)
To glass tørr hvitvin
En håndfull hakket bladpersille
Litt pepper og chili
Et glass fløte

Alt dampes med lokk på kjelen til skjellene åpner seg, knapt 10 minutter.

Basmatiris kokt med gurkemeie eller safran med frisk dill over risen serveres ved siden av.

Dette blir en slags risotto med blåskjellsausen over risen.
294
Mat og drikke / Gresk påskemeny
02. Apr 10, 21:31:18
Siden det er påske kan det jo være morsomt å se på den greske påskemenyen. Det er ikke rent lite av både mengder og retter.
Det står også hvordan man lager røde påskeegg.

http://greekfood.about.com/od/tipsnutritionmenus/a/eastermenu.htm
295
Kykladene / Kykladene
20. Mar 10, 20:53:41
Nå har jeg vandret litt rundt i denne linken, og her er det masse fint.

http://www.cyclades-tour.gr/Default.aspx?ID=59804
296
Syros / Flyfotos fra Syros
19. Mar 10, 03:48:55
297
Mat og drikke / Torskerogn
03. Mar 10, 19:49:48
Nå er det tid for torsk/skrei og torskerogn. Jeg var en tur i nesten den eneste fiskebutikken i Oslo som er igjen i byen, og der hadde de kokt torskerogn!

Taramasalata lages av røkt torskerogn, så det er da noe vi i Norge eksporterer til Hellas utenom turisme.
298
Syros / Hvor og hvordan skal festen være?
07. Feb 10, 03:14:25
Jeg har blitt pålagt å feire et rundt tall snart av mine venner, og velger absolutt å feire dette på Syros, i slutten av august.
Vi blir vel 25-30 personer som skal ut på fest, og hvordan legger man opp til dette?
http://www.greek-tourism.com/syros/restaurants/arhordarikirestaurant/

På linken over finnes det en takterrasse som vi kan være på. Skal det være to langbord, eller flere bord, ca 8-10 personer rundt hvert? Maten som buffet er jo best, så alle kan ta det de liker å spise og mingle litt også.
Hva skal man ha til dessert? Iskrem og kake, frukt og youghurt?
Jeg må jo betale ganske mye siden det er min fest, men kanskje folk må betale 10-15 euro uansett. Er det ok?
Har dere forslag til fest og hvor og hvordan dette kan bli?
299
Mat og drikke / Spinat med feta
02. Feb 10, 19:11:08
For de som liker vlita/horta så er spinat omtrent det samme.

Jeg pleier å bare vende et par store håndfuller med spinat i en middels varm panne med smør/olje, et fedd hakket hvitløk, svart pepper og biter av feta.
Det hele tar bare et par tre minutter. Severers med litt krystet sitron over, eventuelt litt olivenolje også.
Spinat med feta er godt til stekt fisk, kyllingfilet, sammen med andre grønnsaksretter osv. osv.

Og så sunt da!
På pakken står det:
\"Spinat er en fantastisk kilde til vitamin K, vitamin A, mangan, folat, magnesium, jern, vitamin C, viatamin B2, kalsium, vitamin B. Det er også en god kilde til fibre, kobber, proteiner, fosfor, zink, og vitamin E. Spinat er også en god kilde til Omega-3 fettsyrer, niacin og selen\".
300
Syros / Offisiell overnatting på Syros
31. Jan 10, 01:37:35
Her er den offisielle oversikten for overnatting på Syros:
Tourist lodgement association Syros. www.visitsyros.com
tlf. 22810 80485, 22810 85385.

De har en liten kiosk på vei inn mot byen etter at man har gått av båten. Der ringer de og sjekker om det er rom ledig hvis man ikke har bestilt på forhånd. De gir også ut gratis kart over Syros, som jeg har skrevet disse opplysningene fra.

(Nederst på nettsiden er det et engelsk flagg man kan klikke på, så får man alt på engelsk).