Logg inn med Facebook eller Google!

OLIVENOLJE

Started by Tzasiki, 14. Feb 09, 20:30:36

Previous topic - Next topic

Tzasiki

:flower:

Penslet på skinnende fisk før grilling, dryppet over skiver med fetaost og biter av landbrød for å sette en spiss på en hverdagssnack, varmet i en jerngryte til den er overskyet av røyk, klar til å frese saftige kjøttbiter.
Helt i en tynn stråle over sprø, fargerike grønnsaker for å gi den karakteristiske smaken til salata horiatiki (gresk bondesalat), kombinert med robust lokal vin og kryddere som et konserveringsmiddel for fisk og grønnsaker (blekksprut og artisjokker, f.eks.) Lett oppvarmet for å gi grytegrønnsaker den rette møre og smakfulle startenm eller dynket over en kikertpure til den glinser...  hva ville gresk kokekunst ha vært uten olivenoljens velsignelser?.

De sølvgrønne og nesten selvlysende trærne som dekker så mye av landsbygden - et anslag går ut på 7 millioner trær på Korfu alene -  har sine røtter fast plantet i gresk historie og kultur.
Det er tegn som  tyder på at olivenoljen har vært viktig i det nasjonale kostholdet siden stenalder og minoisk tid. I en ideell verden ville trærne ha fått alt det vannet de trengte - som er ganske mye - men der hvor det ikke er mulig å ha tilstrekkelig vanning, lider avlingen, og trærne bærer frukt bare annet hvert år. En stor del av olivenene som dyrkes i Hellas - så mye som 98 prosent i noen områder - er bestemt for produksjon av olivenolje enten i lokalt eide kooperative enheter plassert midt i en olivenlund, eller i stadig økende grad produsert i moderne familiebutikker. Frukten gir meget høy oljeavkastning, fra 75 til 82 prosent, og frukten fra ett enkelt velholdt tre kan gi så mye som 100 liter olje.
Den fineste kvaliteten, kjent som \"ekstra jomfru\" eller \"ekstra jomfru uraffinert\" for å si det mer nøyaktig, lages simpelthen ved å knuse friske , kalde, førsteklasses oliven, ingen oppvarming eller andre prosesser er involvert. Oljen skal være klar, blekgul og helt luktfri. Produktet som kalles \"ren olivenolje\" kan være presset av fruktmosen og stenene av annenklasses frukt, og den tredje kvaliteten som vanligvis har en grønnlig farge og kraftig lukt, fremstilles av annen pressing under oppvarming.
Når oljens egenskaper er en viktig del av en rett, som i salater, sauser, dressinger og garnityr, er det verdt pengene å bruke den fineste kvaliteten som er å få.

Olivenolje har, liksom alt annet fett, kommet kraftig i søkelyset hos de av oss som tenker på helsen. Fordelen av fettsyrer - ca. 12 prosent flerumettede, 16 prosent mettede fettsyrer og 72 prosent umettede - gjør olivenoljen omtrent nøytral rent helsemessig.
Den har verken de høye nivåene med mettet fett man finner i fast fett som smør, eller de antatt kolesterolsenkende egenskapene til andre vegetabilske oljer som solsikke- eller tistelolje, som har mye høyere bestanddel flerumettede fettsyrer.
 Men når en greker overrekker deg en flaske av den fineste oljen hans landsby kan lage, er det ikke akkurat slike tanker som først faller deg inn!.   :flower:

lusse

Så mye fin infornasjon om olivenolje!

Siste innlegg i forumet

Artikkel om buegangene i Ano Syros
by marjana | 24. Apr 24, 16:02:28
Her er en grundig artikkel om historien rundt alle...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...