Logg inn med Facebook eller Google!

Vill kapers - juli 2016

Started by espeno, 09. Nov 17, 13:24:35

Previous topic - Next topic

espeno

Dette skjønte vi ikke hva var da vi så det første gang. Det vokste i i en klippe på en (småstein-)strand man bare kunne komme til fra sjøen. Busken vokste i fjellveggen litt til venstre for kajakken (19.07.2016):



Det tok litt tid før vi oppdaget at det var en busk med bær som vi ikke hadde sett før:





Og vi fikk først svar da noen av våre lokale kontakter hadde sett bildet - dette er kapers (Capparis spinosa), og den vokser også på steder man kan komme til landveien.
Espen S. Ore

marjana

Her er noen forskjellige bilder av kapers tatt om våren i mai/juni som er hovedsesongen for kapers. Bildene viser hvor kapersen vokser, og med blomsterknopper, og med blomster.  Det er blomsterknoppene som er vanligst å bruke, og "alle" er ute og plukker kapers om våren. Det er både til eget bruk, og det gir også litt penger til kaffe og røyk for de lokale.
Et kilo kapers får man 7 euro pr kilo for når man selger til en butikk, som igjen selger kapersene ferdig til bruk for 15 euro pr kilo.

Det kan være litt vanskelig å nå til kapersene for de vokser på klipper, murer og langs elvebanker mm. De lokale her har sine "hemmelige" kaperssteder, nesten som vi har multesteder eller kantarellsteder. Det er mye kapers på den stranda jeg pleier å være på, men dit kommer det veldig mange andre og plukker kapers også, så man må ut å lete litt rundt omkring.

Jeg plukker også til eget bruk, og hatt fått grundig "opplæring" om kapers av min venn Michalis. Det er lurt å oppbevare kapers på vannflasker med et par spiseskjeer salt. Når man vil bruke kapersene så skyller man ut saltet i flere vann, og tilsetter så en god hvitvinseddik.

Bærene du har tatt bilder av espeno kommer etter blomsterknoppene, og de tilbereder man på samme måte. Hele kapersplanten kan faktisk spises, bladene også.

Kapersplukking er en av mine hovedsysler her på Syros om våren, og så er kapersblomsten så vakker!
Glika i zoi

marjana

12. Nov 17, 12:23:58 #2 Last Edit: 12. Nov 17, 19:36:18 by marjana
Det blir nesten mest fotografering av den vakre kapersblomsten når jeg er ute på kapersplukking...
Glika i zoi

mouche

Takk til Marjana for nyttig og god informasjon om kapers og hvordan denne skal håndteres så her lærte jeg mye nytt i dag! Vi har mange slike planter i vårt område der vi regelmessig går tur og har allerede bestemt oss for å plukke til neste år og legge i vann. Vi er glade i kapers og spsite det senest igår da vi hadde tartar, rå karbonadedeig med eggeplomme, løk, rødbeter, sure agurker, kapers og litt salt og pepper.

polyanna

Fantastisk flotte bilder, Marjana!

marjana

Quote from: mouche on 12. Nov 17, 13:55:35
Takk til Marjana for nyttig og god informasjon om kapers og hvordan denne skal håndteres så her lærte jeg mye nytt i dag! Vi har mange slike planter i vårt område der vi regelmessig går tur og har allerede bestemt oss for å plukke til neste år og legge i vann. Vi er glade i kapers og spsite det senest igår da vi hadde tartar, rå karbonadedeig med eggeplomme, løk, rødbeter, sure agurker, kapers og litt salt og pepper.


Jeg vet ikke hvorfor dere har tenkt å legge kapersene i vann?
Tilsatt salt, eller?

Det beste er å plukke dem, skylle dem i et dørslag, og så ta dem over i en liten vannflaske med en liten spiseskje salt.
Skru igjen korken skikkelig, og rist på flasken med kapers av og til i 10 dager.
Det er en fermentering som skjer med kapersen og saltet i disse 10 dagene, og åpner du korken før fermenteringen er ferdig så "eksploderer" det.
Etter 10 dager kan du la kapersene ligge i rent vann for å vanne ut saltet, og skift vann ofte, og smak på kapersene til du ikke synes de er for salte.
Da tilsetter du en god hvitvineddik og legger alt på et glass med lokk, og kapers med eddik kan også stå i kjøleskapet veldig lenge.

Kapers er selvfølgelig godt i salat, til tatar, som du skriver, til all fisk og sjømat, og jeg fikk servert kanin i sennepssaus med kapers, kjempegodt!
Glika i zoi

marjana

Bilde av kapers i løs vekt som man kan kjøpe i Kostas sin butikk for 15 euro per kilo.


Glika i zoi

mouche

Quote from: marjana on 12. Nov 17, 17:37:32
Quote from: mouche on 12. Nov 17, 13:55:35
Takk til Marjana for nyttig og god informasjon om kapers og hvordan denne skal håndteres så her lærte jeg mye nytt i dag! Vi har mange slike planter i vårt område der vi regelmessig går tur og har allerede bestemt oss for å plukke til neste år og legge i vann. Vi er glade i kapers og spsite det senest igår da vi hadde tartar, rå karbonadedeig med eggeplomme, løk, rødbeter, sure agurker, kapers og litt salt og pepper.


Jeg vet ikke hvorfor dere har tenkt å legge kapersene i vann?
Tilsatt salt, eller?

Det beste er å plukke dem, skylle dem i et dørslag, og så ta dem over i en liten vannflaske med en liten spiseskje salt.
Skru igjen korken skikkelig, og rist på flasken med kapers av og til i 10 dager.
Det er en fermentering som skjer med kapersen og saltet i disse 10 dagene, og åpner du korken før fermenteringen er ferdig så "eksploderer" det.
Etter 10 dager kan du la kapersene ligge i rent vann for å vanne ut saltet, og skift vann ofte, og smak på kapersene til du ikke synes de er for salte.
Da tilsetter du en god hvitvineddik og legger alt på et glass med lokk, og kapers med eddik kan også stå i kjøleskapet veldig lenge.

Kapers er selvfølgelig godt i salat, til tatar, som du skriver, til all fisk og sjømat, og jeg fikk servert kanin i sennepssaus med kapers, kjempegodt!


Det var denne setningen fra deg som jeg da trolig misforstod;

Det er lurt å oppbevare kapers på vannflasker med et par spiseskjeer salt. Når man vil bruke kapersene så skyller man ut saltet i flere vann, og tilsetter så en god hvitvinseddik.

Med andre ord mener du en tom (!) vannflaske og bare tilsatt salt til kapers.

Hadde faktisk kapers til middag i dag også; laksespagetti med en saus tilsatt revet sitronskall (agen avling fra Kreta!) og kapers.

marjana

Ja, mouche, tomme vannflasker!

Nå begynner dette å bli litt vel detajert men,
Kapparikurs del 3:

Den enkleste/kjappeste måten å plukke kapers på er å bruke en av disse små plastposene man får fra feks bakerier eller noe sånt. En hank over hvert håndledd, og så klipper man kapersknoppene med hver hånd med tommerfingerneglene og kapersknopppene drysser ned i posen. Det er en og en blomsterknopp av gangen, men når man finner en full busk så går det relativt raskt. Det er torner på buskene også, så man må plukke langetter tornene.

Jeg har fortalt begeistret til de lokale jeg kjenner her at jeg er ute i mange timer og plukker kapers, og da sier de at jeg må passe meg for "snakes". Det er hoggorm her, og snok, men dem har jeg ikke sett noe til. Ormene bor og soler seg i murene og på klippene der kapersen gror, men de trekker seg nok fort bort når jeg kommer trampende. Jeg rister også i kapersbusken for å få bort alle billene osv.

Kursdel 4 kommer



Glika i zoi

mouche

Flott med god og grundig opplæring, takk!

På Kreta er det vel tre (eller fire?) type "snakes" hvorav to (tre?) er helt ufarlige, uten gift, men den siste er som en norsk huggorm, ubehagelig, men ikke farlig/dødelig, og etter hva jeg forstår vil de ha problemer med å bite et menneske. Har sett en del "snakes", men de forsvinner så fort at jeg aldri har fått tatt noe bilde av dem eller klart å gjøre andre rundt meg oppmerksom på de før de er borte. Helt utrolig å se hvor fort de f.eks krysser en vei!

marjana

13. Nov 17, 17:27:20 #10 Last Edit: 15. Mar 21, 21:01:31 by marjana
Det er fullt mulig å ha vann på kapersene også, men det er lurt å tilsette en skje med salt for holdbarhetens skyld.
Det selges kapers på vann tilsatt salt noen steder her på Syros.
Kapersene beholder smaken mye lengre hvis de kun ligger på salt i en tett, tom vannflaske til den dagen du trenger å bruke dem.

Det som er spesielt med kapers er at de ikke lar seg kultivere, så de vokser alltid vilt. De lever også i en symbiose med maur, så man må eventuelt ha med alle maurene også skal man prøve å dyrke kapers.
Glika i zoi

Siste innlegg i forumet

Re: Coronavirus
by JanBe | 29. Jul 21, 21:50:30
Offisielt, engelskspråklig, gresk korona-kart, ne...
Re: Mens vi venter...
by JanBe | 29. Jul 21, 18:14:47
Varmt i Hellas denne uken og med flere steder over...
Re: 200 års revolusjonen
by Kabi | 27. Jul 21, 10:41:26
Selv om jeg ikke skjønner kommentarene, taler bil...
Re: Våger å bestille igjen......
by kaka | 26. Jul 21, 19:57:08
Naxos leverer det, altså. Deilige landsbyer, men ...
Re: Ferger
by Diddi | 24. Jul 21, 21:19:36
Fergen Artemis går hele runden i Kykladene:https:...
Re: Avinors nettside ang. reising fra norske flyplasser i koronatider.
by JanBe | 18. Jul 21, 05:14:12
Beskjeden fra Apollo var at Man kunne sjekke inn v...
Never on a Sunday
by marjana | 17. Jul 21, 15:19:08
Her er Melina Mercouri på you tube:https://www.yo...
Re: Husk skjemaet for å reise med fergene!
by marjana | 15. Jul 21, 22:42:30
https://sea.travel.gov.gr/#/Dette bør være det s...
Kosmos radio
by marjana | 09. Jul 21, 15:34:01
http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1319https:/...
Re: Hvor lang tid tar det å komme igjennom alle prosedyrer på Athen flyplass?
by marjana | 02. Jul 21, 21:26:49
Her har SAS en "alt på ett sted"-løsni...
Re: Kalo mina 2020-2021
by mouche | 01. Jul 21, 18:41:08
Kalo mina :)Jeg har hørt det er varmt nedover nå...
Re: Sur på SAS
by marjana | 24. Jun 21, 16:03:54
Jeg er fortsatt sur på SAS. Jeg har ikke fått re...
Re: Typisk gresk ???
by marjana | 20. Jun 21, 14:20:22
Kanskje den bare tar gamle Drakma-mynter?...
Sommerens kulturprogram på Syros 2021
by marjana | 19. Jun 21, 16:25:54
Her er sommerens kulturprogram på Syros 2021. Det...
Re: Online fergebilletter
by marjana | 15. Jun 21, 20:33:23
Her er en link til Blue Star-fergene om online bes...