26. Apr 24, 04:31:35

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - fila

181
Hellas generelt / Hvor er dette? 684 LØST
29. Mar 13, 07:38:06
Konkuranser hører påsken til! Hvilken by og hvilket landskap/øy?
182
Hellas generelt / Hvor er dette? 683 LØST
27. Mar 13, 21:54:12
Klokketårnet som ønsker deg velkommen når du seiler inn på havna. Hvor er vi nå?
183
Hellas generelt / Hvor er dette 682 LØST
26. Mar 13, 20:16:42
Hvor kan dette være?
184
Reiseskildringer / SYMI 2009
20. Mar 13, 17:45:17
Jeg har lagt ut litt om vår tur til Symi i en Symi-tråd tidligere, men nå legger jeg dette her under reiseskildringer:Fra Mandhraki-havnen i Rhodos by tar det 1 time med Dodekanisos Express nordover til Symi.
Innseilingen til hovedstaden Yialos er kanskje en av Hellas' vakreste. Klokketårnet Roloi, bygget i 1881, ligger som et landemerke ytterst i havnen på styrbord side. Byen ligger som et amfi rundt havnen med Horio (gamlebyen) aller øverst.
Iapetos Village er et trivelig hotell som består av flere bygninger som ligger rundt en trivelig hage. Å vandre rundt i Yialos og Horio er hyggelig. Man kan gå nede ved havnen, der seilbåter fra hele verden er innom på besøk, eller man kan gå inn i de trange gatene like bak havna der butikker og tavernaer ligger mer tilbaketrukket. Skal man lenger bort fra havnen må man belage seg på å gå i trapper. De lengste av disse, Kali Strata og Katarraktes (med sine 500 trinn) fører opp til Horio og Kastro med kirkene helt oppe på toppen.
Et par km vest for Yialos ligger Emborio med et par fine grusstrender og en brukbar taverna. Hit kommer man til fots, enten langs veien eller over fjellet langs en god sti. Langs denne stien, med utsikt over Emborio, ligger klosteret Moni Agiou Georgiou. Til nød kan man kjøre motorsykkel til Emborio, bil er bare for de dristigste sjåførene.
Øst for byen ligger Pedhi med fin strand og den trivelige tavernaen til Nikos Katsaras. Buss fra Yialos og tilbake med en times mellomrom.
Det går badebåter til flere strender fra havnen i Yialos. Vi dro til Ayia Marina (15 minutter). Der var det stille og rolig, stranden fin og tavernaen god. Noen hevder at dette er Symi's beste strand.
Det går fint å kjøre bil til Panormitis helt sør på øya, når en først har kommet ut av byen på de meget smale kaiene som er hovedferdselsåren ut på østsiden av havnen. Utsikten ned mot havnen og Yialos kan ta pusten fra en. Sørover på øya er det litt mer frodig med ganske stor skog. Utsikten ned fra fjellet mot Panormitis er absolutt verdt et stopp.  Panormitis domineres av det store klosteret Taxiarhis Mihail Panormitis. Klosteret ble ganske skadet under 2. verdenskrig, mye er bygget opp i mer moderne stil. Klokketårnet ble imidlertid bevart. Helt mot vest i bukta er det en liten strand og det finnes en bra taverna der.
På tur tilbake fra Panormitis kan man, etter et par km, svinge av mot øst og kjøre ned til Marathounda. Her er en flott steinstrand, klart vann, masse geiter (pass på sekken din) og en grei taverna.
Skulle vi anbefale en taverna, måtte det bli Taverna Diefnes, som ligger inne i en av bakgatene bak havna. Men vent til dagsturistene har reist tilbake til Rhodos, da er det bedre plass og mye roligere.

Video:




185
Vi fløy til Thessaloniki og tok buss til Nea Skioni, en spektakulær tur på ca 90 minutter.
Nea Skioni, vår base under oppholdet, er en liten landsby på vestkysten av Kassandra-halvøya (den vestre "fingeren" av Halkidiki). Stella og Kostas taverna ble besøkt flittig. Fra Nea Skioni er det 6-7 km til Loutra litt lengre sør på vestkysten, en flott spasertur. Tavernaen Villa Stasa i Loutra er god på sjømat og har en flott utsikt.
Båtturen over  Kassandra-golfen til Sithonia-halvøya i øst anbefales. Utgangspunktet for båtturen var Pefkohori, badestopp med lunch i Toroni, en liten tur innom Neos Marmaras og badestopp ved Kelyfos-øya på tur hjem igjen.
Vi besøkte også Thessaloniki og på tur dit var vi innom Tsantali-bryggeriet og så på produksjonen av både viner, retsina og ouzo. Smaksprøver ble det også. Markedet i Thessaloniki var morsomt å besøke, her var det masse folk og mye rart å finne. 
Grotten i Petralona må besøkes, et av de eldste funn etter mennesker er gjort der. Ari Polianos har ledet utgravingene der (2002). Kassadra-halvøya kan med fordel oppleves fra motorsykkel, spesielt dersom en er litt forsiktig på hovedveien sørover langs østsiden.
Vi besøkte Nea Pothidea, som ligger akkurat på "halsen" av Kassandra-halvøyen. Både der og i Siviri på vestkysten er det fine strender. På østkysten ligger Pefkohori, også der er stranden fin. Hanioti besøkte vi også flere ganger. Der lå nærmeste minibank, så vi måtte kjøre de 8 km over fjellet på scooteren for å ta ut penger.
I 2002 var ikke video-kameraet av aller beste kvalitet, men her kan du se filmen fra Halkidiki:





186
Da var høstturen også bestilt og vi ser frem til å besøke Kalymnos sammen med gode venner  :D
187
Reiseskildringer / LESVOS 2003
11. Feb 13, 15:34:38
Vi besøkte Lesvos (Mytilini) i 2003 og bodde på Albatros Studios i Ag. Isidoros. Det er en rolig, liten plass med en utrolig flott sandstrand.  Albatros er betydelig oppgradert siden vi bodde der og er sikkert blitt enda triveligere enn det var den gangen. Det tar 20-30 minutter å gå til Plomari som er en trivelig liten by. På tur mot Plomari passerer vi Barbayannis' ouzo-destilleri (det lukter godt i flere hundre meters omkrets). Der lager de den kanskje beste ouzo'en som finnes ( Ouzo Aphrodite)?
Turen fra Ag. Isidoros, østover mot Kolpos Yera, videre nordvestover forbi bunnen av Kolpos Kaloni til Petra og Molivos er flott. Noen kilometer før Molyvos ligger Petra. Orker du de 114 trappetrinnene opp til Glykfylousa Panagia, kirken som ligger på klippen som har gikk byen sitt navn, blir du belønnet med en flott utsikt over byen. Enda nærmere Molyvos kan man ta av og besøke Vafios. På Taverna Vafios var de veldig stolte over at Giorgios Ntalaras hadde besøkt stedet året før vi var der. Ostepaiene der smakte ekstra godt til musikk av Ntalaras. Molyvos må oppleves. Vi parkerte ved havnen og gikk de smale og bratte gatene opp til den byzantinske middelalderborgen på toppen av byen. Det var en opplevelse (og litt slitsom i varmen). Molyvos har også en fin strand, like utenfor bysenteret. Oppe i fjellene, like nord for Ag. Isidoros, ligger Ayiassos, Byen er kanskje mest kjent for sine håndverktradisjoner, noe vi fikk rikelig anledning til å studere i de små butikkene rundt i byen.  Turen ned til Plomari er flott. Like vest for Plomari ligger Melinda-stranden som absolutt er verdt å besøke. Taverna Mouria i Ag. Isidoros anbefales, dersom den ennå er i drift. Vi rakk ikke å få med oss alt på denne ganske store øya, så det blir vel kanskje en tur til dit, en gang.

Det er en stund siden 2003, videokameraene er blitt betydelig bedre, men jeg legger nå ut videoklippet vårt fra den gang likevel:
188
Reiseskildringer / SKIATHOS 2009
04. Feb 13, 15:25:02
Megali Ammos var utgangspunktet, her er det kort til den fine stranden. Her er det også relativt stille og rolig og likevel bare 20 minutter å gå over åsen til havna i Skiathos by.
Skiathos egner seg også utmerket til å reise rundt på ATV eller motorsykkel. Helt på vestkysten ligger den fine stranden Ayia Eleni, der finnes også en liten snack-bar. Rett syd for denne den, kanskje enda finere, Krassas (bedre kjent som Banana Beach). Like i nærheten ligger den lange, fine Koukounaries-stranden, som er regnet for en av Hellas' beste strender.
Like ved Trulos på sydkysten tar veien av nordover. En sidevei fører oss til Panagias Kounistras, et flott 400 år gammelt kloster. Tilbake og videre nordover finner vi Megalos Aselinos, en ikke overbefolket strand med taverna.
Opp i høyden, over Skiathos by, kan en kjøre en rundttur. Veien tar av nordøst for sentrum og er skiltet mot Kastro. Langs denne veien ligger Taverna Platanos som har en spektakulær utsikt over byen. Fortsetter man sørover, kommer vi ned ved Cape Mitikas i nærheten av Achladias-stranden.
Man bør imidlertid ta veien nordover mot Kastro. Når man nærmer seg Kastro, er det lett å tro at man har kjørt seg bort. Grusveiene er smale, det er ingen skilting (men hold til venstre, ned mot havet). Kastro er en fraflyttet 1600-tallsfestning, bygd til vern mot pirater. Orker man, kan en gå ned til stranden og ta et bad.
Kjører man ut i nordøstenden av sentrum, mot Kastro, kommer man snart til krysset mot det flotte Evaggelistria-klosteret. Dette er et meget vakkert kloster med en spesielt vakker kirke. Klosteret ble bygget på 1800-tallet.
Taverna Mouria (i et hus fra 1830) og Taverna Helliniko (med levende musikk hver kveld) ble våre "sluta och leta tavernaer i byen).

Når vi først var så nære som på Skiathos, måtte vi dra en tur til Skopelos, der vi var for 10 år siden, men det er en annen historie og grunnlag for et nytt innlegg.


189
Reiseskildringer / THASSOS 2008
31. Jan 13, 19:41:57
Fergeturen fra Kavala til Thassos tok vel 30 minutter og var en fin start på turen. En kort busstur over åsen, gjennom landsbyene Panagia og Potamias førte oss ned til Skala Potamia, med sin lange, flotte strand.
Skala Potamia er en fredelig plett med et lite sentrum, en lang og koselig strandpromenade som i nord ender ved Khryssi Ammoudhia (gullstranden). Langs veien ligger flere gode tavernaer og Green Sea ble vår favoritt. Her kunne vi, hver torsdag, nyte levende gresk musikk og høy stemning i tillegg til god mat og drikke.
Det er 95 km langs veien rundt kysten av øya. Det går fint å kjøre rundt på ATV. Vi kjørte sørover østkysten og stoppet ved Paradise Beach, en flott strand. Videre mot sør ligger idyllen Alyki med sin fine strand og arkeologiske funn. Så fulgte vi sørkysten til Potos. Fra Potos er det 10 km oppover dalen til Theologos.
I Theologos er det trivelig å spassere gjennom byen, se på de gamle husene med skifertak og høye skorsteiner. Besøket i denne landsbyen kan, med fordel, avsluttes med et måltid grillet kji-kjøtt på en av tavernaene.
Tilbake til Potos og videre nord-vestover mot øyas nest største by; Limenaria. Limenaria har en lang og fin strand, der det ikke er vanskelig å finne et sted for seg selv. Her er det også gode muligheter for de som vil handle litt, f.eks på Iris Gold, som ligger litt vest for sentrum.
Enda litt lengre vest ligger stranden Trypiti, som også er idyllisk. Nordover vestkysten passerte vi flere små landsbyer og havnebyen Skala Prinou.
Helt nord ligger Skala Rahouni og der bør du stoppe. Stranden er fin, atmosfæren er god, tempoet lavt. Nok en idyll.
Vi rundet nordspissen og kom til Limenas (Thassos by). Her er det muligheter for handel og like øst for sentrum, oppe i åsen, ligger et gammelt amfi-teater, Dionysos tempel og flere arkeologiske funn.
Ut over dette kan Thassos by på flott natur, grønne skoger, mange muligheter for å finne fred og ro.

Se vår videosnutt fra Thassos:






                                                                 


 
190
Jippi! Nå reiser jeg! / Paleros i mai
27. Jan 13, 21:27:39
Etter mye frem og tilbake pga andre ting vi gjerne skulle ha gjort/må gjøre har vi fått det til og reiser til lille, rolige Paleros i mai. Om vi gleder oss:  ;D
191
Reiseskildringer / LEFKADA 2011
14. Jan 13, 12:27:09
Lefkada ligger tre kvarters busstur sør for flyplassen i Preveza og hører til De ioniske øyer. Den er skilt fra fastlandet med en kort bro som leder over til hovedstaden, Lefkada by. Vi bodde i Perigiali, like utenfor Nidri på østkysten.  Sitter en vendt mot havet ligger Onassisfamiliens private øy Skorpios like utenfor, bak oss var det høye fjell på nesten 1200 meter.
Nidri er et fint utgangspunkt for turer til naboøyene og rundt på Lefkada.  Flere ganger om dagen går fergen ut til naboøya Meganisi. Gå i land i Vathi og spaser den 4,5 km lange turen over til Spartochori. Det tar en drøy time i rolig tempo. En dobbelt espresso i Spartochori med en nydelig utsikt over havet mot nord gjør godt, før du går trappene ned til havnen i Spilia og tar fergen tilbake til Nidri. På turen kan Skorpios studeres på litt nærmere hold.
Flott var også dagsturen med båten Nicolaos sørover Meganisi-sundet og til Frikes på Ithaka. Badestopp på en øde strand i  Aphales-bukta  på nordvestkysten var flott. Nicolaos gikk videre til Fiskardo på Kefalonia der det var godt med et stopp på en av de mange tavernaene på bryggekanten. Turen gikk tilbake til Meganisi og Papanikolis-grotten på vestsiden av Meganisis "fot". Grotten er kjent fordi den fungerte som base for ubåten med samme navn under 2. verdenskrig.
Fra Nidri kan en kjøre bil, scooter eller ATV rundt på Lefkada uten problemer. En kort tur sør for Nidri ligger Mikro Gialos med noen tavernaer og en fin rullestenstrand.  Fortsetter du vestover kommer du til den lille havnebyen Vasiliki.  Herfra kan du ta nordover vestkysten, der flere spektakulære strender ligger. Vær forberedt på mange trappetrinn opp og ned fra noen av  strendene.  Porto Katsiki, Egremni  og Kathisma er noen av de.
Fra Nidri kan en kjøre opp i fjellene.  I Vafkeri ligger tavernaen The Katoghi som drives av en innflyttet brite, et flott sted for kaffe og meze.  Videre nordover ligger fjellbyen Karia med sine ca 1000 innbyggere. Byens spesialitet er broderier, disse kan sees og kjøpes i flere butikker.
Fra Karia er det ikke langt igjen til hovedstaden. Derfra er det en fin tur å kjøre tvers over nordenden av øya og sørover langs vestkysten , gjennom Aghios Nikitas til Chortata. Veien over fjellet fra Chortata, gjennom Englouvi og Vafkeri, ned til Nidri er uforglemmelig.

192
Reiseskildringer / PATMOS MAI/JUNI 2012
10. Jan 13, 15:21:27
Vi overnattet i Pythagorion på Samos og det ble et hyggelig gjensyn med både byen, Taverna Notos og Taverna Lakis. Fergen Nisos Kalymnos fra 1988 tok oss med på en 4 timers tur, via Agathonisi og Arkioi, til Patmos.
Vi bodde på Patmos Garden i Skala. Hotellet ligger flott til langs veien fra havnen og opp til Chora og består av flere mindre bygninger rundt en vakker hage med svømmebasseng.
Skala er en liten og rolig havneby med en koselig gate langs hele havnen. Rundt det sentrale torget finner en det meste av det en trenger. En håndfull tavernaer ligger spredt rundt i byen. Vår favoritt ble Taverna Tzivaeri som ligger et stykke nordover i havna.
Patmos er en liten øy og det går raskt og greit å reise rundt med scooter eller ATV.  Grigos ligger på østkysten like sør for Skala.  Dit kommer en enten ved å kjøre opp til Chora og ned til Grigos eller sørover langs østkysten. Lunch på Taverna Stamatis i Grigos kan anbefales. Like sør for Grigos ligger Petra Beach med gode bademuligheter. Utenfor Petra Beach ligger den karakteristiske Kallikatzous-klippen.
Like sør for Chora går veien sørover øya mot Diakoftis-halvøya og Stavros-bukta. Det går en gangvei på vestsiden av halvøya til Psili Ammosstranden. Fra veien ned mot Diakoftis kan en også ta av til klosteret Evangelistria.
Nordover østkysten fra Skala ligger strendene på rekke og rad; Meloi, Agriolivados, Kambos og Lambi helt i nord. Alle strendene har fine bademuligheter. Vi foretrakk Agriolivados der det var både solsenger og en god taverna. På vestkysten ligger Lefkon, men der var det ikke ryddet og klargjort for sesongen.
Å gå fra Skala til Chora er absolutt overkommelig og anbefales. Ta snarveien, det er langt å følge bilveien som snor seg kraftig oppover åsen. Halveis opp ligger Apokalypseklosteret der Johannes teologen mottok sin åpenbaring. Selve grotten der dette skulle ha skjedd er absolutt verd et besøk. Fortsett videre oppover mot Chora og Johannesklosteret, grunnlagt i 1088, som troner på toppen.
Chora er en sjarmerende by med smale gater og små butikker. På det sentrale torget ligger Taverna Vaggelis, et utmerket sted for lunch eller forfriskninger. Et besøk i klosteret og museet der hører absolutt med.

Beklager at filmen hakker litt  :-\



193
Reiseskildringer / PARGA OG METHEORA 2006
08. Jan 13, 22:05:00
Parga er malerisk. Vi bodde på hotell Byzantion som ligger stille og rolig til i skogen ved nordenden av Valtosstranden. Det tok 30 minutter å gå til og fra byen, inklusive de bratte gatene/trappene opp og ned fra borgen. I mørket om kveldene var det bare en flott tur med lommelykt i den ene hånden og kona i den andre!
Valtosstranden er flott, vannet var varmt. Krioneristranden blir også bra om et år eller to når kloakkrenseanlegget er bygget.
En kort scootertur til Lichnosstranden noen km sør for Parga er flott.
Den normannisk-venetianske borgen som ligger mellom Valtos og Parga er verd noen timers besøk. Utsikten over by og strand er flott.
En kort scootertur nordover gjennom Anthousa bringer deg til Ali Pasha-borgen. Dette er en relativt godt bevart borgruin og utsikten ned til Parga og Valtos er formidabel. Borgen er lyssatt og, sett fra byen, et flott skue. Noen av oss mente at den flyttet på seg om kveldene, noe som muligens var en ouzo-effekt?
Vel to mils scootertur sørover mot Preveza ligger Mesopotamo og Nekromanteion. Stedet, som er fra det 4. og 3. århundret f.kr, er vel verdt et besøk. Her ble de dødes sjeler rodd over Acherousia-sjøen til dødsguden Hades og her kunne grekerne møte de avdødes sjeler. Dette fant sted i Hades' tempel (riktignok etter inntak av hallusinasjonsfremkallende Lupin-frø). Noen km derfra, nede ved sjøen ligger Ammoudia. Herfra ble vi med på båttur utenfor byen, til De blå grottene. Deretter gikk båten oppover elven Acheron. Denne er elven Styx i mytologien. Achilles badet i denne elven og ble udødelig.
Den kanskje største opplevelse, som anbefales sterkt, var turen til Kalambaka og Metheora. Vi leide bil og kjørte gjennom Morfi (ta til venstre ved kirken!), videre til Paramythia, inn på motorveien til Tiria, et stykke langs gammelveien og inn på motorveien igjen. Så kjørte vi gjennom regionhovedstaden Ioannina og østover mot Metsovo. Metsovo er en flott fjellandsby, det passer godt med lunch-stopp der, vel verd å stoppe i. Herfra kjørte vi over Katara-passet (1690 m.o.h) og kom frem til Kalambaka ( ca 23 mil fra Parga) og fant oss et hotellrom. Metheora troner over Kalambaka og etter en kort hvil kjørte vi inn i området og besøkte tre av de seks klosterne som er åpne. Metheora er fantastisk, klosterbyggningene ligger på høye klipper. I motsetning til tidligere når man alle klosterne til fots ved hjelp av lange trapper og slipper å bli heist opp i tau-kurv. Neste dag besøkte vi de tre siste klosterne, før vi kjørte tilbake til Parga. Dersom du er i nærheten: Besøk Metheora!! Ta Tria Platanias ligger opp i skrenten over sørenden av Valtos-stranden og ble vår favoritt-taverna. Ut på kvelden ryddet kelnerne plass og danset for oss.




194
Reiseskildringer / PALEOCHORA 2012
28. Oct 12, 16:30:09
Helt siden vi var en kort tur i denne spesielle byen i mai 2006 har vi hatt lyst til å reise tilbake dit. Vi bodde godt på Hotel Poseidon som ligger like ved den fine sandstranden vest for byen.
Det var ofte vind på sandstranden, da var det bare å flytte til steinstranden som lå like øst for sentrum.
En times gange langs en grei grusvei, der en også kan sykle eller kjøre bil, ligger Anydri-stranden. Dette er en steinstrand der vannet er rent og klart. På den lille tavernaen får en det en trenger av mat og drikke. Vi anbefaler absolutt å besøke denne stranden.
Det tar 90 minutter med bil å komme til Elafonissi. På de 6,5 årene som var gått siden vi var der sist, har det skjedd mye der. Den gang var der ingen ting, bortsett fra idyllen Nå er det parasoller, solsenger og folk i massevis, men idyllen var der fortsatt.
Hovedgaten Odhos Venizelos stenger for biltrafikk kl 1800 og da flytter tavernaene ut i gaten. Her er det mye folk og liv , flere gode tavernaer og barer.
Taverna Samaria ligger i en parallellgate og den er kanskje en av byens beste.

195
Dette får vi for all del håpe blir unødvendig. Tenk hvor trist det blir dersom vi i økende grad møter gjerder og murer merket "PRIVAT" når vi besøker dette flotte landet. HUFF!

http://e24.no/makro-og-politikk/kriserammet-hellas-vil-selge-oeyparadiser/20266885
196
Reiseskildringer / CHIOS
21. Aug 12, 11:18:31
I forbindelse med den uhyggelig brannen som i de siste dagene har herjet på Chios, fikk jeg lyst til å hedre denne vakre øya og dens innbyggere ved å dele hyggelige minner fra vår tur dit i 2005:

Chios er en fredelig plett med forholdsvis lite turister. Det kommer like mange fly dit på en uke som det kom under frokosten på Lanzarote; 12 stk. Karfas er et greit utgangspunk for å se øya.
Pinaleon og Plaza ble fort stamtavernaer. Motorsykkel er et flott fremkomstmiddel på Chios og i løpet av 4 dager kom vi rundt det aller meste av øya på to hjul. Sør på øya er Mastika-produksjon fortsatt en stor næring og de ca. 20 Mastika-landsbyene er alle verd et besøk.
Pyrgi med sine sgrafitti-dekorerte hus og soltørking av tomater er en spesiell by, likeså Mesta med sin velbevarte borgstruktur.
Høydepunktet var kanskje Anavatos, med sin uhyggelige historie fra starten av frigjøringskrigen i 1822.
Nea Moni-klosteret minner også om denne tragiske tiden for chioterne.Kjeramikkbyen Armolia levde kanskje ikke opp til forventningene, noen av varer der var merket "made in Hongkong".
Turen sørover østkysten er flott, vi var innom alle de små byene og endte opp så langt sør som en kommer på hjul, på Vroulidia-stranden. På tur dit kjørte vi gjennom Emporio til lavasteinstranden Mavro Volia.
En tur nordover østkysten gjorde vi også, gjennnom Chios by til Kardamyla, der det passer å ta en pause. Videre nordover gjennom Naghos og vestover til Viki, før vi kjørte sørover det sentrale dalstrøket, gjennom Fyta, til Volissos (med lunchstopp) og til Limnia-stranden. På tur hjem over fjellet kjørte vi ned den fantastiske veien ned mot Chios by, litt av et byggverk!
Fra Karfas dro vi også tvers over øya, gjennom Thymiana, Chalkios, Ag. Gheorgios og Vessa til strendene på vestkysten. Her fikk vi oppleve en formiddag helt alene på Kastelo-stranden. På tilbaketuren tok vi av i Ag.Gheorgios og kjørte mot Tholopotami. På et utkikkspunkt like etter at vi hadde forlatt Ag. Gheorgios er det flott utsikt over Chios by, Karfas og stedene rundt. Kambos, med sine herregårder bak høye murer, de eldste fra 1400-tallet besøkte vi flere ganger.


Alt godt til Chios og chioterne!

197
Reiseskildringer / Karpathos
18. Aug 12, 08:33:42
Mange av dere beretter fra Karpathos. Her deler vi våre inntrykk fra turen vi hadde dit i 2007:
60 høydemeter fra stranden, i enden av bratte bakker avsluttet med 62 trappetrinn, ligger hotell Belvedere med flott utsikt over hovedstaden Pighadia.
Pigadhia er en liten og oversiktelig by, der man finner det meste av det en trenger. Flere gode tavernaer, vi synes Mikes og Romios absolutt er verd et besøk.
Vronti-stranden strekker seg fra byen og nordover, vekselvis stein og sand. Der var det deilig å være, vannet holdt 28 grader.
Fjellbyen Olymbos er kanskje den største severdigheten på Karpathos. Det går vei fra Spoa til Olymbos, men det er ikke anbefalt å kjøre der. Vi tok båt  til Diafani og buss opp til Olymbos. Olymbos er en spesiell by, der den ligger oppover en bratt klippe med vindmøller og kirken på toppe. Gaten(e) er trange og koselige. Turismen og komersen har nok gjort sitt inntog der og. Byens kvinner var ivrige selger av håndarbeid, krydder m.m. Turen til Olymbos er en obligatorisk øvelse når en besøker Karpathos.
Den sørlige delen av øya egner seg godt til motorsykkelkjøring. Vi leide ATV (Linhai 300cc) og hadde fire flotte dager på de smale og svingete veiene, som dels ligger 300-400 meter opp i fjellsidene. Vi kjørte fra Pighadia gjennom Menetes og ned til Arkasa på vestkysten. Videre derfra sørover til flyplassen og ned til Amopi. Neste tur gikk samme vei over til Arkasa, deretter nordover vestkysten til Sikelao. Der tok vi opp i fjellene igjen til fjellbyene Pyles, Othos, Volada og Aperi.
Derfra fortsatte vi nordover til Apella. Vi kjørte også over fjellet og nordover til Lefkos. Lefkos er en  idyll og byen har en av de beste strendene vi har opplevd.
Hele turen hadde vi øyas høyeste fjell, Kali Limni (1215 m.o.h), tronede over oss på høyre side. Vi dro videre nordover til Mesochori, Spoa og ned til Ag. Nikolaos. Veien dit ned er en opplevelse i seg selv, 560 høydemeter nedover svingete veier i løpet av 5 km. Apellastranden er vakker og det tar bare 35 minutter på ATV fra Pigadhia. Når vi kommer nordover mot Apella kan vi se stranden fra veien 2-300 meter under oss . Et flott syn. På disse turene med ATV fikk vi sett mye av den sørlige delen av Karpathos. Vakker og mektig natur og det er absolutt å anbefale å se øya på en slik måte.


198
Reiseskildringer / Tilos
12. Aug 12, 09:06:43
Vi var på Tilos i september 2008. Det er umulig å glemme denne vakre, lille øya og vi MÅ tilbake dit en gang. Lengselen ble ikke mindre etter å ha lest andre innlegg med vakre bilder fra øya her på forumet. Deler gjerne vår opplevelse:

Fra havnen på Rhodos tok det ca 1,5 time med katamaranen Sea Star til havnebyen Livadia på Tilos.
På kaia ble vi møtt av Ioanni Sartzetakis og sønnen Aki som er verter på  på hotell Dream Island med et trivelig handtrykk.
Fra havnen strekker stenstranden seg 8-900 meter østover, langs strandpromenaden ligger små hoteller og trivelige tavernaer på rekke og rad. Rundt havnen er det et lite sentrum med et torg, der det ofte var samlet en del folk. På fjellet over byen voktet den gamle Agrosykia-borgen oss. Den er bare en av flere gamle ridderborger som finnes på øya.
Det er bare vel 15 km vei på Tilos, denne går vestover fra Livadia og endepunktet er 1500-tallsklosteret Ayiou Pandelimora, som ligger vakkert til i bratt fjell på vestkysten. På tur tilbake ligger Plaka-stranden, der plassen er god og muligheten for et usjenert bad stor. Etter bad på Plaka, kommer vi til den lille fiskelandsbyen Ayios Andonios med Taverna Delphini helt nede ved kaien.
Megalo Xorio er øyas hovedstad med ca 180 innbyggere. Den enveiskjørte hovedgaten er den eneste gaten i byen, som ellers består av trange,bratte smug og trapper. I andre etasje i rådhuset ligger Elefantmuseet der vi kan se historien om minielefantene som ble funnet i Harkadhio-grotten, som ikke ligger langt fra byen. Funnet av minielefantene tas som et bevis på at Tilos en gang har vært landfast med lilleasia.
Fra Megalo Xorio er utsikten over Eristos-sletten og ned til Eristos-stranden flott. Denne sletten er fruktbar, grønn og vakker. På Eristos-stranden er det god plass. Noen få tavernaer finnes også i området, vi spiste lunch helt alene på Taverna Tropicana, som hovedsakelig tilbereder mat som er produsert på egen gård.
Nærmere Livadia ligger Mikro Xorio, en fraflyttet by, der det en gang bodde 1200 mennesker. På 50-tallet flyttet folk ned til sjøen i Livadia og husene ble stående tomme. Takene tok de med for å gjenbruke på sine nye hus. Kirken er holdt i hevd, et av husene er satt i stand og brukes til musikkbar i sene nattetimer. Det er en helt spesiell opplevelse å gå rundt i denne tette, lille byen og forestille seg hvordan der var før fraflyttingen.
På Tilos er det godt tilrettelagt for fotturer etter alt fra kjørbare veier, bra stier og til knapt synlige geitetråkk. Gode sko er en forutsetning. Apropo sko; badesko er lurt å anskaffe når en besøker Tilos, strendene består av stein, noen av grov sand og stein. Ved enden av strandpromenaden, like ved kirken, ligger Taverna Irina. Det ble vår favoritt-taverna


199
Kreta / Paleochora
06. Aug 12, 19:54:48
Hei! I f m et annet besøk på Kreta bodde vi et par dager i Paleochora. Nå skal vi tilbake snart for litt lengre tid og gleder oss til det. Tar gjerne imot gode tips om turer i nærheten av byen. Noen som har vært der og prøvd?
Her er litt av det vi fikk med oss sist vi var på Kreta:



Føyer på en liten beskrivelse fra denne vår-turen i 2006:
Etter 9 år dro vi tilbake til Kreta, denne gangen til Platanias.
Platanias er vel kanskje ikke det mest sjarmerende stedet i Hellas, men et greit utgangspunkt for å reise rundt på Vest-Kreta. Hotell Marakis var et bra sted å bo på, hyggelig vertskap.
Siden det var påskeaften når vi kom frem, gikk vi på midnattsmesse i den lille kirka i gamlebyen. Det var svært stemningsfullt og må oppleves. Grillet lam fikk vi også med dagen etter.
Det er bare vel en mil til Hania by, vi dro dit og besøkte "lærgaten" og den gamle havna og den gamle delen av byen rundt havna. Absolutt verd å få med seg.
Andre utflukt gikk med buss østover til Vrises, der vi besøkte familien Braoudakis og så på vin-, tsikodia- og ouzofabrikken, museet og utsalget (www.braoudakis.gr). Vi kjørte videre opp i fjellene, på østsiden av Lefka Ori, over Askyfou-platået til Impros. Så gikk ferden ned mot kysten langs Impros-ravinen til Hora Sfakion og videre østover til Frangokastello og den gamle venetianske borgen fra 1300-tallet. Her kan en ennå oppleve gjenferdene av de greske opprørerne som ble massakrert der i 1829, dersom været er riktig. Videre øst til Plakias som er en fin liten kystby. Vi besøkte Kato Preveli ( der hippiene holdt til på 70-tallet) og Moni Preveli, et nydelig kloster der det ennå bor 3 munker. Litt nordover ligger Kourtaliotiko-ravinen. De 250 trinnene ned til bunnen av ravinen førte oss til en liten kirke og en vill og vakker natur.
Resten av turene foregikk på motorsykkel. Vest-Kreta egner seg utmerket til motorsykkelturer. Vi dro vestover nasjonalveien, gjennom Kissamos til Falassarna. Falassarna er en idyll, stille og fredelig, der den ligger helt nord på vestkysten, med fine strender. På tur videre sørover vestkysten hendte det nok at vi følte oss litt bortkommet til tider. Veien gikk høyt oppe i fjellet, grøftene var 2-300 m dype og kastevinden utfordrende. Hvor lang er det til neste bensinpumpe? Den var i Elos! Fin tur! Vi dro tilbake gjennom Topolia, langs den vakre Topolia-ravinen. Neste dag dro vi til Elafonisi. Ennå er Elafonisi idyllisk, men veien dit gjør vel at noe av idyllen kanskje går tapt etterhvert. Sjøen er virkelig grønn og klar og badetemperaturen utmerket. Vadeturen over til Elafonisi-øya varmet virkelig beina, som var blitt litt kalde på turen over fjellet.
Samaria-ravinen var delvis stengt pga stor vannføring og rasfare, så vi kjørte tilbake til Impros og gikk turen gjennom den 8 km lange Impros-ravinen. Turen starter på 900 m og ender nede ved syd-kysten. Beregner en 2 timer og 20 minuttter har en brukbar tid. I ravinen er det mye fine og sjeldne planter og Kri-Kri geiter som imponerer med sine klatrefedigheter. "Drosjeturen" tilbake til Impros glemmer vi aldri. 17 stykker i/på en Mazda pick-up, 11 på lasteplanet og resten i kupeen opp svingete og bratte veier til Impros på 900 m.
Neste tur gikk til Paleochora, over fjellene igjen, denne gangen gjennom Voukolies, Floria og Kantanos. Paleochora er en fin by, der den ligger på en halvøy som stikker ut i Det Libyske Hav. Vi spiste lunch på Frihetsgaten med utsikt mot kirken og borgen ytterst på halvøyen. Hos Kostas fikk vi leid et rimelig rom. Frihetsgaten stengte om kvelden og tavernaene flyttet ut i gaten, en spesiell opplevelse. Vel, alle turer tar slutt.
Skal vi anbefale en taverna i Platanias må det bli Drosia!
200
Naxos / Naxos
06. Aug 12, 13:27:00
Deler gjerne litt av våre inntrykk fra Naxos:Vi landet på Santorini og fikk en liten smak av den. Veien ned til havna er en opplevelse i seg selv. Båten, Alexander, brukte 3 timer over til Naxos og var på turen innom Ios og Paros.
Vi bodde på hotell Katerina (anbefales) i Aghios Prokopios, 6 km sør for Hora (Naxos by). Herfra var det fint å spasere til Aghia Anna og videre til Plaka. Enda lenger sørover på kysten ligger Mikri Vighla, også der finnes en fin strand. Noen hevder at de beste strendene i Hellas ligger akkurat i dette området.
Vi besøkte Hora flere ganger. Portara (inngangsporten til Apollo-templet) er kanskje øyas mest kjente landemerke, der den ligger på en liten landfast halvøy nord i havna. En tur gjennom gamlebyens trange gater er absolutt trivelig. Her ligger mange små butikker og tavernaer som er verdt et besøk. Aghios Georgious-stranden i sørenden av byen er langgrunn og fin med flere gode tavernaer.
Naxos egner seg fint til å utforske med scooter eller ATV. Halki er en trivelig by med et intimt lite torg, der Yiannis taverna innbyr til lunch-stopp. Like bak ligger det nadlagte destilleriet fra 1896, der bl.a den lokale Kitron-likøren ble laget. Litt lengre mot øst ligger Filoti, tar man nordover derfra kommer man til "marmobyen" Apitranthos, der gatene er belagt med marmor. Tar man derimot nordover fra Halki mot Moni kommer man snart til en av de aller eldste kirkene i hele Hellas, Panaghia Dhamiotissa, en liten steinkirke som er ganske godt bevart.
Lengst nord på Naxos ligger den trivelige lille fiskelandsbyen Apollonos. Like ovenfor byen ligger en av øyas kouroser, uferdige steinfigurer, som er over 2600 år gamle. Slike kouroser finner også i Flerio like nordvest for Halki.
Naxos er en fin øy som har mye å by på. Kommer dere til Aghios Prokopios må dere stikke innom Karin på HideAway til en koselig lunch.