22. Jul 24, 21:59:15

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - telma

4
Mottok denne på e-post i dag;

Kjære tidligere Lilleput- og Gulliver gjest. Boka er ferdig!


Farende fant - ett reiseliv. Forfatter Frode Schiøtz
Boka omhandler et travelt reiseliv fra liten av, fra charters spede begynnelse frem til i dag og fra Gullivers spede begynnelse i 1978 til Lilleputs avslutning i 2016. Mange morsomme historier fra den gangen da reiseliv var så annerledes, hvordan ting foregikk «bak kulissene» og noen avsløringer om hvordan ting ikke burde vært gjort. Boka får du tilsendt, se vedlegg. Den selges også på reisemålene «våre», inkl. Chios. Klikk deg til vedlegget så får du se.

Boka er anmeldt og her kommentert av den profilerte reiselivsjournalisten Mai-Britt Sverd, tidligere mangeårig medarbeider i Hjemmet nå freelance.

Frode Schiøtz skriver med stor innlevelse om sin tidsreise fra barndom til nåtid. Fra egen pionervirksomhet i charterturismens barndom til i dag. Han skriver så levende at det ruller en film i hodet mitt mens jeg leser.
Han leker med ord og vendinger. Om oppdagelsen av Skiathos. Om svindlere og håndjern, juks og fanteri.
Om Sozopol i Bulgaria og korrupsjon. Stemningsrapporter fra Cuba, som det var «den gangen». Leselykke!
Ett kapittel er som en krimroman eller filmthriller. Tøffe tak med hacking og lureri på høyt nivå. Alt i alt en fargerik potpourri som alle reiseglade garantert vil ha stor glede av å lese.

Mai-Britt Sverd
Reiselivsjournalist

Andre kommentarer
Edgar Skjønhals (etablerte og driver av Orkidereiser):
Dette er ikke en bok om Farende fant - et reiseliv - Frode.
Det er en teaterforestilling !

Reiselivsveteranen Ole Christian Bye
En glimrende, morsom og meget velskrevet bok av en veteran og pioner i bransjen. Bevares hva denne Askeladden har opplevd og gitt andre muligheter til å oppleve. Denne boka er utvilsomt den beste som er skrevet om vår bransje de seneste 40 år. Anbefales!

Tidligere profilerte reiselivsmann og nå pensjonerte Sverre Skaarberg:
En spennende bok, morsom, hyggelig, opplysende men skremmende lesing.
Og om Frode Schiøtz med et forhold til sine greske hotelleiere som er rørende lesing.

Bjørn Eidsvik, språkkonsulent, skriver
Frode Schiøtz forteller svært effektivt og dynamisk. I en personlig og muntlig skrivestil gjennomgående ribbet for overflødige ord og hvor han - gjerne etter en litt lengre passus med noen nesten normale setninger kan fyre av en serie med korte, fyndige étt- eller to-tre ords passuser. Ofte uten verb. Fyndig, Effektivt. Drivende. Og medrivende. Solhatten av for herr Schiøtz!»

Flere andre kommentarer/omtaler fra en lesende skare:
Sylva Margrethe Eide: Hærlig bok !

Det er som en film som surrer . .

Det er som jeg er med på reisen . . .

Godt skrevet, lett og lekende . . .


https://tmcomponents.travelmarket.com//modules/TM_Attachbank2/upload/348/FarendefantHvorkljpe.pdf
6
Etter parkering i Kalamata sentrum i august fant vi en rød lapp under vindusviskeren, når vi kom tilbake til leiebilen etter et par-tre timer. Alt sto på gresk - jeg forsto kun beløpet; 20 EURO.
Etter noen minutter dukket «Lapplisa» tilfeldigvis opp igjen, og jeg spurte hva jeg hadde oversett. Hun forklarte at det sto et skilt ved innkjøring til gaten som sa at parkeringsbevis var påkrevet. Jeg beklaget at det skiltet hadde jeg ikke sett. Den gode nyhet var at hvis jeg betalte innen ti dager var prisen 10 EURO. Når jeg spurte hvor jeg skulle betale, henviste hun til et kontor. Jeg sa som sant var at jeg var turist og ikke var kjent i Kalamata. Hun spurte deretter om jeg var villig til å kjøpe parkeringsbevis - i så fall skulle hun slette boten. Hun fulgte meg så til nærmeste kiosk, gav en melding på gresk, hvoretter jeg fikk et parkeringsbevis som jeg betalte 50 cent for. Hun spurte så om jeg hadde behov for parkeringsbeviset, etter negativt svar tok hun parkingsbeviset og boten med seg med ordene don't worry - be happy!
7
Nye ruter fra Norge:

Fra Oslo satses det på Salzburg, Berlin, Budapest, Santorini, Cagliari, Palermo, Pristina, Valencia, Malta, Lisboa, Athens, Tenerife og Pula.

Fra Bergen går turen til Dubrovnik og Antalya

Fra Trondheim går ferden til Split og fra Stavanger kan du reise til Antalya.

http://www.hegnar.no/reise_livsstil/reise/article712118.ece
8
http://e24.no/makro-og-politikk/de-ranet-meg-med-pistol/20122606


.................Klokken er i ferd med å passere tre natt til lørdag. Nikos Kiridis (52) får en revolver rettet mot seg.
- Det er to personer. De vet at jeg har mye penger i kiosken min, sier eieren til VG.
Dramatisk
Neste morgen skulle han egentlig levere inntektene fra hele ukens avissalg til sine partnere.
- De rappet alt. De to siste ukene har jeg bare hatt vekslepenger i kassen, forteller Kiridis.
Tall fra greske myndigheter viser nemlig at kriminaliteten øker dramatisk i det kriserammede landet.
I den nordgreske metropolen Thessaloniki har antall veskenappinger økt med 150 prosent de seks første månedene i år sammenlignet med i fjor.
Dobling av ran
I Athen er ran og tyverier doblet det siste året. I første halvår økte tallet på innbrudd med 117 prosent. Overfall mot postbud steg sågar med 266 prosent. Innbrudd i greske kirker, som opphever mye gull og sølv, steg med 180 prosent.
- Jeg tror bare vi har sett starten, sier den 52-årige kioskeieren i sentrum av Thessaloniki.
- Sist helg ble fire kiosker ranet i løpet av en natt. En del kiosker begynner nå å holde nattestengt. Hvis jeg må gå til det skrittet, vil det bety store inntektstap siden jeg vanligvis tjener mye om natten når butikker og bensinstasjoner er lukket, sier han.
Angelos Tsigkris, Hellas' representant for krimforebygging i FN, slår alarm. Han mener kriminaliteten i Hellas øker med dramatisk hastighet.
Staten fraværende
- I løpet av et år har væpnede ran blitt fordoblet mens det blir registrert en enorm vekst av alle kvalitative og kvantitative kriminalitetsindikatorer, skriver han i en kronikk i avisen To Vima.
- Grekernes usikkerhet er veldig stor. Innbyggerne føler seg ubeskyttede. Hellas ser ut til å være et forsvarsløst land. Selv om politiet - mange ganger - overgår seg selv for å oppfylle sine oppdrag, er staten fraværende. Den operative beredskapen til det greske politiet synker. Politibilene har ikke bensin eller dekk. De ansatte er ulønnede og tjenestene fungerer knapt. Mangelen på personell og ressurser har blitt uutholdelig, påpeker han i artikkelen.
Samtidig stiger arbeidsledigheten i det kriserammede landet - og forskjellene mellom rike og fattige øker. Parallelt melder tv-kanalen Star om uendelige tilfeller av ran og tyverier i og utenfor Athen. Bare i løpet av de siste dagene har det vært flere væpnede angrep.
Volden øker kontinuerlig, og ifølge beregninger, gjort av politiet, vil situasjonen bli verre.
Finanskrisen er uløselig knyttet til kriminaliteten.
9
Fra Tom Staavi's blogg;

http://tomstaavi.vgb.no/

"
Det er ingen grunn til å vedde feriepengene 2012 på at grekerne plutselig blir fornuftige. Så lenge det er en sjanse for at Hellas kan bli drakmer, streikekaos, opptøyer og militært nærvær i gatene, er det en god idé å vente med å bestille neste sommers badeferie på de greske øyene
"
10
Selv om forholdene ser litt traurige ut i Hellas for tilfellet, vurderes tidlig retire eller semi-retire i Hellas.
Som et ledd i prosessen har jeg søkt etter leveomkostningsnivået i Hellas.
Jeg fant en relativt ny sammenligning som gjengis nedenfor. Er det noen som har informasjon å tilføre, vil jeg være takknemlig.

Forbrukerindeksen eksklusive husleie er en relativ indikator for forbruksgoder inklusive dagligvareinnkjøp, restaurantbesøk, transport og forbruk i alminnelighet. Inneholder ikke husleie og hus priser. Indeksen viser ca. 65 % i Hellas i forhold til Norge.

Husleieindeksen er estimat av leie av leilighet. Indeksen viser ca.40 % i Hellas i forhold til i Norge.

Dagligvareindeksen er et estimat av prisene på alminnelige dagligvarer. Indeksen viser ca.60 % i Hellas i forhold til i Norge

Restaurantindeksen er en sammenligning av mat og drikke i restauranter og barer. Indeksen viser ca.50 % i Hellas i forhold til Norge
12
Rom/studios/hotell / Pavlos Hotel, Kos
31. May 11, 21:49:46
Har nettopp reservert leiligheter på Pavlos Hotel i Kos by (via Booking.com). Er det noen som har noen erfaringer fra dette hotellet?
13
Herlig artikkel i Dagbladet om Britiske turister som klager på toppløse kvinner, varm sand og billig mat.

http://www.dagbladet.no/2011/03/17/tema/reise/ferie/reise_forbruker/15841348/
14
Venke Henriksen som tidligere jobbet hos Lilleput Reiser har nå startet eget selskap som arrangerer turer til Afrika;


http://www.hibiscusreiser.no/
15
Fra Grækenland
En norsk \"ryggsekkturist\"s opplevelser i Hellas i 1859

Er det noen som har lest denne?


http://www.frifant.no/node/50
16
http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article1974729.ece

OSLOKONFERANSEN: - Hadde vi visst hvor mye som var gjemt unna, hadde vi visst hvor pengene er, sier den greske statsministeren.

Cecilie Langum Becker ,  Kari Vartdal Riise
Publisert: 13.09.2010 - 14:50 Oppdatert: 13.09.2010 - 15:00
 
- Skatteunndragelse er et stort problem i Hellas.
Den greske statsministeren George Papandreou deltar på Oslokonferansen mandag. Han tok flere ganger under konferansen til orde for å bekjempe den svarte økonomien i Hellas, og ønsker nå internasjonalt samarbeid for å få bukt med problemet.
Papandreou mener nemlig at at skattesnyteri ikke bare er et gresk problem, men et globalt problem. Skatteparadiser er et eksempel på det.
- Systemet blir bedre dag for dag, men det er fortsatt mange smutthull, sier Papandreou.
Hellas sjokkerte en hel verden da det ble kjent at det offentlige budsjettet i årevis var blitt sminket, og underskuddet på statsfinansene var langt større enn tidligere rapportert. Den systematiske sminkingen var blant annet et middel for at landet skulle få godkjent EU-medlemskap.
I 2009 hadde Hellas et underskudd på statsbudsjettet på 12,7 prosent. Eurosonens grense er tre prosent.
På OECD-toppen
Den svarte økonomien gjennomsyrer den greske kulturen, og Hellas ligger på OECD-toppen i svart økonomi. Professor Friedrich Schneider ved Johannes Kepler-universitetet i Linz i Østerrike, som har forsket på svart økonomi i en årrekke, anslår at skyggeøkonomien står for over 25 prosent av verdiskapningen (bnp) i Hellas, ifølge Dagens Næringsliv.
En utbredt metode i Hellas\' svarte økonomi er å betale for eksempel leger så mye som 1.000-2.000 euro for å få tilgang til spesialistbehandling. Brukerne betaler, siden de frykter lang ventetid og dårlig behandling hvis de lar være.
Fenomenet er så utbredt at det har fått et eget navn: Fakelaki - den lille konvolutten.
Mange milliarder
Papandreou tror mye penger er gjemt unna utenfor landet, men hvor mye det er snakk aner han ikke.
- Det er nok snakk om at mange milliarder befinner seg utenfor Hellas. Men visste vi hvor mye ville vi nok vite hvor de er, sier den greske statsministeren.
Det lave lønnsnivået i offentlig sektor er en viktig årsak til at bestikkelsene florerer. Regjeringens bebudede kutt på 20 prosent i lønningene til statsansatte vil neppe bedre situasjonen, og mange tror at Fakelaki-kulturen vil bestå så lenge lønningene ikke heves.
- Det er sentralt å forandre kulturen av ansvarsløshet. Det er viktig at folk føler ansvar overfor sine medborgere, sier den greske statsministeren.
Ikke fattig, men har brukt ressursene feil
En Papandreous største utfordringer er dermed å finne ut hvordan den greske staten skal sikre at folk betaler skatt.
- Dersom vi klarer å løse dette på best mulig måte, vil det trolig innebære at vi kommer oss raskt ut av krisen, sier Papandreou.
- Vi er ikke et fattig land, men vi er et land som ikke har brukt ressursene våre riktig, legger han til.
Han har troen på at blant annet mer transparens vil redusere skattesnyteriet.
- Vi må slåss mot korrupsjonen som gjennomsyrer samfunnet, sier Papandreou.
Om to uker holdes det en konferanse i Bergen i regi av Task Force for finansiell integritet og økonomisk utvikling. Hellas er blant landene som vil være tilstede på konferansen.
- Skatteunndragelse må bekjempes, og det krever globalt samarbeid, sier Papandreou.
17
Karpathos / Natteliv Pigadia
20. May 10, 18:07:31
Det er noen år siden siste besøk på Karpathos; vurderer nå Pigadia i midten/slutten av august. Da det er noen unge som også skal reise, er spørsmålet om det finnes noe natteliv/diskotek i Pigadia?
18
Øy - by?
19
Reisetips og spørsmål / Reiseplaster.no
18. Jun 09, 16:46:19
Ny medlemsfordel fra Norsk Luftambulanse.

http://www.reiseplaster.no