25. Apr 24, 11:34:49


Logg inn med Facebook eller Google!

Baklava

Started by MaFi, 07. Nov 11, 13:40:35

Previous topic - Next topic

MaFi

I disse krisetider - endelig en smakfull nyhet fra NRK:
Oppskrift på Baklava: http://www.nrk.no/mat/1.7107180
" - Helt siden første gang jeg var i Hellas har jeg elsket disse søte nøtteaktige kakene med filodeig. De er himmelske å servere etter middag med en kopp sterk kaffe eller frisk myntete, sier Rachel Allen." (Fra TV-programmet Duften av nybakt)

marjana

Hvis du er som meg, som ikke setter igang og baker baklava selv, så finnes det fersk baklava å få kjøpt feks. i tyrkiske og andre fra Midt-Østen som har kafeer, bakerier og innvandrerbutikker i Oslo.
Det finnes sikkert baklava å få kjøpt også på de fleste større steder i Norge. Løp og sjekk!
Glika i zoi

ragnhild

Gleder meg til å lage denne. Har brukt en annen oppskrift tidligere, men denne tror jeg blir bedre, mildere.

Tommy

Baklava är ett sött bakverk i huvudsak nyttjat som efterrätt. Rätten är vanlig i länder kring Mellanöstern och på Balkanhalvön.
Baklavan tros ha skapats tidigt av Seldjuk-turkarna, och spred sig sedan i större delen av det osmanska riket och associeras idag ofta med grekiska restauranger.
Rätten består av filodeg med hackade valnötter, mandlar eller pistagenötter som gräddas och när den fortfarande är varm dränks i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten. Därefter skärs den i portionsbitar och serveras ofta till starkt, svart kaffe som anses kontrastera mot baklavans sötma.
I EU-projektet Café Europa presenterades baklavan som en cypriotisk specialitet.

Recept


500 g filoblad (extremt tunna)
3,25 dl smält smör
500 g valnötter och mandel - finhackade
1 dl ströbröd
½ dl socker
rivet citronskal
1 tsk kanel
½ tsk nejlikor
Sockerlag:
3½ dl socker
5 dl vatten
saften av en citron

Tillagning

Smörj en långpanna och lägg ett filloblad i botten och pensla det med smält smör. Fortsätt och lägg i hälften av bladen och pensla vart och ett med smör. Blanda nötter, mandel, ströbröd, socker, citronskal, kanel och nejlikor. Bred ut blandningen på fillobladen i formen. Lägg över ett filloblad och pensla det med smör, och gör likadant med resterande blad. Det är viktigt att bladen penslas väl. Jämna till kanterna med en vass kniv. Skär ut portionsbitar innan du gräddar, gärna i sneda rutor. Grädda i medelstark ugn (ca 180-200 grader) i ungefär en timme, tills kakan är vackert gyllenbrun. Sockerlagen: Koka sockret, vattnet och citronsaften i 10 minuter. Häll den varma sockerlagen över den färdiga kakan. Låt den dra ett par timmar innan det serveras.
Man kan gärna byta ut det smälta smöret mot olivolja för att göra den lite "nyttigare".

Laktosfri variant

500 g filoblad 
3,25 dl smält smör --> byts ut mot Solrosolja
500 g valnötter och mandel - finhackade --> byts ut mot pistagenötter
1 dl ströbröd --> används inte
½ dl socker --> används inte, det kommer tillräckligt med socker från sockerlaget
rivet citronskal --> är en krydda som inte behövs
1 tsk kanel --> är en krydda som inte behövs
½ tsk nejlikor --> är en krydda som inte behövs
Sockerlag:
3½ dl socker
5 dl vatten
saften av en citron --> blir lite surt är en krydda som inte behövs

Smörj en långpanna och lägg ett filloblad i botten och pensla det med solrosolja. Fortsätt och lägg i 1/3 av bladen och pensla vart och ett med solrosolja. Finkrossa pistagenötter. Bred ut blandningen på fillobladen i formen. Lägg över ett filloblad och pensla det med solrosolja, och gör likadant efter 2/3 blad. Lägg inte nötter på översta lagret 3/3 skär kakan först. Det är viktigt att bladen penslas väl. Jämna till kanterna med en vass kniv. Skär ut portionsbitar, gärna i sneda rutor. Lägg på nötter. Grädda i medelstark ugn (ca 180-200 grader) i ungefär en timme, tills kakan är vackert gyllenbrun. Sockerlagen: Koka sockret, vattnet och citronsaften i 10 minuter. Häll den varma sockerlagen över den färdiga kakan. Låt den dra ett par timmar innan det serveras.
Olivolja har en låg rykpunkt och smakar oliver, solrosolja är att föredra. Notera att hållbarheten är högre om du undviker mejeriprodukter i din baklava. Ett tips är att använda en skvätt pistageolja eller mandelolja smak i solrosoljan.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Baklava


\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

Siste innlegg i forumet

Artikkel om buegangene i Ano Syros
by marjana | 24. Apr 24, 16:02:28
Her er en grundig artikkel om historien rundt alle...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....
Re: Testing testing ena-thio-tria HER KAN DU TESTE DET DU VIL!
by kaka | 29. Feb 24, 12:43:55
Da prøver jeg igjenFant ikke utav av hva "Us...
Re: Kreta chania by hotel nær strand
by hakon57 | 17. Feb 24, 13:52:10
Hei, noen anbefalinger Hotel nær strand chania by...