Hellasforum.no

Om Hellas => Mat og drikke => Topic started by: 5ifamilien on 27. May 09, 10:45:54

Title: Dakos
Post by: 5ifamilien on 27. May 09, 10:45:54
Hei,
Noen som har oppskrift (norsk helst) på Dakos ?
Har en oppskrift, men blir ikke \"klok\" på hva jeg bør gjøre med tomatene og brødet.... Noen med erfaring ?
Title: Dakos
Post by: xristina on 27. May 09, 10:50:30
Riktignok på engelsk, men med slideshow!
http://www.greek-recipe.com/static/slideshow/479/index.html

Jeg visste ikke at det het dakos - men jeg har fått dette varmt også - a la bruscetta...
Title: Re: Dakos
Post by: 5ifamilien on 27. May 09, 11:25:08
Kanskje det som skiller Dakos fra Bruscetta - at Dakos er kald ? Har alltid fått Dakos servert kald, og med masse kapers, og hvitløk på brødet... - tror jeg iallfall... ?
Title: Dakos
Post by: xristina on 27. May 09, 11:30:51
Jeg har fått det kaldt også, men foretrekker nok bruscetta-varianten... :-)
Title: Dakos
Post by: MaFi on 27. May 09, 19:34:45
Jeg har også fått det servert kaldt - på en varm dag - med masse ferskost fra Naxos på og med kapers, tomat og olivenolje... (mmmm... nå er jeg nesten på ferie igjen - i minnet...) men har ikke oppskrift på norsk. Du har allerede fått en engelsk oppskrift.. men kan i tillegg google \"dakos\" - så får du opp flere treff og oppskrifter på engelsk... Lykke til!
Title: Re: Dakos
Post by: 5ifamilien on 27. May 09, 20:05:03
Akkurat fordøyd en deilig hjemmelaget Dakos. Faktisk veeldig stolt, og ikke minst overrasket over hvor god den ble  :cheers:
Tørket grove rundstykker (tok bort toppene) ca 1 time i ovnen ca 100 grader - til de var helt harde. Deretter oliven olje, hakket fersk tomater, myk feta, kapers, oregano, og litt olivenolje på toppen - for syns skyld. Bør prøves :-)
Title: Dakos
Post by: kaka on 27. May 09, 20:34:36
Mmmmm Hørtes godt ut!!
Title: Re: Dakos
Post by: Hellasfrelst on 28. May 09, 05:53:55
Da var det Dakos jeg spiste til lunch på en liten taverna i Finikas på Syros for to år siden. Klarte liksom aldri å huske navnet på den retten. Men nå sitter det. Den må jeg lage en kveld. :flower:
Title: Re: Dakos
Post by: marjana on 02. Jun 09, 23:11:30
Det var morsomt å se dette innlegget om Dakos!
Jeg fikk servert det for første gang av Effie som er fra Kreta. Hun sa at dette var en spesialitet fra familien sin fra Kreta. Hun uttalte det mer som Takos, faktisk.
Det var en ganske grov, sprø og tykk bunn på en størrelse med en mezetallerken, en liten kake, så den ble delt i fire kakestykker, for vi var fire. Oppå var det som ellers i oppskriftene over. Men synes å huske at det var tomater uten skall, altså ferske, som blir utgravde med teskje, og mye bladpersille.
Trikset er vel å ha denne dakosen/brødet klart, og så legger man på tomat, løk, persille, ost, olje og krydder i det man skal spise dette som meze eller forrett?
Title: Dakos
Post by: Måne on 03. Jun 09, 19:55:15
Dakos er så utrolig godt! (Uten kapers. Jeg hater kapers) Nå fikk jeg vann i munnen :)
Title: Dakos
Post by: Gro on 05. Jun 09, 14:28:55
Og jeg og Tjorven hadde det som forrett  hos Pavlos på Antiparos for et par dager siden :-) mmmmmmmmm
Title: Dakos
Post by: Tjorven on 09. Jul 09, 23:31:05
Ja, smakte det for første gang da, og trodde Gro ville ha tacos, så hun skynda seg å forklare ;) Alltid spennende å prøve noe nytt.
Title: Re: Dakos
Post by: Morten on 10. Jul 09, 07:38:59
ΝÏ,,ακοσ  
Da henger jeg meg på Dakos lista. Kald , men en riktig god forrett / tillegg var det. Første gang jeg har smakt det nå på Kreta.
Så jo i ettertid at det var vel på de fleste menyer.
Tror også det var litt hakket rødløk sammens med hakket tomat og oregano + ost. Alt på et tørket rundstykke / Kavring vil jeg vel kalle det. Og litt god Olivenolje over  mmm....
Title: Re: Dakos
Post by: JohnS on 10. Jul 09, 08:14:33
Kanskje en liten avsporing:  Hvordan spiser man dakos på noenlunde vettug vis?  Kavringen er vanligvis mye for hard til at man i hele tatt kan tenke på kniv og gaffel, og spiser man med fingrene, renner som regel \"fyllet\" og oljen nedover hendene......   :wall:

Jeg har ofte tenkt å se etter hvordan en greker angriper en dakos, men det har ikke passa slik.
Title: Re: Dakos
Post by: ragnhild on 03. Aug 09, 10:05:56
På Kreta har de en variant(samme ingr.)som kalles kokovaia.
Kavringen brytes i biter og fuktes m olje.
Helt fantastisk lunsjrett for en ihuga brødspiser som meg. Nam nam........
Har også spist dette på Kos.
Kokovaiakavring får man kjøpt i nesten alle butikker i Hellas.
Title: Dakos
Post by: Tjorven on 03. Aug 09, 14:18:19
Hihi, kokovaia er jo det greske ordet for ugle (vet ikke om det skrives sånn på gresk) Lurer bare litt på sammenhengen her, om det er noen? ;)
Title: Re: Dakos
Post by: JohnS on 03. Aug 09, 14:48:56
Quote from: \"Tjorven\"Hihi, kokovaia er jo det greske ordet for ugle (vet ikke om det skrives sånn på gresk) Lurer bare litt på sammenhengen her, om det er noen? ;)

Jeg spurte en kelner om akkurat det da vi var i Rethymnon i fjor høst.  Bortsett fra at han ble imponert over at jeg visste hva ugle het på gresk, hadde han ikke noe svar å komme med, han sa han ante rett og slett ikke.   (Og hvis noen lurer på hvordan en tilnærmet analfabet på gresk kjente ordet for ugle, var det ei ugle som holdt seg i veggen på nabobygningen til Hotel Patriarxeas i Kardamili, noe hotellverten stadig gjorde oss oppmerksom på).
Title: Dakos
Post by: Tjorven on 03. Aug 09, 15:01:43
Og jeg lærte meg ordet fordi jeg alltid kjøper ei ugle til mora mi fra Hellasreisene mine ;)