Hellasforum.no

Om Hellas => Seiling => Topic started by: Frøken Sofie on 20. Feb 13, 21:33:13

Title: mat ombord!
Post by: Frøken Sofie on 20. Feb 13, 21:33:13
Mat spiller en stor rolle på ferie. Stort sett er det like greit å ta turen på en taverna og nyte kvelden der som å lage mat ombord... MEN av og til så er det veldig deilig å kunne lage noe selv i sin egen bysse, eller man ikke har noen taverna i nærheten! Og nå lurer jeg på om noen av dere seilvante  - som også har vært i butikkene i Hellas og handlet kan komme med noen deeeeiiilige oppskrfiter til en coskipper som er en smule lei pasta!!
Title: Sv: mat ombord!
Post by: Ikaros on 21. Feb 13, 22:37:36
Jeg er ingen seiler, men jeg har en oppskrift på noe som BESTANDIG smaker. Det er lettvindt og billig, ... og det hører i høyeste grad Hellas til:
Sørg for ar det er en brødrister ombord.
Skjær noen brødskiver, hiv dem i brødristeren og ha på litt fersk olivenolje når brødstykkene er varme. Bruk gjerne olje fra Kalamata. Mange mener dette er verdens beste olje!!! Ha på litt havsalt, og du har det aller beste "mellommåltid"!!! Spanderer du litt rødvin ved siden av, er dette et måltid  du aldri vil glemme.
De gamle grekere benytter seg ofte av dette enda, - selv om dette var mere utbredt "snacks" før i tiden.
Title: Sv: mat ombord!
Post by: Frøken Sofie on 23. Feb 13, 22:30:16
Brødrister er det 100% sikkert at IKKE er ombord - med hva med stekepannen og gassblusset?? :)
Title: Sv: mat ombord!
Post by: Anders on 23. Feb 13, 22:31:54
Går helt sikkert fint med stepannen... det med å "skjerpe" brødskivene er jo en god, gammel norsk tradisjon :-)
Title: Sv: mat ombord!
Post by: karri on 23. Feb 13, 22:44:55
Hakk opp solmodne tomater med litt basilikum. Super godt på de varme, panne-stekte skivene dine  :-*
Title: Sv: mat ombord!
Post by: Frøken Sofie on 24. Feb 13, 01:45:47
mmmmmm !!
Jeg må vel klare en middag eller tre også!! :) Ble litt vel mye pasta i fjor sommer!
Title: Sv: mat ombord!
Post by: karri on 24. Feb 13, 13:11:48
Quote from: Frøken Sofie on 24. Feb 13, 01:45:47
mmmmmm !!
Jeg må vel klare en middag eller tre også!! :) Ble litt vel mye pasta i fjor sommer!


Får man kokt pasta, får man også kokt ris  ;)
Godt med skinke biter og fin hakka rødløk i, og da tenker jeg på skinke fra boks.
Gresk salat og du har en nyyydelig middag  :--

Hva med å koke, hvis det å steke var er et problem om bord, sin egen fiska fisk  :fisk:
Ris er også godt til dette... hakk opp litt chilli eller andre krydder etter smak.
Ta en kladd med smør på fisken før servering. NAM!!

Lykke til.
Title: Sv: mat ombord!
Post by: karri on 24. Feb 13, 18:47:33
Kom på ett par ting til...

Høye smørbrød er jo aldri feil  :P
Hva med rekesmørbrød...
Egg og tomat
Alle slags gode oster
Pynte med stangselleri, paprika, druer.... Mulighetene er mange  ;D

Også tenkte jeg på f.eks fylte paprika.
Kan jo fylles med fetaost, og helle over litt olivenolje...
Hmmm.....

Du kan trylle fram mye godt av få, men gode råvarer.
De tomatene jeg har fått i Hellas, kan spises som epler!!!

Dessert kan være sjokolade, frukt og en god desservin...

Title: Sv: mat ombord!
Post by: karri on 24. Feb 13, 19:11:37
Denne har du kanskje??
Kan jo være noen tips der også  ;)

Title: Sv: mat ombord!
Post by: marjana on 25. Feb 13, 23:09:45
Jeg seiler riktignok ikke, men tar ofte med litt mat som spises ute på stranda. Gigantes på boks kan stå i sola og bli litt lunkne der, særlig på en svart stein, og kan spises rett fra boksen. Det finnes også mange forskjellige tunfisksalater på boks i Hellas. En tur på et supermarked for å bunkre før seilturen er vel aktuelt? Hvis de har en delikatessedisk på supermarkedet har de sikkert masse deliige oster, skinke - både italiensk proscutto til halve prisen av hva vi betaler her, og den deilige franske kokte, røkte skinken som er stor og firkantet. En skive av den er et måltid i seg selv. Den har de også i kalkun. Litt oliven, salat, tzatziki og auberginesalat som begge finnes i boks, godt brød eller knekkebrød er et supert måltid uten å koke eller steke noe som helst. Varm middag er ikke så viktig når det er varmt og man vil bare lage noe enkelt.

Fruktsalat med naturell youghurt, litt nøtter og honning er fortreffelig til både frokost og til dessert.

Her fant jeg to bilder av forskjellige oster, skinke og pølser jeg har tatt fra en delikatessdisk på et supermarked.



Title: Sv: mat ombord!
Post by: Ingeborgimevind on 05. Mar 13, 20:19:09
I sjøen, med litt bølger, pleier denne å slå godt an (selv om det er pasta): Pastaskruer, tunfisk på boks, majones med krydder og urter tilpasset de som skal bespises. Skikkelig usunn studentmat!  ;)

Hvis dere har tenkt å seile mye: vurder en trykkoker! All mat i en gryte, rask tilberedning, lavere gassforbruk. Egen oppskriftbok på nett for seilere.

Brødrister finnes ikke om bord i mange båter, men når vi har gasskomfyren er det lett å legge brødskiver med olje, salt, tomater, ost osv rett i stekeovnen.

Nystekte rundstykker om morgenen løfter stemningen til frokost rundt cockpitbordet.

Ratatouillevarianter lager vi ofte: bruker aubergine, squash, løk, paprika, hvitløk og tomat. En gryte, sunt og godt!
Title: Sv: mat ombord!
Post by: Anders on 05. Mar 13, 20:27:01
Liker egentlig ikke maten du beskriver, men liker at du beskriver den... :-)
Title: Sv: mat ombord!
Post by: Ingeborgimevind on 06. Mar 13, 09:05:37
Her er navnet på trykkokerboka: "ABC om trykkoker" av Trine Amalie Sjøvold. Selges på nett, Flyt forlag.

Ellers bruker vi stekeovnen mye, siden den som de fleste ovnene om bord nå, har kardangoppheng (slingremulighet), og da er det lite som renner ut, samtidig som kokken kan sitte mer i cockpit og nyte sola...
En tilleggsfordel med trykkoker er jo at "seigt" kjøtt raskt blir mørere :)