Hellasforum.no

Steder i Hellas => Fastlandet og Peloponnes => Topic started by: Katherina on 19. Jan 20, 19:06:02

Title: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 19. Jan 20, 19:06:02
 :99wywy: Sist vår fikk vi oppfylt en drøm som har vokst fram hos oss over flere år. Det begynte med at vi fikk høre om og se bilder fra Meteora. "Dit må vi!" I "Forumet" og andre steder leste vi reisebeskrivelser fra forskjellige steder på Fastlandshellas. Lysst ble sterkere og sterkere. Dette med at vi ble mer og mer interesseret i antikken og tidlig gresk historie, samt tidlig kristen historie. Vi hadde vært flere av stedene Paulus besøkte, blant annet Korint og Efesos. På fastlandet finner vi blant annet Filipi og Thessaloniki.  :)  På bilder så vi at naturen der nord var vakker med mektige fjell og en og annen innsjø og fin kyst med flotte strender. Byene var interessante og flere med godt bevart og vakker arkitektur.  ;D Lysten ble sterkere og sterkere og planene mer og mer realistiske.
 :-* Vi opprettet egen reisekonto og begynte å lese bakgrunnsstoff. Leste blant annet en historisk roman om Aleksander den store i sammen. Reiserute vokste fram etter hvert og utvidet seg også. "Dit må vi og dit og dit" Når vi reiser rundt, pleier vi å finne overnattingssteder etter hvert. Denne gangen ønsket vi å ha det sikrere og ikke bruke tid på å lete etter bosteder underveis. Dessuten kjente vi reiserute. Vi ble godt kjent med "Booking.com" og veldig glade for at det går an å bestille og avbestille. Vi sjekket kartet godt og prøvde å ble litt kjent med veiene på forhånd. Egen reiseperm ble laget. Det vil si, egentlig to permer. En for hele turen og en dagsperm. Permen inneholdt reiseruta, hotellene, beskrivelse av byer og steder og tips og beskrivelse av steder vi ønsket å besøke.
Det hele var en herlig aktivitet gjennom vinteren. Forberdelsene er jo halve reise, heter det.
 :kd66: 23.aprilvar alt klappet og klart og vi kunne sette kursen mot Gardermoen. Nå ville vi ikke komme tilbake før 6.juni. vi er ikke akkkurat unge lenger, men vi gledet oss som to unger, som skulle ut på eventyr.
 :D Men før vi startet på rundreisen, skulle vi en tur til Kardamili og Pierides. Vi ønsket å feire gresk påske i Kardamili og med vennene våre på Pierides.
25.april skriver jeg i dagboka:"Endelig er vi tilbake på kjæreste feirieplassen jeg kan tenke meg."
Jeg leser videre:"Men hvordan kom vi oss hit?" Akkurat som om det er et spørsmål å stille, når vi har vært her rundr 20 ganger. Men det er ikke alltid alt går som planlagt.  :-X  i hadde ettermiddagsfly med avgang kl 16.00. Opprinnelig kl 14.30. Alt gikk som smurt og etter fast rutine helt til gate. Nå kunne vi bare slappe av. Ny avgangstid:17:00, ny tid: 17:30, ny tid:18:00. Ombordstigening og vi var endelig i lufta.
Så kunne vi se lysende fra Athen under oss. FRAMME! Lengre enn langt å gå til baggasjebåndet. Har da ikke vært så langt i Athen tidligere. Nå begynte jeg å tenke på verten vår i Porto Rafti. Han hadde jo ventet oss mye tidliger på kvelden! Prøvde å få tak i han mens vi trasket avgårde, men nei. Så var det leiebilen! Kllokka nærmet seg 23:00. Men hvor hadde Easyterra skranke. Ikke visste jeg da at de hadde skranke sammen med Enterprise. Men fant den da og en koselig, litt yngre kvinne ga meg papirene og fortalte meg hvor jeg kunne finne bilen. Finne bilen? Sist jeg leide bil i athen ble jeg hentet og ellers hadde vi tat taxi. Hvor var parkeringsplassen? Sverre ble palssert med baggasjen. Her var det jo nok av parkeringsplasser. Det var stupmørkt og folk hadde det travelt med å komem seg avgårde. De var vel misnt like trøtte som oss og lengtet etter senga, så det var ikke mye hjelp å få. Tilbake til skranken. Den søte, unge damen smilte og sa at hvis jeg kunne vente litt, så kunne hun hente bilen og jeg kunne vente sammen min kjære mann. LYKKE! Endfelig kunne vi plassere baggasjen i bilen og kjøre til nattens bosted. Men hvor var det? Vi hadde aldri vært i Porto Rafti og ante ikke i hvilken retning det lå. Var vel litt forvirret og ganske trøtte. Dessuten stressede med tanke på den stakkars verten som ventet. Nå hadde vi begynt å kommunisere med sms og han skulle vente ved Lidl i Porto Rafti. V brukte kartet på Iphonen. DEt pleier å være helt greit. MEn det ble litt feilkjøring, men endelig var vi i Porto Rafti. Dumme oss vi hadde ikke lagt inn Lidl, men sentrum i stedet. Kjørte dit. Men hvor var hotellet? Der kanskje. Sverre går og ringer på, men heldigvis åpner ingen. For dette viste seg å være en privatbolig.  :-"Ny sms fra verten:"Hvor er dere?"  "Ved hotellet!" "Jeg kommer dit" Ok!2. Så forstod vi at vi slett ikke var der han trodde. Ny sms:"Vi skal prøve å finne Lidl "OK" Endelig traff vi hverandre. Nå var klokka 01:00! En meget tålmodig og blid mann stod og ventet på oss og viste oss leiligheten. En fin, nyinnredet leilighet med en herlig seng og deilige dyner og et fat fullt av appelsiner! Her kunne vi gjerne ha blitt i flere dager. Endelig kunne vi krype til køys. Tenker verten var glad for å ha funnet det bortkommende, litt eldre paret og fått dem i hus.
Dagen etter skulle vi til Kardamili og Pierides. En ikke helt prikkfri start på turen, men vi var jo på eventyrreise. ;D

Tekst til bildene:
1: Leiligeheten i Porto Rafti
2: Endelig kunne vi komme oss til køys
3: "You make me smile!"
4: Deilige, greske appelsiner
5: Enkel, men grei frokost.


Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 19. Jan 20, 19:08:59
 :D Så var det bildene
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 20. Jan 20, 16:40:51
 :blomst3: Det å komme tilbake til Pierides kjenens alltid godt. Det var dager med turer og rolige stunder hjemme og samvær med vennene på Pierides og gjensyn med lokalbefolkingen. Samtidig med oss var det også bodde også et annet norsk par, som vi har feiert sammen med på Pierides. Det er noe spesielt med disse menneskene som vi treffer igjen år etter år her nede.
 Langfredag. Været var godt og vi bestemte oss for en tur til Trachila, Det er spesielt vakkert å kjøre ut dit nå på våren. Som overalt ellers blomstrer det i alle tenkelige farger. Skråningene er som et flammehav i gult, rødt og oransje blant alt det grønne. Bakken er dekket av bittesmå hvite, gule, blå og lyslilla markblomster. Innimellom stikker det opp en og annen valmue. Bergsidene er bratte/steile og den røde, litt løse bergarten er med på å gi landskapet en spesiell karakter. Tidens tann har her og der skapt nmå eller litt større huler i fjellet. Et fint sted for gjeterne å søke nattelosji for flokken sin og seg selv, tenker jeg. Eller kanskje et skjulested for fiender. Jeg lar tankene fare mens vi kjører mot Trachila. Trachila er et lite sted ved kysten. Veien ender her. Selvom man er i gang med påskeforberedelser, så er det en rolig steming. Vi rusler litt langs kysten, helt til vi blir stoppet av en hund. Sikkert en grei hund, men den ga tydelig signal om at den ikke ønsket besøk. "Hit og ikke lenger!". Greit nok vi hadde egentlig gått alngt nok.
 :45fjj: Kvelden ble feiret i kirka. Litturgien langfredag er mektig, men samtidig vakker. Vi avsluttet med å vandre i prosisjon sammen med lokalbefolkningen bak epitafiet.

Det ble også tid for en tur til Chora og litt vanding på veien inn mot fjellet der.

Tekst til bildene:
1-7: Turen til og i Trachila
7 - 12: I fjellet ved Chora
8: Landsbyen Tsera
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 21. Jan 20, 13:02:34
 :99wywy: Naturen og fjellet rundt Kardamili er vakkert og mektig. Deler litt til fra turen vår.

1.Vi ser ned mot kysten og skimter Kardamili
2.Lett å føle seg liten når fjellet ruver over en
3. Den lille kirka er som et landemerke
4. Det hvite formidler renhet og uskyld, men også hellighet, fest og glede og bærer lyset i seg.
5. Et lite og vakkert blomsterteppe, som formidler mer enn skjønnhet. Her minner de små fiolette blomstene om møtet mellom himmel og jord. Blandningsfargen der blått formidler det himmelske, men også bot og anger. Det bærer hele himmelen i seg. Blått er også Jesu mor, Marias, farge. Hun som blir betraktet som himmeldronnningen, avbildes i kirkekunsten med blå kapppe. Så har vi det røde. Jordens farge. Ilden, kraftens, blodet og kjærlighetens farge. I den bor varmen. Slik kan en liten bukket formidle og lyse opp. De er små og skjøre, men bærer i seg en dybde.
6. En liten og spretten krabat
7. Litt mer farge. Gult: Sol, glede og liv. Nytt liv. Framfor alt påskens farge. Den gjør meg glad.
8. Vi skuer Profiti Elias ("Profeten") i det fjerne.
9. Profeten troner majestetisk blant fjellene. Enda er det snø på den
10 Landsbyene ligger vakkert blant fjellene
11 og 12. Kardamili



Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 22. Jan 20, 15:30:53
 :45fjj: Det er alltid koselig å feire påske i Kardamili. Både å delta sammen med lokalbefolkningen i kirka og de tradisjonelle handlingene i forbindelse med påskehøytiden og å være sammen med vennene våre på Pierides. Ved midnattsmessa er kirka stapp full og utenfor fylles det også opp med feststemte folk. Alle bærer de på stearinlys, som skal tennes. Atmosfæren bærer på en forventning. Vekselsangene er vakre. Med ett blir det helt mørkt. Så er det som om alt skjer på en gang. Kirkeklokkene kimer av glede, så er det som om kirka bader i lys og ut gjennom kongeporten (den midtre) kommer presten med levende lys, som han holder høyt hevet over hodet. "Kom og hendt lyset!". Noen går fram og lar presten tenne deres lys. Så gir man flammen videre til de ved siden av seg og slik spres flammen over hele kirka. Flammen som skal være bragt fra Oppstandelseskirken i Jerusalem. Så bæres oppstandelsesikonet fram. " Christos anesti - Kristus er oppstanden!" " Alithos anesti - Ja, han er sannelig oppstanden!". "God påske!" Alt skjer under lyden av fyrverkeri. Så går vi hjem og der venter den tradisjonelle innvoldsuppa - majiritsa og røde hardkokte egg og en påskekake. Vi norske er litt forsiktig med suppa, men vi begynner å vende oss til den og må innrømme at den slett ikke er så verst.
Det er vel ikke helt riktig å si at vi våkner til hanegal. Det ble sent før vi kom i seng. MEn vi våkner til lukten av bål og en summende lys. Det forteller oss at påskelammet forberedes. Det er første påskedag i Hellas og jeg forestiller meg at det lukter grillet lam over hele landet. Så heldige vi er som har muligheten til å dele denne dagen og måltidet med våre greske og nprske venner.  :hfjjk:
Samtidig pakker vi og gjør oss klare til å dra videre. For dagen etter skal vi ut på det som vi selv tenker på som vår eventyr reise ut i ukjent landskap.

1. !påskedagsfrokost er enkel og god.
2. Påskelammet klargjøres under oliventrærne.
3. Legg merke til bålet. Man lager sitt eget grillkull
4. Begynner å se saftig og godt ut

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 22. Jan 20, 22:40:18
 :winking:  ;D Påskefeiringa vår over og turen ut i det blå kunne starte. Skjønt helt i det blå ble det ikke. Ruta var godt planlagt og alle bostedene var bestilt. Til nå hadde vi bare kjørt på kartet og opplevd stedene på bilder og små videosnutter. Nå skulle det hele realiseres.
 ;D For å få mest mulig ut av dagen, bestemte vi oss for å være morgenfugler. Klokka 6.00 satt vi morgenfriske og eventyrlystne i bilen. Rundt oss var det stille, ikke en gang fuglene hadde stått opp. Vi valgte å kjøre vestover mot Kalo Nero og deretter norover på Peloponnes til Patra og krysse Korintbukta ved Rio. Området er kjent for oss og vi har kjørt så langt nord som til Pyrgos flere ganger. Resten var ukjent land for oss.  ;D

Ganske langt nord på Peloponnes hadde vi sett på kartet at det er et vårmarksområde, Viotopos Dasous Strofilas. Dette ble turens første avstikker. Det var nydelig her. Sauer og kuer gikk og gresset i ly av store, vakre furutrær. Innimellom var det små og litt større sjøer. Lengre ut kom vi til havet. Et typisk turistområde, men som så mange andre steder kunne vi se et hoteller og anlegg var merket av tidens tann. Slitt og lagt øde. Det er nok den økonomiske krisa som må ta noe av skylden. Men samtidig lå det to ganske nye og fine hotell der. Hellas er kontrastenes land. Vi kjørte litt lengre ut og kom vi ned til havet og en ganske stor sandstrand.
 ;D Men dette var ikke noe blivende sted. Vi måtte videre. Etter å ha passert på utkanten av Patra dukker den vakre Rio bruen opp. Et fantastisk skue og byggverk. Det er en spesiell følelse å krysse Korintbukta på denne måten og skue ned mot den. Så var vi endelig på det greske fastlandet. Her skulle vi kjøre på kryss og tvers. Fra øst til vest og fra nord til sør. Etter nye mil på gode veier (motorvei), dukket dagens mål, Mesolonghi opp.
 :hfjjk: Jeg legger ved et kart over reiseruta
1. 30.april-1.mai: Mesolonghi
2. 1.-4.mai: Ioaninna
3. 4.-6.mai: Metsovo
4. 6.-9.mai: Kalambaka/ Meteora
5. 9.-11.mai: Kastoria
6 11.-13.mai: Edessa
7. 13.-18.mai: Nea Karvali / Kavala
8. 18.-19.mai: Keramoti
9. 19-20.mai: Xanthi
10. 20-28.mai: Psakoudia / Halkidiki
11. 28-30.mai: Lithopos /Lake Kerkini
12  30.mai-01.juni: Vergina
13  01.-02.juni: Glifa
14. 02.-06.juni: Khalkoutsion

 ;D Forklaring til bildene
2 - 5:Våtmarksområdet,  Viotopos Dasous Strofilas
6 - 10 Stranda utenfor den lille byen Kalogria

 :blomst3: Ved å dele opplevelser med dere andre fra turen vår håper at vi kan "Friste" flere til å ta turen rundt på fastlandet av Hellas. Denne delen av Hellas har mye å by på for en hver smak / interesse og behov. Naturen er vakker og veiene er stort set gode. Også utenom motorveiene.

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 23. Jan 20, 15:33:11
 :bye: Vår første overnatting var Mesolonghi.
Mesolonghi ligger ved et av Hellas rikeste våtmarkersområder. Dette er tvillinglagunene Messolongi-Aitolikos. Sammen med deltaene som dannes av blant annet elvene Akheloos og Evinos, utgjør dette et av Middelhavets største leveområder for fugler og fisk.
Mesolonghi har også en spennende historie. Byen spilte blant annet en viktig rolle under den greske frigjøringskrigen fra det osmanske riket. Den engelske poeten Lord Byron, som hadde forlatt England i 1816 etter en skillsmisseskandale, organiserte en privat hær og deltok i kampene i 1823. Selvom hans deltagelse ikke fikk noen avgjørende innflytelse på kampene, skapte dette viktig oppmerksomhet i Vesten. Han døde av sykdom bare 36 år gammel. Det er laget et vakkert minnesmeke over ham i "The Garden of Heros". Dette er en park til minne om helter fra frigjøringskampene,
 ;D Vi hadde sett flere bilder fra Mesolonghi og gledet oss til å kjøre ut på den lange moloen i lagunen og som ville føre oss til det ytterste punktet. Været var flott og alt lå tilrette for en fin kvelden.
 :winking: Vi gledet oss til å komme til hotellet og strekke ut før vi skulle kjøre ut på moloen og til den lille øya, for å se på solnedgangen.
🤪Vi var forberedt på at hotellet kunne være litt slitt. Vi hadde valgt hotellet, fordi det var det som skulle ha den beste beliggenheten i forhold til utsikt over moloen og lagunen. 😀 Det første vi la merke til var at det var utrolig mange fargede mennesker der av forskjellig nasjonalitet. Greit nok vi liker fargerikt fellesskap. De var i alle aldre fra små barn til eldre.
Rommet var greit, senga god og utsikten over lagunen var nydelig. Joda, dette var bra!
🚘Det var en spesiell følelse å kjøre ut på den laaaange moloen, her lå fiskehusene på stolper på rekke og rad og litt lengre ut kunne vi se noen elegante fugler. Antagelig flamingoer. Solnedgangen var vakker og med ett forsvant sola i havet.
Nå var vi mett av denne dagen og lengtet skikkelig etter senga og en god, natts søvn. 🥺Men hva var dette??!? Var vi kommet til et diskotek med afrikansk musikk? Vel, vi liker godt svingende rytmer og gjerne afrikansk, men ikke når klokka er 23:00 og jeg et trøtt. Skikkelig trøtt. Ikke bare musikk, høylytt prat, mange mennesker inne på ett rom. Vårt naborom. «De roer seg sikkert!» Roer seg. Tvert om, mer og mer. «Jeg er her for å sove!» 😣😠 «Nei, dette går ikke lenger!! Å klage er verken Sverre eller min sterke side. Men nå var vi sure, trøtte og fortvilte. Hva slags hotell var dette? Ja,det spurte vi resepsjonen om og fikk til svar at hun hadde over 200 mennesker av forskjellige nasjoner å passe på. Om vi ønsket å bytte rom? Vi bestilt for flere måneder siden. Orker ikke! Vi er slitne og det må da gå an å roe seg om kvelden.😏 Slik ble det. Naboene måtte samle seg et annet sted og vi gamle, trøtte nordboerne, fikk ro.🤪😴 Og natta ble god! Det viste seg at hotellet blir brukt som asylmottak.
😀Gir meg flere tanker om hvor forskjellig vi mennesker kan ha det. Vi reiser rundt for å oppleve og kan komme hjem til trygge og gode hjem og forhold, mens disse som var våre naboer for en natt, har møtt noe helt annet i livet. Hva har de forlatt? Hvor var de på vei? Hva ventet dem?

Litt om bildene:
1-2: "The Garden of Heroes"
3: Utsnitt fra et minnesmerke
4: Minnesmerke
5: Lord Byron
6: Fra moloen med utsikt mor Mesolonghi
7 -8: Det utvinnes mye salt her, men det var ikke sesong for det nå
9: Med utsikt mot havet og landet og øyene i det fjerne
10: Kveldsstemning
11: Det kveldes
12: Så går sola sin vei og skal skinne for andre


Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 24. Jan 20, 15:58:19
 :) Morgenstemning i Mesolonghi.

Bildene:
1. - 3: Utsikt fra hotellet, Theoxenia, mot lagunen og denlange moloen.
4- 9Vi rusler litt på strandpromenaden nedenfor hotellet. Det er tidligmorgen 1.mai og stille rundt oss.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 12. Feb 20, 19:08:44
 :bye: Vi forlater Mesolonghi og setter kursen nordover. Neste mål er byen Ioaninna, som ligger vakkert til rundt innsjøen Pamvotida.
Veien er god og vi koser oss der vi kjører både langs laguner og fjell.
Vi hadde planlagt lunsjstopp 12 km nord for Messolongi i den ille byen Aetoliko. Vi hadde lest og sett på kartet at den ligger mellom to laguner og er forbundet med fastlandet på begge sider med moloer. Det virket lovende. Men nei! Byen var både slitt og vi fant lite sjarm her. Den var liten og det tok ikke lang tid å kjøre rundt den langs strandpromenaden og havna. Det er ikke alltid "kartet passer med terrenget" eller bilder og beskrivelser med virkeligheten. Men vi hadde mer i vente, så pytt.  ;) Som så mange steder i Hellas, bærer også det området som vi beveget oss i nå, preg av en rik historie. En av dem er den gamle, mangebuede steinbrua nord for Arta.
Den skal ha blitt bygget første gang under Romerriket. Så skal den ha blitt gjenoppbygd på 1200-tallet, da Arta ble hovedstad i Østromerriket. Den nåværende brua osmansk og skal være fra 1600-tallet. Men brua bærer på mer historie. Fra annekteringen av Arta i 1881 til Den første balkankrigen brøt ut i 1912, var det høyeste punktet på brua grensen mellom Det osmanske riket og Hellas. Brua ble ødelagt i 1941 under den tyske invasjonen av Hellas og er blitt gjennoppbygd slik den var tidligere. Brua har har også spilt en viktig rolle i gresk folklore og blant annet i en kjent gresk folkeballade.

  :D Så la oss ta en titt på brua. Den var et imponerende byggverk og elva Peranthis, fløt stille under den.
Vi avsluttet oppholdet her i Arta med en deilig lunsj på en taverna rett ved elva og brua. Her var det et enormt platantre, som også tjente som et fint lekeapparat.Noen av greinene ble støttet opp med en liten mursteinssøyle.


     

                                                                       

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 12. Feb 20, 19:42:54
Artig å lese historien til brua, - og for et platantre!
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 13. Feb 20, 14:14:43
 :kd66: Hei Kaka!
Ja, brua har en fasinerende historie. Har du lyst til å vite mer anbefaler jeg deg å søke opp legenden om brua og den folkevisa som er skrevet om den. Artig lesing.

 ;D Men, som Sverre gjerne uttrykker det, dette var intet blivende sted. Vi skulle videre og Ioaninna var vårt mål for de neste 3 dagene. Under veis tok vi en liten tur nedenom Amfilochia, som ligger vakkert til som et amfi ned mot Den ambrakiske bukt. Det var 1.mai og tett med biler og mennesker her. Vi tok bare et lite stopp og ruslet litt rundt. Det er vakkert i dette området og vi fikk et godt inntrykk av Amfilochia. Kan godt tenke oss tilbake for å bli bedre kjent.
Ioaninna er hovestad i Epirus og viste seg å være en stor og travel by. Området rundt sentrum hadde alt en litt større by trenger. Noe av det første vi så langs innkjøringsveien var IKEA og Hennes og Mauritz. endelig kom vi inn mot sentrum og den gamle bydelen. Her kjente vi oss igjen fra bilder. Etter å ha snirklet oss fram i trange gater og biler og folk over alt. Kom vi oss ut på den andre siden av byen og retning Perama grottene, der Zisis Garden, som var vårt overnattingssted, skulle være. Et lite bosted med 5 leiligheter og en liten hage. Vertinnen tok varmt i mot oss og vi kjente at her kom vi til å få det bra.

Bildene:
1. Ioaninna ligger vakkert til ved innsjøen Pamvotida. Bildet er tatt fra strandpromenaden i den gamle bydelen og vi ser over til området der vi bodde.
2. Nabolaget i rundt Zisis Garden
3. Zisis Garden
4.-5. Vår balkong


Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 15. Feb 20, 12:52:55
 :D Vi trivdes godt i Ioaninna. Som jeg allerede har nevnt var det en vakker by der den lå ved den ganske store innsjøen,Pambotida og var omkranset av grønnkledde fjellskråninger og høyere fjell med snø på toppene. 😀
På en liten tange, som stikker ut i sjøen, i sentrum av byen ligger den gamle festningen. Murene er tykke og dekker et stort område. Innfor murene er det et bymiljø for seg selv med mange gamle, men også nyere bygninger. Det er et virvar av trange smug. Som en labyrint. Mens vi gikk og vandret langs på den vakre gangveien langs sjøen, fikk vi øye på en hestedrosje. hvorfor ikke ta oss en tur med den? en kose tur og vi sprer føttene til å vandre rindt innenfor fetningsmuten og vi får sett oss pmkring litt.  ;D
Vi fikk tatt noen bilder under veis, men det var ikke helt enkelt der vi hompa av gårde.

Bildene:
1-2: Hestedrosjetur
3-6: Bilder fra turen rundt festningen
7- 12: På vei inn i festningen / Gamlebyen
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 16. Feb 20, 17:53:22
 :teary: Innenfor festningsporten var det et aktivt liv. Gatene og smugene var trange og de små husene var vakkert vedlikeholdt i forskjellige farger.
 
Vi hadde ikke gått lenge, før vi fikk vi øye på en stor og vakker port, som stod på gløtt. Mon tro hva som var innenfor den? Det måtte undersøkes! Med ett stod jeg ansikt til ansikt med en ung mann i svart dress og med lange «krøllefletter» og en vidbremmet, svart, flat hatt og ved siden av han en gammel mann i samme klesdrakt og en kvinne. Joda, ortodokse jøder. De var på vei ut av huset, som viste seg å være en synagoge. Vi visste st det var synagoge her, men den er vanligvis ikke åpen for besøkende. De hadde litt liten tid, men joda. det var bare å ta en titt. Fotografere? "Vær så god!" ;D
Før krigen var det jødiske samfunnet en viktig faktor i samfunnet her i Ioaninna. Nå er det bare et fåtall igjen.

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 17. Feb 20, 13:46:38
 :bye: Før vi fortsetter videre inn i festningsområdet, ønsker jeg å presentere dere for en mann som fikk stor betydning både for Ioaninna og store deler av Hellas.
Dette er Ali Pasha (Pasja var den høyeste militære og sivile embedstittel i Det osmanske rike.)  Ali Pasha (1740-24 januar 1822), var en ottomansk albanske hersker. Området han regjerte over innlemmet mesteparten av Epirus og de vestlige delene av Thessalia og det greske Makedonia. Hans residens var i Ioannina. Ali var født inn i en albansk røver familie, som etter hvert oppnådde høy status. Det kan blant annet nevnes at både hans oldefar og bestefar var røverhøvdinger. Hans far var hersker over et stort område, Tepelena, sør i Albania. Da Alis far ble myrdet, mistet familien mye av sin makt. Ali utviklet seg til å bli en mektig bandeleder og ble som ung lagt merke til av de osmanske myndighetene. I 1787 ble han utnevnt til administrativ leder / hersker over Trikala av de osmanske myndighetene. Dette som en belønning for sin innsats under Den østerriksk-tyrkiske krigen (1787-1791).
Han grep makten i Ioannina i 1788. Ioannina ble hans maktbase i de neste 33 årene.
Han nøt fordel av en svak osmansk regjering og utvidet sitt territorium ytterligere.  Etter hvert fikk han kontroll over det meste av Albania, vestlige Hellas og Peloponnes.Under hans styre utviklet byen Ioannina seg til å bli en by med stor innflytelse.
Han utviklet også forbindelsene med europeiske stater.
Ali Pasha ønsket å etablere en sjømakt i Middelhavet og allierte seg med Napolion 1. Seinere byttet han side og ble alliert med Storbritannia i 1807. De osmanske herskerne så etter hvert Ali Pashas makt som truende og ønsket at han skulle fratre sin stilling. Dette ønsket selvfølgelig ikke Ali Pasha og dannet en opprørshær. I januar 1822, etter kamper i 2 år,hadde de osmanske styrkene tatt mesteparten av festningsanlegg av Ioannina.
Ali Pasha tilbø motstanderne forhandlinger. De ble tilbø han full benådning med den betingelse at han forlot festningen og bosatte seg i klosteret St. Panteleimon på øya i Lake Pamvotis. Ali Pasha ga dem dette svaret: "Hodet mitt... vil ikke overgis som hodet til en slave. Han kjempet helt til slutten og ble skutt gjennom gulvet i rommet sitt og hodet kuttet av og sendt til sultanen. Ali Pasha av Tepelena døde i 1822.Ali Pasha ble gravlagt i et mausoleum ved Fethiye moskeen, som fortsatt står.Lord Byron besøkte Ali residens i Ioánnina i 1809.  Han bemerket den enorme prakten hans eiendom og residens viste. Men han bemerket også den positive holdningen Ali Pasha hadde til den greske kulturelle vekkelsen som rådet på den tiden. Han beskriver han som: "Overlegen rik, raffinert og kunnskapsrik." I et brev til sin mor beklager han Alis grusomhet: ""Hans Høyhet er en fryktløs tyrann, skyldig i de mest forferdelige grusomheter. Han er veldig modig. Han er en god general og blir kalt med Mahometan Buonaparte. Men like barbariske som han er vellykket.
 :winking: Nok om Ali Pasha. Da vi skulle skaffe oss litt bakgrunnsstoff for det vi skulle se i Ioaninna, hadde vi raskt forstått at det var lurt å kjenne litt til Ali Pasha.
Her bak festningsmurene var det altså Ali Pasha hadde holdt til.

Bildene:
1.: Vi vandrer inn på det som en gang var Ali Pashas resinensområde. Noen bygninger står fortsatt, mens andre er det bare ruiner igjen av.
2-4: Tror dett var kjøkkenet. i dag er det sølvmuseum her med en fantastisk flott samling.
5-6: ?
7-9: Fethiye moskeen
10-12: Inne i moskeen






Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 17. Feb 20, 16:51:49
Flott med litt historie-undervisning  :)
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 19. Feb 20, 17:54:35
 ;D Vi vanrer litt mer rundt på Ali Pashas område.
I en av bygningene var det innredet et fint bysantinsk museum med blant annet mangre vakre ikoner og i en annen bygning et sølvkunstmuseum. 

Bildene:
1: Smijernskonstruksjonen i forgrunn er ali Pashas gravsted
2: Ali Pasha
3: Denne type ikoner kalles "Kristus Pantokrator" / "Kristus allherskeren" . Her har Kristus enten en åpen eller lukket evangeliebok i venstre hånd og velsigner den som betrakter det med venstre hånd.
4.: Abrahams gjestebud. Ikon fra det 16.århundre.
5.:Profeten Elia. russisk ikon fra sent 18.00 - tidlig 1900.
6. Treinnbundet evangeliebok med sølv front.
7.: Noe helt annet. Kommentarer til dette veggmaleriet er: "The Battle at the Milvian Brigde. Wall painting removed from the mansion in Lord Byron Street. Kosmas and Athena Venetis mansion. Panted by Alexandros Damiris, second half of the 19.th century."
8.: Legg merke det detaljerte og vakre sølvsmedarbeidet.
Bildene jeg tok i sølvsmedmuseet ble dessverre mørke og dårlige. Men det var mye vakekrt å se.
9.- 10: Utsikt over Ioanannes omland



Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 20. Feb 20, 23:16:17
 :hfjjk: Nå vil jeg ta dere med enda lengre tilbake i historien. så langt tilbake fra år null, som vi nå er etter år null. Altså rundt 2000 år f.Kr.I en litt trang dal på foten av Mt.Tomaros omtrent 600 moh,rundt 45 km sørvest for ionaninna finner vi det som skal være den eldste, kjente orakelhelligdommen i den gresk verden, Dodona. Etter hvert ble det det viktigsteorakelhelligdommen etter Delphi. Stedet var opprinnelig viet til Moder jord, Gaia, som også er kjent som Dione og Zeus. Området er fruktbart og det finnes rikelig med vannkilder og god beitemark og et godt sted å slå seg ned og bo og det oppstod en by her. Antikkens store historiker, Herodotus, beskriver grunnlegelsen av Dodona: ""Dette har jeg hørt fra prestene i Theben, og det som følger blir sagt av prestinnene i Dodona. De sier at to svarte duer fløy fra Thebene til Egypt, og en av dem kom til Libya og den andre til Dodona. Og den sistnevnte slo seg ned på et eiketre og snakket med menneskelig stemme og sa at det var nødvendig at et profetisk sete for Zeus skulle bli opprettet på dette stedet, og de antok at det var av gudene som ble kunngjorde dette for dem. Duen som fløy til libyerne, sier de, ba libierne om å lage et Oracle of Ammon, og dette er også av Zeus." Foruten den mytologiske historien / forklaringen for stedeets opprinnelse, gir Herodotus også en annen analyse. De "svarte duene" kunne være kvinner fra Theben, som ble solgt som slaver til fønikerne. Den ene til Libya og den andre til Hellas. Begge kjente seg velsignet av Zeus og ville ære han med et orakl på hvert sitt sted. Zeus og Dione bodde under eiketreet. Fra stedet opprinnelse og fram til det 5.århundret f.Kr, foregikk tilbedelsen ute i det fri under eiketreet. Prestinnene overleverte zeus spådom ved å tolke raslingene  av eiketreets blader og flukten av duene som holdt til i treets løvverk.
(Jeg har funnet mye av disse opplysningene i Ancient-Greece.org)
 ;D Dette finner vi igjen i historien om Alexander den store. Da hans mor, Olympias, forstod at hun var gravid, dro hun fra Pella og hit for å få oraklets råd og for å få vite sitt barn / sønns skjebne. I den historikse romanen som Sverre og jeg leste sammen før vi la ut på denne turen er dette skildret på en levende måte. Flere steder seinere henvises det til tolkningne av eiketreets rasling og de andre opplevelsene Olympia hadde på dette stedet. Med denne historein i minne dro vi til Dodona.
 :) Det ble reist flere større bygnigner på stedet og den mest betydnijngsfulle og største var teateret og stadion. Stedets storhetstid regnes å ha vært rundt 300 - 200 f.Kr. Da ble det et politisk sentrum. På denne tiden oppstod også Naia-festivalen. En atletisk og dramtisk festival, som antagelig ble avholdt hvert 4.år.
 ;D Rundt 500 e.Kr ble det bygget en kristen kirke her. Stedet forfalt etter hvert. Stedet ble oppdaget i 1873 og utgravingene startet på 1920-tallet. De arkeologiske undersøkelsene startet i 1952. Mange av bygningen ble identifisert, noen resturert og da spesielt teateret. De holdt fortsatt på med arbeid opå det og enkelte av bygningene da vi var der.

Bildene:
1.-2: under veis til Dodona
3: Dodona
4.: Dodona og landsbyen Dodona
5.-6. Den hellige eika og rester etter templet
7-9.: Teateret var enormt. Det skal ha romemt 17000 personer.
10-11: Rester den gamle kristen kirka. Det første bilde viser det som må ha vært inngangspariet.
Det sndre bildet er tatt i det som antageligvis har vært kirkerommet og vi ser mot koret / alterpartiet.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 24. Feb 20, 17:19:15
 :D Ioannina ligger, som nevnt, vakkert til ved Pamvótidasjøen / Límni Pamvótidas eller Ioánninasjøen / Límni Ioannínon.
Den største og eneste bosatte øya i innsjøen ligger ikke langt fra ioaninna. Den har ikke noe navn , men blir ganske enkelt omtalt som Øya eller Ioannina øya.
Det går en liten båt ut hit og etter vi hadde vært i Dodona, syntes vi at det passet å avslutte dagen og oppholdet i Ioannina med en tur ut hit.

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 24. Feb 20, 21:09:54
Det er så fint å få være med på tur litt utenfor allfarvei :)
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 25. Feb 20, 12:43:14
 :hello43: Det er spennende å farte litt utenom den mest "brukte" turistløypa, men at neste sted er et ettertraktet utfartsmål, spesielt for grekerne, fikk vi merke.
Nå var det den gamle, vakre fjellandsbyen Metsovo, som ligger på omtrent 1200 meters høyde, som skulle besøkes. Veien var flott og omgivelsene nydelige. Vi kjørte inn i den ene tunellen etter den andre og omgivelsene ble mer fjell. Etter å ha kjørt av fra motorveien i retning Metsovo, kom vi inn på dårligere vei. Sveng etter sving. høyere og høyere. Og, der midt i en litt krapp sving, dukket hotellet vårt - hotel Anax - opp. Det så bra ut. Joda, her skulle vi få det bra i 2 netter. Utsikten fra hotellet var storslagen. Grønne fjellskrenter og høye fjell med snøflekker i bakrunn. På ei gresslette nedenfor hotellet gikk noen høner. Hanen spankulerte ved siden av og litt høyre opp var det noen få sauer og geiter. Naturen ga inntrykk av tidlig vår. Det var en fin kontrast mellom de dypregrønne nåletrærne og de vårgrønne løvtrærne.
Det var litt yr i lufta og gradestokken viste fattige 9 grader.  ???
Det er bratt her. Det store bytorget er omgitt av to- og tre-etasjes hus i karateristisk stil litt ovenfor en stor kirke. I 1.etasjen på de aller fleste husene kafeer, restauranter, barer og små forretninger som selger souvenier og andre artikler som er spesielt rettet mot turister. Det yrer av liv og både turbusser og tett i tett med biler står parkert rundt omkring. Det er ikke vanskelig å se at byen er populær. Spesielt vinterstid. Da er det bra med snø i fjellene og man kan kose seg og prøve sine skiferdigheter i ett av de tre skianleggene rundt byen. Byen bærer da også preg av et vintersportsted og kan minne om et sted i Mellom-Europa og i hvert fall ikke det vi ofte forbinder med Hellas.
 ;D Men vi var ikke i Metsovo for å sitte på hotellet. Vi hadde lyst til å røre på oss litt og lot bilen stå og det gjorde vi lurt i for parkering var det ikke lett å finne, så vi da vi kom ned i sentrum. Men jøje meg så bratt! Vi gikk og vi gikk. "Nå må vi da snart være nede?"
"Nei, nå må vi ha en kopp kaffe." Vi fant et lite og koselig konditori med mange søte fristelser. Valget falt på pekanpai og kirsebærpai. Styrket av kaffen, var vi klare for nye opplevelser og inntrykk. Vi hadde bestemt oss for å besøke Averoff Museum of Neohellenic Art. Her skulle malerier og skulpturer av anerkjente gresk kunstnere være utstilt. Bildene kommer neste gang. ;D
Bildene:
1: Hotell Anax
2.- 3: Utsikten
4.: Hvis vi ser godt etter, ser vi et skianlegg på toppen
5.- 7: På vei ned til sentrum
8.: Nesten nede
9: Kiosk og benker for å hvile føttene og se på "folket". Slarve litt
10: Der er torget
11: Litt for en hver smak
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 26. Feb 20, 16:15:55
 :kd66: Da har jeg deb glede å ta dere med på  Averoff Museum of Neohellenic Art. en liten smakebit av alt det vakre vi fikk se! :kd66:
1:"Burning of the Turkish flagship by Canaris" Lytras Nikephoros (1832 - 1904)
5.: "Det første steg"
10.: "Reading Preast" Geralis Apostolos (1886 -1983)
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 27. Feb 20, 11:08:55
 :45fjj: Litt mer kunst :45fjj:
Det var også en avdeling for foto. Mange fantastiske bilder som formidlet fint miljøet. Det var dessverre vanskelig å fotografere, fordi glasset rundt dem ga gjenlys.
Etter hva jeg forstod holdt også byens kulturskole til her og det var mye fin barnekunst ;D
1: Dronning Spfia - 1915, George Iakovidis
9.: Museets lokale
10.: Nabolandsbyen - Anilio
11.- 12.: Vi lot oss imponere av det flotte veisystemet. Fine tuneller og veier var lagt vakkert i naturen
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 28. Feb 20, 12:04:51
 :solsky: Ny dag og nye opplevelser i Metsovo. Ingen kjenner dagen før solen går ned, heter det. Så sant, så sant. YR meldte øs, pøs regn og vi så for oss en rolig dag på hotellet. Men det er ikke alltid YR og virkeligheten stemmer overens, for skyene Lettet fra gradvis mer og mer og etter hvert kunne vi også skimte blå himmel over fjellene. Vi var ikke i Metsovo for å sitte på hotellet! Gårsdagens tur opp og ned veien fra hotellet og ned til sentrum satt enda i beina og vi var enige om å ta bilen, så hadde vi mer krefter til å vandre rundt. :D           
Men, akk og uff!  :o Også denne dagen var det smekk fullt av biler over alt.Vi forvillet oss inn i et trangt smuk og der møtte vi en BUSS! Tunga rett i munnen og hodet kaldt. Det gikk på millimeteren og uten en skramme til og med på hjulkapslene. "Nei, dette gidder vi ikke!" "Vi har da bare godt av litt mosjon!" Og, dermed  kjørte vi opp til hotellet og parkerte der og tok beina fatt!  :D

Metsovo har et fint lokalhistorisk museum, som er lokalisert i en stor, kjempestor, villa fra 1600-tallet.Vi var de eneste besøkende og ei koselig dame viste oss rundt og fortalte levende om folket og livet i byen og området rundt gjennom årene. Fint å få se hvordan de levde her på den tiden, i forhold til hjemme i Norge.
Vi tok en tur innomo den store kirka. Det var lenge siden frokost, som var god og laget av vertinnen, og vi begynte å bli sultne.
«Kan tenke meg en kopp kaffe og litt attåt!» Fant et lite sted, som så trivelig ut. Men. De hadde bare småretter, lokale spesialiteter. Pytt. Kaffen og godsakene ved siden av ble til en lokal, røkt ost av kumelk, enkel salat og brød. Smakte deilig! 
Da kom REGNET. Vi satt ute på en terrasse med bare markise over og helt ytterst. Et skikkelig kaos oppstod. Det virket som om alle og en hver skulle dit vi var. Det tøt inn folk. Personalet fikk nok å gjøre med og finne plasser, ta opp, bestillinger, servere, tenne terrassevarmerne og etter hvert tømme markisene for vann. Det ble et skikkelig kaos! Et skikkelig skybrudd, vind og tordenskrall. Regnvannet blåste inn mot oss. Men vi er da nordmenn og tåler vær og vind. Dessuten hadde vi både stol og bord og det var det ikke alle som hadde.  Det ga seg litt og det var på tide å begynne på hjemturen. Oppstigningen! Mer regn! Pause i en gyrosbar. Det fikk bli dagens middag! Vi kom da hjem til slutt og etter en fin og artig dag på "byen" var det godt å slappe av.

 :D Neste dag var skinte sola og vi kjente at vi var klare for å komme oss videre. Nå ventet en av turens hovedatraksjoner: Meteora.  ;D Det er mange år siden vi hørte om Meteora for første gang og vi bestemte oss for at dit SKULLE vi en gang.
Turen gikk på fine veier og i nydelig natur. som vitnet om vår.

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 29. Feb 20, 13:56:09
 :blomst3: Det var som en drøm, som ble virkelig, da vi så fjellformasjonene i Meteora komme nærmere og nærmere. ;D Men først skulle vi finne bostedet. Vi hadde valgt å bo litt sør for Kalambaka i enliten by / landsby som heter Vasiliki. Nærmere bestemt Castellano Vasiliki. Her hadde vi et lite hus for oss selv på samme tomt som vertskapet. Det er alltid like spennende å komme til nye steder og bosteder. Holder det hva det lover på bestillingen. Dette gjorde så absolutt det. Vi ble tatt varmt i mot av et litt eldre par. KAnskje på vår alder? Leligheten var ganske ny med godt uttsyrt kjøkken avdeling. "I dag lager vi middag selv!" Byen var liten og likeledes dagligvarebutikken, men ferskvaredisken skuffet ikke og bugnet med mye godt. Vi ønsket å gjøre det enkelt og valgte to fine kyllinglår. Salathode fra egen grønsakshage hadde vi fått som velkomstgave. Et skikkelig stort og sprøtt. Det var godt å komme ned fra fjellet. Her var det behagelig temperatur og utenfor døra var det deilig gress å tråkke på. I ettermiddag og kveld skulle vi bare slappe av og kose oss. Dagen etter ventet Meteora! Vi hadde avsatt to dager til å utforske området og det skulle vise seg å komme godt med.;D
Bildene:
1.: Ueplassen vår
2.-3: Tror det er det største salathodet jeg har sett
4.: Smaker godt med hjemmelaget mat
5.: Frokosten er enkel og god
6.: Kryssord er alltid godt å ha
7.-8.: Kirka i Vasiliki
9.: Kirkedør fra den gamle kirka
10: Kirka var viet til Ag.Nikolaos
11.-12. Utsikt ut over dalen og sletta fra et av klostrene i Meteora. Vi boddde et lite stykke sørøstover.




Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 29. Feb 20, 17:04:57
Nå gleder jeg meg til gjensyn med Meteora! Tror det er det stedet som sitter sterkest i minnet  etter alle våre turer i Hellas :)
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 01. Mar 20, 16:41:47
 :99wywy: Ja,Kabi, man glemmer ikke Meteora når man har vært der. en unik opplevelse ;D Så nå kan du mimre litt sammen med meg.
Kalambaka med sine 12 000 innbyggere, ga inntrykk av å være en ganske ordinær by. Jeg hadde lest på nettet at den har en pen gammel bydel, noen interessante museer og ett par vakre gamle kirker. Også er det flere små og litt større hoteller. Men det var ikke Kalambaka som var vårt hovedmål og etter et kort opphold, kjørte vi videre gjennom nabobyen, Kastraki, som var nærmest som en forstad til Kalambaka. Her lå hotellene, tavernaer, restauranter, små barer og små suvenirbutikker på rekke og rad. Selv om stedet var merket av turismen, ga det inntrykk av en koselig atmosfære. Etter hvert dukket disse merkelige og gigantiske sukkertoppene av sandstein opp. Landskapet rundt er en enorm slette. Her renner elva, Pineios på sin vei ut mot Egeerhavet.  Vi er i Thessaliadalen. Denne vakre og fruktbare dalen, som ligger mellom fjellene Olympos i nord og Ossa i sør og som ble kalt Apollons og musenes dal av de gamle, greske poetene.
Hit var det de første eremittene kom rundt det 9.århundre e.Kr. Det var ikke uvanlig at mennesker, både menn og kvinner søkte ut i ødemarken, for å søke Gud i bønn og kontemplasjon. De slo seg ned på en av de laveste klippene, Doupiani.
Gjennom århundrene søkte flere og flere eremitter til Meteora og behovet for bedre organisering og et felles samlingssted for gudstjenestefeiring vokste fram. De bestemte seg for å bygge en liten kirke og denne ble sentrum for felles tilbedelse. Etter hvert ble det etablert og bygget flere kirker og de første klostersamfunnene ble etablert i midten av det 14.århundre. 
På det meste var det 20 klostre her. Nå er det bare 6 igjen i drift.
Før vi Meteoras underlige og mektige "verden", stakk vi innom
"Digital Projection Center for Meteoras historie og kultur" - "Det digitale projeksjonssenteret for Meteoras historie og kultur."
Det er et senter med moderne teknologi, blant annet 3D-projektor og moderne lydutstyr. På en illustrerende måte ble vi tatt med tilbake til millioner av år siden og hvordan man regner med at se disse merkelige klippene, Meteora, har oppstått. De forskjellige klostrene ble presentert og det var også en vakker film om fjellet, Olympos, og området rundt. Det hele varte omtrent 40 minutter.  Kan absolutt anbefale å stikke innom her, hvis man skal besøke Meteora.
Bildene:
1.: Utsikt over Kalambaka vestover.
2.: Vi valgte å besøke det første klosteret vi kom til, Ag.Nikolaos Anapafas.(Det bakerste på dette bildet) Det ligger på en liten og bratt klippe, som er 419 meter høy. En steintrapp på rundt 100 trinn, førte oss til den første avsatsen. Her er det en liten, gammel kirke fra det 14.århundre.
3.. På vei inn og opp i klosteret.
4.: Et stykke igjen. Den blanke døra øverst er dør inn i en heis. Heisen var nede da jeg tok bildet. Legg også merke til stigen litt lengre ned. Tidligere tider var det ikke trapp opp til klosteret og man benyttet stiger og ble firt opp og ned. Dette ser vi enda bedre på et annet kloster.
5.. En av de tidligere munkene, St.Silouan (d.19389).Han er godt kjent og æret for å ha skrevet mye vakkert. I 2005 innredet noen munker et lite kapell til hans ære i en gammel hule. Grannleggerne av klosteret er St.Dionysios, Metropolian i Larisa (d.28.mars 1510) og St. Nikanor (d.1521/1522)
6.: Enda høyere.
7.: Fantastisk utsikt. Godt med en hvil. Beundrer de som bygde klosteret. Mer beundring skulle ble seinere.
8. Vi ser rett mot en glatt top.
9.: Men hva er det vi ser der i kløften? Den lille hula og til venstre? I kløfte er det rester av en vegg. Et lite kapell? Til venstre rester av ei trapp og en mur. Noen har vel holdt til her i sin søken etter Gud og et dypere liv i ham.
10.: Men vi ser mer! ;D Det sitter da sannelig noen på toppen! =gså et sted å slappe av og sole seg!:-\ Hvordan har de kommet dit?
11: De har klatret opp og firer seg ned. Til venstre ser vi noen på vei opp og til høyre noen på vei ned.
12.: Mer utsikt





Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 02. Mar 20, 12:55:22
 :kd66: Vi fortsetter i Meteora.

Bildene:
1.: Utsikt fra klosteret
2.: "Nå orker jeg ikke mer!" - "Bare tull! - Vi tar beina fatt og kommer oss ned og kjører høyere opp!"
3.: Der var vi. Ser ikke så høyt ut, men høyt nok.
4.: Vi kjører høyere opp og parkerer et sted vi ser ut over dalen. Her er det to store klostre. Øverst på bildet ser vi veien som går mot et annet stort kloster, St.Stephan. Det synes kanskje ikke på bildet, men det var travelt på veien. Særlig av turistbusser. De gikk i skytteltrafikk og fraktet fulle busser med turister til de forskjellige klostrene. På mange av utsiktspunktene var det nesten umulig å få stoppe. Men, pytt, vi hadde en dag til og bestemte oss for å komme opphit tidlig dagen etter, slik at vi ungikk den verste turiststrømmen.
På bildet ser vi Varlaam klosteret.
5.: Jeg er litt usikker, men jeg tror det er Rousauo klosteret / Agia Varvara vi ser ned mot. Det er bygget på en 484 høy klippe.
6.. Varlaam klosteret. Det synes ikke på dette bildet, emn det ligger på den bratteste klippen i Meteora og på en høyde på 551 meter.
7.: Vi snur oss og ser over mot Det største klosteret, Megalo Meteora. Et enormt byggekompleks. Fantastisk byggverk og husk det ligger på en klippe. Den største klippen i Meteora og på en høyde av 613 meter. Jeg skla fortelel litt mer om dette klosteret seinere.
8.:Nå har vi beveget oss over på den andre siden av dalen og stoppet på veien mot St.stephan og ser mot Rousauo klosteret / Agia Varvara
9..På høyere side ser vi Varlaam klosteret og på toppen på venstre side skimter vi Megalo Meteora. Legg merke til bussene på veien.
10.: Rousauo klosteret / Agia Varvara i forgrunn, på høyere side Varlaam klosteret og på toppen på venstre side skimter vi Megalo Meteora.
11.- 12: Vi zoomer inn litt

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 03. Mar 20, 17:14:21
 :bye: Artig å se at dere følger med på ferden. ;D
 :hfjjk: Det er vanskelig å formidle det inntrykket Meteora gir. Stedet er så annerledes enn alt annet med den spesielle naturen. Sandsteinsklippene /monolittene med sine forskjellige størrelser og fasonger gir et sterkt inntrykk der de rager opp forvitret  gjennom tidens tann av vær og vind gjennom millioner av år.
På toppen av flere av klippene nærmest klorer vakre klostre seg fast. En gang var de 20 stykker. ( Jeg har lest forskjellige antall alt fra 20 til 26. Kommer kanskje av hva man har regnet som klostre. Små klostersamfunn eller de mer organiserte.) Nå er det bare 6 igjen som er i drift.
 ;D Gjennom tidene har mennesker søkt ut i ørkener og ødemarker for åndelig isolasjon. Deres motiv og indredrivkraft har vært et behov for å komme nærmere Gud og dypere tilbedelse. De ønsket å komme bort fra alt det som distraherte deres søken. Slik har nok også vært for de første eremittene som kom til Meteora. De fant tilflukt i hulene i klippeveggene  og dette ble deres celler. Etter hvert søkte de sammen i mindre klostersamfunn. Flere eremitter søkte gjennom årene til Meteora og klostrene økte i antall og størrelse. Med en beundringsverdig innsats ble klostrene utvidet og utsmykket.
For å komme opp til og inn i klostrene brukte man stiger, tau eller rep. Noen steder ble man firt opp eller over ei kløft i en type taubane. Man kan undre seg over hvordan man fikk brakt bygningsmaterialer og andre forsyninger opp til klostrene.

Bildene:
1.-2: Utsikt. Kalambaka i bakgrunn
3: Vi ser Agia Triada /Holy Triada /Den hellige treenighets klosteret på den venstre klippen.
4.: Agia Triada ligger på en klippe som rager 535 moh.
5.. De første skriftelige kildene man har om klosteret daterer seg fra 1362
6.: Megala Meteora / Det store Meteoron-klosteret ble bygget på toppen av den største klippen, "Platis lithos" eller "Wide Rock". Den har et samlet areal på mer enn 50 dekar og en høyde på 613 moh. Det er beliggenheten som har gitt klosteret sitt navna: Megala Meteora: "Hengt opp i lufta".
Klosteret ble grunnlagt på 1300-tallet. Det kneiste imponerende på toppen. Vi kom dessverre forseint til å komme inne i det. Skulle gjerne hatt luftfoto, for dette var enormt stort. Jeg tittet ned og så at veien som førte til klosteret var forholdsvis lang og en trapp førte videre opp. Men denne er bygget først i nyere tid.
7.-8: Klippeveggen var klatt og steil og kløfta var dyp. Jeg fikk øye på en kabel. Den gikk tvers over kløfta.
9.. Det var her munkene og besøkende ble firt over til klosteret. Jeg har sett ferske, private bilder av en mung som sitter i en slags stol og fires over. Ikkke noe for sarte sjeler med høydeskrekk.  :o
10.:Endepunkt for kabelen. Mottagsted.
11.: En annen måte å entre klosteret på, er via heis. Heisen går uten på tårnet.








Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kritios on 04. Mar 20, 08:30:39
Hyggelig gjensyn med Meteora Katherina :-)
Meteora var nok en av de stedene som gjorde størst inntrykk også på oss da vi var på vår 8 måneder lange bobiltur i 2016. Jeg vil si dette er det mest spektakulære stedet jeg har vært på.
Naturen der, med de spesielle klippene, er jo som tatt rett ut av et eventyr, eller kanskje fra familien Flint :-)
Og det skulle ikke forundre meg om det er herfra Aukrust har fått informasjonen til Flåklypa :-)
Tusen takk for hyggelig lesning og flotte bilder !
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 04. Mar 20, 10:27:13
 :99wywy: Takk for koselig hilsen,Kritios! 8 månederes bobiltur! Det må ha vært fantastisk! Har drømt om laaaaang bobiltur i mange år, men innser at det får være med drømmen. Ja, kanskje dette er det "virkelige" Flåklypa?
 ;D Ny dag og nye muligheter og vi fortsetter turen videre til et nytt kloster. Denne gangen er det nonneklosteret Agios Stefanos/St.Stephan. Her er det ingen trapper og stier som må passeres for å komme inn, men bare en liten gangvei. Det ligger vakkert til helt sørvest i Meteora og på 528 meters høyde. Begynnelsen på klosteret kan dateres tilbake til 1191 /92 og den første kirka ble bygget 1350.

Bildene;
1.: Det er tidelig morgen og veien videre er mindre trafikkert.
2.. Utsikt mot parkeringsplassen ved Ag.Stefanos
3-4.: Agios Stefanos/St.Stephan
5.-6:På vei inn
7.-8:St.Stephan var et godt ivaretatt kloster med mye vakker beplantning.
9.: Jeg tror dette er den nyeste og hovedkirka, St.Charalambos. Den ble bygget i 1798
10.:En vakker rosehage,men det meste var dessverre avblomstret da vi var der
11.:Sverre nyter sola og utsikten. Etter å ha vært flere dager i fjellene og hatt forholdsvis lav temperatur (rundt 10 grader) og regn og mye skyet vær, var det deilig å få av seg de varme klærne og kjenne sola varme og få seg sandaler og lette klær.;D
12.:Utsikten




Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kritios on 04. Mar 20, 12:24:12
Quote from: Katherina on 04. Mar 20, 10:27:13:99wywy: Takk for koselig hilsen,Kritios! 8 månederes bobiltur! Det må ha vært fantastisk! Har drømt om laaaaang bobiltur i mange år, men innser at det får være med drømmen.
I utgangspunktet skulle turen vare i ett helt år, men like før og etter at vi dro hjemmefra i mai 2016 presterte 2 av konas døtre å bli gravide :-)
Så da ble det selvfølgelig hjem til den første av fødslene i midten av desember...
Vi tima det bra og rakk fødselen med akkurat en uke :-)
Her kan du følge oss på vår tur fra 1. mai 2016:
http://="http://janneogfrank.blogspot.com/2016/05/vi-er-i-gang_53.html"
Klikk deg videre i bunnen av hvert innlegg.
Det er også mange andre turer både med bobil og uten som er omtalt,
blant annet Kilimanjaro, Antarktis og Peru med Machu Picchu.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 05. Mar 20, 13:37:15
 ;D vi fortsetter å vandre inne på St.Stephan. Vi tok os god tid og prøvde å komme inn i kirkene mellom busslassene.
Bildene:
1.: Et gammelt dokument
2..4: Dormitoriet - Området der nonnene bor i sine celler
5.. "Så bær da frukt som svarer til omvendelsen"
6.. Jeg har prøvd å oversette dette og tror det står:"Stå opp, hold på tradisjonene og lever videre"
7:
8.:Takk for besøket St.Stephan
9.:En liten rast for vi drar videre
10.. En liten blomsterhilsen fra St.Stephan
11.: Så forlater vi Meteora og området rundt. Vi fikk en hilsen med på veien av det koselige vertskapet vårt. Kommer vi noen gang tilbake til dette området så bor vi gjerne her på nytt.



Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 06. Mar 20, 14:30:57
 :bye: Det er ikke lett å sette ord på det inntrykket vi satt igjen med etter dagene i Meteora. Det var så mektig på mange måter. Litt foran i tråden har jeg forsøkt å formidle noe av dette. Vi er veldig glade for at vi endelig fikk mulighet til å besøke dette spesielle stedet og vi tar gjerne ta turen på nytt. Det er så mye mer vi skulle ha sett nærmere på. Skulle gjerne besøkt flere klostre, blant annet Megala Meteora og Agia Triada, som nærmest balanser på toppen av sin klippe.
 :) Skulle jeg gi et råd videre, så må det være gi dere god tid. Meteora er ikke et sted man farer over på kort tid. Gi dere tid til å la den vakre og spesielle naturen, det vakre panoramaet, klostrene som "dekorerer" flere av toppene og klostenes atmosfære, interiør, utsmykking og arkitektur få synke inn. Dessuten er Meteora et yndet turistmål og besøkende er mange og man må regne med litt køer og ikke alltid like lett å få parkert på de beste utsiktspunktene.  ;D
 :45fjj: Nå var ubruddets time komme for oss og nytt sted og nye opplevelser ventet. Dennne gangen vakre Kastoria, som ligger drøyt 13 mil nord for Kalambaka ved Lake Orestiada. Mye av Mye av byen også dens sentrum ligger på en halvøy ut i innsjøen. Byen vokste fram ved innsjøen. Det er gjort arkeologiske funn,som viser at det har bodd mennesker så langt tilbake som 6000 år f.Kr. Dette var bosetniger som var knyttet til innsjøen og er blant de eldste sjøbosetnignene i Europa. Det er laget et lite museum om dette og som vi besøkte.
Kastoria blir kalt "Pelshandelens hovedstad". Byen er kjent for sine flinke buntmakere ikke bare over alt i Hellas, men også over hele verden. De var metre i å sette sammen pelsen sømløst i vakre mønstre og leverte varer til de største byene i Europa.  ;) Våtmarkene rundt innsjøen har stor økologisk betydning og er vert for rundt 150 fuglearter, blant annet svaner, hegrer og sølvpelikaner. Det er også et område med mye grønnsak- og fruktdyrking og spesielt epler var det store områder med. Byen har en vakker gamleby med godt bevarte hus. Runt byen eller rettere innsjøen er det fjell med blant annet skianlegg.
Bildene:
1-3: Venetikos river
4.- 9: Besøk i "Prehistoric Lake Settlement". Gjorde inntrykk å tenke på at det hadde bodd folk her for 8000 år siden. DEt er sus over det. Selvom alt var rekonstruert, så var det antagelig slik de hadde bodd. Før vi gikk rundt på egenhånd, fikk vi en god orientering av en guide.
10.: En eldgammel tømmerstokkbåt.
11.: Det ikke bare suste i sivet. Det kvekket og kvakket av mengder med frosker. .
12.: utsikt mot den nordlige bredden av innsjøen og Kastoria
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 06. Mar 20, 15:56:55
Takk for mange fine glimt fra Meteora! Det frister jo absolutt med et nytt besøk:) Neste gang dere er der anbefaler jeg å ta turen bortom 2 eremittklostre like ved Kastraki.Mye imponerende byggekunst i disse klostrene! Blir spennende å følge dere videre nordover - et helt nytt område for oss!
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Fia on 06. Mar 20, 16:02:56
For en fantastisk tråd, Katherina!👏 Nå har jeg lest hele i ett jafs, og atter en gang tenker jeg at jeg er så imponert over dere to og hva dere begir dere ut på!😊 Og så morsomt for oss andre å få «være med». Håper å få oppleve Meteora selv en dag. Tusen takk!🌷
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 07. Mar 20, 12:19:07
 :hfjjk: Kabi: Takk for koselig hilsen og tips.
Fia: Takk for koselig hilsen. Må jo bli fantastisk i slike omgivelser og mange fine opplevelser.
 ;D Da fortsetter vi i Kastoria (ca 700 moh), men først opp til den knøtt, lille landsbyen Sidirochori (1050 moh) og til det lille hotellet (Petrino Pentolvio), som skulle være vårt hjem de tre neste nettene. Det var litt som følelsen av uren, luren, himmelturen å kjøre opp til hotellet. Litt hompete, enkelte steder litt smalt, men vi hadde ønket oss et lite hotell med utsikt over sjøen og omgivelsene og det fikk vi. Vel framme, stod en blid mann og hans to hunder og tok i mot oss. " Dere må være elisabeth og Sverre. Velkommen!" "Jeg heter George!" Vi var de eneste gjestene. Den beste tiden for stedet var vinters tid. Da var det populært å komme til området å stå på ski i skianlegget som lå ikke langt unna. George var var et friluftsmenneske og soppspesialist. I fjellet vokste mye store og fine sjampinjong og George åleide å plukke og tørke disse. Noe vi fikk smake til frokost. En skikkelig deilig frokost med deilig omelett med masse sjampinjong, forskjellige oster, flere typer kjøttpålegg, pai, syltetøy og selvfølgelig honning og yoghurt og frisk frukt. Juice, melk, te og kaffe. Alt bare til oss!!! :o  Det formelig bugnet på bordet, da vi kom ned i det koselige oppholdsrommet. George tok morgenfrisk i mot oss og lurte på om han kunne snakke svensk! Om han kunne? Det viste seg at George hadde bodd en stund i Sverige. Det var deilig å kunne snakke vårt eget språk og skravla gikk.
Bildene:
1.: Utsikt fra hotellet. Vi ser litt av området rundt Limni Orestiada.
2.: Utsikten fra hotellet og mot Kastoria
3.: Hotellets beliggenhet
4.: Vi zoomer inn på Sidirochori og hotellet
5.-6.: Hundene til George
7.. Hagen
8.-9.: Sidirochori
10: NRett nede på veien
11.-12.: La oss kalle det "Øvrebyen"






Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 08. Mar 20, 16:06:29
 :99wywy: Da er det på tide å bli litt kjent med Kastoria. Som så mange greske byer er også Kastoria kupert med trange gater, som ikke er beregnet på så tett med biler, og biler står parkert både her og der. Vi hadde lyst til å vandre litt rundt i sentrum av byen, men etter kjøring opp og ned, for å finne parkering, ble vi enige om at det var andre ting vi kunne bruke tiden på og kjørte ut av sentrum og ned mot innsjøen. Her var det riktig trivelig. Både med en vakker eldre bydel og pelikaner som holdt på med morgentoalettet. ;D
Bilden:
1-2: Vakre gamle og ikke fullt så gamle hus
3: Vi vanrer rundt i Gamlebyen blant tidligere herskapshus. Bydelen vitner om byens velstand på 1700 og 1800-tallet. Det meste av dette skyltes pelsdyrhandelen. Dette huset, Emmanuel Masion, er bygget i 1750 og tilhørte brødrene Emmanuel brødrene. De var kjent for for sin forretningsvirksomhet og var medlem av det helleniske selskap i Venezia. I dag holder Museum of Costumes av Kastoria. Det var dessverre stengt da vi var der.
4: Kjellerdør tilhørende Emmanuel Masion
5: Bassara Masion. Dette herskapshuset er bygget på 1700-tallet av en kjøpmann fra Konstantinopel.
6: Enda et gammelt herskapshus
7: Fra torget
8: Manor Mansion. Dette er det eldste herrskapshuset i Kastoria og er bygget i 1700 og bebos fortsatt av den samme familien.
9:
10: Nede ved strandpromenaden
11: Vakker og lang strandpromenade





Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 09. Mar 20, 13:56:38
 :kd66: Vi vandrer oppover det trange smuget fra strandpromenaden og opp til torget. Vi tar det med ro og betrakter det som en gang var gamle herskpshus på begge sider av smuget. Foran et av husene er det en liten lav bygninng. Vi legger ikke merke til den med det samme. Ikke før vi titter inn i smuget mellom denne og huset. Det er et lite skilt der. "Post byzantine Church, Agios Nikolas Karivi". Den lave døra er åpen og vi titter inn. Det er mørkt. Vi kommer inn iet rom, som er stort i forhold til størrelsen på kirken. Vi ser ned mot kirkesalen, som er adskilt fra dette rommet med en murvegg. Kirkerommet er vakkert dekorert med veggmalerier i duse og mørke farger. Flere steder er maleriene kalket over og andre steder er klaken fjernet og fragmenter av gammel dekorasjon er kommet til syne. Den lille og uanselige bygningen skjuler en perle fra lang tid tilbake. Jeg har ikke klart å finne ut hvor gammel kirken er, men maleriene er fra 1770-1780 tallet. Ikonostasen har vakker treutskjæring.
Bildene:
1:"Den Post bysantinske kirken, Agios Nikolas Karivi"
2: Det første rommet vi kom inn i. Ser inn mot kirkerommet og ikonostasen
3-4: Krkerommet
5: Veggene var kalket over og den nedre delen var dekket med steiner. Noen steder var dette fjernet og deler av den gamle dekorasjon kom til syne.
6-7: Ikonostasen
8-9: Ikonostasen hadde vakre treutskjæringer
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 10. Mar 20, 11:26:24
 :blomst3: Noen ganger er det godt å sitte ned og bare kjenne at man er til. Kastoria ligger vakkert til ved innsjøen og har en fin strandpromenade. Vi fant en god benk nede ved innsjøen. Tok fram go'boka og moret oss over pelikanenes morgentoalett. Først var det bare en på båten, så kom det enda en og enda en og flere til helt til det var trangt om plassen. Det kom flere og da vek de første plassen for de neste. Slik holdt de på i langg tid. Pusses fjærene riktig nøye. Så la de på svøm på jagt etter mat.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 10. Mar 20, 15:46:01
Så artig og fin billedserie :)
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 11. Mar 20, 12:13:03
  ;D Takk Kaka. En koselig dag sammen med mangefugler. Et fugleliv.
:bye: Det ble lunsjtid og vi fant oss en koselig park nede ved sjøen på den andre siden av byen.;D Men det var ikke bare vi som ville ha mat. Den ene gåsefamilien etter den andre kom vraltene. Det var gåsemor og gåsefar og tenåringene på slep. Så da ble det litt fra de rikes bord på dem.
Vi fulgte strandpromnaden enda litt lengre ut og her svømte et svanepar, noen svarte ender og Noen små skarver, som satt og pusset fjærene sine.

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 12. Mar 20, 14:39:21
 :teary: Det er på tide å forlate Kastoria og dra videre. Denne gangen er det, Edessa, den frodige og grønne byen med de små elevene og fossene, som er målet.
 ;D Vi forlater fjellene og inn i et spesielt frodig onråde. Vi kjører gjennom store vårmarksområder. Det er fortsatt kupert, men etter hvert er det de store slettene som dominerer landskapet. I dette området er det store plantasjer med fruktdyrking og spesielt kirsebær og fersken. Det skal være spesielt vakekrt her tidligere på våren, når frukttrærne blomstrer. Skulle gjerne vært tilbake på den tiden.
 :) Men før vi kommer fram til Edessa, skal vi innom et annet sted. Vi kommer nå inn i Makedonia og Alexander den stores område. Det var her han levde de første årene av sitt liv, før han dro ut på sin krigerferd, for å underlegge seg riker i øst og utvide det makedonske riket. Vi skal til Mieza i nærheten av Naousa eller 55 km øst for Thessaloniki. Tidligere hadde det vært et tempel til ære for nymfene på dette stedet. FilipII, Alexanders far og den gang konge av Makedonia, ansatte Arostoteles som lærer for Alexander og noen av hans venner og ga dette stedet til Aristoteles, slik at han kunne holde skole her. Til gjengjeld bygde FilipII opp igjen Aristoteles hjemby, Stagira, som han hadde rasert under en tidligere erobring av Makedonia og han frigjorde innbyggerne her.
 ;D Kultursenteret som er bygget i forbindelse med Aristoteles og som formidler historikk rundt dette området, var dessverre stengt da vi var der.
Bildene:
1: Stor rapsåker under veis. (Vitsi)
2: Aristoteles
3 -4: Det frodige området rumdt Aristoteles skole
5: Fra grøftekanten
6: Riktig nok på vei ut, men vi går inn
7: Her satt de og ble undervist.
8: På vei til skolen
9: Legg merke til de glatte bergveggene. De skal være tilhogd og vegger i templet. Til venstre er det inngang til en av hulene
10: Rester etter søyler i templet
11: En annen hule
12: I det filosofiske hjørnet

 


Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 12. Mar 20, 18:23:30
Artig å følge dere, både gjennom historien og landskapet :)
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 13. Mar 20, 11:39:57
 :45fjj: Takk for det, Kabi. Det gjelder å drømme seg bort litt og ta fram gode minner. Slå gjerne følge med videre og denne gangen kommer vi til Edessa.
Vi gledet oss til å komme til Edessa. Vann har en spesiell tiltrekningskraft på oss og her i Edessa skulle det til og med være små og litt større fosser i byen.
Det er i alt 7 fosser. Den største, Keranos, har et fall på 70 meter og fosser ned blant platantrær, som har vokst seg vakre og store gjennom lange tider. Dette er en frodig by med vakker gammel bebyggelse. Vi skulle bo midt i denne gamle bydelen og hadde bestilt overnatting på Varosi Guesthouse. Dette var en gammel herskapsbolig fra 1800-tallet, som var pusset opp, men beholdt sin gamle stil. Vi hadde gangavstand blant annet både den store parken og fossene. Med andre ord midt i smørøyet. Her fikk bilene hvile ett par dager.
 ;) Natt til den andre dagen var det skikkelig tordenvær. Det buldret og braket og regnet høljet ned i strie strømmer. Vi våknet opp til et mørklagt hotell og det viste seg at hele byen var uten strøm. Personalet var selvfølgelig, fortvilte, men viste en skikkelig god service og det manglet ikke på humør og pågangsmotiv. Den deilig frokosten vi hadde fått den første dagen, ble selvfølgelig mye mindre, men det vi fikk smakte veldig godt. De kokte på primus og små gasspluss og brukte fantasien for å kunne ivareta gjestene bestmulig. All honnør til hele gruppa! ;D
Bildene:
1.: Jeg legger inn oversikten over reiseruta vår på nytt, slik at dere lettere kan se hvor vi befinner. Vi er kommet til nr6.
2: Inngangspartiet til Varosi Guesthouse.
3.: Sittegruppe rett utenfor rommet vårt
4: Fant ut at her gjaldt det:"Bare se, men ikke røre" Med andre ord pynt!
5 -7: Utsikt rett ved der vi bodde
8-9: Hotell Varosi. Frokoststedet.
10-11: Nabohotell. Hotel Hagiati





Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 15. Mar 20, 17:29:58
 :99wywy: I disse spesielle dagene, som hverdagene er blitt annerledes og vi møter andre typer utfordringer og er mer eller mindre isolert både den ene og andre av oss, er det godt å kunne drømme seg bort litt og ta fram gode minner. Jeg gjør mitt blant annet med å fortsette å dele med dere fra den fantastiske turen vi hadde sist vår.
 ;D I vår rundreise er vi kommet til Edessa. Vi tar oss en liten byvandring.
1:Greker
2: Monument over de som ble tvangsutflyttet fra Tyrkia til Hellas i 1923. Det foregikk også en utflytting den andre veien. Dette kommer jeg tilbake til når vi kommer til Kavali.
3-4:Den unge Alexander den store slik man tenker seg han da han gikk på skole hos Aristoteles
5-7: Nabolaget
8-9: The Old Metropolitan Cathedral of Edessa
10-11: Beskrivelse av kirka

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 16. Mar 20, 13:23:56
 :kd66:I den gamle bydelen, der vi bodde renner det vann både her og der og vi hørte suset fra det største vannfallet. Den helgen vi var der, var det et stort blomstermarked i parken. Opplevde det som en martna med hovedvekt på blomster, men også andre boder, slik vi kjenner det fra martnaer hjemme i Norge.Det var også et bruktmarked og flre bord med brukte og nye bøker og skolesaker. Det var en god og avslappet stemning.
Bildene:
1-2:Planter for enhver smak og behov
3: En av byens mange små elver
4-5: Den store og vakre parken
6: Et bittelite vannfall
7: Et litt større et
8: Her renner det fritt
9: Enda et lite vannfall
10: En hilsen fra Mariasøstrene i Darmstadt i Tyskland "Store og underfulle er dine gjerninger, Herre Gud, du Allmektige. ---Hvem skulle ikke frykte deg, Herre og ære
ditt navn?"
11-12: Vi avslutter med lystenning og venter med det store vannfallet til neste gang
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 17. Mar 20, 12:32:19
 :hfjjk: Da er det tid for den største fossen. Den har et fall på 70 meter der den fosset og brummet ned.
Det var laget en gangvei, slik at vi kunne gå bak fossen. Det sprutet forfriskende fra fossen.
Bilde
Nr6: Bak fossen
Nr7: I den andre enden
 :yeah: Vi våknet om morgenen av lyden av trommer. Nesten som 17.mai. Det viste seg å være gateløp og innkomsten var ved enden av parken. Foruten bra med publikum som og en livlig speaker, ble de tatt i mot av en gjeng med ungdommer som trommet med intensitet på trommer i forskjellige størrelser. De slo løs på trommene, jublet og danset under ledelse av ei jente /dame som visste å inspirere. Nå skulle jeg gjerne lagt inn en video snutt, men jeg får det ikke til. Dette var skikkelig gøy. Ja, der var det liv! ;D
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Ole on 17. Mar 20, 12:43:22
Hei! Ser at du forminsker bildene dine. Det må man ikke gjøre, det er bare å laste dem opp slik de er. Så slipper du jobben med forminsking.....  Pass bare på at max størrelse er ca 10 Mb per bilde.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: marjana on 17. Mar 20, 18:00:22
Quote from: Ole on 17. Mar 20, 12:43:22Hei! Ser at du forminsker bildene dine. Det må man ikke gjøre, det er bare å laste dem opp slik de er. Så slipper du jobben med forminsking.....  Pass bare på at max størrelse er ca 10 Mb per bilde.

Det visste jeg ikke!
Kan du ikke legge ut dette i en passende tråd så alle får vite dette!?
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Ole on 17. Mar 20, 18:36:01
Slik har det vært i mange, mange år.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 21. Mar 20, 14:59:24
Quote from: Ole on 17. Mar 20, 11:43:22
Hei! Ser at du forminsker bildene dine. Det må man ikke gjøre, det er bare å laste dem opp slik de er. Så slipper du jobben med forminsking.....  Pass bare på at max størrelse er ca 10 Mb per bilde.
 ;D Hei Ole! Takk for info. De fleste av bildene mine er over 10 Mb. Det er blitt rutine for meg å forminske. Har slikt å gjøre, har slikt å føre.....
 :99wywy: Så tilbake til turen. Det er godt å drømme seg bort litt i disse annerledes dagene våre. Både Sverre og jeg er blant de som man regner med i ei risikogruppe på grunn av alder. Vi har ingen spesielle sykdommer, men vi har valgt å isolere oss mest mulig. Går turer, handler inn for ei uke av gangen og koser oss inne. Som Sverre gjerne sier:"Og. slik går nå dagene!"
Men over til deilige koronafrie feriedager sist vår.
Det nærmet seg midten av mai og etter at vi forlot Mesolonghi, hadde vi oppholdt bare i innlandet og mye til fjells. Nå begynte vi å lengte til kysten og stranda. Sola varmet kroppen mer og mer og det var på tide med strandliv og bad. Neste overnatting skulle så absolutt oppfylle dette. "Step to the sea" kalte bostedet seg og lå, som navnet lovte, helt nede på stranda i den lille kystlandsbyen, Nea Karvali, et stykke øst for Kavala. Her skulle vi være i ro i 5 dager i en 2 roms-leilighet, som var nesten nyoppusset. Vi gledet oss!  ;D DEt viste seg at Nea KArvali var en liten, ganske slitt landsby og med mange små og tomme hus. Etter hvert forstod vi at årsaken var at byen hadde oppstått i forbindelse med tvangsflyttingen av grekere fra Tyrkia (og omvendt) på 1920-tallet. Jeg kommer tilbake til dette litt seinere.
 ;D Om det ikke var så pent eller sjarmerende i landsbyen, så likte vi oss veldig godt. Leiligheten var bra og godt utstyrt, huset lå på stranda med egne strandmøbler og
 vertskapet var skikkelig trivelige. Vertinnen, Katherina, og jeg fant tonen med det samme til tross for at hun knapt kunne et eneste ord engelsk. Vi tulla og tøysa sammen. Utrolig hva som går når man er kreativ og tar i bruk både tegn og gester. ;D
Bildene:
1: Vår trivelige vertinne Katherina med avskjedsgave. En liten avlegger, men den kunne dessverre ikke bli med hjem.
2: Også avskjedsgave. Disse pynter opp på gjesterommet vårt.
3-8: Miljø på og utsikt fra terrassen vår.
9 -11: Endelig på stranda! ;D



Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 22. Mar 20, 14:04:47
 ;D En liten runde i Nea Karvali. Mange av de som kom hit fra Tyrkia i 1922 fikk arbeid i tobakkindustrien og i landbruket.
Bildene:
1-4: Nea Karvali har ei stor og godt ivaretatt kirke (kirken Agios Grigorios o Theologos) med vakker beplantning rundt. Blant annet store vakre roser. Det var flyktningene som stod for bygningen av kirken.  Disse hadde med seg relikviene fra helgenen, Agios Grigorios o Theologos (teologen St. Gregory). Derav navnet.
5-7: Fra rosebedet utenfor kirka
8-9: Hage med hagepynt
10-12: Det var en gang et hjem. Antagelig et nytt hjem for en familie som var tvangsflyttet fra Tyrkia.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 23. Mar 20, 14:08:14
 :bye:Mye av turen ligger i forberedelsene. Vi brukte internettet og blant annet hellasforum flittig for å finne ut steder vi ønsket å besøke, så var det å sette seg inn i hva som var interessant for oss på det enkelte sted. Natur, historie og steder det kunne være fint å være i ro noen dager var viktig. Vi leste forskjellig type litteratur. Noe leste vi høyt for hverandre. F.eks Valerio Massimo Manfredis historiske roman om Alexander den store. Andre bøker leste vi hver for oss. Dette var blant annet Victoria Hislops "Tråden". Denne omhandler livet i Thessaloniki fra 1917 og fram mot vår tiden. Her blir vi blant annet kjent med ei lita jente, som kommer bort fra moren og søsteren sin under flukten fra Smyrna i 1922. Jeg har i  de seinere åra blitt mer og mer interessert i denne utvekslingen av mennesker fra Tyrkia til Hellas og det motsatte. Hva skjedde? Hvordan var det for disse menneskene? I Kavala var det et lite museum som opprettet av greske flyktinger og deres etterkommere. Alle gjenstandene her  var gitt av disse. Besøket her ble helt spesielt. Vi var de eneste besøkende og ble tatt varmt i mot av et eldre ektepar, som fortalte levende om mye av historien og om enkelte av gjenstandenes betydning for de som hadde eid dem. Den gnisten var inne i meg for denne delen av den greske historien, ble enda sterkere etter dette besøket.  :)
For å kunne gi dere et lite glimt av den opplevelsen jeg fikk der inne, ønsker jeg å sitere litt fra "Tråden".
I handlingen er vi i Syria i 1922 og vi møter Katerina, som blir romanens hovedperson, og hennes mor og søster. "Noen meter unna dreide en kvinne og datteren henens inn i gaten, rene og pene i lyse sommerkjoler. Den lille jenta var så søt som rosenbladsirup, og hun skravlet muntert og småhoppet mens hun så seg nyssgjerrig rundt. ......Tett inntil brystet holdt moren en baby kledd i en kjole i det samme tynne bomullsstoffet med broderte, rosa prestekrager." Det som også hører med til historien og min egen opplevelse i museet var at Katerina hadde en helt spesiell evne til å brodere og sy.
Da er det på tide å dele bildene med dere.
 :45fjj:
1: Utenfor museet. Den store akvadukten i Kavala i bakgrunn
2-3: Vi kommer inn i et vakkert rom fylt opp med mange vakre gjenstander, men det mine øyne faller på er de tre som står i hjørnet alle kledd i vakre lyse kjoler. Jeg klarer ikke å ta blikket bort fra dem. Det er som om Katerina og søsteren og moren hennes blir levende for meg og tar i mot meg. Mulig at Victoria Hislop har vært her for å samle bakgrunnstoff. Ikke vet jeg.
4: Det var ikke vanlige flyktninger som kom, men alle typer mennesker. De hadde levd i Tyrkia i flere generasjoner og mange av dem hadde levd godt. For mange var det ikke av egen vilje at de kom til Hellas og de fleste fikk en vanskligere liv og måtte begynne på nytt.
5: Gjenstander som forteller om et levd liv
6-7: Utsnitt av en vakkert brodert duk. singer symaskin. Enda et lite glimt inn i "Tråden" for meg. Katerina hadde en helt spesiell begavelse til å brodere og sy.
8: Inne på soverommet. Til venstre ser vi en overdekt stabel. Dette er madrasser. I mange familier var det trangt om plassen og de lå tett på madrasser om natten. Om dagen ble disse stablet sammen. Dette er jo også noe vi kjenner igjen fra tidligere tider her i Norge. Vi ser også en utstyrskiste med mye vakkert.
9: Adam og Eva
10: Mens vi står og betrakter moren som sitter ved siden av barnas senger og tenker at det er kveldsstund og hun synger for dem, hører vi sang bak oss. Det er det eldre paret som synger en vakker vuggesang for oss.
Så ble vi invitert på kaffe ved bordet inne i det første rommet, som var inredet som ei stua. Det ble en fin stund. De to delte med oss fra noen menneskers liv både før og etter de var kommet til Hellas. Noen fikk det vanskeligere, mens andre fikk et bedre liv. For oss ble dette et spesielt museumsbesøk og et godt minne fra tiden i Kavala.







Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 23. Mar 20, 18:11:10
Takk for at du deler dette med oss :) Skjønner godt at dette ble et spesielt museumsbesøk !
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 24. Mar 20, 13:30:37
 :bye: Da er det på tide med en liten rusle tur i Kavala. Vi befinner oss nå langt øst i den greske regionen Makedonia. I bukta utenfor ligger øya Thassos. Kavala har en travel havn og det går ferger til flere øyer og andre steder i Hellas.
  :) Kavala har en rik historie og jeg ønsker å dele litt av den med dere.
 :99wywy: Kavala er kjent som "The Blue City" og som "Tobakkens Mekka". Her  møtes øst og vest. Her har bysantiner, osmannere, jøder, forretningsfolk, tobakksarbeidere, flyktninger og intellektuelle levd side om side.
Byen har historie helt tilbake til slutten av det 7.århundre f.Kr. Dens opprinnelse er de rike gull- og sølvforekomstene i Pangaionfjellet som ligger bak byen. Dette lokket blant annet nybyggere fra øya Thassos til seg.
Byen ble kalt Neapolis ("Ny by"). I middelalderen ble den omdøpt til Christoupolis ("Kristi by").
I antikken var byen medlem av Den andre athenske ligaen og på en søyle i Athen nevnes byens bidrag til alliansen. Under Peloponnes-krigen i 411 f.Kr ble Neapolis beleiret av de allierte hærene til spartanerne og thasserne, men forblev trofaste mot Athen. I to ateistiske æresdekret i 410 og 407 f.Kr. ble Neapolis belønnet for sin lojalitet.
 :) I Romertiden gikk den romerske veien Via Egnatia gjennom byen og dette medførte at byen utviklet seg og handelen blomstret opp.
Gjennom århundrene har byen hatt både nedgang- og oppgangstider og skiftene herskere. I det 8.og 9.århundre regjerte bulgarerne her i en kort periode.
 :) Vi kommer fram til år 1387. Den osmanske tidsperioden starter ved at tyrkerne inntar byen og ødelegger den fullstendig i 1391. Kavala var en del av det osmanske imperiet fra 1387 til 1912.
 :) I midten av 1500-tallet bidro Ibrahim Pasha Grand Vizier Suleiman Magnificent til byens velstand og vekst ved bygging av en akvedukt (Kamares).
 På en høyde rett ovenfor den travle havna og havnepromaden ligger byens festning. Den er blitt rasert og gjennoppbygd flere ganger gjennom århundrene. Dens nåværende form stammer fra den første halvdelen av det 15.århundre da den ble bygget på fundamentet, som går tilbake til den bysantinske perioden.
 :) Både akvedukten og festningene er fortsatt godt kjente landemerkene og symboler.
Under Den første Balkankrigen i 1912, ble Kavala okkupert av bulgarerne. I 1913 kom den under gresk styre.
 :) Kavala er blitt kalt "Tobakkens Mekka"
Kavala var i mange tiår kjent som en stor tobakkprodusent. Lokal produksjon ble sendt til markeder rundt om i verden. Tobakproduksjonen startet i Kavala i begynnelsen av 1800-tallet, og danner en uunnværlig del av byens historie i over 150 år, samt er grunnen til at byen er rik og velstående.
Fra 1918 var det rundt 50 tobakksfirmaer i Kavala, mens de 160 tobaksvarehusene ga arbeid til halvparten av landets tobakksarbeidere
Den verdensomfattende, økonomiske krisen, som brøt ut i 1929, førte til at mange av de som arbeidet i tobakksindustrien mistet jobbene sine og det største tobakksområdet på Balkan opplevde stor nedgang.
 :) I våre dager er de gamle bygningene alt som er igjen etter  en svunnen tid. En av disse er forandret til kjøpesenter, en annen til underholdningssenter, mens mange er revet og erstattet av boligblokker.
 ;D Bildene:
1-2: Akvedukten - "Kamares". Navnet betyr buer. Den strekekr seg gjennom store deler av byen og er 52 meter høy og består av 60 buer. Et riktig monumentalt byggverk.Den ble bygget rundt 1550 og reparert på 1880-tallet.
3: Vi ser litt av akvedukten og på høyden bak litt av festningen
4: Glimt fra hovedgata ned mot havnepromenaden og havna
5: På den andre siden av akvedukten. Litt av den gamle bebyggelsen og festningen
6: Kavala kunne gjerne blitt kalt "Trappenes by" også. Bratt og smalt i mange av smugene
7: På vei ned mot havnepromenaden
8: Vi skimter litt av småbåthavna
9: Bra med farger som lyser
10: Litt av havneområdet
11: Vi rusler på strandpromenaden
12: Litt fra oven
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 25. Mar 20, 13:58:19
 :bye: Hvordan er det oppe på festningsområdet tro? Ja, det måtte vi undersøke! ;D
Vi gikk og vi gikk, brattere og brattere, høyere og høyere. Pause her og pause der!  :o Trodde ikke det var så høyt! Bare litt til!Fantstisk utsikt! Kan folk bo her? Det står biler her! At det går an! Hvordan kommer de fram med støree gjenstander, f.eks møbler? PUST OG PES! Enda lengre! :-[ FRAMME!!!! MEN HER ER DET INGEN INNGANG!? FEIL!! : :o Ja, da er det bare å gå ned igjen! Utsikten var i hvert fall fin. Dagens trim!  :-\  ;D Vi får prøve en annen vei, men først DRIKKE!
1: Utsikt mot havna
2: Første etappe er unna gjort. Kavala gymnas
3:Kaval gymnasa sett nedenfra havna
4: Denne veien? Ja, vi prøver. Vakker dekorasjon i veien
5: Kom igjen! Jada, kommer. Jeg må bare ta noen bilder. (Bra ummskyldning for å ta det med ro og pauser)
6: Godt med en pustepause
7-9: Vakre hus med flott utsikt
8: Friskt mot! Snart oppe!
9-10: Kan ikke klage på utsikten. Jeg zoomer den inn






Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 26. Mar 20, 16:54:02
 :bye: Før vi vandrer videre ønsker jeg fortelle litt om en av Kavalas store sønner, Muhammad Ali Pasha al-Mas'ud ibn Agha (1769-1849) omtalt som Muhammad Ali. Han var født i Kavala av albanske foreldre og livnærte seg i ungdomsårene av å selge tobakk. Som 20-åring lot han seg verve i den osmanske hæren som offiser og steg etter hvert i gradene. I 1798 ble han underoffiser for et regiment av frivillige soldater fra sin hjemby som skulle delta i forsvaret av Egypt mot den franske hæren til Napoléon Bonaparte. Med sine albanske tropper jagde han ut mamelukkene (den muslimske herskerklassen) fra Kairo i 1804 og ble selv utropt til pasja og tok i 1806 med sultanens bekreftelse sin nye verdighet som wāli (guvernør) over Nedre Egypt. For å gjøre en historie om et langt liv med mange kamper og seire kan det nevnes at Muhammad Ali er i etter tid blitt ansett som "Far for den moderne Egyptiske stat". Han hersket også over områder i Midtøsten utenom Egypt. (Opplysninger blant annet fra Wikipedia)
  :kd66: Vi hadde ikke gitt opp ønsket om å komme innenfor festningsmurene. Så nå fant vi ut at vi kunne gå langs havna og komme opp langs en sti der. Dessuten stod bilen parkert på den andre siden av havna. Så la vi avgårde på nytt. Det var fint å gå her. Veien førte forbi fergestedet og videre bortover. Helt til det sa stopp. Her gikk ikke veien videre. Ville vi rundt knausen måtte vi legge på svøm. Men en sti førte opp til festningen og noen kom ned på den, så da var det ikke helt umulig! Etter litt klatring kom vi inn på området. Det første vi fikk øye på var en fin statue.  :) Hvem? Jo, Mohammed Ali. ;D Litt lengre ut passerte vi en lang bygning. Denne hadde vi også sett neden fra havna. Det var IMARETET. Jeg forsøkte på alle tenkelige måter å ta bilde av den, men ga opp. DEn var ganske enkelt for lang. "Imaretet" var en gave fra Mohammed Ali til hjembyen sin. Bygningen hadde flere funksjoner, Både religiøst, pedagogisk og som veldedig institusjon. Fra 1922 ble bygningen brukt til å huse flyktninger. Det har vært museum og restauranter her og i våre dager er det et flott hotell. ;D
Bildene:
1-2: Så langt, men ikke lenger
3: Vakre blomster underveis opp.
4-5: Mohammed Ali
6-7: Vakre kirker er det over alt
8-10: Dekorasjon og fargeer kvikker opp
11: Det gamle og slitte kan også være vakkert
12: Imaretet sett neden fra
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 27. Mar 20, 16:36:10
 :99wywy: Vi var nå omtrent halveis i ruta vår. Vi hadde kjørt fra fjell til hav og sett mye vakker natur. Vi hadde opplevd mye interessant og ting vi hadde lest om før vi dro, hadde fått litt mer kjøtt på beina. Mye hadde dreid seg om gresk historie helt fra antikken og fram til vår tid. Enda hadde vi mer igjen. Vi stortrivdes og slappet godt av mellom utfluktene. En av disse dagene som vi tok det helt med ro hjemme, var 17.mai. Mens vi koste oss på stranda, tenkte vi på alle dere hjemme med såre føtter. ;D Det er litt vemodig å være borte fra Norge på en slik dag, men det var ikke første gangen og vi vet å feire på vår egen måte. Både med 17.maifrokost og god middag på bord pyntet både med flagg, servitter og penduk. Også blir det hilsner hjem til våre hjemme i Norge og hilsner tilbake til oss. Det ble forresten litt annerledes med middag denne gangen. Det vrimlet ikke akkurat av restauranter eller tavernaer i Nea Karvali. Vi hadde vært på en tidligere, som KAterina (vertinnen vår) foreslo. Maten var god og vi tenkte at vi kunne spise der, men NEI!  :D Tavernaen Sist vi var der var vi de eneste gjestene, men til vår undring var det stappfullt. Unger overalt. Masse unger. Tavernaen lå på et leitområde og denne helgen var det en stor barne- og ungdomsleir der. Så det var bare å rusle tilbake. Hva nå? Katerina hadde forstått at det var Norges nasjonaldag og ønsket å hjelpe oss. Et annet sted i Nea Karvali? Tja? Hun dro på det og tenkte litt. Så lyste hun opp. Katerina kunne bare minimalt med engelsk med kroppsspråket og gestene og kreativiteten hennes var stor. GYROS- GYROS - BIG GYROS - VERY GOOD! "Kom bli med meg. Jeg fikser det!" Vi undret oss. Hva mente hun? "Kom,kom!" Hun føre og vi etter. Et stykke bak huset fikk vi øye på en ganske stor, kassevogn, ikke av den nyeste modellen. "Kom med meg!"  :D Skulle VI inn i den?" Verken Sverre eller jeg er særlig langbeinte og sprettende. Hun så problemet og tok tak i baken min og dytta meg inn og deretter fikk Sverre den samme behandlingen. Ute på hovedveien gikk det i et tempo som om det var liv om å gjøre. Kanskje det var det? Magen fortalte i hvert fall at det var på høytid at den fikk sitt. Med ett stod vi utenfor en gyrosbar. "Kom!" Hva hun bestilte aner jeg ikke og heller ikke hva det kostet. Selvfølgelig gave på nasjonaldagen og gjestene hennes skulle ikke sulte og slett ikke på slik en dag. Tilbake i samme tempo og dennhe gangen ble vi løftet ut av bilen.  :yeah: Gyrosen var virkelig BIG og god.  ;D Takk til Katerina. Så ble det gyros i steden for pølse 17.mai og kaker til kaffen det hadde vi.  ;D
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 28. Mar 20, 14:20:55
 :bye: Da vi begynte å planlegge turen, hadde vi laget ei liste over steder som ønsket å prioritere og besøke. Et av disse stedene var den gamle oldtidsbyen Filipi. Hvorfor Filipi? Både fordi den hadde en stor betydning i antikken og står omtalt i mange sammenhenger, men også fordi dette var den første byen Paulus besøkte på på det som nå er det europeiske kontinentet. Vi har besøkt flere av de stedene Paulus var. Blant annet Damaskus, Efesus, Lesvos (han var så vidt innom der) og Athen og nå stod Filipi for tur. ;D Men la oss begynne med begynnelsen. Da Paulus og hans reisefølge var kommet til Troas, som den gang var en havneby i det nordvestlige hjørnet av Tyrkia, fikk han et syn om natten. "Han så en makedoner som sto og kalte på ham og sa:"Kom over til Makedonia og hjelp oss!" .....Vidre står det i Apostel gjerningene (16,11) "Vi stakk til sjøs i Troas med kurs for Samothrake og kom dagen etter til Neapolis (Kavala). Derfra bar det videre til Filipi, en by som ligger i det første distrikte i Makedonia og er en romersk provins. I denne byen ble vi i noen dager".  :) Kavala, som den gangen het Neapolis var havneby for Filipi og knutepunkt for ferdselen mellom øst og vest både på land og til vanns. Den viktigste sjøvforbindelsen til Asia gikk mellom Neapolis og Troas. Så det var en kjent havstreknning Paulus og hans følge benyttet seg av. De overnattet på Samothrake, ei lita øy helt nord i Egeerhavet og nord for Limnos. Øya hadde gunstig beliggenhet for overnatting, fordi de sjøfarende ønsket å seile mest mulig om dagen og det var vanlig for reisende med handelskip å overnatte her.
Via Egnatia, som var et storslagent veiprosjekt som romerne hadde og som gikk fra Adriaterhavet og til Bysants (Istanbul), gikk gjennom Neapolis og til Filipi.
 :) Vi begynte vår vandring i Paulus fotspor denne gangen der Paulus og hans følge skal ha steget i land i Neapolis. Vi går opp i den store hovedgata som fører fra strandpromenaden og opp i byen og får raskt øye på en ganske stor og vakker kirke, Agios Nikolaos. I boka "I Paulus forspor" leser jeg følgende: "I gammel tid skal kirken være viet til Paulus, så ble den moske og da den ble tatt i bruk som kirke etter en grundig restaurering. ble den viet til St.Nikolaus, sjøfolkenes helgen."  :D  Utenfor kirken er det reist et vakkert monument der Paulus og hans følge etter tradisjonen, skal ha steget i land. Det var dette monumentet vi var på jakt etter.
Selvom området vi befinner oss i ikke ble definert som Europa på Paulus tid, er det vanlig å betrakte dette som starten på den kristne misjon på dette kontinentet.
Jeg viser ett par kart, slik at det er lettere å forstå hvor de enkelte stedene befinner seg.
Bildene:
8: Paulus i Troas. "Kom over til Makedonia og hjelp oss"
9: Paulus kommer i land i Neapolis
10 -11: Apostlenes gjerninger 16,9-12 på gresk og på engelsk, tysk og russisk (bulgarsk?) Mye var skrevet på bulgarsk i dette området.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 29. Mar 20, 16:13:18
 :blomst3: Vi fortsetter i Paulus fotspor og denne gangen fører de oss over åsryggen nord for Kavala og til det fruktbare slettelandskapet på den andre siden og tuil Filippi. Dette er en strekning på omtrent 20 km. Paulus og følget hans har nok fulgt Via Egnatia. Filippi kan føre sin historie tilbake til rundt 500-tallet f.Kr og kjent under navnet Krenides (Kilder). Landsbyen som ligger ved Filippi i våre dager heter fortsatt dette.  Panagionfjellene var kjent for rike gullforekomster. FilipII utvidet riket sitt østover på 360-tallet f.Kr og la under det store slettelandet ved Filipi og Panagionfjellene i 356 f.Kr. På denen måten sikret han seg kontrollen over gullforekomstene. FilipII oppkalte byen etter seg selv og den fikk en blomstringstid. Han lot bygge flere offentlige bygg, blant annet teateret. Byen ble senter for gullgruvene og hadde rett til å utstede egen mynt. Byens blomstringstid avtok etter hvert, men fikk en ny vekst mye på grunn av byggingen av Via Egnatia, men også som ringvirkning etter et verdenshistorisk slag her i 42 f.Kr. Det stod om makten i Romerriket etter mordet på Julius Cæsar i 44 f.Kr. På den ene siden stod republikanerne og den andre cæsar-tilhengerne, Marcus Antonius og Octavianus (senere keiser Augustus). De sistnevnde vant og Romas kistorie gikk fra republikk til keiserdømme. Marcus Antonius lot veteransoldater slå seg ned i Filippi og byen fikk ny vekst. Octavianus ga byen navnet: Colonia Julia Augusta Philippenis og knyttet byen både til FilipII,
 Julius Cæsar og seg selv.  ;D  Da Paulus kommer til Filippi i 49 /50 e.Kr møter han en romersk by. Byen kan ha hatt 5000 - 10 000 innbyggere. Det var antagelig jordbruk som la mye av livsgrunnlaget, men også rik handelsvirksomhet. Den var preget av at den hadde nær beliggethet til Kavala og havet og dette medførte en sammensatt befolkning av både romerske kolonister, grekere og en liten jødisk befolkningsgruppe.  ;D
 :D Bildene:
1:Kavala med åsene rundt. Jeg legger inn bildet på nytt for å vise åsene rindt, som Via Egnatia gikk over.
2: Litt natur opp i all historikken.
3-4: Vi ser litt av Filippi og bakenfor skimter vi fjellene
5-6: De store restene av murer / vegger er fra en stor kirke (Basilika B). Denne ble påbegynt på 500-tallet, Den ble aldri fullført, fordi kuppelen, som skulle hvelve seg over kirken, raste ned før innvielsen. Den store hellelagteplasen i forgrunn er Forum. Her var det en tlaertribune. Den tjente som dommersete og det var her rettsaker ble ført. På sørsiden var det butikklokaler, markedsplass og idrettanlegg.
7-9: Noen glemt fra Filippi
10: Filippi og Via Egnatia
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 30. Mar 20, 14:47:26
 ;D Vi fortsetter litt høyere opp i skråningen ovenfor byen. Her kommer vi til teateret. Det ble bygget da FilipII grunnla byen i 356 f.Kr.og er en av de eldste bygningene i Filippi. Da romerne fikk herredømmet over byen etter det store slaget i år 42 e.Kr, fikk byen etter hvert en ny vekst og det ble behov for å utvide teateret. På 200-tallet forandret bruken av teateret seg til villdyr- og gladiatorkamper. For å få plass til dette ble de forreste benkeradene fjernet. Teateret hadde plass til omkring 8000 tilskuere. ;D
Bildene:
1: Oversikt over teateret
2-3: Den lille bua som ses midt på bilde er til bruk når det arrangeres forstillinger i sommersesongen
10. Inngang for dyr under kamper med ville dyr

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 31. Mar 20, 12:47:30
 ;D Etter å ha beundret de vakre reliffene, som pyntet søylene langs buegangen nedenfor teateret, fortsetter vi videre i retning museet. Her passerer vi restene etter en kirke (Basilika A). som ble bygd på slutten av 400-tallet og et dåpskapell. Lengere opp sere vi enda noen rester av en kirke (Basilika C). Etter at denne i likhet med andre bygninger ble rasert av jordskjelv, skal restene ha blitt brukt som steinbrudd.
 ;D Bildene:
1: Relieff langs buegangen
2-3: Relieff. Disse er kopier originalen står i museet
4: Motiv fra den store portalen
5: Fra innsiden av portalen
6: Bailika A
7: Dåpskapellet
8: Stadige nye funn og arkelogene er fortsatt i arbeid
9: Basilika A og dåpskapellet sett fra den andre siden
10: Restene etter Basilika C pyntet med et teppe av valmuer

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 01. Apr 20, 13:09:41
 :kd66: Vi er ikke ferdige med Fillipi, uten å ha besøkt Lydia. ;D Ved den lille landsbyen Krynides er det en vakker kirke og nede ved elva, Zigaktis, er det reist et spesielt minnesmerke. Det er dette stedet som la grunnlag for Paulus virksomhet i Filipi. 
:D Det var sabbatsdag og Paulus og hans følge gikk ned til elva, Zigaktis. Da de kom ned dit fikk de øye på noen kvinner som var samlet til bønn. Paulus begynte å tale til dem. Blant kvinnene var Lydia. Hun var fra Tyatira (i vår tid ligger dette helt vest i Tyrkia). Hun handlet med purpurtøy. Det er forskjellige meninger om Lydias sosiale status, men man antar at hun var en annerkjent forretningskvinne og enke. Dette fordi hun handlet med purputtøy, som var en kostbar vare. Purpurfarge ble produsert i varierende sjatteringer og kvaliteter avhengig av om det ble hentet fra bløtdyr eller planter. Førsteklasses lilla produkter og plagg var luksusvarer som bare eliten hadde råd til. Hun inviterer Paulus og hans følge til å bo i hjemmet sitt. Det er aldri nevnt noen mann.  ;D Dette var kort fortalt om Lydia. Men hvorfor nevne henne og hvorfor fikk hun sin plass i Apostlenes gjerninger? Hun må ha lyttet ivrig etter det Paulus sa. "Herren åpnet hennes hjerte og tok til seg det Paulus sa. Sammen med alle i sitt hus ble hun døpt."  :)  Ut i fra dette er hun blitt betraktet som den første på det nåværende europeiske kontinentet som ble døpt og med den hendelsen startet den kristne virksomheten i daværende Makedonia og nåværende Europa. For å minnes dette er det altså reist en kirke og et minnesmerke rett nedenfor kirka ved elva. ;D 
20. mai er Lydiadagen. En dag til å minnesog æres Lydia. Den blir feiret med blant annet dåpssermoni ved minnesstedet, slik at voksne kan la seg døpe der. Det passet fint i reiseruta vår å dra til Lydia på denne dagen. Vi hadde forlatt Nea Karvali og Kavala på denne tiden og befant oss litt uten for byen Xanthi. Denne ligger litt lengre øst og litt høyere opp fra kysten. Vi hadde en fin tur i et vakkert fjellandskap og kom etter hvert ned på et større sletteområdet, men turen tok litt lengre tid enn beregnet. Dessuten begynner kirkelige handlinger ikke klokka elleve i Hellas, slik vi er vant med, men mye tidligere. Så da vi ankom Lydia begynte det hele å gå mot slutten. Uenfor inngangenspartiet var det tett i tett med biler og flere busser og masse mennesker på vei ut. Blant dem mange geistelige. De fleste gresk ortodokse, emn også andre som bar antrekk som tydet på at de kom fra andre kirkelige sammenhenger. Noen av høy rang. Det kom noen som bar på TV-kameraer. Dette hadde nok vært et mye større arrangement enn vi hadde forestilt oss. Vel, vi gikk glipp av noe helt spesielt, men nå fikk vi mer tid og ro for oss selv til å se oss rundt. Så, pytt, pytt!  ;D
 
Bildene:
1-3: Inngangspartiet
4: Litt av elva der den kom rennende ut gjennom busker og kratt
5: Minnesmerket
6: Ikonet av Lydia
7-8: Med føttene i elva
9-10: Dåpsstedet sett fra en annen vinkel
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 01. Apr 20, 13:19:22
Takk for at du trofast legger inn fra deres reise utenfor der de fleste av oss har vært.
Mye interessant historie.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 02. Apr 20, 14:25:17
 :kissand: Takk for koselig hilsen, Kaka!
Dåpskapellet i Lydia er en åttekantet kirke i vakker hvit, marmorert marmor. I sentrum i kirka er det ett åttekantet «marmorgjerde» og i en fordypning i denne er det en vakker døpefont av marmor. Kirka er dekorert med bilder som framstiller historien om Lydia og Paulus i Filipi.
Bildene:
1: Dagens gudstjeneste var holdt utendørs
2: inngangspartiet
3: Paulus
4: Den marmormorsteinen /benken midt på bildet er en del av den åttekantede veggen rundt fordypningen der den åttekantede døpefonten er plassert. Åttetallet har en, som mange andre tall i Bibelen en symbolsk betydning. Åtte står for gjenfødelse, nyskapelse og evig liv. Tallet peker mot det som skal komme. En ny verden, det fullendte gudsriket. Døpefonter er ofte åttekantede.
5-6: I anledning dagen var døpefonten pyntet med røde roser. Roser og rødt symboliserer kjærlighet. Rødt er dessuten et symbol på ild, kraft, varme og blod.
7-8: Alterpartiet med kongeporten. Veggdekorasjonen her er i vakker mosaikk, blant annet med gull.
9: Nattverdselementene


Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 03. Apr 20, 12:35:40
 :99wywy: Ssom jeg nevnte i forrige innlegg, var kirka vakkert dekorert med blant annet bilder fra Paulus og hans følges tid i Fillipi.
Bildene:
1: Dette var et dåpskapell og da er de tnaturlig at jesu egen dåp pryder det.
2: Paulus syn. Der en makedoner viser seg for Paulus og ber ham om å komme over til makedonia og hjelpe dem
3: Paulus kommer ned til elven og taler til kvinnene som er samlet der i bønn på sabatten
4: Paulus og Silas i fengslet (Apostlenes gjerninger Kap.16)
5: "Fangevakteren ba om lys, løp inn og falt skjelvende ned for Paulus og Silas"
6: Og, han (fangevokteren) ble døpt med hele sitt hus
7: Må være Dommens dag




Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 04. Apr 20, 14:26:59
 :sol: Dagene i Nea karvali og Kavala og området rundt hadde vært både innholdsrike og artige. Nå var det tid for å komme seg videre igjen. Denne gangen var det bare omtrent en halvtime å kjøre. Vi fortsatte langs kysten og mot det store deltaet, Nestos Delta og den lille fiskelandsbyen, Keramoti. vi tar av fra motorveien og kjører inn i et spesielt frodig område. Vi er kommet inn i naturreservatet, Nestos -Deltaet, som dekker et område på rundt 500 000 hektar og er regnet som et av Hellas og Europas viktigste vannbiotyper. Nestos-Delta er en typisk flat elveslette og er som en mosaikk av laguner, sandyner, små innsjøer med ferskvann og busker av forskjellig art. Dyre- og fuglelivet er rikt. Flere forskjellige arter amfibier og reptilier holder til her. Blant annet europeisk padde, maurisk skilpadde, pilslange. DEt vi la først og fremst merke til var de store dyrkningsområdene. Her dyrkes det blant annet mais, kiwi, korn og flere steder så vi risplanter.  ;D
 :D Vi likte oss med det samme vi kom til Keramoti. Her lå det små og litt større fiskebåter, som holdt på å losse i land nattens fangst. Måkene flakses rundt og ventet på sin del av den. Keramoti er en liten by og av nordmenn og andre turister, kanskje best kjent for at det går ferje over til Thassos som ligger rett utenfor. Byen ligger
på en halvøy som er dannet av elva, Nestos, gjennom millioner av år. Den reklamerer med å ha en av Balkans beste strender. Men til tross for dette er det ingen større, luksushoteller. Vi hadde leid en leilighet i en blokk like ved stranda. Langs havna var det noen tavernaer (de fleste fisketavernaer), barer, ett par bakerier og små supermarkeder og andre små forretninger.  ;D
 :)  Vi kom til Keramoti tidlig på formiddag, så vi bestemte oss for å kjøre litt rundt å se oss om i deltaet.
Bildene:
1-2. Ved innkjørselen til Keramoti
3-4: Her er nok fiske ved siden av landbruk den viktigste inntektskilden
5-6: Ferger til Thassos
7: Fra et sted i deltaet
8: Vet ikek helt hva det er. Kanskje noen gamle bosetninger
9: Lunsjsted
10: Helt nydelig!!! Det gjelder å nyte langsomt!

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 05. Apr 20, 18:21:01
 :yeah: GOD PÅSKE TIL ALLE OG EN HVER AV DERE! Som dere andre, er vi også hjemme denne påsken. Vi er kommet en den alderen. som regnes som risikogruppen og holder oss mest inne. Det blir en annerledes påske i år. noen av dere skulle kanskje vært i Healls nå eller litt seinere i vår. Vi hadde bestilt tur til Kardamili 22.april. Nå får vi se når neste tur blir. I mellom tiden er det godt å mimre og tenke på alle de minnerike turene fulle av opplevelser, som vi har hatt. En av de er denne jeg holder på å dele med dere nå!  :blomst3:
 :) Klostre og kirker er blitt bygd på de utroligste steder i Hellas. Det kan man også si om dit vi skal nå. Vi fortsetter i Nestos Delta til den lille landsbyen Porto Logos, som ligger ved den vakre  innsjøen, Vistonida. På to bittesmå øyer i innsjøen er det bygget et knøttlite kloster og en liten kirke.
Både Panagia Pantanassa-kirken og St. Nikolas klosteret har stor religiøs og historisk betydning for grekerne.Klosteret fungerer som et pilegrimssenter for pilegrimer fra forskjellige land. 
Bildene:
1-2: På vei ut til St. Nikolas klosteret
3: St. Nikolas klosteret set fra broa ut til Panagia Pantanassa-kirken
4: Ved St. Nikolas klosteret
5 - 7: Panagia Pantanassa-kirken
8: Ved Panagia Pantanassa-kirken
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 07. Apr 20, 12:43:54
 :cute: Når noe først går galt, så kan det gå, om ikke riktig galt, men ganske galt. Ikke minst når man roter seg ut på feil retning på motorveier. Vi hadde hatt en fin dag i Nestos Delta og det var på tide å dra tilbake til Keramoti og finne overnattingsstedet vårt. Verten skulle vente ved leiligheten og vi hadde avtalt tidspunkt med ham. Vi hadde beregnet god tid. Det var omtrent en time å kjøre, så dette skulle gå greit.  ;D Trodde vi. Så skjedde det. Vi kom til det krysset der vi skulle ta av mot motorveien. Et lite øyeblikks uoppmerksomhet, tagging på skilt og vips, så var vi i feil retning på motorveien. Vi kjørte østover mot Alexandroupolis og Tyrkia og skulle i vestover mot Kavala!! ??? "Det kommer sikkert en avkjørsel snart! Det er jo flere små byer langss veien." Men nei. For å komme til disse, måtte man kjøre på en liten vei som gikk utenom motorveien. Bomstasjon etter bomstasjon. Mil etter mil! Tiden går. Den iler av sted. Så ringer verten og vi forteller til ham hva vi holder på med. "OK" SÅ ENDELIG! "Der er det en avkjørsel!" ;D Så suser vi tilbake. Men hvor er det vi skal ta av? :(  Joda, vi kunne brukt GPS, men er ikke vant til det og har egentlig nok med å forholde meg til trafikken og ønsker å oppleve ting langs veien og ikke være sosial med en teknologisk greie. Dessuten har jeg en utmerket kartleser ved siden  av meg. Det vil si, som regel utmerket. Nok om det. Vi kom omsider av motorveien og tok kontakt med verten. "OK.Jeg venter på dere."  :D Så var det veien til Keramoti. Hvorfor er så mange av skiltene tagget på eller gjemt i buskene og hvorfor kan det ikke være skiltet til flere steder? Joda, vi ble kjent rundt i våtmarksområdet. Så endelig dukket Keramoti opp og en hyggelig vert loset oss pr telefon fram til leligheten. Like blid tross et somlete, forvirret, litt eldre norks ektepar. Etter å ha vist oss leiligheten, som var moderne og fin, kjørte han oss rundt i Keramoti og viste oss steder som kunne være aktuelle for oss. Ja, grekerne er greie folk og ingen ting å si på gjestefriheten. Leiligheten var bra og hadde alt det vi kunne trenge for gode feriedager. Til og med vaskemaskin og det var noe vi trengte nå.  ;D Da vi planla turen, hadde dette vært noe vi så etter og det var ikke så lett å finne steder, som vi ønsket å bo og som hadde dette. Fin leilighet med gode senger, vaskemaskin og en trivelig, liten by med ei flott strand. Ja, her kunne vi gjerne blitt noen dager, men det ble bare ei natt.
 ;D Etter en deilig fiskemiddag, var det tid for å innta horisontalen og en god natt søvn i deilig seng. Trodde vi. Men det var nok ikke naboens hund enig i! Det var som å ha en gneldrende terrier i rommet (unnskyld til dere som elsker teriere, men det var det jeg kom på i farta).  Sverre sovner uansett og det gjør meg enda surere. Men jeg vet råd. Det er europeisk finale i Melodi Grand Prix. Fram med ørepropper og jeg sovnet til avstemmingen. Hvordan gik det med Norge? Tror de kom på 6.plass.
 ;D Så hadde vi glemt det igjen. Vi skulle jo kjøpt brød om morgenen før vi forlot Nea Karvali, men frokost er det vel ei råd med. Trodde vi. Men det er ingen steder åpent tidlig en søndagmorgen på et så lite sted.  :( Gata vi bodde i førte ned mot ei lang strand og etter en meget enkel frokost, ble det en fin morgentur. Det var så stille, så stille. Bare noen bølger som rullet rolig inn på land. Noen av byens gatehunder kom ruslende ned for et raskt bad og et stykke foran oss ruslet et annet par. Jo, det var deilig her i Keramoti.  :sol:
Så var det bildene. Denne gangen fra stranda i Keramoti. Det vil si bare en liten del av den.
Bilde 2: Gata der leligheten lå
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 07. Apr 20, 13:02:24
Det var litt av en bomtur :)
Den stillheten du beskriver og viser neste morgen var vel omtrent slik det er hele tiden i Hellas nå.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 08. Apr 20, 13:31:35
 :solsky: Så var det frokosten! Det var fortsatt tidlig på morgenen og ingen steder var åpne enda.
"Før vi drar videre, har jeg lyst til å se hvordan det er på enden. I følge flyfoto så skal stranda fortsette rundt der." ;D
Og, vi ble ikke skuffet. Her var det ei fin strand og en strandbar. "Kanskje den er åpen?" Men, nei. " Vent litt det er ei dame der inne. Jeg går og spør" Spør du etter hjelp eller mat, så fins det alltid ei råd i Hellas. Det har vi erfart mange ganger. Også denne gangen. Hun hadde ikke så mye å by på så tidlig på morgenen og sesongen hadde heller ikke startet enda. Men en toast, kaffe og frisk juice det skulle gå greit. Så ordna det seg denne gangen også! ;D Vi tok det med ro og nøt frokosten og havet. Nå skulle vi forlate kysten igjen, men bare for en liten stund.
Bilder fra utsikten mot sentrum og stranda.
1: Utsikt mot stranda fra sentrum
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 09. Apr 20, 12:44:19
 :hfjjk: Det var et omflakkende liv vi førte. Den ene dagen var vi nede ved kysten. Ja, helt på skorpa av Fastlandshellas og neste dag oppe i fjellet og over alt var det like vakkert og fasinerende. 
Vi begynte dagen med frokost nesten helt nede ved vannkanten i sjarmerende Keramoti og avslutter den utenfor Xanthi i skyggen av fjellene, med elva rennende rett neden for og blant kvitrende fugler og kneggnde frosker. 
 Katerina i Nea Karvali fortalte oss at det var en eller annen festival i Xanthi i helga og masse folk. Da vi kom til Xanthi var vi litt slitne av trange byer, som vi må kjøre slalåm mellom biler som er parkert både her og der. Dessuten er jeg ikke god til å lukeparke og her må man både smyge og være rask. Derfor kutta vi ut å besøke Xanthi. Den skal ha en fin gamleby, som både er preget av det flerkulturelle og religiøse. Vi var ikke langt fra Tyrkia og Bulgaria. Her er det både moskeer og kirker. Både restaurantene er menyene både på gresk, bulgarsk og engelsk. En artig opplevelse når alle tre språkene har forskjellige alfabeter. 
Det ble altså ingen tur inn i Xanthi, men i steden en tur høyere opp i fjellet til en by som er preget av fjellturister. Området er godt egnet for vandreturer.   
Det ble en god middag med ovnsstekt lammekjøtt, tzatziki og deilige, store, viltvoksende, grillede sjampinjong.
 
 Bildene:
;D 1-4:Turen gikk på nytt nordøstover mot motorveien og underveis kjører vi forbi mange små og koselige hus med vakre og godt vedlikeholdte hager. Jeg lar disse bilde representere de mange
5-6: Utsikt mot Xanthi
7- 10: Hotellet vårt. Agriani Hotel, Et greit hotell, men det hadde nok sett sine bedre dager. Det lå vakkert til med veien på oversiden og elva og skog og fjell nedenfor. Jeg gikk en tur langs elva og opp mot svømmebassenget. "Det er vel ikke vann i det så tidlig og med så få gjester," tenkte jeg. Men joda. Til min undring var bassenget fullt av grønt vann og livlige badende. Det var bare det at grønnfargen var alger / grønske og de badende gjestene var padder.  :o Det var et yrtende liv! Det må ha vært hundrevis av dem. Nei, det fristet ikke akkurat til bading.  :-\ 
11-12: utsikt fra balkongen vår. Det skumret, først tiltok paddenes elskovskvekking og fuglenes aftensang mens de samlet seg i de store trærne, før det ble helt stille og månen steg opp over trærne.
Dagen gikk over til kveld og natt og morgen etter var det nytt oppbrud og tilbake til kysten og Psakoudia på Halkidiki og der skulle vi være i ro i 8 dager!
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 10. Apr 20, 13:34:30
 :45fjj:  :hello43: Det var enda tidlig på dagen da vi kom fram til hotellet, så vi kjørte oss en tur videre opp i fjellet og til fjellandsbyen Stavroupoli. Stavropouli var i likhet med mange greske byer, en bratt by. Vi parkerte øverst i byen og det viste seg at sentrum la langt nede. Det er godt med litt mosjon når man sitter så mye i bilen. På det forholdsvis store torget var det flere tavernaer og det yret av liv. Det var som om alle som bodde i landsbyen var ute. Dette likte vi. Alltid artig med liv og røre rundt oss når vi besøøker landsbyene.
Bildene:
1: Underveis i fjellet. Vi var bare noen mil fra Bulgaria

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 11. Apr 20, 10:13:38
Der kunne jeg likt å være på besøk, ja :) Deler minnet meg om Kambos.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 11. Apr 20, 15:48:23
 :blomst3: Kaka: Tror nok du hadde likt deg godt her. Byen er større en Kambos. Trivelig og helt fri for turisme. Området rundt er godt tilrettelagt for turer i fjellene. Det går også en jernbane fra Xanthi i fjellområdet via Stavropouli og til Drama (en litt større by lengre vest og bord). Skulle gjerne tatt den, men vi kunne jo ikke rekke alt. Tror du hadde likt deg godt i fjellene her.  ;D
 ;D Men vi skulle tilbake til kysten og nærmere bestemt Psakoudia på Halkidik,som ligger på kyststrekingen mellom Kassandra og Sithonia.
 :)  Vi valgte å kjøre fjellveien langs elva Nestos, via byen Drama og ned mot kysten, En tur på nesten 300 kilometer. Vi gledet oss til å komme til kysten og til å bære i ro i 8 døgn. Noen utflukter ble det, men også deilige avslappende dager hjemme på hotellet og på stranda. Hotellet, Avgerou, var et lite, familiedrevet hotell. Det var ganske nylig blitt renovert og hadde en smakfull moderne innredning og ei helt herlig seng. Rundt hotellet var den en velstelt hage med både fruktrær, kjøkkemhage og blomster og fra balkongen hadde vi utsikt mot havet, men også til de omkringliggende hotellene. Nabohotellene var ikke store, men de lå tettere enn vi hadde hatt på de andre stedene vi hadde besøkt. Som verten vår, også sa, vi var heldige som var der utenom sesongen, for når vi kom ut i juni forandret stedet seg merkbart og det yret av turister. Noe, som selvfølgelig var til deres fordel.  :D
 ;D Når man ser på det greske kartet, er det lett å få øye på regionen, som kalles Halkidiki. Den er formet som tre fingre som stikker ut i Egeerhavet. Fra vest mot øst ser vi Kassandra, Sithonia og Athos.
Med sin vakre natur, som består av små og større viker med strender både med små , blankslipte steiner og gylden sand og krystallklart vann og steinete åser bekledd med vakre vekster og pinjeskog er området blitt et ettertraktet turistområde. Kassandra, som ligger lengst vest, har de mest utviklede turistfasilitetene med både små og store hotell. Her er det rikt med restauranter og et tilbud fest gjennom hele natten. Sithonia er et roligere område med mindre steder, som er utbygd for turisme. Athos er kjent for det 2033 meter høye fjellet, Mont Athos, og for at det er en munkerepublikk. Athos kommer jeg til å fortelle mer om litt seinere.
 :45fjj: Men lå oss ta en till på hotellet og området rundt.
Bildene:
1: Vi var kommet til nr 10 på reiseruta
2-3: Avgerou sett fra innkjørselen. Vår leilighet lå øverst til høyre.
4-6: Avgerou sett fra den andre siden
7: Carporten var skyggefull. Ved siden av var det et grillsted
8: Det er ikke overalt sengene er gode, men her var den helt perfekt. I forhold til den vi hadde før vi kom hit var den helt himmelsk.
9: Bra han holder sine ferdigheter ved like også i ferien
10: Han kan jo få en kopp kaffe som lønn for strevet
11-12: Naboene
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 12. Apr 20, 11:53:04
 :teary:  :45fjj: Vi fortsetter å rusle litt rundt hotellet, tar en liten titt på hagen og vandrer ut porten på nedsiden og ned mot stranda og går langs denne mot sentrum.
Bildene:
1: Hotellene ligger tett her. Dette er nabohotellet som vi ser over til ved sitteplassen ved inngangsdøra.
2: Ovenfor veien på baksiden av hotellet
3: Nabohotellet sett fra balkongen vår
4-5: To av nabohotellenes hager
 ;D 6-9: Tilbake til vårt hotells hage
10 - 11

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 17. Apr 20, 17:26:21
 :yeah: Så er jeg tilbake igjen. Eller rettere datamaskina. For noen dager siden sa den stopp. Den var helt overmetta på bilder, men ingen fare jeg har ekstern hardisk og en veldig grei og flinkservicemann. Så nå har disken vært på "sykehuset" eller kanskje det er spa! Alt funker supert og nå har jeg plenty med plass til nye bilder!  ;D
 :sol: Så dag fortsetter vi å rusle bortover stranda til det lille senteret i Psakoudia.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 18. Apr 20, 13:43:06
 :sol: Vi fortsetter vandringne inn mot det lille sentret i Psakoudia.
 ;D 1: Først et kart over Halkidiki, som dekorerer en husvegg. Psakodia ligger på det l\yse feltet ved siden av den midtre fingeren.
2: Vi nærmer oss senteret. Det store hotellet ligger midt i sentrum og er det største i Psakodia. Det var fint med blant annet utendørs svømmebasseng og vakker strandbar. Vi ser også bystranda.
3 - 4: Enda er det god plass på stranda
5: Byparken
6: Radiobiler og litt annet gjøres klar for sesongen, som nærmet seg
7-9: Noen turistbutikker
8:"Eatalia". Vi likte oss godt her
9:Vi vet å kose oss ;D
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 25. Apr 20, 14:15:37
 :blomst3: Nå ønsker jeg å ta dere med til et sted vi hadde ønsket å komme til i flere år og som har en atmosfære av mystikk og hemligholdelse over seg.   ::) MUNKEREPUBLIKKEN ATHOS,som ligger på den østligste fingeren / halvøya på Halkidiki, Athos.                                                                                                                                                             Denne gangen ble det ikke biltur på egenhånd, men med båt fra Ormos Panagios på Sithonia, som er den midtre fingeren på Halkidiki.
 ;D Det mange av oss forbinder med Athos, er at kvinner ikke har adgang dit og at menn må søke spesielt om adgang. Grunnen til dette er at man ikke ønsker at roen rundt munkenes dagsrytme og bønn og tilbedelse skal forstyrres.
Hvorfor så strengt? For å forstå dette må man kjenne til Athos historie og den måten stedet er organisert på. Athos er en selvstendig munkerepublikk / en autonom teokratisk stat. Det betyr at den er underlagt patriarken av Konstantinopel. Som har sete i Istanbul. Statsrettslig er den underlagt Hellas.                             
 ;D Så litt om historikken.  Navnet har sin opprinnelse i den greske mytologien og kampen mellom gigantene og gudene. Da giganten, med navn Athos kastet en stor stein mot Poseidon, falt steinen i havet. Den ble stående for all tid og dannet et stort fjell. Den ble oppkalt etter giganten og ble hetende Athos.                                Mount Athos eller Agion Oros, som det gjerne kalles, betyr "Det hellige fjellet". Det har en fin profil, som kan ses langveis og rager 2033 moh.                               :D Halvøyas hellige betydning har også en annen opprinnelse. Etter en legende og tradisjonen skal apostelen Johannes og Jomfru Maria, ha vært på vei til Kypros. Underveis fikk de uvær med kraftig vind og skipet de var om bord i måtte finne ly. Dette fant de på den nordlige enden av Athos. Maria ble betatt av den gode atmosfæren, naturen og stillheten på øya. Etter den gangen er stedet også kjent som "Garden of Mary".                                                                                                  ;D De første eremittene skal ha kommet til Athos på 300-tallet. De søkte ly i huler rundt på halvøya. Det første sikre skriftelige materiell stammer fra 800-tallet og den første kjente eremitten, som kom hit, var en hæroffiser fra Istanbul, som het Peter. Han tilbrakte 50 år i en hule her.                                                             I keiser Basil I (867 - 886) tid ble stedet offisielt gjort til et hellig sted for tilbedelse og bønn.                                                                                                                I 963 ble det første klosteret, Lavra, grunnlagt på spissen av øya. Dette er fortsatt i drift. Etter hvert er det kommet flere klostre og i dag er det 20 klostre i drift og rundt 2000 mennesker bor fast her.                                           
 :D Slik utviklet Athos seg til å bli et unikt sted for tilbedelse og bønn i den ortodokse tradisjonen. Det er det stedet der den ortodokse tradisjon og liturgier er blitt best i vare tatt. De som kommer til Athos er munker som ønsker å leve sitt liv i den ortodokse tradisjon og i tilbedelse og bønn og pilegrimer som ønsker å oppholde seg her i kortere eller lengre tid. Men også pilegrimer som ønsker å være der i kortere eller lengre tid for sitt eget gudsliv og tilbedelse og bønn.                                                                                                             ;D Det er fullt mulig å besøke Athos uten å ha dette spesielt som grunn. Det legges vekt på at Athos er et "hellig samfunn". Den eneste måten å komme inn på Athos halvøya på er sjøveien. Det går båter fra Ouranoupolis til hovedhavna, Daphni, flere ganger om dagen.  Herfra går det buss til Karies, det administrative sentrum for klostersamfunnet. Fra Karies går det buss til noen av klostrene. Man kan også reise med båt lengre sørover til Karoulia, som ligger ved foten av fjellet.             
Bildene:
1-2: Det var en deilig morgen og ormos Panagias på Sithonia badet i morgensolen.
3: "Turisten" er klar for ny utflukt på bøljan blå og for nye opplevelser
4: Endelig klar for av gang
5-6: Farvel Ormos Panagias
7: Ikke den skuta
8: Men denne, Saint Georgios
9: Etter en fin seilas på rolig hav. Godt for meg, som er blitt ei skikeklig landkrabbe.  ??? Inni mellom spurte jeg meg selv om hva jeg gjorde ombord. Jeg har da sett mange klostre tidligere. Pyse! :-[
10: Det første klosteret - Docheiarioa.
Klosteret ble grunnlagt i det 10.århundre og da ved hovedhavna, Dafne. I bysantinsk tid ble det flyttet dit det er nå. Hovedkirken er sannsynligvis fra 1500-tallet. Klosterets festdag er 8.november til ære for erkeenglene Gabriel og Mikael. Biblioteket ligger i klostertårnet og inneholder 900 manuskripter og 3.000 trykte arbeider.
11:
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 26. Apr 20, 13:43:11
 :99wywy: Litt mer historikk. Athos har hatt og har fortsatt stor betydning i hele den ortodokse verden. Munker og eremitter fra store deler av verden har kommet hit for å søke inspirasjon. Noen for kortere eller lengre tid, mens andre er blitt værende her. De har kommet fra blant annet Hellas, Serbia, Bulgaria, Romania og Russland. Noen dro inspirerte tilbake til sine hjemland og delte de de hadde erfart og var med på å vidre utvikle kirken der de kom fra. Andre kom til å grunnlegge klostre på Athos. (Kilde: "Ørkenvind" - Harald Olsen)  ;D   
  :) Bildene
1-2:   Xenophontos ble grunnlagt på 1000-tallet. Det er viet til St. George og har minnedag 23.april. Den gamle hovedkirken er bevart. Den nye hovedkirken ble bygget i perioden 1809 - 1919. Biblioteket inneholder 300 manuskripter, forskjellige dokumenter og 4000 bøker. Det bor 35 munker i klosteret.
3: En liten kirke oppe i fjellskråningen.
4- 6 PANTELEIMONOS
;D Russerne gjorde seg bemerket på Athos så tidlig som på 1000-tallet. DEt første russiske klostret, Xylourgous, stod ferdig i 1142. Ikke lenge etter, i 1169 fikk de mulighet til å overta et annet gammelt og forfallent kloster, Panteleimonos. De satte dette i stand og det ble det viktigste russiske klosteret på Athos. Det har vekslet mellom å være på greske og russiske hender. På 1400- og 1500-tallet var det mange munker på øya og til og med tsar Ivan den grusomme var en av klosterets velgjørere. På 1600-tallet begynte klosteret å forfalle og i 1626 var det bare 4 munker igjen. 1765 ble klosteret etablert på nytt på vestkysten av Athos og fra 1820 tallet kom det en ny tilstrømmming av russiske munker. Både arkitekter, bygningsarbeidere og prefabrikerte byggeelementer ble tatt med hjemmefra. Til og med soldater ble utkommandert til å delta i oppbyggingen. I 1895 var det 1000 munker i Panteleimonos og fram mot den russiske revolusjonen økte tallet til 1800. Spisesalen rommet 800 og det var 35 kapeller på området. Dessuten var det sengeplasser til flere tusen pilegrimer. Så kom den russiske revolusjon og dette medførte stor tilbake gang for klosteret. I 1980 var det bare 16 munker i klosteret. I de seinere årene har klosteret opplevd ny vekst og antallet har økt, spesielt av yngre. Nå bor det 40 munker her. Klosteret har et enormt klokketårn, som har en klokke på 13 tonn. Biblioteket inneholder 1320 greske og 600 slaviske manuskripter og over 20 000 greske og russiske bøker. (Kilde: "Ørkenvind" - Harald Olsen)
7 - 10   SIMONOS PETRAS   
 :) Simonos Petras er en imponerende bygning på 7 etasjer, er bygget på et stupbratt berg på sørvestsiden av Mt. Athos. Dets opprinnelse er fra 12-1300 - tallet og ble grunnlagt som kloster i 1371. Det er blitt totalt skadd i brann to ganger. Hovedkirken har festdag 25.desember til ære for Kristi fødsel. Biblioteket har bare noen få manuskripter og bøker, fordi det ble ødelagt i brann i 1891. Det bor 60 munker i klosteret.
11: GRIGORIOS   
Klosteret har sitt navn etter munken Grigorios, som grunnla det på 1300-tallet. Hovedkirken er fra 1700-tallet og er viet til St.Nikola og minnedagen er 6.desember. Biblioteket inneholder 297 manuskripter, 4000 bøker og mange dokumenter. Det bor 70 munker i klosteret.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 27. Apr 20, 15:59:25
 :bye: Da tar vi en titt på det siste klosteret vi fikk se og strter på hjemturen md et stopp i Ouranoupolis.
Bildene:
1 - 2: DIONYSIOU. Dette klosteret ligger på en liten høyde 80 meter over havet. Det ble grunnlagt på 1300-tallet. Hovedkirken ble bygget i perioden 1537 - 1547. Dets festdag er 24.juni til ære for døperen Johannes. Klosterets tårn er fra 1520 og inneholder blant annet hagiografiske verk fra Johannes åpenbarings bok og mange kjente kunstverk / ikoner innen den ortodokse kirke. Biblioteket inneholder 804 manuskripter og mer enn 5.000 trykte arbeider.
3: Gjensyn med "Sainta Maria". Vi ønsker hverandre god tur tilbake.
4: Farvel til Mount Athos. Vi skimter klosteret "St.Paul" helt ytterst.
5-6: Pause i Ouranoupolis.
7-10: Dagen etter var det godt med en lang og rolig dag på stranda.

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 28. Apr 20, 13:53:25
 :kd66:  :45fjj: 24.mai i fjor (2019), skrev jeg dette som hilsen på FB.
" Nei og atter nei! Jeg liker ikke at det buldrer og braker!   Det gjorde det ved midnatt. Som lyn fra klar himmel, ja, det var nesten slik det var. Med ett: Kraftige vindkast, styrtregn   også knistret det og smalt. Det svirra rundt, som om det aldri ville   ta slutt. Med ett var det hele over.  ???  :-\ 
Ut på tur, aldri sur! Nye deler av Hellas er lagt til. Halkidiki består av tre «fingre». Fra øst til vest: Athos (munkerepublikken), Sithonia (som er nærmest her vi bor) og Kassandra. I dag er det Kassandra som er blitt utforsket. Dere som f.eks har reist med Lilleput, har kanskje vært her.  Blant annet i Athytos, som var vårt første stopp.  ;D Kassandra har en vakker natur og mange flotte strender. Overalt er det mange - mengder av små og store, flotte hoteller. Nå er det stille rundt omkring. Stille før stormen. Før det fylles opp rundt omkring. Det er godt å slippe det stresset og vrimlen av mennesker og enda mer biler, som det må være seinere på sommeren.  :D   
Bildene:
1-2: Utsikt mot stranda i Athytos. Den som kunne vært der akkurat nå - SUKK!
3-9: Vi rusler litt rundt i Athytos
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 28. Apr 20, 14:42:10
Min først reise alene gikk til Afythos, og jeg falt totalt for denne lille byen. Det ble flere turer årlig dit
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 29. Apr 20, 15:28:04
Å huttetu! Det var tett, ja.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 01. May 20, 13:31:41
 ??? Undres på hvorfor det siste innlegget mitt er blitt borte?  :o Det er det kaka referer til:"Å huttetu! Det var tett, ja." For det var skikkelig tatt på stranda i Possidi.   :D

Men vi går videre! Det var tid for å bryte opp enda en gang og nå skulle vi bryte opp fra kysten på nytt og sett kursen nordover igjen. Til Limni Kerkini. Det kommer vi tilbake til. Først oppbruddet og noen små glimt fra naturen underveis.
 :blomst3:  :kd66:  :99wywy: Aller først; KALO MINA!  :45fjj:  :hfjjk: med hilsen med blomsterkransen til Anna på Pierides i Kardamili! ;D
Bildene:
2: Vi er ikke akkurat noen ryggsekkturister! ;D
3: På tide med vakskemaskin igjen!  :o
4-8: Nordover på Halkidiki er det frodig og vakkert og blant annet gyvelen lyser opp i landskapet.
9: Vi gjorde et lite stopp i Polygyros, som er hovedstaden på Halkidiki. Her "møtte" vi Arostoteles
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 02. May 20, 14:57:54
 :blomst3: Turen vår ga oss menge rike opplevelser, men det er et sted, som sitter igjen i hjertet på en helt spesiell måte og det er Limni Kerkini.  :D
Det var så annerledes enn alt det andre. Hele atmosfæren, freden, nærheten til naturen og dyrelivet. Det er vanskelig å sette ord på det. Det bare ble slik. ::)
 ;D LIMNI / LAKE KERKINI er en oppdemmet innsjø nord i regionen Makedonia i Hellas. Fram til 1932 var det et stort myrlent område. Elva Strymon, som renner her er vannrik og i 1932 bygget man en demning her, som ble forbedret i 1980. Dette har skapt en innsjø med et helt spesielt biotopt miljø. Det blir sagt at den fine balansen i økosystemet er blitt bevart til store fordeler for regionen. Limni Kerkini er omtrent 15km lang og den maksimale bredden, når den er full, når 8,5km.
Fugle- og dyrelivet er rikt og man regner det som et av Nord-Europas viktigste fugletittingsområder. Det er blitt observert rundt 300 fuglearter her. Noen av dem hekker, noen er der om vinteren, andre stopper for hvil eller mat. Det er også minst 10 amfibierarter (frosker, salamandere, tritons), 5 sneglearter, 19 reptil arter (øgler, slanger, skilpadder) og et stort utvalg av insekter.
 ;D På FB sendte jeg denne hilsnen: "Etter deilige og opplevelsesrike dager på Halkidiki, har vi igjen beveget oss inn i landet. Som de fleste av stedene vi har vagt å besøke, ligger dette også ved vann. Denne gangen ved en kunstig innsjø, Lake Kerkini, nord på fastlandet. Fjellene vi ser mot er grensefjellene til Bulgaria. Et paradis for fugletittere. Foruten fugler av forskjellige slag, er det vannbøfler og hester, kyr, sauer og geiter går og gresser overalt. Når vi ferdes langs vannet, møtes man av en spesiell fred. Vi bodde på Guesthouse to Fragma i den lille landsbyen Lithotopos, som ligger i sørenden av innsjøen og rett ved demningen.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 04. May 20, 13:45:32
 :yeah:Etter at vi hadde innlosjert oss, tok Sverre seg en tur på egen hånd og han kommer opprømt tilbake."Kom å bli med en tur! Det er så fint å gå langs vannet!"  ;D Det var fin ettermiddag og enda en stund til solnedgang, så hvorfor ikke.  ::) Det var virkelig fint her. Sjøen lå stille, det var rik vegetasjon og rundt oss var det deilig og fredelig. Vi hadde ikke kjørt lange stykket før vi møtte på en flokk med store dyr, som kom ut fra skogen. Samtidig hørte vi noen litt uvanlige lyder. Det var en gjeter som stod opp i skråningen ved vannet og lokket og dyrene som kom ut av skogen var vannbøfler.  ::)

 Det var fint å se hvordan de kom ut av skogen og samlet seg nede ved vannet, da gjeteren kalte på dem. Men det må innrømmes at det var litt skummelt da disse store dyrene  kom rett mot oss. Vi er jo, ikke vant med vannbøfler, så vi kom oss fort inn i bilen. Men de var nok nyssgjerrige på oss også. Mens vi satt der og bivånet det hele, så så vi plutelig et stort hode ved frontruta og et ved sideruta. I skrekkblannet fryd fikk jeg fram mobilen, for dette MÅTTE foreviges, men SUKK, jeg var for sein.  :-[ Etter å ha tittet på oss, ruslet de rolig videre ned til vannet og la etter hvert på svøm. De skulle nok hjem for kvelden og for å bli melket. For her er vannbøflene husdyr. Dessverre fikk vi ikke smakt på noen bøffelprodukter.  :-\
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 06. May 20, 21:26:00
 :hfjjk: Atmosfæren - stillheten - morgenlyset - ved Limni Kerkini sitter enda i meg.  :) Kan da ikke sove bort en slik fin morgen i et slikt vakkert sted. DEt er så stille, så stille. Noen av stedets løsehunder har samlet seg nede ved gatekrysset, De titter på oss, men mister fort interessen. Vi kjører til et sted nede ved vann, som vi hadde sett oss ut kvelden i forveien. På veien dit møter vi en søt hundemamma med tre bittesmå hvalper. Hun samler de små når hun ser vi kommer kjørende. Hvilket liv vil disse få? Vi legger merke til at noen har lagt et teppe til dem og litt mat. Godt å se. Vi finner plassen vår og rusler rundt, mens dagen langsomt våkner.
 ;D Jeg tror jeg lar bildene tale for seg selv.  ;D




 
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 07. May 20, 09:55:29
Lett å skjønne at dere falt for dette.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 07. May 20, 14:21:49
 :99wywy: Da fortsetter vi morgenturen vår langs vakre Limni Kerkini :45fjj:
Så kommer noen hester ut fra skogen og går ned til vannet.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 08. May 20, 16:00:46
 :99wywy: Vi fortsetter morgenturen.
Denne gangen betrakter vi pelikanene.
Vi kjører litt videre og får øye på en åker, som lyser i mot oss i gult og rødt. ;D
Nede ved vannkanten går en liten saueflokk og spiser.
 8) I sannhet en deilig morgen og dette var bare begynnelsen på dagen
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 09. May 20, 13:01:45
 :teary: Vertskapet vårt hadde anbefalt oss å stå tidlig opp og å spise frokost etter at vi hadde vært en tur ute for å oppleve morgenen ved innsjøen. De lovte å gjøre i stand et godt måltid til oss og det ble det så absolutt. Gode og mette, var vi klare for nye opplevelser.
 ;D Under veis fikk vi se noe vi aldri har opplevd tidligere. Vi er jo heller ikke så bevandret i denne type natur. Så for oss ble det en spesiell opplevelse. Hundrevis av fugl av forskjellige slag var samlet på et mindre område på sjøen. Det var helt svart og øredøvende fuglelyder.  ;D Etter en stund lettet de en etter en. Det tynnet seg ut og sjøen var igjen helt stille.
 ;D Også denne gangen får bildene tale for seg selv.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 09. May 20, 18:04:30
Det er så fint å se bildene fra dette området, - helt spesielt.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 10. May 20, 16:56:14
 :blomst3: Ja, området viste seg å være spesielt og etter ett par dager her kjente vi at det hadde gjort noe med oss. Hit ville vi veldig gjerne tilbake til.  ::) Så får tiden vise hva det blir til.  ::)
 ;D Det var enda en fugl vi skulle bli litt bedre kjent med. STORKEN!  ;D
Storken. Denne myteomspunnende fuglen. Den fascinerer på en merkelig måte.
 :45fjj: Det er mange myter rundt storken, men aller best kjent er myten om at storken kommer med nyfødte barn. Denne myten har sine røtter helt tilbake til vikingtiden. Etter gammel norrøn tro trodde man at Odin var på stranda sammen med gudene Høne og Lodur da de fikk øye på to trestokker. De ga trestokkene gudeliknende menneskelige egenskaper og mannen, Ask, og kvinnen, Embla, var skapt. Det var guden Høne som ga mennesket sjelen og bæreren var en stork. Denne myten holdt seg levende gjennom århundrene. I Frankrike på 1400-tallet , får den et nytt innhold. Man begynte å fortelle at storken kom og satte seg på taket og lot babyen gli gjennom pipa. Ikke så ukjent fortellinger om julenissen i våre dager. Myten holdt seg levende helt opp til 1900-tallet. Selv om vi ikke lengre forbinner storken med fødsel, så lever noe av det blant oss. På gratulasjonskort til nyfødte og foreldrene, kan det være bilde av en stork, i Danmark er det en gammel tradisjon å sette en storkefigur utenfor huset, når et barn er blitt født.                                                                                                                                             
 :) Gjennom folketroen har det vært mange myter om både gode og dårlige varsler knyttet til storken.  For eksempel:
-   Hvis storken bygger rede på taket, så vil ikke tordenen slå ned i det huset.
-   Hvis den første storken man ser om våren flyr, blir man tung til bens og sykelig i sommertiden. Ser man den stående, blir man lett til bens og sunn og frisk.
-   Hvis den første storken man ser er hvit og ren, blir det en tørr sommer. Hvis den er skitten og ustelt, blir det en våt sommer.
 ;) Men først ett par kattebilder. Det hører jo med i en fortelling om ferie i Hellas.
Det var ekstra artig å følge med dem, fordi de hadde unger, som var blitt så store at de syntes godt fra bakken. Vi ble også fascinert av snadrelyden, som viser seg å være måten storkene kommuniserer på. No message is associated with this attachment.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 11. May 20, 14:15:03
 :blomst3: På våre turer ved innsjøen hadde vi sett forskjellige dyr, hunder, katter, hester, kyr og til og med vannbøfler, som kom ned til vannet om morgenen og kvelden og vasset ut i det og drakk seg utørste og tok morgenbadet eller svalet kroppen sin etter en varm dag. De lengtet etter friskt, kaldt vann og kom og ble lesket.

 ;D Inntrykkene var mange og rike og annerledes enn det vi hadde opplevd tidligere på turen vår. Det var deilig å være slik midt i naturen. Men det viste seg at området hadde enda mer å by på og det av en helt annen karakter. Utenfor den lille landsbyen Akritochori i åssiden på nordsiden av Limni Kerkini, hadde vi lest at det skulle være et ganske nytt og vakkert kloster. Det ble innviet 21.oktober 2012.
Fra utsiden så ikke klosteret noe spesielt ut og de holdt fortsatt på med bygging av en ny bygning. Vi går opp den store trappen, som fører til klosterporten og som er vakkert dekorert med motiver fra en av salmene i Salmenes bok i Bibelen. "Som hjorten lengter etter bekker med vann, lengter min sjel etter deg, Gud.
"Min sjel tørster etter Gud, etter den levende Gud."
Over denne er det malt et bilde av Døperne Johannes. Dette får oss til å forstå at klosteret er viet han.
 :45fjj: Det å komme innenfor klosterets port var som å komme inn i en verden for seg selv. En oase. Det første inntrykket var dets skjønnhet og frodighet. Blikket gikk videre mot detaljene. Den vakre beplantningen. Den store kjøkkenhagen med de forskjellige frukttrærne og oliventrær og andre typer nyttige vekster. Alt var velpleid. Alt i en harmonisk ramme. Jeg kjenner på en helt spesiell stillhet.
Midt i mot meg, på den store plassen, får jeg øye på en stor og vakker kirke.
 ;D Vi får vente med å gå inn i kirka til neste gang.  ;D
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 11. May 20, 16:24:45
For et imponerende steinarbeid - på både bakken, veggene og takene!
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 12. May 20, 13:10:32
 :teary: Både kirkens ytre og innvendige utsmykkingen var vakkert og imponerende. Enda mer inntrykk gjorde det på meg da jeg fikk høre om tankene og arbeidet som lå bak.
Iniativet til byggingen av klosteret kom fra munker tilhørende Xenophontos klosteret på Athos og Monastery of Timios Prodromos, som klosteret heter, er fortsatt under beskyttelse og administrasjon fra klosteret på Athos.  ;D  Kirken er bygget etter bysantinsk tradisjon og arkitektur og med gamle teknikker. Materialene til kirka er hentet fra den omliggende naturen. Blant annet grunnelementer til murverket, som sand, kalk, jord, vann og halm. Steiner ble skåret ut fra fjellet for hånd.  ;) Hele kirka har et areal på 500 kvadratmeter. I sannhet et imponerende byggverk.  :D  Men la oss gå inn. 
 ::) Jeg går opp til kirka og tar forsiktig i dørhåndtaket. Døren åpner seg og jeg går varsomt inn. Det som møter meg kan vanskelig beskrives med ord. Det er som om rommet stråler mot meg i sin skjønnhet.  ::) Blikket faller først på ikonostasen. Veggen nederst i kirkerommet, som alltid er fylt med ikoner / bilder av Jesus, Maria - Jesu mor, og andre personer som kirken anser som hellige. Her, i denne kirken er, ikonostasen laget som en tempelvegg med vakre søyler mellom bildene. Alt i nydelig marmor og vakre farger.   I midten ser jeg kongeporten, som er gullbelagt. Rundt på de andre veggene er det er mosaikker i vakre farger. Store, vakre marmorsøyler strekker seg opp mot takhvelvingen.  ::) I midten av kirkerommet henger det en stor, vakker åttekantet lysekrone og i midten av denne en mindre lysekrone med en forholdsvis stor marmorkule, som henger ned fra denne.
Jeg kjenner på meg at jeg ikke "bare" i et nydelig kirkerom, men et hellig sted. Et sted som innbyr til stillhet, kontemplasjon og tilbedelse.
 :45fjj: Med ett merker jeg at det står en person ved siden av meg. En søt, forholdsvis ung nonne. Hun henvender seg vennlig til meg og vi kommer i prat. Hun kan fortelle at hele innredningen, den minste detalj er laget av munker fra munkerepublikken, Athos og nonner både tilhørende dette klosteret og andre klostre. Hele arkitekturen er nøye planlagt og etter bysantinsk tradisjon. Nonnen forteller at alt her inne har sin mening og symbolikk. ::)
Hver enkelt marmorsøyle er formet av EN stein. Jeg stryker på en av dem. Den er helt glatt. Ikke en eneste, liten bulk eller knupp.:D Det har tatt 18 år å innrede kirken.
 :D Nonnen tar meg med til den enorme lysekronen og hun heiser ned den midtre. Hun retter oppmerksomheten min mot marmorkula, som er festet i midten og henger ned fra lysekronen. "Dette er et bilde på vår jord og alle som bor på den. Hele skaperverket" forklarer hun. "Det som er rundt er planetene og universet. Det "danner det en helhet." Så setter hun setter lysekronen i bevegelse og den svinger rolig. "Det er den treenige Gud, som holder alt i balanse. Som gir kraft til bevegelsen. Slik ønsker vi å minne om at alt er ivaretatt av den treenige Gud og at han fyller alt i alle."
Ingen er unntatt fra denne i varetakelsen. Guds forunderlige kjærlighet."
"Hver onsdag", fortsetter nonnen å si, "har vi en spesiell gudstjeneste. Vi setter lysekronen i bevegelse og lar den svinge og imens løfter vi vår sjel til Gud og ber for hele vår klode. Mennesker og natur. Alt det skapte."
 :winking: Jeg kjenner på meg at det er noe med området rundt Limni Kerkini, som drar meg tilbake og min drøm er å kunne komme dit enda tidligere på våren. Når alt er i blomstring, når flamingoene er fortsatt er til stede og å kunne oppleve påsken sammen med nonnene i klosteret og lokalbefolkningen i de små landsbyene. Men vi får se. Får se når vi igjen kan reise hvor vi vil også får vi håpe at helsa holder. Vi er ikke helt unge lenger til å farte slik vi holder på. Men drømmen er der.   :winking:
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 29. Jun 20, 20:56:01
Venter spent på flere bilder fra dette klosteret og området rundt ;)
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 16. Sep 20, 17:15:48
 :bye: Hei! Ja, dette ble laaaaaaangt opphold.  :-[
Koselig at du venter på fortsettelsen. Var det du som sendte en hilsen på Messenger i dag? Den ble dessverre borte for meg.
Vi skal på høstferie en uke. Holder oss i landet. Når vi kommer hjem igjen, er det tid for mimring og å ta turen (dessverre bare i tankene) til klosteret, Limni Kerkini og resten av den opplevelsesrike turen, som vi var heldige å få til våren for ett år siden.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 16. Sep 20, 20:02:43
Åh, så fint at du er tilbake :) Sendte etterlysning til deg, ja;) Gleder meg til fortsettelsen av turen !
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 29. Sep 20, 16:58:08
 :teary: Hei, hei! Da er jeg tilbake :winking:
 :99wywy: For oss, som for alle andre, er våren og sommeren i år blitt annerledes enn forventet og som vi er blitt vant til. I de siste tjue åra, har vi vært i Hellas vår og høst. Det har vært så godt å forlenge sommeren på denne måten og vi har fått muligheten til å bli bedre og bedre kjent med og oppleve alt det, som dette fantastiske landet har å by på. Resten av sommeren har vi kost oss hjemme enten med små turer rundt omkring og sammen med familie og venner.
Vi hadde planer også for dette året. Vi drømte om å komme tilbake til Nord-Hellas. Blant annet til Lake Kerkini. Hadde lagt opp rute, bestilt overnattingssteder og flybillett. Nå i september/ oktober hadde vi tenkt oss til Kardamili. Hotell var booket. Ja, vi skulle vært der i 4 uker akkurat nå. Men slik ble det altså ikke. Men det er blitt mange fine turer i vårt eget land. Også til steder vi aldri har vært tidligere. Blant annet en deilig tur til Lista, som vi akkurat er kommet tilbake til.
For første gang på rundt tjue år, opplever jeg å møte høsten så tidlig som i år. Vi er jo vant til å være i Hellas på denne tiden. God og varm luft, lange svømmeturer i deilig vann. Kose meg med et godt gresk måltid i den mørke, myke og lune kvelden i samvær med norske og greske venner. Men ikke denne høsten.
Selv om høsten er vakker her vi er og vi har hatt og har fortsatt mulighet til opplevelsesrike turer, så kjenner jeg savnet. Da er det godt å kunne mimre. Ta fram noen av de rike minnene vi har og noe av det er fra våren 2019 og den fine turen vi fikk mulighet til da og som jeg begynner å komme til slutten på i denne tråden. "Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland".

 :99wywy: Vi er kommet til det vakre området rundt Limni Kerkini og klosteret Timios Prodromos. 
Jeg avsluttet beretningen med følgende setning:  Jeg kjenner på meg at det er noe med området rundt Limni Kerkini, som drar meg tilbake og min drøm er å kunne komme dit enda tidligere på våren. Når alt er i blomstring, når flamingoene er fortsatt er til stede og å kunne oppleve påsken sammen med nonnene i klosteret og lokalbefolkningen i de små landsbyene. Men vi får se. Får se når vi igjen kan reise hvor vi vil også får vi håpe at helsa holder. Vi er ikke helt unge lenger til å farte slik vi holder på. Men drømmen er der.
 ;D Den samme drømmen bærer jeg fortsatt på.  ;D
Dagene ved Limnni Kerkini nærmet seg slutten og ferden gikk videre og nye opplevelser ventet. Denne gangen i Vergina. Området der antikkens kongelige hovedstad Aigai lå.

Bildene:
Det går mot kveld - den siste kvelden ved Limni Kerkini
Ny dag og ferden går videre mot Vergina
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: kaka on 29. Sep 20, 17:57:37
Takk for dette, Katherina. Nydelig å se noen bilder igjen, og flott å lese om dette fine området dere har forelsket dere i.
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 02. Oct 20, 16:43:49
 :99wywy: LIMNI KERKINI - VERGINA / AIGAI
Dagens mål var Vergina, oldtidens Aigai og den første hovedstaden i Det makedonske riket. Før vi kom hit passerte vi en annen hovedstad eller hovedsete fra antikken, Pella. Pella ble grunnlagt i 399 f.Kr og det var her Alexander den store vokste opp og hans far Filip II hadde sitt hovedsete.  Byen forfalt etter hvert og da romerne  erobret den i 168 forfalt den enda mer. Det sies om Pella at den ble plantet der av en mann (Arkelaos I av Makedonia) , blomstret raskt i løpet av noen få generasjoner for å bli hovedstaden i mye av den kjente verden, så bleknet og visnet den nesten like raskt.
 Gjennom vinteren hadde vi forberedt oss til turen blant annet ved å lese Valerio Massimos Manfredis (italiensk historiker, forfatter, essayist, arkeolog og journalist) beretning / historiske roman om Alexander den store og i denne er både Pella og Aigai med omliggende områder fint skildret.
 ;D Vi stoppet ikke i Pella og slik jeg har forstått det er det et bra historisk museum der og et utgravningsområde, som blant annet består av rester fra palasset og et stort mosaikkgulv.
 ;D Vi var mer nyssgjerrige på Vergina, som Aigai heter i dag.  På Alexander den stores tid fantes det et stort palass og teater her. Dette teateret kom til å bli scene for en dramatisk hendelse i den makedonske historien.
 :hfjjk: Fra hotellrommet vårt hadde vi utsikt mot det stedet der teateret og palasset lå. Mens jeg sitter der, lukker jeg  øynene og prøver å forstille meg hvordan det en gang var. De skogkledde åsene og fjellene rundt er uforandret. Midt i mot der jeg sitter lå det flere hus, inni mellom dem statuer, stall med hester, mausoleer, små templer og på en liten høyde ovenfor tronet det vakre og enormt store palasset (litt over 100 meter langt og 80 meter bredt). Her var det vakre søyleganger av marmor og både utvendig og innvendig var det nydelige mosaikkgulv og fontener. Litt nedenfor palasset lå teateret.

 ;D Det var tid for ekteskapsinngåelse mellom datteren til Filip II og Alexander, kongen av Epirus. Jeg lar Valerio Massimos Manfredi skildre hendelsen. Vi leser først hvordan Alexander blir forberedt på seremonien, som skulle foregå i teateret.
" Midt i opptoget går kongen (FilipII) iført en hvit kappe , med en gullkrone av eikeblad på hodet. Litt lengre framme, på regentens høyre side kommer du i egenskap av tronarving, og på venstre side går brudgommen. Dere beveger dere mot teateret. De utenlandske gjestene og delegasjoner tar plass i  teateret allerede ved daggry og blir underholdt av skuespill og opptredener av berømte skuespillere, som kommer fra Aten, Sikyon og Korint. "
Så til selv seremonien: "Alexander retter på den lyse kappen, som han hadde over skuldrene , og veksler et hastig blikk med sin onkel (brudgommen) . De gikk litt foran Filip, som ble eskortert av sin livgarde. Kongen hadde på seg en rød kjortel, der kanten var brodert med ovale og palmeformede motiver i gull og over denne en kostbar hvit kappe. I høyre hånd holdt han septeret i elfenben og på hodet hadde han kronen av eikeblader i gull."
Vi går litt lengre ut i seremonien.
"På signal gjorde seremonimesteren tegn til heroldene om at de skulle blåse i trompetene og hele opptoget satte seg i bevegelse. Det var et praktfullt syn, som ble enda mer spektakulært på grunn av solskinnet og det usedvanlig vakre været. En etter en passerte de gudestatuene, som dannet en halvsirkel, før de tok oppstilling på rekke foran scenen. ........ Yppersteprestene forsvant i en sky av røkelse. Så kom de unge guttene som sang kjærlighetshymner til bruden. ......
Nå passerte Alexander og brudgommen og kongen nærmet seg. Som planlagt ga Filip tegn til livvaktene  sine om at de ikke skulle følge etter ham gjennom buen, for han ønsket ikke å vise seg for grekerne omgitt av livvakter, som om han var en tyrann. ....... Fra øyekroken så Eumenes (ansvarlig for seremonien) at livvaktene trakk seg tilbake. Han kastet et fort blikk på dem, men pluteslig så han at en manglet. I samme øyeblikk kom kongen til syne i solen inne i teateret og Eumenes, som hadde skjønt hva som var i ferd med å skje, skrek av sine lungers fulle kraft, men applausen fra tilskuerne overdøvet stemmen hans. Det hele skjedde på et øyeblikk. Den manglende livvakten dukket fram fra mørket med en kort duggert i hånden. Han kastet seg over kongen og stakk våpenet inn i siden på ham, helt inn til skaftet. Deretter flyktet han..........
 ;D Alexander fikk tatt i mot faren før han falt i bakken og han holdt ham mens blodet fortsatte å strømme utover klærne, armene og hendene hans. "Far!" ropte hanmens han hulket og knuget ham inntil seg. "Far, nei!" Og Filip kjente sønnens varme tårer på sine egne bleke kinn. ......... Så sank han ned i mørke og stilnet."
Ja, slik skildrer Valerio Massimos Manfredis mordet på FilipII.
Jeg ser for meg det hele der jeg titter oppover åsen. Nå er det stille der. Bare et par hunder som bjeffer og fuglekvitter. Men hvilken dramatikk og liv det må ha vært den gangen. Flere hundre feststemte mennesker,  som med ett ble opptatt av noe helt annet.
Men hvorfor ønsker jeg å formidle dette så inngående?
Alexander den store ønsket å ære sin far på en verdi måte og bygget et enormt gravkammer til ham. I graven fikk FilipII med seg alt tenkelig som han ville kunne ha bruk for på den andre siden av døden, slik deres religion og gudsdyrkelse hadde tro for den gangen.
  ;D I begynnelsen av 1980-tallet begynte man å grave ut denne graven og fant også andre graver. I dag er det bygget et vakkert og interessant museum på dette stedet. Man føres gjennom en gang inn i den enorme gravhaugen. Inne er det helt mørkt og bare montrene med gravfunnene er belyst. Funn som forteller mye om livet i antikken. Her er også Filips eikebladkrans i bladgull og detaljrikt utsmykket, hans kledning og skrinet som hans aske var i. Det hele ga et helt spesielt inntrykk, som ikke kan beskrives her.
 ;D I dag er ikke Vergina store stedet. Nærmest som en landsby og hovedatraksjonen er selvfølgelig museet som er bygd opp rundt FilipII grav og funn.
Vi var oppe og så på både palasset og teateret. De holder fortsatt på utfravninger rundt palasset og restaurering av dette. Vi fikk lov til å komme inn å se på det, men det var ikke lov til å ta bilder. Det vi så ga godt inntrykk av palassets enorme størrelse og det var fortsatt fine rester etter mosaikkgulvene. Rester av de store søylene lå der. Utsikten ned mot byen og området rundt er et vakkert skue. Mye har selvfølgelig forandret seg, men det må ha vært fantastisk vakkert det hele.
 ;D Teateret er ikke utgravd enda. Men vi kunne se tydlige rester etter det. Rart å tenke p\å hvilken dramatikk det var her for nesten 2300 årsiden.

Bildene viser omgivelsene og teateret.
Jeg har også lastet ned ett par bilder fra nettsiden til museet. Har der lyst til å få se mer av funnene kan dere google enten Vergina museum eller FilipII.
 ;D De siste bildene viser:
Inngagnen til graven og museet.
FilipII grav var dekket av en vegg laget som et tempel
Den makedonske eller Verginasolen. Denne ble brukt som et riksvåpen og uttrykker en mystisk symbolikk.
Det består av 16 stråler.
Fire av dem representerer de naturlige elementene: Luft, ild, jord og vann og de gjenværende 12de 12 olympiske gudene.

Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 06. Oct 20, 15:47:00
 :99wywy: Før vi forlater Vergina helt. Litt natur og litt mat.  ;D
Nå nnærmer det seg slutten på den fantastiske turen vår. Det var på tide å sette kursen sørover på Fastlandet og å nærme oss Athen, men vi hadde fortsatt ei uke igje og den skulle vi bare slappe av å ta dagene som de kommer.  :winking:
Bildene:
1-2: Uten mat og drikke, duger helten ikke
3: Det er alltid spennende med frokost på greske hoteller. Hver frokost har sitt lokale særpreg, Kan ikke klage på denne. SErvert av vertinna og som helst ville snakke tysk, fordi hun hadde bodd i Tyskland. Tidligere var tysk det fremmedspråket både Sverre og jeg kunne best, men nå? Defintivt ikke, men det var artig å får frisket det opp litt.
4: Alltid gøy å prøve og fotografere sommerfugler og andre insekter
5: En liten oppdatering på reiseruta vår. Nå var 12 steder tilbakelagt og vi var kommet til det 13. Glif og det lille privar drevende bostedet "BLU".
6: Glifa må ikke forveklses med Glifa utenfor Athen. Dette var en knøtt, liten kystlandsby inne i bukta / stredet mellom Fastlandet og den nordlige delen av øya Agia. Landsbyen er nok best kjent som et ferjestedet for ferja mellom Glifa og Agiokampos på Agia.
7: Vi ser tydelig ferja til Agiokampos
10: Vi bodde helt nede på stranda. I det lille hotellet helt til høyre på bildet. Stedet var drevet av en kosellig småbarnsfamilie med god hjelp av hennes foreldre.



6:
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Kabi on 07. Nov 20, 18:18:34
Har du noen bilder fra siste etappe av deres greske odysse ,Katherina?
Title: Re: Vår greske odysse - våren 2019. Kryss og tvers på det greske fastland
Post by: Katherina on 15. Nov 20, 14:02:18
 :bye: Hei Kabi og dere andre. Endelig kommer fortsettelsen.
 :99wywy: Vi forlot Vergina og innlandet og kjørte mot kysten og retning den bitte, lille kystlandsbyen Glifa. En koselig liten landsby, som er mest kjent for å være ferjested for ferja over til Agiokampos på nordenden av Evvia. Når vi kan, foretrekker vi å kjøre utenom motorveien. Vi fant en koselig vei og den første delen gikk over en fjellstrekning og vi så mot Olympus, Hellas høyeste fjell. Det ble dessverre lite bildetaking underveis. Veien gikk sving i sving og førte oss høyere og høyere. Kvaliteten på veiene var bra, men så godt som ingen muligheter til å stoppe. Er satt av steder til stopp, så er ofte asfaltkanten for høy. Et lite hjertesukk fra en sjåfør, som elsker å ta bilder.  :-\
 :45fjj: På denne tiden var veikantene nydelige med høye, gule, blå og rosa busker i langestrekninger. Fortsatt pyntet også valmuene kantene og lyste opp som røde fargeklatter i åkrene. Naturen hadde forandret seg mye på de ukene vi hadde vært underveis. Fra det vårgrønne til det mer dypere grønne. Vekstene var blitt høyere. Drueplantene som var korte, hadde fått høyden sin og hadde begynt å bære små frukter. Kirsebærene var blitt modne og var saftige og deilige.
"Blu" var et lite familiedrevet bosted helt nede ved stranda. Vi ble, som vi hadde blitt overalt underveis, godt og hjertelig mottatt av det unge paret, som drev stedet. Vi følte oss fort inkludert i den lille familien som bestod av disse to, to jenter på 8 og 11 år og hennes foreldre. Et sted vi gjerne kunne ha blitt i lengre tid, men vi måtte videre etter bare en natt. Det nærmet seg slutten av ferien og avreiser fra Athen.
 :-X Litt ut på kvelden kom jeg på en ting og det må innrømmes at det ikke var første gangen. Det var lørdag og vi hadde glemt å kjøpe inn brød til frokost. Men det lot seg sikkert ordne. Trodde vi! Men SUKK! Glifa er virkelig et lite sted og ikke et eneste lite marked eller annet sted vi kunne skaffe oss brød og gjerne litt frukt. I det minste en banan. En av tavernaene eller barene kunne kanskje hjelpe oss? Trodde vi! Men det var få av det slaget og bare ett par var åpne. Hva med der vi spiste middag? Jo da. Hva med en toast til kvelds? Nei, de hadde ikke toast, men de kunne fikse noe. Så kom de med et hamburger brød med skinke og ost og tomat, varmet i et toastjern. Vel, det gikk an, men må innrømmes at det var litt tørt. Kanskje ikke en ny klassiker. ::)
Så det ble svært enkel frokost, etter man tager det man har metoden. Jeg hadde kjøpt kirsebær av en som kom og solgte på kvelden og det var kjærkomment nå.
 
;D Bildene:
1-3: Deilig å komme ned til kysten og med et langt bad. Ser over til Evvia
4: Fra en liten ettermiddagstur
5-6: Utsikten fra leiligheten
7-8: Frokost i all sin enkelhet.  :winking: