25. Apr 24, 08:24:20

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - ROLLE

25
Mat og drikke / Sv: Gresk olivenolje
22. Mar 17, 16:50:37
Hej på dej Heidrun

Den vetskap vi i norden har om olivolja är mycket,  mycket liten. Men ännu är vi inte vana använda  den 5000 åriga olivoljan. Sakta men säkert är vi måna om att använda till vår sallad så lite som möjligt av den olja vi kallar jungfruolja, vilket vi smusslat in från Hellas av vår  Grekiske väns  kusin eller mosters faster, som har kommit över oljan från en nära släkting till mostern.. Då vi i norden använder 0,5 l per capita av oljan mot 100-200 l per 4 pers familj i Grekiska arkipelagen visar att vi inte kommit någon vart från valfettet eller smöret inte rypsoljan att förglömma.  Men vi är på god väg använda mer än en liter om året inom närmaste decennium !!!
Nu då Kina har kommit underfund om dess fina förträffliga egenskaper förkosmetikaindustrin kanske vi aldrig hinner upp till 1l om året pga att det blir för dyrt och säljes i 50 ml  flaskor man oljar in nästippen med ?
26
Mat og drikke / Sv: Gresk olivenolje
22. Mar 17, 15:19:17
Fint Heidrun att du var på plats  !! ;D
27
Mat og drikke / Sv: Gresk olivenolje
22. Mar 17, 15:16:03
Hej med olja
Allt ni vill veta om olivolja går att läsa om på Google !! Viktigaste med oljan är att den är fresh med viskositeten i behåll. De må nu vara jungfruolja eller icke jungfruolja.
Det att oljor du får i Hellas tex inte alltid är jungfruolja vilket används på restaurationerna fritt fram vid bordet,  utan de har en billigare olja som ofta är utspädd olja, tex med solrosolja är inte ovanligt pga att massor  konsumeras av varan och olja är dyrt  också i Grkland  !! Till stekning av fisk och kött används oftast raffinerad olja pga en högre antändningspunkt vilket är ca 320 C mot ca 120 C hos olivoljan. Ofta är blandningen 20% olivo och 80 %solros men mest bara solrosolja !!!
Tag och kolla bäst före dagen för  den olivolja du har hemma ? Brukar vara 2 år bäst före på olivolja.
Varje ort i Grekland säger sej ha den bästa oljan i landet, beroende på varifrån du köper din olja. Testa den mellan din tumme och pekfinger så känner du ifall du kan ha det i din bilmotor kanske också ? 8)
Tänk på  ifall du köper oljan i sept,  okt. nov så är den 1 år närapå !!
28
Karpathos / Sv: Hoteller i Pigadia
22. Mar 17, 06:04:39
Hej

Skulle själv välja Atlantis framom Parasol pga läget. Atlantis är närmare havet och hamnen,  ett lugnare läge med  mindre oljud och ingen trafik att tala om,  Parasol är en del av hotellet nybyggt med bar invid huvudvägen med buss, moppe och bil trafik hela dagen. Dessutom längre väg till havet.
29
 8) 8) 8) 8)Hej på er som var med på denna tråd -08 redan. Intressant läsa skriverierna från "förgången tid",  massor har hunnit hända i landet där Medelhavets gentlemän huserar och huserat i 10 år sen dessa som iakttagelser .
Har personligen nog besökt Greece alla år och märkt en liten förändring med ön Karpathos, främst gäller det att invånarna blivit 10 år äldre, underligt ? eller va.
Har lika väl köpt min billett för hösten sjutton om gud så vill måste jag säja. Intresset för ön och dess människor och natur med väderlek är lika bra som första gången  för över 20 år sen.
Hoppas träffa nya och gamla besökare igrn.
30
Karpathos / Karpathos i december -16
15. Dec 16, 18:21:53
 Hej

Fick hälsningar från Pigadia. Temperaturen +7 grader nordostlig vind ? så ni kan tänka er vad tempen är inomhus ? +11 med en elvärmare !
31
Athen og Pireus / Sv: Athen, november 2016
18. Nov 16, 15:34:19
De ser dejligt ud. Var själv i Athen för en månad sen och skulle gärna besökastan oftare.  Den taverna du fotat på de två första bilderna har jag försökt undvika pga den "grekiska "  mat de serverar,  vilket var och  är  under all kritik ! Har spisat där första ggen för ca 15 år sen och nu senaste för 2 år sedan.  Maten har tyvärr inte blivit bättre men kanske  aningen sämre ! Giros e det enaste jag kan spisa där. Tavernan e inte att rekomendera.
32
 De är möjligt åka fördelaktigt med Aegean via Athen från Scandinavien tex Helsinki - Karpathos t/r  för 250 e !!!   Kostade mej 110 e Karp - Athen. enkelresa i okt ? E värt ta en titt på ifall man inte vill åka sällskapsresa.
33
Har inte spiset hos Ellenikon på mange år, kan inte säga hur det är med maten om den är god eller mindre god. Senaste gang var för ca 10 år sen kanske rent av 15 år sen jag  spisade ! Maten där verkar vara acceptabel ok då den ännu är där den är.  Då var ännu Minas på restaurationen  Medelhavet (Mesigeios) som servitör på stället.
34
Athen og Pireus / Sv: Taverna i Pireus
14. Oct 16, 10:34:26
Kanske Admin dyker upp ifall det begynner gå så livligt till som nu ?

Supermarketen finns inte längre, försteligt nog vem går över ån efter vatten ? Du får allt i omkringliggande förrättningar.
De rembetikon spelar de och sjunger levandemusik nuförtiden kun ett par ggr i ugen. Tog några bilder nu då jag var där men behärskar inte överföringen till dator.
35
Athen og Pireus / Sv: Taverna i Pireus
13. Oct 16, 07:29:00
Hej Marjana

De platser du beskriver känner jag bra till sen flere år tillbaka. Besökte några av dessa Tavernor og ouzerier senaste ugen då jag stannade i Pireus tre nätter pga strejken. Har bott de senaste 20 åren just på Hotel Triton som ligger på Tsamadougatan 8.  Platsen ar Agoran eller torget i Pireus med allt vad du behöver i kaffe och kött ,fisk, grönsaker,frukt vilket ropas ut från tidiga morgonen till sena kvällen. Från den gata du beskriver var du kan promenera ut till hamngatan (Posidonas) vill jag minnas,  finns det en fin Rembetiko taverna med levande musik och solister både kvinnliga och manliga mycket populrärt, vilket stänger då sista gästen gått !  Förra lördagen slutade de spela klo 0500 !! Maten är hyffsad och fördelaktigt, en soulaki stick av gris med bröd 1,20 e . Går du in i tavernan e du på den plats som du bara drömt om att någongång fanns. Platsen kanske ser en aning skum ut men beror på belysningen så ingen fara för obehagligheter. På 20 meterss avstånd finns det ett ouzeri med bättre belysning inpressad mellan fiskar och frukt och kött,  också musik och sång, vilket stänger tidigare,  med fullt hålligång genast då torget eller agoran stänger.
36
Fortfarande toppar ELEA med sin mat Pigadias restauranger !! Äkta grekisk med inlägg av också albanska läckerheter. Bara se till att berätta vad du önskar spisa. Be att få  ta en titt på dagens rätter, kanske 3 - 4 st,  vilka varierar från dag till dag, du kan t,o.m berätta vad du önska äta nästa dag ! . Till och med torsken vilken var gjord på frusna fileer smakade bättre än jag spiset på länge någonstans !!  Dessutom har de allt annat s.a.s." grekiskt "! mm . Stället blir bara bättre o bättre år för år. Prismässigt helt försvarligt för så god kvalitet
Det har tyvärr börjat slarva med maten på de flesta ställen, med att köpa färdigt djupfrysta maträtter som bara värms upp !!!

Lycka till nästa år.