Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Svein~B

25
Språk / Re: Gresk grammatikk
05. Apr 21, 17:57:01
Norsk, gresk og temmelig mange andre språk har også det til felles at de bøyer substantivene i entall og flertall, for eksempel slik:

en sau, flere sauer

På norsk er altså hovedregelen at du legger til -er til entallsformen for å få flertall. Engelsk, fransk og spansk har det til felles at de legger til en -s.

På tysk og gresk er det atskillig flere bøyningsmønstere. Jeg legger tysken til side her og gir noen eksempler på gresk bøying:

ο τουρίστας, οι τουρίστες  /å toristas, i toristes/        - turisten, turistene
ο αδερφός, οι αδερφοί  /å adherfås, i adherfi/           - broren, brødrene
το δωμάτιο, τα δωμάτια  /tå dåmatiå, ta dåmatia/   - rommet, rommene
το λάθος, τα λάθη        (å lathos, ta lathi)                   - feilen, feilene
26
Språk / Re: Gresk grammatikk
03. Apr 21, 15:27:39
Gresk har det til felles med blant annet norsk og tysk at språket har tre kjønn: Hankjønn, hunkjønn og intetkjønn. Alle subtantiver har et kjønn på disse språkene. For å kunne bruke substantivene riktig i setninger, må vi vite hvilket kjønn substantivet har.

I ei ordliste vil det enten være en artikkel som forteller oss hvilket kjønn substantivet har eller det vil stå en bokstav bak substantivet, enten m for hankjønn (maskulin), f for hunkjønn (feminin) eller n for intetkjønn (nøytrum). Noen mener at det er lurt å pugge substantivene med artikkelen for å huske kjønnet. En annen måte er å lese mye tekster og gjøre mange oppgaver. Hvis jeg er i tvil hvilket kjønn et substantiv har, kan jeg ofte huske en setning der substantivet er brukt og så skjønner jeg hvilket kjønn det er ut fra bøyingen av substantivet eller ordene rundt i den setningen.

Eksempler:

ο πατέρας      /å pateras/             - faren
η μητέρα      /i mitera/                 - mora
το διαβατήριο  /tå dhiavatiriå/    - passet

Eller det kan stå slik:

πατέρας      /pateras/    m         - far
μητέρα      /mitera/      f            - mor
διαβατήριο  /dhiavatiriå/ n       - pass
27
Språk / Re: Gresk grammatikk
02. Apr 21, 18:45:10
Setninger består av to ting: En verbfrase og en nomenfrase. Vi legger verbfrasene til side i første omgang og konsentrerer oss om nomenfrasen.

Nomenfrasen har som regel et substantiv som kjerne. Det vil si at de andre ordene i nomenfrasen må innrette seg etter substantivet. De andre ordene utfyller substantivet.

Substantiv er navn på ting. Vi kan også kalle substantiv for navneord. Det kan være egennavn, som for eksempel Roger, Glomma, Norge, Athen. Eller det kan være fellesnavn som penn, papir, saks, høyttaler.
28
Språk / Re: Gresk grammatikk
02. Apr 21, 18:32:49
Quote from: kaka on 01. Apr 21, 20:22:14Så flott, Svei-B

Takk for det, Kaka  :)
29
Språk / Gresk grammatikk
01. Apr 21, 19:17:32
Nå er det lenge siden jeg har startet en tråd her, så da er det vel på tide. Jeg tenkte igjen på å lage en tråd om grammatikk. Sist gang jeg gjorde det, hadde jeg en stor interesse for språk og jeg hadde lært meg litt gresk på egen hånd. Nå er jeg utdannet språklærer og har praktisert i noen år. Jeg har fortsatt ingen formell kompetanse i gresk.

Grunnen til at jeg er motivert for å ta opp igjen tråden, er at jeg har bestilt tur til Hellas igjen til sommeren. Det er vel tvilsomt om den blir noe av, men jeg håper og tror. Derfor vil jeg repetere gresk framover mot sommerferien.

Tidligere har jeg fullført det store Linguaphonekurset som jeg har anbefalt tidligere her i forumet. Jeg har også studert David Holton, Peter Mackridge og Irene Philippaki-Warburtons Greek - A Comprehensive Grammar of the Modern Language. Nå er jeg i gang med Rena Brisimi-Makaris Neoelleniki Grammatiki.

Dette blir repetisjon for meg, men utfordringen denne gangen ligger i at jeg tidligere har lest det på engelsk, mens jeg denne gangen skal lese, forhåpentligvis det samme, på gresk. Tidligere har jeg notert i ei skrivebok, for å huske. Denne gangen satser jeg på at overlæringen heller skjer ved at jeg oppsummerer her.

Så fortsettelsen på denne tråden blir at jeg tar for meg gresk grammatikk, sammenlignet med norsk og enkelte andre språk, med eksempler. Som før kommer jeg til å skrive en gang eller to i uka, mest i helgene. Still gjerne spørsmål angående det jeg skriver om, men start helst en ny tråd hvis du vil ta opp et nytt tema.
30
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette? 1007
27. Mar 21, 10:27:09
Jeg tror vi er på Kreta.
31
Hellas generelt / Re: Coronavirus
24. Nov 20, 06:34:12
Quote from: kaka on 23. Nov 20, 22:49:49
Quote from: Ole on 23. Nov 20, 21:59:08Hvem har du bestilt hos? Har du full avbestillingsforsikring? Selv venter jeg litt med å bestille noe.

Med Apollo er det åpent kjøp ut januar 2021 (28.01)
Ville nok ikke bestilt utenom charter nå, - så lenge i forveien.

Det er ut februar, ikke, januar (28.02)

https://www.apollo.no/min-reise/alt-om-charterreisen/for-avreisen/kjop-prisgaranti

Jeg har også bestilt hos Apollo, men jeg tror jo ikke det blir noe av. Det gjør jo ikke så mye når det er gratis å avbestille ut februar. Hvis jeg avbestiller mellom første mars og 42 dager før avreise, koster det 500 kroner. Helt greit det også.
32
Takk    :)   Nei, jeg har ikke vært så langt vest. Jeg har landet i Chania, men tok til venstre mot Rethymnon. Jeg fant det på kartet. Jeg kan jo litt gresk, så skjønte det skulle begynne med poli- og så var det retningen til Kissamos som skulle stemme.
33
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette 987
16. Aug 20, 15:25:01
Kan det være Polirrinia?
34
Egina / Re: Egina sommeren / høsten 2020
09. Aug 20, 09:16:30
I Agia Marina er det langgrunn sandstrand som er helt nydelig. Det går ferjer dit direkte fra Pireus og den turen er kortere enn til Egina by, siden Agia Marina ligger nærmere Pireus. De fleste ferjene går til Egina by og det går busser tvers over øya.

Vi bodde på Esperides som er toromsleiligheter i to etasjer, det vil si kjøkken og stue nede og bad og soverom oppe. Du har en liten markterrasse nede og en liten balkong oppe. Leilighetene ligger rundt et lite bassengområde. Det er større bassengområde på Studios Anna som ligger rett nedenfor. Der er det også servering, noe det ikke er på Esperides. Anlegget ligger i et rolig strøk, cirka 300 ovenfor sentrum.

En liten fjelltur det går an å gjøre er å gå fra Agia Marina til tempelet som ligger ovenfor byen. Det er ikke et ordentlig fjell, men stien er omtrent av samme type som du finner i norske fjell, så det er nødvendig med gode sko. Ellers er det mer fjell lenger sør på øya. Den høyeste toppen er Oros på 531 meter over havet.

Les gjerne mine tråder om Egina og still gjerne flere spørsmål enten her eller der.

https://hellasforum.no/index.php?topic=10910.0

https://esperidesmaisonettes.gr/cms/index.php/en/
35
Hellas generelt / Re: Coronavirus
05. Jun 20, 19:59:30
Quote from: Kritios on 05. Jun 20, 13:45:55
Quote from: Kabi on 05. Jun 20, 13:01:31Gresk infeksjonsekspert bekymret for smitte fra utlandet:

https://www.ekathimerini.com/253415/article/ekathimerini/news/health-experts-wary-of-arrivals-from-abroad   
Qatar er jo det landet i verden med flest tilfeller pr. million innbyggere, med god margin, så det forundrer meg at de slipper inn folk derfra i det hele tatt...

Hvor har du det fra?
36
Quote from: Ole on 16. Apr 20, 11:10:43
Quote from: kaka on 16. Apr 20, 10:56:05Det var voldsomt til ferger på den øya. Virker nesten som en "drosjesentral" :)

Jeg nevnte det for ei dame på en taverna hvor jeg satte meg ned. Hun sa bare "Too much money!" og ristet på hodet. Hva er så grunnen til dette? Er det fordi det har vært så gode tilskuddsordninger at omtrent hvem som helst kan kjøpe seg en ferge?? Eller er det andre grunner? Det er vel ikke helt vanlig å kjøpe seg en ferge om man har litt penger til overs! :)

Kan det bli for mye ferjer?