29. Nov 22, 16:27:35

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - JanBe

1
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette? 1023
14. Nov 22, 19:10:06
Tok en kjapp tur innom Google Maps og kikket på bildene fra tårnet på Naxos og jammen meg var det ikke et bilde der hvor det gamle, rustne stillaset var tatt ned og erstattet med et stillas som man såvidt kan se på dette bildet også. Da er jeg rimelig sikker på at min første innskytelse er riktig og at dette er Cheimarrou tower på Naxos sør-østre side.

For en som meg som også er glad i små gamle kirker så var jo dette en kjekk plass, for like under/ved siden av tårnet så står det jo 2 bittesmå, nesten falleferdige kriker. Jeg brukte nok vel så mye tid på å fotografere dem som jeg brukte på å fotografere selve tårnet.
2
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette? 1023
14. Nov 22, 18:58:35
Mener jeg også har sett noe lignende på Paros, kan jo prøve med den øya også.........
3
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette? 1023
14. Nov 22, 18:56:24
Slike "tårn" finnes det nok flere av. Umiddelbart så var det Naxos som dukket opp, men sist jeg kjørte forbi det stod det et gammelt og rustent stativ rundt tårnet, så tror ikke helt det er det tårnet, men foreslår allikevel Naxos.
4
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette? 1022
18. Oct 22, 15:33:00
Dette har en typisk Kykladisk stil over seg og det er en relativt stor by. Etter å ha lastet opp bildet i full størrelse så ser man at det ikke ser ut til å være en typisk havneby for større ferger, så endte jeg opp med at dette må være Naoussa på Paros?
5
På mandag åpnet utvidelsen av metrolinje 3, den blå som går like til flyplassen, sine 4 nye stoppesteder sør i Athen. En av dem er Piraeus stasjon. Stasjonen ligger like utenfor metrostasjonen til linje 1, den grønne linjen. Man kan nå ta en og samme metro like fra Piraeus til flyplassen uten å bytte metro. Riktignok tar turen 56 minutter, men det må være en betydelig bedre reise enn med expressbussen.

Her er litt info om linjen og utvidelsen av linjen til Piraeus:

https://greekreporter.com/2022/10/10/greece-metro-station-linking-piraeus-port-athens-airport/

Her er en av flere Youtube videoer fra den nye stasjoneni Piraeus:


6
Det er riktig!

Vannet ligger såvidt innenfor Ioannina fylke, helt sør i fylket. Egentlig så er det ikke et vanlig vann heller, det er et oppkomme som jeg kaller det, andre vil vel si et kildevann. Relativt store mengder med rent vann kommer opp fra grunnen hele tiden. Nok til at det blir en liten elv og rett nedenfor så finnes det flere små oppdrettsanlegg for fisk. Noen av disse har store akvarium i boder langs den gamle hovedveien til Ioannina med masse levende stor fisk til salgs.

Vet faktisk ikke om vannet har et navn, på Google maps står det at dette er: Lake sources Louros River.

Uansett dette er et nydelig lite vann med noen store trær som det var veldig behagelig å være under når vi var der i juli og det var minst 35'C i luften.

https://goo.gl/maps/Hzy8AfKUG91BY8zw6

Her er en annen YouTube video som noen andre har lagt ut fra denne plassen:


7
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette? 1021
21. Sep 22, 23:01:26
Som man kanskje kan se av hvor bildet er tatt fra, har jeg kjøpt meg en drone og tar både bilder og videoer med den. Har lagt ut en liten test video-snytt fra samme sted, der dronen, når den går på automatikk, også tar video av landskapet rundt. Vet ikke om det hjelper så mye i å plassere vannet på rett plass.........

Tips: Trykk på fullskjerm og velg gjerne oppløsning på 4K. Har man et nyere 4K tv kan man enten koble til pc til tvn og se videoen på stor skjerm via pcn eller så har kanskje tvn innebygd YouTube og man kan bruke den til å se 4K video i stort format.8
Hvor er dette? / Hvor er dette? 1021 LØST
21. Sep 22, 01:24:44
Hvor er dette/hva heter det nesten sirkelrunde vannet?


DJI_0326.jpg

9
Hvor er dette? / Re: Hvor er dette? 1017
24. Jun 22, 19:38:51
Har vært der, nydelig plass og flott kloster
10
Alt annet / Re: Hellenic Seaways
27. Apr 22, 12:07:45
Artikkelen som Stein viser til avsluttes med følgende setning:

In a press statement, Attica Group said that the new vessels would "significantly upgrade the travel experience for the over 3 million passengers travelling annually on the Saronic routes".


Hvis disse skal erstatte, de trolig russisk bygde, hydrofoilene som trafikkerer denne ruten i dag, så vil det virkelig bli en stor oppgradering. Skal bli spennende å se utover våren hva som skjer......

På denne websiden https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/ellada/atiki/piraeus/port-of-piraeus.html er det et livecam fra denne delen av Piraeus hvor man kan se disse hydrofoilene komme inn og ut fra sin del av kaien. Dessverre ser man ikke selve dette kaiområdet, men de kommer og går i dette kameraets dekningsområde. Ser nesten daglig på dette Livekameraet og flere andre fra mange steder i Hellas på tven i stuen i fullscreen. Veldig kjekt å følge med på båtene og hva slags vær det er på akkurat det stedet vi ser på. Når man får opp bildet i fullscreen på en 55" tv så har man rimelig god oversikt.......
11
Her var det mye spennende lesning. Vil bare si tusen takk for alle de flotte innleggene.

Må nesten komme med et sukk. Tiden går og vi blir tydeligvis eldre, men heldigvis så består gleden til å reise til Hellas der, ja den blir nesten bare større og større. Siden vi er inne på alder så er det jammen meg 40 år siden første øyloffetur i 1982. Det var en 3 ukers tur med såkalt «student fly» fra Oslo. Et stort fly stappfullt med ungdommer. Vi dro bort til Piraeus og tok første ferge (som var en veldig gammel norsk ferge med alle skilter på norsk) til Paros og gikk i land der ca kl 03:00 om natten, ruslet med en stor gjeng bort til nærmeste strand, rullet ut soveposen der og sovnet til lyden av tusenvis av sikader. Glemmer det aldri, ble solgt der og da......

Neste dag var det med buss opp til Naoussa, ble der noen dager, traff andre ungdommer som skulle videre til Samos, vi slo følge. Var i Pytagorien noen dager før vi satt på en liten holk som stinket diesel over til Patmos for så å ta ferge videre til Rhodos. Ble der noen dager, bodde på et typisk ungdomssted, med felles bad og toalett, som stinket noe forferdelig. Videre med innriksfly (Boeing 737) til Kreta og Rethymnon hvor noen venner var på ferie. Tok nattferge fra Souda til Pireaus, lå ute og frøs, selv om vi hadde sovepose, eller rettere sagt det var teppepose, så den var jo ganske så tynn. Ankom Piraeus tidlig om morgenen tok trikken opp til sentrum, og gikk opp til inngangen til Akropolis og ventet der til de åpnet. La sekkene fra oss i en skråning utenfor inngangen, gikk inn og kikket og så oss om og da vi kom ut igjen var sekkene fremdeles på samme sted. Den gangen var det de originale marmortrappene som ledet opp til selv platået og ikke flotte stål/tretrapper som i dag. Husker de var veldig glatte og enda mer slitt, Det fikk meg å tenke på hvor mange mennesker før meg hadde gått i disse trappen i over en periode på ca 2500 år......

Fant så en rimelig taverna hvor vi fikk i oss noe mat. Nå var det blitt så varmt at vi orket ikke mer, fant nasjonalparken og flyttet oss bare etter som sola flyttet rundt på himmelen slik at vi var mest mulig under skyggen av et tre. Gikk bort til billettluken for flybussen for å finne ut hva den kostet. Etter vi fikk vite det hadde vi råd til å kjøpe en pakke kjeks til hver av oss og hver sin liten flaske med vann. Da hadde vi ikke en eneste drakme igjen og heller ingen reisesjekker. Tenk nå er det allerede 40 år siden den turen. Må nok opp til Naoussa i sommer og mimre litt.

Det gikk ennå 10 år (1992) før vi kom oss til Antiparos, som jo var og er en perfekt familie øy. Vi har vært der hvert år siden, bortsett fra 2020, da koronaen holdt oss borte. Bortsett fra det første året har vi bodd hos samme familie og dem skal vi selvsagt besøke i sommer også.

Fastlands-Hellas var heller ukjent til første rundtur i april 1999. Det gikk noen år før neste besøk, men fra rundt 2015 så har det blitt vårs favorittsted å reise i Hellas og da gjerne oppe i fjellene. Årsaken er egentlig veldig enkel. Etter hvert som vi har blitt eldre så har vi fått mer og mer problemer med å håndtere den intense varmen det kan være i juli, ble nesten tvunget til å oppsøke noe som var noe kjøligere. Har med tid og stunder havnet opp i Epirus og nærmere bestem Zagori og nå byen Dilofo hvor vi har funnet en hyggelig familie som driver et lite hotell (5 rom) som vi mer enn gjerne bor hos. Ja vi skal faktisk reise til Dilofo nå på førstkommende søndag (27. februar 2022). Vi forventer absolutt ikke sommervær, tvert imot. Værmeldingene i dag sier at vi kanskje får snø akkurat når vi ankommer søndag kveld/natt til mandag. Forsvinner trolig på mandag da de har meldt ok vær utpå dagen.

Første gang jeg var innom Meteora var i 1999. men vi har bestilt hotel 2 netter nå første helgen i mars. Skal bli spennende å besøke Meteora utenom sommersesongen, selv om vi har vært der både ved vår og høst. Akkurat denne helgen og nærmere bestem mandag 7 mars som er en offentlig fridag i Hellas (fasten begynner og det er 40 dager til gresk påske), så omtrent alle hotell i Hellas er fulle. Det var faktisk vanskelig å finne hoteller denne helgen til en ok pris. Absolutt alle hotellene tar makspris siden det er så mange som er ute og reiser. Regner derfor med at turen til Meteora ikke blir stille i det hele tatt, det blir nok mer å gå i en lang kø, men forhåpentligvis har det sin sjarm det også. Dagen før skal vi en natt til Kastoria, en nydelig by langt nord I Hellas som ligger meget naturskjønt til ved et stort vann. Gleder meg mye til det også. Fra Meteora blir det nok tilbake til Dilofo via Metsovo, en nydelig fjellandsby.

Det som gjør at vi trives godt oppe i Zagori er at det ligger på rundt 1000 m.o.h. dermed er det ok temperatur, veldig frodig og grønt og det kan faktisk komme en regnbyge av og til og det er helt ok. Nydelig terreng å gå mange flotte fotturer i, det er nok det vi håper mest på å gjøre nå, får bare håpe at det ikke blir for mange dager med regn. Det er heller sjelden vind her oppe og ikke minst så er det kjølige netter også om sommeren

Man kan nok trygt si at det er Antiparos som er vår øy, selv om vi har besøkt rundt 25 andre også. Med andre ord mer enn nok øyer å besøke ennå. På fastlands-Hellas har vi trolig vært innom nesten hvert eneste prefektur. Mangler noen ute på øyene, men vi har reist utrolig mye rundt omkring og opplevd mange flotte steder, men heldigvis så vet jeg at minst like mange flotte steder står igjen og besøke.

Med hilsen fra Jan og Anne Grete som nærmest har gått i hi, da vi absolutt ikke vil ha noen korona nå, siden vi skal reise til Hellas på søndag........
12
Håper de åpner opp noen dager før det, for første tur går bare om noen få dager...........