Logg inn med Facebook eller Google!

Kakavia, Κακαβηα - gresk fiskesuppe

Started by IngeS, 25. Jan 10, 08:27:14

Previous topic - Next topic

IngeS

Det er hundrevis av måter å lage Kakavia på alt etter hva folk har råd til av ingredienser. Her kommer min oppskrift beregnet på 8 personer.

1 kg småfisk av fire - fem forskjellige slag. Du kan bruke nesten hva som helst av småfisk. (I Norden hvor du ikke får kjøpt småfisk kan du koke kraft på skiver (med bein) av torsk, sei, laks, uer og eventuelle andre fiskeslag)
1 eller 2 større fisker til sammen ca ¾ kg. (Her bruker jeg Havkaruss, St Petersfisk eller Magiotiko, alt etter hva jeg får tak i. I Norden ville jeg brukt en kokt flyndre ved siden av suppen, gjerne en sjøtunge.)

200 gram reker, enten med eller uten skall
10 - 12 blåskjell i halve skallet
1 sjøkreps pr. person (Kan utelates)
2 gulrøtter
4 mellomstore poteter
1 litt stor squash
2 modne bifftomat
1 knippe selleristilker
2 store løk
4 fedd hvitløk
1 tsk safran
3 dl hvitvin
1 ¼ dl extra virgin olivenolje
Litt spansk pepper
Salt og pepper

Rens ut innmat og gjeller og skrap skjell av småfisken. Legg den rensede fisken i en kasserolle og dekk den med vann. Kok opp og la fisken trekke til den har løsnet fra beinene. Sil kraften gjennom et dørslag. Rens fisken for skinn og bein og ta vare på den.

Eventuell sjøkreps skal være kokt på forhånd. Blåskjell skal være dampet

Rensk poteter, løk, squash og gulrøtter og kutt dem i litt store stykker. Vask sellerien og kutt den i ca 3 cm store stykker. Rensk hvitløken og kutt den i skiver. Flå skinnet av tomatene, fjern frøene og kutt tomatene i passelig store stykker.

Finn frem en stor kasserolle. Ha i olivenoljen og fres løk og hvitløk et minutt i denne. Legg i alle grønnsaker og dekk det hele med fiskekraft du laget av småfisken. Hell i hvitvinen. Ha i salt, pepper, spansk pepper og knust safran og kok det hele opp. Fjern eventuelt skum og la småkoke til potet og gulrot er nesten mørt.

Legg i de store fiskene som du har sløyd og renset for innmat og skjell. La det hele trekke til fiskene slipper benet. Ta så opp fiskene og legg dem på et stort fat.
Legg fiskekjøttet av småfisken, reker, kreps og skjell i gryta og la det hele trekke i fem seks minutter. Ta så gryten av ovnen og rør i en god dram Ouzo!

Legg grønnsaker fra gryta rundt de store fiskene sammen med båter av sitron og plasser det hele midt på festbordet. Sett gryten ved siden av med en øse i. Tallerken og suppeskål til hver person, og selvsagt kniv, gaffel og skje.

Hvitt brød på gresk vis og knakende god hvitvin hører til

Καλη ορεξη!
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

ofriis

Dette ser da utrolig godt ut.  Jeg blir nok å prøve noe sånt når vi kommer oss i orden i Rethymno. Det er bare en kort spasertur til fiskehavna i gamlebyen.
Og knepet med å tilsette ouzo til slutt, ja det var nytt for meg.
The farther one travels / The less one knows

IngeS

Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

Astri

Dette så fantastisk godt ut, Inge. Denne fiskesuppen må jeg lage!
Tusen takk for alle gode oppskrifter. Fortsett med det :cheers:
Astri

Tommy

Tycker man om fisk o skaldjurs-soppa så är denna en exklusiv o gastronomisk opplevelse utöver det vanliga, enkel o rustik men samtidigt med en samlad förfinad essens opplockad ur det egeiska havet. Det kan jag intyga  :D

\"Det är aldrig försent att ge upp :-)\"

ROLLE

Tjänare Inge
Välkommen igen på Hellasforumet o gott nytt år ?
Det var en tid sen du skrev något från ön ? Men du begynner starkt med en av mina favorite i matväg ? Mera sådant, bra att du också ger alternativ till Medelhavsfisken ! I stället för saffran kan man ha gurkmeja (kurkum), och rejerna har ni Nordmän överallt ni har en chans sätta dem i ? Denna räka du köper i Grekland är inte den samma du spiser hjemme men ger kulör åt själva soppan och ökar aptiten, om det nu behövs ? För soppan du ser är god garanterat ! Bilden av ditt konstverk ökar också aptiten. Så kanske jag skaffar mej fisk och kokar en soppa idag eller i morgon ? Vi har tjock och heltäckande is överallt i Finland så kan ej fånga den själv, då jag ej har nät under isen. Men det finns fiskare som gör det, även om EU  försöker ta kål på denna yrkesgrupp efter alla regler !
Skall berätta vilka firrar jag själv kunde skaffa fram  !
Dessutom värmer soppan hela corpusen i minus 20 grader också ?

IngeS

Quote from: \"ROLLE\"Tjänare Inge
Välkommen igen på Hellasforumet o gott nytt år ?
Det var en tid sen du skrev något från ön ? Men du begynner starkt med en av mina favorite i matväg ? Mera sådant, bra att du också ger alternativ till Medelhavsfisken ! I stället för saffran kan man ha gurkmeja (kurkum), och rejerna har ni Nordmän överallt ni har en chans sätta dem i ? Denna räka du köper i Grekland är inte den samma du spiser hjemme men ger kulör åt själva soppan och ökar aptiten, om det nu behövs ? För soppan du ser är god garanterat ! Bilden av ditt konstverk ökar också aptiten. Så kanske jag skaffar mej fisk och kokar en soppa idag eller i morgon ? Vi har tjock och heltäckande is överallt i Finland så kan ej fånga den själv, då jag ej har nät under isen. Men det finns fiskare som gör det, även om EU  försöker ta kål på denna yrkesgrupp efter alla regler !
Skall berätta vilka firrar jag själv kunde skaffa fram  !
Dessutom värmer soppan hela corpusen i minus 20 grader också ?

Takk for hyggelig kommentar og godt nytt år til deg også.

Rekene man får kjøpt her er ikke kokt. Det må man gjøre selv. Ha litt matolje i kasserollen og litt mindre vann enn olje. Litt salt må også i. Kok dette opp og hell i rekene. La rekene koke/dampe tre fire minutter før du tar dem opp.

Her får man forresten kjøpt to typer reker. En type som er grå og tverrstripet og så den som ligner den vi er vant med.
Athen, Pireus, Samos, Ikaria, Patmos, Marathi, Lipsi, Kalymnos, Telendos, Fourni, Leros..........    www.pithagorio.net

ROLLE

Det är säkert Tiger shrimps de råa och sötvattenräkor som du använder ?
Brukar kolla varifrån de importrar sina fiskar och fiskprodukter, men ofta gör de ej maten sämre för det ? Men från Afrika, Asien och Sydamerika gör profiten bättre för importören som oftast finns i Pireus ?
Lade själv in receptet för \"kakavian\" i det \"gamla\" forumet, för en mansålder sen som du kanske  minns ?

Siste innlegg i forumet

Re: Transport fra Athen lufthavn til Rafina
by Frynse | 03. May 24, 09:16:44
Det tar fort 30-45 minutter før du får bagasjen,...
Steingjerdene i Kykladene
by marjana | 29. Apr 24, 17:05:52
Her er en artikkel om de gamle steingjerdene i Kyk...
Re: Artikkel om buegangene i Ano Syros
by Kabi | 29. Apr 24, 10:27:08
Nok en gang har jeg ruslet gjennom Ano Syros buega...
Re: Hvor er dette? 1032
by Diddi | 22. Apr 24, 21:46:13
Ja, minner om de mektige fjella deromkring. ...
Re: Vårtur - 2018 - Kardamili
by Kabi | 22. Apr 24, 19:01:52
Så koselig å se deg her igjen, Katherina :) Da b...
Amorgos blir neste
by Diddi | 14. Apr 24, 11:44:17
Ja, neste reise for oss blir på juvelen Amorgos i...
Re: Bildeserie fra Kithnos
by Diddi | 14. Apr 24, 11:22:45
☀️...
Re: Foto fra Kea
by Diddi | 14. Apr 24, 11:01:11
:) ...
Re: Kea og Kythnos
by marjana | 11. Apr 24, 00:34:01
Fergene fra Lavrio har en rute tur/retur bare Lavr...
Re: Nye branner
by Kabi | 09. Apr 24, 09:52:33
Kreta er også rammet av branner,mennesker alvorli...
GRATULERER med dagen !
by Kabi | 25. Mar 24, 12:58:44
Gratulerer med dagen, Hellas !https://www.ekathime...
Re: Artikkel om alle trappene og buegangene i Ano Syros
by marjana | 17. Mar 24, 16:11:38
Ja, jeg har lagt ut mange bilder av hus og buegang...
Re: Hvor skal vi dra i sommer?! Kan dere hjelpe oss?
by Kabi | 14. Mar 24, 11:46:42
Anbefaler varmt den romantiske byen Nafplio på Pe...
Flyttelass til Hellas
by Phillip Lian | 10. Mar 24, 11:52:28
Jeg prøver å bli klok på tollregler, men blir i...
Re: Kalo mina!
by Kabi | 01. Mar 24, 11:06:42
Kalo mina, mars 2024 !167.JPGUtsikt til Poros....