Logg inn med Facebook eller Google!

Info om Amorgos

Started by kari, 09. Mar 07, 18:51:13

Previous topic - Next topic

kari

AMORGOS.


Amorgos er en øy på 117 km2. Den har ca 1800 innbygger, og er den østligste øya i kykladene. Den er en av de minst turistifiserte øyene i denne øygruppen. Her er det vi som må tilpasse oss øylivet og ikke omvendt.

Amorgos er en lang og smal øy. Det er i hovedsak 3 hovedbyer på øya-  Katapola, Chora og Egiali. Både Katapola og Egiali er havnebyer, mens Chora ligger i innlandet. Øya har mye fjell, og er derved ganske kupert. Det går en hovedvei mellom Katapola og Egiali. Disse to byene ligger på hver sin ende av denne lange øya. Chora ligger mellom disse 2 byene, og er den høyest beliggende byen av disse tre.

Katapola er hovedhavnebyen på øya, og ligger lengst vest av byene. For å komme til Amorgos er det enklest å ta utgangspunkt fra Naxos og båten Express Scopelitis. Denne går mellom alle småkykladene og har avgang fra Naxos hver dag, i alle fall i høysesongen (tror jeg da). I og med at båten er såpass liten er det lurt å forhåndsbestille billett til denne. Dette får du gjort fra billettkontorene på Naxos. Dette gjorde ikke vi, og det resulterte i at vi måtte vente på neste båt. I Katapola finnes noen butikker, tavernaer og små barer, i tillegg til div overnattingssteder.

Chora er en flott by. Masse foto-objekter for den som liker den slags. Denne er veldig lite berørt av turistene. Små hvite kubehus, smale gater og små torg. Ikke hit du drar for å handle, men for å finne ro i sjelen. Her sitter gamle mennesker utenfor dørene sine og kikker på livet som går forbi. Gamle menn sitter og fingrer med perlesnorene sine og barna leker rundt omkring. En tur innom bakeren eller en time på tavernaen på torvet er virkelig å anbefale. Her må du bare slappe av.

Fra Chora er det ikke så langt til klosteret Chozoviotissa. Dette må man innom dersom man er på Amorgos. Dette er et kloster som klynger seg inntil fjellsiden 300 meter over havoverflaten. Klosteret er 5 etg høyt, og det bredeste rommet er 5 meter bredt. Hvordan i all verden de kom på å bygge et kloster her kan man spekulere mye på. Jeg har ikke noe godt svar å gi. Det bor munker på klosteret, og det er åpent for besøkende. For å komme inn må man være anstendig kledd. De har klær for utlån. Gubben fikk på seg en kledelig bukse laget av strisekk. Jeg var tydeligvis anstendig nok og fikk passere. Inne i klosteret fikk vi servert likør og noe søtt gelegodteri. Det er ganske spektakulært, og virkelig noe å få med seg.

Egiali er den andre havnebyen. I Egiali finnes noen butikker, tavernaer, barer og overnattingssteder. Byen har en forholdsvis bra sandstrand helt fri for solstoler. I alle fall når vi var der i 2004. Det var overhodet heller ikke trengsel på stranda. Rundt Egiali ligger det flere småplasser litt oppe i fjellet. Vi var i byen som heter Tholaria. Men det ligger enda 2 eller 3 småbyer til hvis jeg ikke husker feil. Å dra opp til en av disse byene en kveld blir ikke feil. Vi dro opp sein ettermiddag og gikk litt rundt før vi fant oss en trivelig taverna. Vi snakket ikke gresk, kafeverten snakket ikke engelsk, og menyen sto og på gresk, så det blei et artig måltid. Yngstemann fikk stekte poteter, eldstemann fikk fisk på blekkfat, jeg fikk fylt paprika og gubben fikk 2 grønne pinner med litt olje over. Vi tror pinnene var laget av erter, så i alle fall slik ut. I tillegg fikk vi gresk salat og tzatsiki, ouzo og husets hvitvin. Vi var godt fornøyd etter måltidet. Vi delte mellom oss slik at alle fikk smake. Også vannmelon til dessert. Fra disse småbyene er det flott utsikt over øya og havet. Om kvelden ser man lysene fra bebyggelsen rundt omkring, skimter øyene som ligger i nærheten, samt båtene som evt er på havet. Herlig. Også kjenne den varme vinden, lukten av sjø og hellas. Kan man bedre ha det??

Amorgos er visstnok også en øy der det er fint å gå turer. Vi gikk ikke så veldig mye, men har sett i flere guidebøker at de skriver om turer det er mulig å gå.

Ellers må man planlegge litt når man skal ta seg fram på øya. Det går busser mellom Egiali og Katapola, og turen mellom disse to byene tar ca 1 time. Bussen stopper i Chora. Bussene går ikke hver time, så det er lurt å planlegge det litt. Det går og buss fra Chora ned forbi klosteret Chozoviotissa og ned til Agia Anna. Agia Anna er en badeplass der det er flott å snorkle. Dette er ikke en sandstrand, men en strand med steiner både over og under vann. Det er derfor det er så flott å snorkle her. Ellers er det selvfølgelig mulig å leie seg kjøretøy eller ta taxi.

Vannet rundt Amorgos skal visstnok være det klareste i mils omkrets. Snorkling er et must spør du meg. Svømmer du litt ut fra stranda på Agia Anna ser du klosteret Chozoviotissa henge oppe i fjellsiden. Helt utrolig.

Vi var på Amorgos i begynnelsen av juli, og hadde da ingen problemer med å få tak i overnatting selv om vi ikke hadde forhåndsbestilt.

Amorgos er i alle fall en øy det er verdt å besøke dersom man er ute etter en stille og forholdsvis uberørt øy. Det er nok ikke hit du drar hvis du er ute etter futt og fart. Den er flott med sine høye fjell, små landsbyer og klare vann. En øy jeg definitivt vil tilbake til.

Har dessverre ingen bilder fra vår ferie hit, da vi den gang bare hadde vanlig fotoapparat. Men kanskje noen andre har bilder å bidra med.
Snille jenter kommer til himmelen, slemme jenter får det som de vil.

Siste innlegg i forumet

Re: Hvor er dette? 1012
by Kabi | 17. Jan 22, 10:26:09
En liten ledetråd: bildet er tatt fra en kafe med...
Re: Ikoner og kirkekunst
by Roanokay | 17. Jan 22, 08:56:56
Veldig interessant emne, du må bruke tiden din p...
Re: Å investere i bolig i Hellas
by Roanokay | 17. Jan 22, 08:55:21
Jeg tror det ikke er noen hemmelighet for noen at ...
Booking
by Runar Solvik | 11. Jan 22, 15:27:26
Det er så deilig med planlegging  :) Flybill...
Historien om Syros
by marjana | 09. Jan 22, 12:03:19
Her kommer historien om Ermoupolis, Syros:https://...
Re: Coronavirus
by Frynse | 07. Jan 22, 21:23:09
Nå er det nede i 29.334. Får håpe nedgangen for...
Re: Epiphani
by marjana | 06. Jan 22, 21:00:44
Her er en artikkel fra syrostoday.gr i dag av feir...
Kalo mina 2022
by kaka | 05. Jan 22, 10:26:16
Ny måned i nytt år, mens innleggene preges av st...
Re: Typisk gresk ???
by ofriis | 01. Jan 22, 13:41:43
Hei og godt nytt år til alle!Hva skal man si om d...
Re: Julefeiring i Hellas
by Kabi | 22. Dec 21, 13:45:23
På leting etter julefeiring i Hellas kom jeg ove...
Re: Metro til Syros
by kaka | 20. Dec 21, 13:14:25
Nå finner jeg ikke lenken jeg var inne på, - men...
Re: Booking
by Runar Solvik | 10. Dec 21, 15:43:08
Nei, jeg flyr med KLM fra Ålesund. KLM er det gre...
Re: Kalo mina 2020-2021
by marjana | 01. Dec 21, 20:03:07
Kalo mina desember.Bildet er tatt ut havna i Ermou...
Re: Hvor er dette? 1011
by kaka | 27. Nov 21, 15:14:56
Nå fikk jeg veldig lyst på en tur! :)...
Re: Fra Amorgos via Naxos oktober 2021
by marjana | 27. Nov 21, 06:06:49
Ned til havna.I Naxos by har de en bokhandel der j...