27. Apr 24, 15:19:58

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Svein~B

121
Boots-apotekene har denne måneden halv pris på utvalgte solprodukter. Det er også 30% på en del solprodukter for barn.

Jeg var også innom Vita for å sammenligne prisene. Ellers er prisene omtrent de samme på sammenlignbare produkter.
122
En guide til øyloffing / Ombordstigning
02. May 14, 19:27:22
Ombordstigningen kan begynne så tidlig som tretti minutter før avgang. Du må følge med på informasjonstavlene på flyplassen. Når det står "Go to gate", er det som regel like før. Når det står "Boarding", er ombordstigningen i gang. Hvis du er ved gaten, kan du følge med på om det fins personale bak disken. Når det gjør det, særlig hvis de virker litt stresset, er det like før. Hvis de virker avslappet, kan det hende at avgangen blir litt forsinket, men at de er der for å iverksette ombordstigningen raskt, så snart det er klart.

Noen ganger roper de opp seterad for seterad. Det går gjerne raskere hvis det er et stort fly med bare én inngang. Noen ganger vil de ha småbarnsfamilier og bevegelseshemmede inn først. Lytt på høyttalermeldingene og følg dem.

Når det er din tur, hold ombordstigningskortet og passet klart. Hvis du bruker kredittkortet som billett, holder du det klart. Du må likevel også vise pass.

Som regel har alle fått tildelt bestemte plasser. En kode for hvilket sete du skal sitte i, er som regel trykket på omborstigningskortet. Hvis du reiser med kredittkortet som billett, får du en liten lapp med setenummeret ved utgangen. Nummereringen starter foran i flyet. På hver rad har hvert sete en bokstav, A er det lengst til venstre i fartsretningen. Nummerne står på et skilt over seteraden.

Håndbagasje skal enten plasseres under setet foran deg eller i hattehylla over deg. De som sitter ved nødutgang må ha alt i hattehylla under avgang og landing. De får ikke ha noe løst rundt seg da. Når flyet vel har kommet opp i lufta og lampene som sier at sikkerhetsbeltet skal være festet er slukket, kan du reise deg og ta ned de sakene du vil ha tilgjengelig under flyturen. Når det nærmer seg landing, må sakene opp igjen. Det er ei lomme i seteryggen foran deg, der du kan ha lesestoff, lommebok og lignende under flyturen. Pass på at du ikke glemmer igjen noe.
123
Det er som regel en tax-free-butikk i området mellom sikkerhetskontrollen og utgangen til flyet. Der kan du kjøpe blant annet alkohol, tobakk, kosmetikk og snacks rimeligere enn i norske butikker. Hvis du ikke har kjøpt solkrem før, kan du kjøpe den her. Hvis du ankommer om kvelden og har lyst på en drink og litt snacks før du legger deg, kan det være lurt å kjøpe det her, for du kan ikke ta for gitt at noen butikker er åpne ved ankomst.
124
Det er som regel serveringstilbud både utenfor sikkerhetskontrollen og innenfor, om ikke annet en kiosk som selger baguetter og lignende. Jeg pleier først å lokalisere utgangen, så jeg vet helt sikkert hvor den er og hvor lang tid det tar å gå dit. Så beregner jeg hvor god tid jeg har til boarding, før jeg eventuelt kjøper mat og drikke. Jeg synes det er greit å gjøre unna spisingen før jeg kommer på flyet, fordi det er så trangt på flyet, men om jeg ikke rekker det, spiser jeg gjerne flymat. Det går også an å ha med seg matpakke som du spiser før boarding. Noen flyselskapet tillater ikke at du spiser medbragt mat på flyet.
125
Det fins tretten hoteller på Gardermoen. For oss her i forumet er de særlig aktuelt å tilbringe ei natt på før en tidlig avreise som vi ellers ikke ville rukket, for å slippe å kjøre hele natta eller å stå opp midt på natta eller rett og slett for å få en mer stressfri avreise. Jeg har ikke førstehånds kjennskap til alle hotellene selv, men jeg håper at andre her vi bidra med sine erfaringer. Jeg vil redigere dette innlegget etter hvert, så det blir en oversikt.


Radisson Blu ligger omtrent 100 meter fra terminalen. Jernbanestasjonen ligger bokstavelig talt rett utenfor døra. Bussterminalen ligger imellom hotellet og flyterminalen. Hotellet er det største i området med omtrent 500 rom. Det fins tre slags rom: Standardrom, juniorsuite og suite. Hotellet har forholdsvis høy standard. Hotelllet har en à la carte-restaurant. Den har også en tre-retters meny. Kommer du med tog, går du motsatt vei i forhold til de som skal rett til flyet. Hotellet har ei egen gangbru over sporene og den fører opp ei trapp og rett til hovedinngangen. Kommer du med buss går du til enden av bussterminalen, samme veien som bussene kjører. Der går du til venstre inn en gangvei som fører rett til hotellet. Kommer du med fly, går du ut av terminalen på ankomstnivå, til høyre, forbi alle bussene, krysser veien og inn gangveien med hotellets navn over.

http://www.radissonblu.no/hotell-gardermoen


Park Inn ligger omtrent 300 meter fra terminalen. Buss 855 som går mellom Jessheim, Nannestad og Maura stopper like ved hotellet. Hvis du kommer med fly, går du til venstre når du kommer ut av terminalen og da er det en overbygd gangvei som fører nesten fram til hotellet og vanlig fortau det siste stykket. Kommer du med tog, må du gå gjennom hele lengden på terminalen, ut, til venstre og så går du den samme gangveien.  Hotellet har forholdsvis høy standard. Det har bar, restaurant og treningsrom.

De som reiser med Lilleput Reiser får spesialpris ved dette hotellet.

www.parkinnhotell.no/airporthotel-oslo/
http://www.lilleput.no/cms.cfm?npageno=13656


Clarion ligger vest for selve flyplassen, cirka fem kilometer fra terminalen. Skyttelbuss S44 går direkte fra terminalen til hotellet hver halvtime fra cirka 04.00 til 00.30. Turen tar åtte minutter. Rutebuss 855 går også mellom terminalen og hotellet, hver halvtime fra mandag til fredag på dagtid og én gang i timen på kveldstid og på søndag. Turen tar sju minutter. Denne bussen går også til Jessheim, Nannestad og Maura. Hotellet har relativt høy standard. Det fins tre slags rom: Standard, superior og deluxe. Hotellet har restaurant, bar og treningsrom. Ullensaker Museum ligger rett ved hotellet.

https://www.nordicchoicehotels.no/clarion/clarion-hotel-oslo-airport/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/
http://www.akersmus.no/ullensaker/


Quality ligger ved E6 vest for flyplassen, cirka 7 kilometer fra terminalen. Skyttelbuss S22 går mellom terminalen og hotellet. Den bruker 9-16 minutter på turen og den går to ganger i timen fra tidlig morgen til langt på natt. Ekspressbusser til og fra blant annet Gjøvik, Elverum og Trysil, samt en del lokale rutebusser, stopper på den andre sida av motorveien, 450 meter unna. Hotellet har to slags rom: standard og superior. Hotellet har restaurant, pianobar og trimrom. Det ligger en døgnåpen bensinstasjon rett ved siden av hotellet. Friluftsområdet Nordbytjernet befinner seg rett bak hotellet. Det er 1,3 kilometer å gå til selve tjernet. Til Jessheim tar det elleve minutter med buss som går to ganger i timen fra stoppestedet på den andre sida av motorveien, 450 meter unna.

www.nordicchoicehotels.no/quality/quality-airport-hotel-gardermoen/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/ekspressbuss/timekspressen/linje-15-gjovik--skreia--gardermoen--oslo
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/ekspressbuss/nettbuss-express/nx123-elverum--gardermoen-naeringspark--oslo


Gardermoen Hotel, Bed and Breakfast ligger vest for flyplassen, cirka åtte kilometer fra terminalen. Hotellet har sin egen buss som kjører direkte mellom hotellet og terminalen hele døgnet. Skyss med denne må avtales på forhånd. Turen tar cirka ti minutter. Buss 855 stopper like ved hotellet og den kjører også til terminalen. Den kjører også til Jessheim, Nannestad og Maura. Den går to ganger i timen på dagtid fra mandag til lørdag, én gang i timen på kveldstid og på søndager. Turen tar tolv minutter.Hotellet har enkel standard. Det fins rom uten bad, men man har tilgang til bad som deles med flere rom. Det fins også rom som ligger under bakkenivå. De har familierom. Hotellet har frokost- og middagsservering. SAS-muséet ligger én kilometer unna. 855-bussen stopper rett utenfor muséet.

http://gardermoenbb.no/
https://ruter.no/no/
http://www.sasmuseet.net/


Gardermoen Airport Hotel het tidligere Gardermoen Gjestegård. Hotellet ligger vest for flyplassen, cirka fire kilometer fra terminalen. Shuttlebuss S-55 går mellom terminalen og hotellet hvert 20. min. fra kl. 04.20 til 00.40. Turen tar cirka ti minutter. Buss 855 stopper omtrent 400 meter unna hotellet. Den går blant annet til terminalen, til Jessheim, Nannestad og Maura to ganger i timen på dagtid fra mandag til lørdag, én gang i timen på kveldstid og på søndag. Til terminalen tar det seks minutter. Hotellet har enkel standard. Hotellet har familierom. Hotellet har restaurant. Det er også restauranter i hotellet som ligger ved siden av. Der er det også minimarked. Hotellet tilbyr langtidsparkering.

www.gardermoen-airporthotel.no
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/no/


Scandic ligger vest for flyplassen, cirka fire kilometer fra terminalen. Shuttlebuss S-55 går mellom terminalen og hotellet hvert 20. min. fra kl. 04.20 til 00.40. Turen tar cirka ti minutter. Buss 855 stopper 650 meter unna hotellet. Den går blant annet til terminalen, til Jessheim, Nannestad og Maura to ganger i timen på dagtid fra mandag til lørdag, én gang i timen på kveldstid og på søndag. Til terminalen tar det seks minutter. Hotellet har bar, to restauranter og treningsrom. Det fins et minimarked på hotellet.

http://www.scandichotels.no/Hotels/Norge/Oslo/Oslo-Airport/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/no/


Best Western Oslo Airport Hotell ligger vest for flyplassen, cirka fire kilometer fra terminalen. Shuttlebuss S-33 går mellom terminalen og hotellet hvert 20. min. fra kl. 04.00 til midnatt. Turen tar cirka femten minutter. Rutebuss 855 stopper 250 meter unna. Den går også til terminalen i tillegg til at den også går til Jessheim, Nannestad og Maura. Til terminalen tar det seks minutter. Vær oppmerksom på at den nærmeste holdeplassen er Lilleplassen. Den holdeplassen som heter Oslo Airport Hotell ligger lenger unna. Hotellet har familierom. Hotellet har restaurant, bar, lekerom og trimrom. Hotellet ligger rett ved Gardermoen Parkering. Forsvarets flysamling ligger rett ved hotellet.

http://www.osloairporthotell.no/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/no/
http://www.gardermoenparkering.no/
http://www.akersmus.no/flysamlingen/


Rica ligger ved E6, øst for flyplassen, cirka sju kilometer fra terminalen. Skyttelbuss S22 går mellom hotellet og terminalen to ganger i timen fra cirka 04.30 til midnatt. Turen tar cirka 15 minutter. Lokale rutebusser stopper 150 meter unna. De kjører til terminalen tre ganger i timen på dagtid mandag til fredag, to ganger i timen på lørdager og én gang i timen på søndager. Turen til terminalen tar cirka 15 minutter. De samme bussene kjører også blant annet til Jessheim, Eidsvoll og Årnes. Fra samme stoppested går det også ekspressbusser til blant annet Gjøvik, Elverum og Trysil. Det fins to slags rom på hotellet: standardrom og businessrom. Det er restaurant, bar og trimrom på hotellet. Rett ved hotellet fins det en døgnåpen bensinstasjon og en døgnåpen McDonalds hamburgerrestaurant.

https://www.rica.no/hoteller/gardemoen/rica-hotel-gardermoen/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/ekspressbuss/timekspressen/linje-15-gjovik--skreia--gardermoen--oslo
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/ekspressbuss/nettbuss-express/nx123-elverum--gardermoen-naeringspark--oslo


Thon har to hoteller på Gardermoen: Thon Hotel Oslo Airport er det som har høyest standard og ligger minst avsides. Det ligger ved E6 øst for flyplassen, cirka sju kilometer fra terminalen. Skyttelbuss S22 går mellom hotellet og terminalen to ganger i timen fra cirka 04.30 til midnatt. Turen tar cirka 15 minutter. Lokale rutebusser stopper rett utenfor hotellet. De kjører til terminalen tre ganger i timen på dagtid mandag til fredag, to ganger i timen på lørdager og én gang i timen på søndager. Turen til terminalen tar cirka 15 minutter. De samme bussene kjører også blant annet til Jessheim, Eidsvoll og Årnes. Fra samme stoppested går det også ekspressbusser til blant annet Gjøvik, Elverum og Trysil. Det fins flere slags rom på hotellet: standardrom, superiorrom, businessrom og suiter. De har også familierom. Det er restaurant, bar og trimrom på hotellet. Rett ved hoteller fins det en døgnåpen bensinstasjon og en døgnåpen McDonalds hamburgerrestaurant. Det pågår en del byggevirksomhet i området.

http://www.thonhotels.no/hoteller/land/norge/gardermoen/thon-hotel-oslo-airport/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/ekspressbuss/timekspressen/linje-15-gjovik--skreia--gardermoen--oslo
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/ekspressbuss/nettbuss-express/nx123-elverum--gardermoen-naeringspark--oslo


Thon Hotel Gardermoen er det andre Thon-hotellet. De kaller det et Budget-hotell. Det ligger litt mer avsides, mellom E6 og flyplassen. Skyttelbuss S22 går mellom hotellet og terminalen to ganger i timen fra cirka 04.30 til midnatt. Turen tar cirka 15 minutter. Hotellet har enkel standard. Det er mulig å re opp inntil to ekstrasenger på et vanlig rom. Hotellet har frokostservering. Ellers er det ingen fasiliteter, men du kan benytte alle fasiliteter på det andre Thon-hotellet som ligger 600 meter unna. Hotellet tilbyr langtidsparkering.

http://www.thonhotels.no/hoteller/land/norge/gardermoen/thon-hotel-gardermoen/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl


Airport Motel & Apartment ligger vest for flyplassen, omtrent 5 kilometer fra terminalen. Hotellet ligger faktisk midt blant bygningene som huser Ullensaker Museum. Skyttelbuss S44 går direkten fra terminalen til hotellet hver halvtime fra cirka 04.00 til 00.30. Turen tar cirka ti minutter. Rutebuss 855 stopper 250 meter unna. Den går hver halvtime fra mandag til fredag på dagtid og én gang i timen på kveldstid og på søndag. Turen tar sju minutter. Denne bussen går også til Jessheim, Nannestad og Maura. Motellet har enkel standard. Alle rom har dusj og WC. Det fins rom som tar opptil seks personer. Det er frokostservering. Det fins felles, selvbetjent kjøkken. Det fins også ett- og toromsleiligheter med eget kjøkken. Det fins også vaskeri.

http://gamotell.no
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/no/
http://www.akersmus.no/ullensaker/?mid=583


Comfort Hotel Runway ligger vest for selve flyplassen, cirka fem kilometer fra terminalen. Skyttelbuss S44 går direkte fra terminalen til hotellet hver halvtime fra cirka 04.00 til 00.30. Turen tar åtte minutter. Rutebuss 855 stopper cirka 200 meter unna. Den går hver halvtime fra mandag til fredag på dagtid og én gang i timen på kveldstid og på søndag. Turen tar sju minutter. Denne bussen går også til Jessheim, Nannestad og Maura. Hotellet har familierom. Hotellet har bar, restaurant og treningsrom.

https://www.nordicchoicehotels.no/comfort/comfort-hotel-runway/
http://www.nettbuss.no/rutetilbud/flybuss/shuttle-gardermoen-osl
https://ruter.no/
126
Før du kan komme til flyet, må du gå gjennom en sikkerhetskontroll. Det er for å forhindre at folk tar med seg våpen og eksplosiver om bord i flyet og dermed unngå flykapringer og lignende.

Du må legge håndbagasjen på et bånd som sendes gjennom en gjennomlysningsmaskin. Yttertøy må også sendes igjennom på et brett som du legger på det samme båndet. Har du med PC må den tas ut av veska og du legger den på et eget brett av samme type. Du må putte mobiltelefon, mynter, nøkler og lignende i yttertøyet eller i håndbagasjen eller ta det ut og sende det på et brett som du sender til gjennomlysning. Selv må du gå gjennom en portal som reagerer på metall.

Hvis du har med noe flytende, som medisiner og toalettsaker, så må det være i beholdere på maks 100 milliliter og de må has i en gjennomsiktig plastpose som kan åpnes og lukkes. Posen kan ikke være større enn én liter. Du får sånne poser på flyplassen. Kremer, leppestift og lignende regnes også som flytende. Denne posen må du bære gjennom kontrollen, sånn at personalet kan se hva du har.

Du kan heller ikke ha med deg vannflaske gjennom sikkerhetskontrollen, men det fins som regel kiosker på innsida der du kan kjøpe vannflaske eller du kan kjøpe på flyet. Det er ikke lurt å ankomme et varmt land uten nok vann og du kan ikke ta det for gitt at det er mulig å kjøpe noe på ankomstflyplassen i Hellas.

Det er ikke lurt å oppføre seg mistenkelig eller å spøke med personalet. De tar jobben sin veldig alvorlig og du kan risikere å bli holdt igjen for ytterligere kontroll ved minste mistanke. Det kan medføre at du ikke rekker flyet.
127
En guide til øyloffing / Innsjekking
03. Apr 14, 19:31:36
Innsjekkingen åpner vanligvis to timer før avgang og stenger én time før avgang. Hvis du kommer for sent, må du regne med å ikke rekke flyet. Jeg vil anbefale at du tar sikte på å være der minst to timer før avgang.

De forskjellige flyselskapene har som regel hver sine innsjekkingsdisker. Noen har også innsjekkingsautomater og forventer at du sjekker inn selv på automatene først, før du kommer og leverer bagasjen og viser passet i skranken. SAS har også selvbetjent bagdrop, men det er personale til stede som hjelper de som trenger hjelp.

Skal du reise med Norwegian, bør du ha tatt utskrift av den billetten som du får tilsendt som vedlegg på mail eller har lastet ned på nettet. Den har en strekkode som du skanner i automaten. Deretter følger du instruksjonene på skjermen. Hvis du ikke har bagasje som skal sendes, bare håndbagasje, kan du ta med deg ombordstigningskortet og gå til utgangen. Hvis du har bagasje, må du merke den selv. Deretter leverer du bagasjen og viser passet i skranken.

Reiser du med SAS og har betalt reisen med kredittkort, så stikker du det samme kredittkortet inn i automaten når du sjekker inn. Da fungerer kortet som billett. Skal du reise utenlands, må du likevel få med deg et ombordstigningskort, som du må vise til vaktpersonalet for å få gå inn i det internasjonale området på flyplassen. Har du betalt med kredittkort, kan du sjekke inn selv på internett og skrive ut ombordstigningskortet selv på din egen skriver. Likevel må du innom automaten for å få merket bagasjen som du skal sende.

Skal du reise med Thomas Cook, må du ha notert bestillingsnummeret. Det beste er å ha tatt utskrift av bestillingsbekreftelsen. Du taster inn bestillingsnummeret på automaten og følger instruksjonene. Du må selv merke bagasjen. Etterpå må du levere bagasjen og vise passet i skranken.

Med andre selskaper er det vanligvis betjent innsjekking. Det vil si at du bare tar med bagasjen, billettene og passet til skranken og sjekker inn der. Med de selskapene må du sjekke inn i skranken også om du ikke har bagasje. Alle som skal reise sammen må være til stede ved innsjekkingen, for betjeningen skal kontrollere passene.

Husk å få kvittering for innlevert bagasje og sjekk at det står riktig destinasjon på den. Hvis det ikke gjør det, må du si fra med en gang. Ellers blir bagasjen sendt til feil sted.
128
Noen ganger går flyet så tidlig eller du har så lang vei til flyplassen, at du ikke kan reise dit samme dag som flyet går. Da må du overnatte underveis. Jeg vil si at det beste da er å overnatte på flyplassen eller nærmest mulig flyplassen. Igjen er det for å minske sannsynligheten for å ikke rekke flyet.

Hvis flyplassen er døgnåpen, er det mulig å overnatte på selve flyplassen. På Gardermoen finnes det benker og til og med liggestoler der det går an å sove noen timer. De fleste andre flyplasser er stengt om natta. Hvis du kjører bil til flyplassen, kan du vurdere å sove i bilen på parkeringsplassen fram til flyplassen åpner om morgenen.

Både på Gardermoen, Flesland, Værnes og Sola fins det hoteller som ligger i gangavstand til terminalen. Her kan du sove godt natta før du skal fly og enten spise frokost på hotellet før du sjekker inn på flyet eller sjekke inn først, før du spiser frokost på flyplassen.

Hotellene på Gardermoen:
http://www.radissonblu.com/hotel-osloairport
http://www.parkinnhotell.no/airporthotel-oslo

Hotellet på Flesland:
https://www.nordicchoicehotels.no/clarion/clarion-hotel-bergen-airport/

Hotellet på Værnes:
http://www.radissonblu.com/hotel-trondheimairport

Hotellet på Sola:
https://www.rica.no/hoteller/stavanger/rica-airport-hotel/?lcn=no

Det finnes gjerne andre hoteller i nærheten av flyplassen som er rimeligere enn selve flyplasshotellet. Disse tilbyr gjerne skyss til og fra terminalen og de tilbyr matpakke hvis man reiser så tidlig at man ikke rekker å spise frokost på hotellet.
129
Alle flyplasser har muligheter for parkering. På de fleste må du betale for å parkere. Det fins korttidsparkering og langtidsparkering. Korttidsparkeringen er som regel nærmest terminalbygningen og koster mest. Du finner informasjon om parkeringsmulighetene på flyplassens hjemmesider eller ved å ta en telefon til flyplassen.

På Gardermoen er det flere forskjellige private parkeringsselskaper som driver parkeringshus, parkeringsplasser og andre parkeringstjenester. Det er veldig dyrt på de plassene og i de parkeringshusene som ligger i gangavstand til terminalen. Derimot finnes det mye rimeligere plasser i nærheten, men du må bruke skyttelbusser for å komme til terminalen. Husk å beregne tid til å vente på skyttelbussen. Det kan kanskje være greiest å først sette av deler av reisefølget med bagasjen ved terminalen og at bilføreren deretter drar alene og parkerer. Ellers er det ekstra stress å få bagasjen og eventuelle barn inn og ut av bussen. Det fins også selskaper som du bare kan levere fra deg bilen og nøkkelen til og så parkerer de for deg. Ved hjemkomsten leverer de bilen ved terminalen igjen.

Det er som regel to måter å betale på:

Den ene er at du trykker på en knapp og får en billett ved bommen når du kjører inn på parkeringsplassen. Denne billetten tar du vare på under reisen og når du kommer tilbake, går du først til en automat og betaler, enten med kort eller kontant, før du går og henter bilen. Deretter stikker du billetten i en automat ved bommen for å få den til å åpne seg.

Jeg mener at den andre måten er enklere: Du stikker kredittkortet ditt inn i automaten ved bommen ved innkjøringen. Du stikker det samme kredittkortet inn i bommen ved utkjøringen når du kommer tilbake. Da belastes kortet og parkeringen er betalt.
130
En guide til øyloffing / Kjøre bil
29. Mar 14, 14:17:49
Hvis du kjører privatbil, bør du også beregne ankomst på flyplassen to timer før flyavgang. Det kan være kø eller omdirigering på grunn av ulykke eller veiarbeid. Det kan ta tid å parkere og komme seg fra parkeringen til terminalen. Det er bedre å ha god tid på flyplassen enn å måtte stresse og kanskje ta sjanser for å nå fram i tide.
131
En guide til øyloffing / Reise kollektivt
26. Mar 14, 19:33:16
Hvis du reiser kollektivt til flyplassen, vil jeg anbefale at du ikke reiser med den siste forbindelsen som du kan rekke flyet med, men den nest siste. Da har du normalt den siste i reserve i tilfelle den nest siste skulle bli innstilt. Hvis du har satset på den siste og den blir innstilt, rekker du ikke flyet. Sannsynligheten for at begge avgangene blir innstilt er mye mindre enn sannsynligheten for at en av dem blir det. Uansett bør du ta sikte på å være på flyplassen senest to timer før avgang. Hvis du da ikke skulle rekke flyet på grunn av forsinket transport, er du som regel dekket av reiseforsikringen din, sånn at du kan få tilbake eventuelle utlegg for å gjeninnhente reiseruta enten det er taxi til flyplassen fordi bussen ikke går eller det er neste rutefly som kan bringe deg til Hellas.
132
En guide til øyloffing / Avreise
24. Mar 14, 18:44:41
Som jeg har sagt tidligere, under bestilling, så kan det lønne seg å ha tenkt over reisemåte til flyplassen allerede før du bestiller. Noen reisemåter og noen tidspunkter på døgnet er mer praktiske enn andre og det kan ha betydning for valg av flygning og for den sakens skyld flyplass.

Jeg vil anbefale alle, uansett reisemåte, å ta sikte på å være på flyplassen to timer før avgang. Det er vanligvis én time før avgang som er siste frist på utenlandsreiser, men innsjekkingen åpner to timer før avgang. Hvis du har beregnet to timer overgang mellom transportmidlene, så vil reiseforsikringen dekke såkalt innhenting av reiserute hvis du uforskyldt skulle bli forsinket og ikke rekke flyet.

Forsinkelser kan også oppstå på flyplassen, for eksempel ved utvidet sikkerhetskontroll. Du kan ikke regne med at flyet venter om du skulle bli forsinket i sikkerhetskontrollen og du kan ikke regne med å få ny billett av flyselskapet eller noen som helst annen hjelp.
133
Alt som du ikke kan unnvære, må du pakke i håndbagasjen. Den bagasjen du sjekker inn kan komme på avveie eller bli forsinket. Du får da som regel nødhjelp av flyselskapet og reiseforsikringen, men det hjelper ikke mye når det gjelder ting som du er helt avhengig av, som for eksempel medisiner og lignende.

Alt som kan brukes som våpen, som for eksempel kniver og sakser, må pakkes i den bagasjen som du skal sjekke inn. Hvis du har det i håndbagasjen, må du regne med å bli stoppet, tingene vil bli tatt fra deg og du vil kanskje bli utsatt for enda grundigere kontroll, kanskje så grundig at du ikke rekker flyet.

Hvis du har flytende preparater i større beholdere enn 100 ml, må de legges i den bagasjen du sjekker inn. Det er ikke tillatt å ha sånne ting i håndbagasjen. Hvis du har det, vil du bli stoppet i sikkerhetskontrollen.

Verdifulle ting må pakkes i håndbagasjen. Du kan ikke regne med full erstatning hvis noe skulle komme bort og du har sendt det i innsjekket bagasje.
134
En guide til øyloffing / Sjekkliste
19. Mar 14, 19:36:49
Jeg vil anbefale at dere skriver liste over hvilke ting dere skal ha med. Det pleier jeg å gjøre. Da kan dere krysse av når dere har skaffet det og igjen når dere har pakket det. Noen ting må du vente med å pakke, fordi du bruker det også til daglig. Da er det greit å ha det på ei liste, sånn at det ikke blir glemt. Det siste du gjør før du legger deg dagen før avreise er å se over sjekklista og det er også det siste du gjør før du reiser.
135
En guide til øyloffing / Andre ting
17. Mar 14, 19:08:06
Jeg pleier å ta med klesklyper og tørkesnor. Du kan ikke regne med at det er tørkesnor eller tørkestativ overalt, men som regel er det det, så det er ganske uvanlig at jeg bruker tørkesnora. Klesklypene derimot bruker jeg alltid, for om det fins klesklyper, så er det for få. Jeg bruker også klesklypene til å lukke kaffeposer og lignende med når jeg reiser fra sted til sted.

Jeg pleier også å ta med filterkaffe og kaffefilter hjemmefra. Jeg er veldig kaffeavhengig og foretrekker kaffe sånn som den smaker hjemme. Det fins muligheter til å varme opp vann de fleste steder og om det ikke fins filterholder, noe det gjør mange steder, fins det ofte en tesil. Jeg deler et filter i to og stapper ned i tesila. Så har jeg kaffe oppi, setter tesila oppi koppen og heller vann oppå.

Alle andre ting enn disse kan du kjøpe underveis. Likevel kan jeg jo si at jeg vet om folk som pleier å ta med vinopptrekker, for det er ikke overalt det finnes på rommet og da er det ekstra styr å måtte gå ut og lete etter en butikk som selger dem. Hvis det er viktig med et glass vin på balkongen den første kvelden, så ta med opptrekker for sikkerhets skyld. Jeg vet også om folk som tar med seg et bittelite varmeelement som gjør at du kan koke vann i en kopp og dermed få tevann, varm sjokolade eller pulverkaffe. Det fins vannkokere de fleste steder, men ikke overalt, så hvis det er viktig å ha det, så er det best å ta med. Det fins også vannkokere som ikke er stort større enn en kopp.
136
En guide til øyloffing / Myggmiddel
15. Mar 14, 12:02:49
Det vil variere fra sesong til sesong hvor mye mygg det er og det varierer fra person til person hvor mye man blir plaget av den. Mygg risikerer du å støte på overalt. Det fins mange remedier mot dem, mange av dem har det til felles at de ikke virker. Jeg har funnet et middel som jeg har opplevd virker bedre enn de fleste. Det er MyggA Myggmelk. Det har også blitt testet i en test som ble gjengitt i Aftenposten for noen år siden og var suvertnt best av de som ble testet. Du får kjøpt det på apotekene her i Norge. Jeg har ikke sett det i Hellas. Jeg anbefaler at du kjøper det og tar det med. Noe av det fine med det, er at du ikke trenger å ta det på huden. Det skal ikke smøres overalt, bare enkelte steder. Du kan smøre deg i håret, på klærne og på sengtøyet før du legger deg. Et problem med de stoffene som skal smøres på huden er at de inneholder giftstoffer som man skal være forsiktig med, særlig på barn.
137
En guide til øyloffing / Solkrem
13. Mar 14, 19:27:19
Jeg vil si at det lureste er å kjøpe med seg en del solkrem hjemmefra og at den bør kjøpes på apoteket. Den er ikke noe særlig billigere i Hellas. Det har minst to ganger vært tester av solkrem og disse testene har blitt publisert i Forbrukerrapporten. Det viser seg at solkremene som du kjøper på apotekene holder mål, mens de du kjøper andre steder ofte ikke holder det de lover. Solforbrenning er skadelig, du øker blant annet risikoen for flere aggressive kreftformer med uforsiktig soling. Det er lurt å være forsiktig i starten av ferien, da får du også en jevnere og dypere brunfarge som sitter lenger. Det er lurt å starte med høy solfaktor, hvor høy avhenger av hudtype og grunnlag. Spør på apoteket. Jeg pleier å ta med en flaske med solfaktor 25 og en med solfaktor 15. Jeg kjøper så små flasker som mulig når jeg reiser alene, større flaske hvis jeg reiser sammen med noen. Når jeg har brukt opp den med høyest solfaktor, begynner jeg på den neste.

En viktig ting til når det gjelder solkrem: Hvis du har igjen noe fra i fjor, så er det ikke lurt å ta den med. Solkrem holder seg dårlig etter åpning og virkestoffene har lett for å klumpe seg, sånn at du får ujevn beskyttelse. Gammel solkrem kan leveres på apoteket når du kjøper ny.
138
En guide til øyloffing / Prevensjon
10. Mar 14, 18:42:13
Regn ikke med at det er mulig å få kjøpt kondomer overalt i Hellas, sånn som vi kan her. Kan det tenkes at du får bruk for det, så bør du kjøpe det her hjemme og ta det med. Det veier lite og tar liten plass i sekken.
139
En guide til øyloffing / Medisiner
09. Mar 14, 17:04:52
Hvis du bruker bestemte medisiner, må du ta med tilstrekkelig av disse hjemmefra. Du må ikke regne med at du får tak i alle slags medisiner på alle øyer. Likevel bør du også ha med resept og pakningsvedlegg. Det er for det første, i tilfelle medisinene skulle komme bort eller du om oppholdet av en eller annen grunn skulle bli forlenget, så trenger legen eller apotekeren disse tingene for å kunne gi deg riktig, tilsvarende medisin. Dette gjelder også om du skulle bli syk under oppholdet. Legen eller apotekeren trenger da å vite hva slags annen medisin du bruker for å tilpasse eventuell annen medisinering til dette.

Pakk medisinen i håndbagasjen, ikke i kofferten eller ryggsekken. Alle ting som du ikke kan klare deg uten, må pakkes i håndbagasjen. Kofferten eller ryggsekken kan komme bort, bli forsinket eller feilsendt. Håndbagasjen passer du på selv.
140
En guide til øyloffing / Forsikring.
05. Mar 14, 13:47:37
Det er veldig dumt å reise uten reiseforsikring, men det er også dumt å være dobbelforsikret. Mange har reiseforsikring betalt av arbeidsgiver eller som en del av den kollektive forsikringsavtalen som følger med medlemskapet i fagforeningen. Noen kredittkortselskaper spanderer reiseforsikring hvis du betaler reisen med deres kort.

Det rimeligste er å bruke et kredittkort som gir deg reiseforsikring på kjøpet. Den koster ingenting, bortsett fra at enkelte flyselskaper tar et gebyr hvis du bruker andre kredittkort enn deres eget. Likevel kan det være verdt det. Mitt inntrykk er at de disse forsikringene er like bra som de fleste andre reiseforsikringer, men de er sjelden de beste i markedet.

Hvis du ikke allerede har helårsreiseforsikring og heller ikke har et slikt kredittkort, lønner det seg som regel å tegne helårs reiseforsikring, heller enn å tegne forsikring bare for en enkelt reise. Som regel gjør du flere reiser i løpet av et år. Det er en fordel å ha reiseforsikring på reiser i Norge også, til og med på korte reiser. Folketrygden dekker ikke alt som en reiseforsikring dekker, som for eksempel hjemreise ved sykdom eller skade hvis det skjer utenfor hjemfylket.

Europeiske har som et fortrinn at de har sitt eget agentnett i de forskjellige landene. Jeg vil si at det er en stor fordel ved reiser utenfor Europa, men ikke noe stort poeng når du ikke er lenger unna enn Hellas. De andre selskapene har en felles alarmsentral i København som du får hjelp fra døgnet rundt hvis du trenger det.

Når du tegner en reiseforsikring får du vanligvis tilsendt et lite kort, et forsikringsbevis. Det bør du absolutt ta med på reisen. I tillegg til at det altså er et bevis på at du har forsikring, så står det telefonnummere der som du kan ringe om noe skulle skje og få informasjon om hvordan du skal forholde deg. I mange tilfeller vil forsikringsselskapet også kunne skaffe hjelp, for eksempel hjelpe pårørende å reise dit du er eller de kan ordne med hjemtransport. Hvis du blir innlagt på sykehus, så kan legen ringe og få garanti for betalingen, slik at du slipper å måtte legge ut noe selv.

Vær oppmerksom på at de fleste vanlige reiseforsikringer ikke dekker skader som skjer ved risikosport. Skal du drive med slike ting, må du undersøke på forhånd om forsikringen dekker det, eventuelt velge en annen forsikring eller tegne en tilleggsforsikring. Vilkårene vil alltid være forskjellige fra selskap til selskap.

Vær også klar over at selv om det heter helårs reiseforsikring er det ikke sånn at du kan tegne en sånn forsikring og være borte et helt år. Det er en begrensning på hvor lenge hver reise varer, hos de fleste er det opp til 45 dager. Men du kan altså gjøre flere reiser, så mange som helst i løpet av et år, bare du er hjemom minst hver halvannen måned.

Når du sammenligner forsikringer er det den som har flest ting den dekker og de høyeste maksbeløpene den dekker, som er den beste forsikringen. Likevel, hvis det er stor prisforskjell mellom den beste og en som ikke har fullt så god dekning, bør du spørre deg om du egentlig trenger all den ekstra dekningen og hvor sannsynlig det er for at du kommer ut for akkurat de tingene som den dekker. Hvis du vil være best mulig dekket, tar du selvsagt den dyreste forsikringen. Kanskje det først og fremst gjelder hvis du har med barn. Hvis ikke, finner du som regel en rimeligere forsikring som er god nok og som kanskje til og med er gratis.
141
Som medlemmer i EØS, har vi nordmenn, akkurat som EU-borgerne, rett på akutt hjelp hvis vi blir syke eller skadet, på lik linje med greske borgere når vi oppholder oss i Hellas. For å kunne dokumentere at du har den retten, må du skaffe deg Europeisk Helsetrygdkort. Det kan du bestille på NAV's hjemmesider og få det tilsendt i posten. Gjør det i god tid før ferien. Hvis du ikke har kortet, kan du risikere å måtte betale alt selv og det kan bli dyrt. Det lønner seg å ha reiseforsikring i tillegg, men det er ingen grunn til ikke å skaffe seg Europeisk Helsetrygdkort.

Mer informasjon og link til bestillingsside her:

http://www.helfo.no
142
En guide til øyloffing / Valuta
02. Mar 14, 18:40:42
Valutaen i Hellas er euro. Det lønner seg ikke å veksle til seg eller ta ut euro i Norge. Da får du dårligere kurs enn om du veksler eller tar ut penger i Hellas.

Noen reiser gjerne uten penger, for de er vant til å kunne betale alt med kort. Det er ikke overalt du får betalt med kort i Hellas. Kortbruk er mye mindre vanlig der enn her i Norge. Mange steder er det fortsatt bare kontanter som gjelder. Det finnes også øyer uten minibank. Eller hva hvis minibanken blir tom og/eller det blir bankstreik? Jeg vil si at det er lurt å ta med litt kontanter i reserve i tilfelle kortet svikter, men ta med deg norske kroner. Norske hundrekronesedler får du vekslet overalt i Hellas. Tohundrekronesedler får du også vekslet i banker og på hoteller.

Selv om det er lurt å ha med seg penger som reserve, bør du også ha med debetkort og kredittkort i tillegg, hvis du har. Debetkortet er et vanlig minibankkort, knyttet til en bankkonto i Norge. Det kan du bruke til å ta ut euro i minibanker i Hellas. Det er den lureste måten å skaffe seg euro på. Kredittkort er et kort du kan bruke til å betale i butikker og der du får samleregning når du kommer hjem. Hvis du bruker kredittkort så mye som mulig, slipper du å ha så mye penger på deg.

Hvis du blir spurt om du vil betale i norske kroner, skal du svare nei. Du får bedre kurs av kredittkortselskapet ditt enn du får av en butikk i Hellas. Noen steder vil de legge på et gebyr hvis du vil betale med kredittkort. Da lønner det seg som regel heller å betale kontant.
143
En guide til øyloffing / Flybilletter
28. Feb 14, 19:15:35
Noen mener også at det ikke er nødvendig å ha billett når du skal reise med fly. De ser ikke på billetten i innsjekkingen likevel, de ser bare på passet. Noen selskaper lar deg bruke kredittkortet som du har betalt reisen med som billett. Hos noen selskaper går det også an å bruke mobiltelefonen som billett. Jeg vil si at det likevel er lurt å skrive ut billetten eller bestillingsbekreftelsen og ta den med. Hvis det av en eller annen grunn skulle være noe galt med bestillingen eller med datasystemet på flyplassen, så kan det være greit å kunne dokumentere at du har bestilt og betalt. Det gjelder også i forhold til reiseforsikring hvis du har reiseforsikring knyttet til kredittkortet.
144
En guide til øyloffing / Pass og visum
27. Feb 14, 17:47:53
Noen mener at det ikke er nødvendig å ha med pass lenger, fordi vi er med i Schengen-samarbeidet og da er det ikke grensekontroll. Likevel må du kunne legitimere deg og internasjonalt er det bare pass som er gyldig legitimasjon. Som regel kreves det pass for å få sjekke inn på fly, for å få sjekke inn på hotell, for å få veksle penger, for å få kjøpe visse typer varer og mer. Så pass må du ha og det må være gyldig hele det planlagte oppholdet.

Norske borgere trenger ikke å ha visum til Hellas. Er du borger av et annet land, må du undersøke om du trenger visum eller ikke. Det må søkes i god tid i tilfelle. Kontakt den greske ambassaden for mer informasjon.
145
Du kan regne med at det vil være varmt hele tida hvis du reiser mellom juni og september. Utenom de tidene kan det være lurt å ta med en varm genser, men ikke flere enn én. Du kan regne med å bruke lite klær, at det stort sett vil være shorts og t-skjorte hver dag, også om kvelden. Jeg pleier å ta med to langbukser, ei som jeg reiser i og ei i sekken, og to langermede gensere. De bruker jeg lite, men jeg synes det er greit å ha ei som er brukt og ei som er ren i tilfelle. De bør helst være tynne og lette. Når det gjelder t-skjorter pleier jeg å ta med sju stykker. Da kan jeg skifte hver dag hvis jeg vasker klær en gang i uka. Når det gjelder truser, sokker, badetøy og shortser pleier jeg å ta med alt jeg har som er rent. Det tar lite plass og det veier lite. Det er greit å vite at du alltid har rent å skifte til.

Jentene bør ta med plagg som kan brukes både om kvelden og om dagen. Du vil ikke ha bruk for finstasen, for det er stort sett ikke veldig fine restauranter og nattklubber på øyene. Dessuten blir den krøllete i sekken og du kan ikke regne med å få strøket klær. Det enkleste er ofte det beste, det vil si topper, skjørt og shortser. Og så vil du kanskje shoppe litt og da gjelder de å ha litt plass til overs i sekken.

Når det gjelder sko vil jeg si at hvis du skal gå turer, så er de viktig med sko som er gode å gå i. Du må regne med steinete stier. Noen snakker varmt om sportssandaler. Jeg har ikke prøvd dem. Jeg sverger til Ecco-sko. De er også fine nok til å brukes om kvelden. De må bare vaskes først. Det er lurt å ha badesko i tillegg.

Men som sagt, regn med å gå i badetøy, shorts og t-skjorte eller skjørt og topp, for det meste, fra morgen til kveld. Det er lite sannsynlig at det blir bruk for varmt tøy og lite sannsynlig at det blir bruk for pent tøy. Hvis du skulle bli bedt i bryllup, går det an å kjøpe eller låne tøy på stedet.

Jeg pleier også å ta med meg tre store håndklær. Det er fordi jeg gjerne vil dekke hele solsenga når jeg leier solseng og at jeg gjerne vil ha i hvert fall ett rent håndkle tilgjengelig når jeg leverer de to andre til vask. Andre kan sikkert klare seg med ett eller to, men ikke jeg. Noen mener at sarong er bedre enn håndklær for å dekke solsenga med eller ligge på om du ligger rett på sanden eller gresset. De er også lettere og tar mindre plass i sekken. Jeg har ikke prøvd det, men det er sikkert bra.
146
Noen foretrekker det ene, noen foretrekker det andre. Folk er forskjellige.

Fordelen med trillekoffert er at du slipper å bære bagasjen, så lenge det er flatmark. Nå vil jeg si at det ikke er så mye flatmark i Hellas. Du må alltid regne med at det er trapper og da må du uansett bære bagasjen. Da vil jeg si at det er bedre å bære den på ryggen enn i hånda. Jeg har ikke reist så mye med trillekoffert i Hellas, men jeg har gjort det andre steder. Skal du trille langt med trillekoffert, blir du gåen i den armen du drar kofferten med. Jeg har også opplevd å bli sår i hånda. Er du på loffen, vet du ikke hvor langt du må gå og hva slags terreng du skal gå gå i.

Hvis du har barn vil jeg absolutt si at ryggsekk er best, for underveis, særlig på ferjekaier og inn og ut av ferjer, bør du ha minst ei hånd fri for hvert barn. Helst bør du ha begge hendene fri, sånn at du kan løfte opp barnet om nødvendig.

En fordel med trillekoffert er at det er lett å finne de tingene du trenger. En ryggsekk er som regel ei hylse som du stapper helt full og du må ta ut det som er over før du kan få tak i det som er underst. Dermed er kanskje en trillekoffert likevel greiest for en som ikke har så mye erfaring i hvilke ting de trenger underveis. De som er erfarne vil pakke de mest nødvendige tingene, inkludert de tingene som de kan komme til å trenge underveis, i en annen veske som de enten har på toppen av sekken og tar ut når de setter fra seg sekken eller som de bærer på armen i tillegg til sekken. Det er selvfølgelig ingenting i veien for også å ha en liten ryggsekk i tillegg til trillekofferten for samme formål, men poenget er at hvis du trenger noe som er pakket ned, så er det lettere å finne det i en koffert enn i en sekk.

Det fins nå også kombiløsninger som er både trillekoffert og ryggsekk på en gang. Jeg har ikke prøvd dem selv, men snakket med folk som har. Jeg har inntrykk av at de ikke fungerer noe særlig bra verken som ryggsekk eller som trillekoffert. Jeg tror det er best å velge enten eller.
147
En guide til øyloffing / Pakking
22. Feb 14, 12:37:51
Hva skal vi ha med oss? Som på alle andre reiser er det først og fremst tre ting som er viktig: Pass, penger og billetter. Det meste annet kan du kjøpe på stedet. Du bør også ta med det du trenger av medisiner og ta også med resepten hvis du har den eller få en annen bekreftelse fra apoteket eller legen på at medisinen er til deg. Hvis du skulle bli syk, kan da en lokal lege eller farmasøyt finne ut hva slags medisin det er snakk om. Disse tingene bør du pakke i håndbagasjen, altså den bagasjen du selv bærer med deg inn på flyet, ikke den du sjekker inn. Der bør du også ha forsikringsbeviset og Europeisk Helsetrygdkort.
148
Det er tre søkemotorer som er de beste kildene for å få oversikt over ferjerutene. Disse er:

- gtp.gr
- openseas.gr
- ferries.gr

I prinsippet skal alle rutene ligge ute på alle tre, men i praksis så utfyller de hverandre. Rutene for sommersesongen blir vanligvis lagt ut i løpet av mai og det er vanskelig å få oversikt før da. Likevel så gir fjorårets ruter en god pekepinn, det er sjelden det er store endringer fra år til år. Jeg vil også si at det går fint an å bruke de rutene som gjelder for øyeblikket som en pekepinn også. Det mest sannsynlige er at de samme rutene fortsetter å gå, men at det kommer flere i tillegg på sommeren, ferjer som ikke går ellers i året.

Det du bør ha er altså en grov plan, en formening om hvilke øyer du kunne tenke deg å besøke hvis det passer sånn. Det er en fordel å ha litt alternativer, noen førstevalg og noen andrevalg. Men først og fremst må du være litt fleksibel og åpen for at det kan bli noe helt annet enn det du hadde tenkt, men min erfaring er at det er de opplevelsene som du ikke hadde planlagt som er de fineste og mest minneverdige.
149
Jeg vil anbefale at du starter med den øya som ligger lengst ut eller er mest avsides. Så bruker du resten av ferien til å loffe mot utgangspunktet igjen. Grunnen til det er at det er dumt å være på en avsidesliggende eller fjerntliggende øy mot slutten av ferien. Derfra er det som regel få forbindelser og du risikerer at ei innstilt ferje eller noen dager med dårlig vær gjør at du ikke rekker flyet hjem igjen. Sannsynligheten for det siste er mye mindre hvis du befinner deg nærmere utgangspunktet og på ei større øy. Sannsynligheten er selvsagt minst hvis du tilbringer slutten på ferien nærmest mulig utgangspunktet, helst på samme den øya som du skal fly hjem fra eller altså på fastlandet hvis du skal fly hjem derfra. Du får også flere valgmuligheter mot slutten av ferien, fordi det blir tettere mellom ferjeavgangene når du kommer til mer beferdede øyer.
150
Det som kan være lurt er å kombinere øyer som ligger nær hverandre og som har ganske hyppige forbindelser. Det gir fleksibilitet og avslappet ferie. Det er ikke lurt, hvis du ikke har mange uker til rådighet, å prøve å kombinere øyer som ligger langt unna hverandre. Derfor er det lurt å se på kartet og å bruke søkemotorene med ferjeruter aktivt allerede i planleggingsprosessen. Selv om det ikke nødvendigvis er de samme rutene som gjelder når du skal reise, så blir det som regel ganske likt.

Helt generelt kan du si at de fleste ferjerutene går enten til og fra fastlandet eller innen en enkelt øygruppe. Forbindelsene mellom øygruppene er få og det er disse rutene som er de mest usikre. Derfor er det lurt å styre utenom dem.