Hellasforum.no

Om Hellas => Gresk natur => Topic started by: espeno on 06. Nov 17, 12:59:43

Title: Sopp i Hellas
Post by: espeno on 06. Nov 17, 12:59:43
Jeg er ganske opptatt av sopp i Norge, og jeg ser at jeg må lære meg mange nye sopper for å kunne samle matsoppi Hellas. Her har vi for eksempel en luring som se rut som en variant av hvit fluesopp, men jeg tror det er en annen (fluesopp):



Denne med røde rør her derimot tror jeg kanskje er spiselig:



Disse fant jeg 5/10-2016 i nærheten av Exogi på Ithaka.
Title: Sv: Sopp i Hellas
Post by: espeno on 06. Nov 17, 13:13:45
Og noen dager senere gikk vi en annen av de virkelig fine turene på Ithaka: Fra Kioni opp til Anogi og ned igjen. Her er først et bilde fra turen ved siden av en gammel sisterne:



Her fant vi to ikke-spiselige sopp, den ene med litt av min tommel over bildet :-) , en Clathrus, kanskje Clathrus ruber:



Og så en som er giftig og selvlysende om natten, en Omphalotus - jeg tror Omphalotus olearius - slike har vi ikke i Norge:



Og så for å gå tilbake til soppene fra noen dager før, fra turen ved Exogi, en kremle - jeg smakte ikke på den siden jeg ikke var på sopptur, men så langt jeg vet,gjelder smakereglen for kremler oeralt - jeg ar sett den beskrevet i soppbøker fra USA også:



Title: Sv: Sopp i Hellas
Post by: kaka on 06. Nov 17, 17:40:02
Flott å se på - men, jeg er pysete på sopp jeg ikke er minst 100% sikker på.
Er det vanlig med soppsanking i hellas (som i Norge)?, - mange kjennere å spørre?
Title: Sv: Sopp i Hellas
Post by: espeno on 06. Nov 17, 20:23:18
Jeg har tatt eksamen som soppsakkyndig i Norge. Det betyr ikke at jeg kan greske sopper, men det gir meg et grunnlag for å bruke soppbøker som dekker middelhavsområdet. Jeg har kjøpt to greske soppbøker fra forfatteren, en soppspesialist i Grevena i Nord-Hellas der de også har egen soppfestival. Jeg har også kjøpt en tysk murstein av en soppbok som dekker området og en engelsk. Men jeg vil være forsiktig og ikke begynne å eksperimentere med spiselige hvite fluesopper før jeg vet mer og har vært i kontakt med lokale eksperter på Ithaka - det finnes ihvertfall én og jeg er foreløpig i kontakt med ham på Facebook. Kremler er jeg ikke bekymret for og egentlig ikke rørsopper heller, der kan jeg skille ut ting som er sikkert spiselig. Det er et lite problem - hvis man ikke har tilleggskunnskap - at noen av soppbøkene er konservative på den måten at de beskriver som giftige sopp som strengt tatt er spiselige, som en del risker.
Title: Sv: Sopp i Hellas
Post by: kaka on 06. Nov 17, 22:34:44
Det høres ut som du er på ganske så trygg grunn!
Title: Sv: Sopp i Hellas
Post by: espeno on 06. Feb 19, 10:09:26
I januar i år fant vi mye sopp på Ithaka. Den ene dagen plukket vi ikke sopp, vi bare så på og tok bilder. Da fant jeg en sjampinjong (Agaricus campestris - beitesjampinjong) og en parasollsopp (Chlorophyllum rhacodes - rødnende parasollsopp). Parasollsoppen var litt gammel og tørr, mens sjampinjongen var fersk:



Sjampinjong



Parasollsopp

Title: Sv: Sopp i Hellas
Post by: espeno on 06. Feb 19, 10:15:14
Noen dager senere (fortsatt januar i år) fant vi *mye* sopp: bleke og hvite piggsopp og kantareller. Nok til et måltid:



Renset sopp